Het seizoen zit erop. Wat begon als een regelrechte ramp kreeg een mooi slot in Emmen. En ondanks dat de nieuwe trainer Ben van Dael heeft geprobeerd de scheve situatie recht te zetten, wis je anderhalf jaar gepruts onder het regime van Peter van Vossen niet in een paar maanden uit. Fortuna was ook onder Van Dael simpelweg niet constant genoeg om aanspraak te maken op een plek in de play offs. Maar desondanks sloot de ploeg het seizoen waardig af met een 1-2 overwinning in Emmen…


29 april 2016

Mooi eindschot

Doelpuntenmakers: 19. Danso 0-1, 64. Hutten 1-1, 80. Hutten 1-2.
Opstelling: Kaya; Roumen, Mares, De Regt, Schroyen; Van Son, Briels, Loen (70. Vankan), Saddiki (78. Belkassem), Lagouireh; Hutten.
Toeschouwers: 4.032 (opgave FC Emmen).
Scheidsrechter: Dhr. L. Gerrets.
Geel (Fortuna): Schroyen, Briels.
Rood (Fortuna):

Donderdagavond, het gaat richting de klok van 11. Terwijl ik me klaarmaak om mij in bed te steken kijk ik nog even naar de reportage die Nieuwsuur heeft gemaakt over White Star Bruxelles. Presentator Joep Schreuder probeert het geheim achter de (op dat moment) koploper in de Proximus League, de Belgische Tweede Klasse, te ontrafelen. Maar bij de club zelf komt hij amper iets verder en dus wendt hij zich tot de lokale omroep. Journalist Filip van der Elst van TV Brussel staat Schreuder te woord en typeert de chaos die momenteel heerst in de Tweede Klasse als een ‘Coup de Théâtre’. En dat is een gepaste term die ook Fortuna’s lading van het afgelopen seizoen mooi dekt.

Daar waar velen de start als ‘veelbelovend’ betitelden, wist iedereen stiekem wel beter. Met zo’n technische staf die alle verantwoordelijkheden afschuift op de spelersgroep is het onmogelijk om resultaten te halen. En gelukkig, maar véél te laat, ruimt Peter van Vossen het veld. De Zeeuw kwam binnen als de man die Fortuna weer fris en aanvallend moest laten voetballen. Maar dat deed Fortuna zeer, maar dan ook zéér zelden. Eigenlijk was het onder Van Vossen steevast chaos troef en hij zal vooral herinnerd worden als de man die alleen tijdens de derde helft indruk wist te maken.

Over de opvolger wordt lang gedebatteerd maar uiteindelijk weet de club de assistent van VVV Venlo aan zich te binden voor de rest van het seizoen. En kan het puinruimen beginnen. Een stukje puin vertrekt naar SC Heerenveen, terwijl zijn carpoolmaatje gaat verdersnurken in de Randstad. Hun opvolgers heten Jens van Son en Nayib Lagouireh waarbij eerstgenoemde laat zien hoe de rol van verdedigende middenvelder dient te worden ingevuld.


Puinhoop bij Blackburn Rovers FC; afgelopen seizoen dacht ik vaak terug aan deze foto…

Maar niet alleen sportief is het een ratjetoe. Ook financieel gaat de club door diepe dalen. Allereerst wordt sponsor René ter Borgh door diverse media een podium geboden om aan te geven dat het toch echt anders moet binnen de club, en passant Martin Masset een mes in de rug stekend. En na diens vertrek staat Joppe Sangen klaar om het stokje over te nemen. En zoals het een waardige estafette betaamt, geeft Sangen na niet al te lange tijd later het stokje weer door aan extern adviseur Paul van der Kraan.

Ten tijde van het bewind van Sangen raakt bekend dat het licentiedossier van Fortuna aan alle kanten rammelt waarmee de club de licentiecommissie van de KNVB een mooie gelegenheid biedt om de club definitief te verwijzen naar de eeuwige jachtvelden. En omdat de club vindt dat Sangen niet over het juiste profiel beschikt, wordt hij aan de kant gezet.

Door een enorme inspanning van iedereen die de club een warm hart toedraagt schraapt de club € 900.000 bijeen om tenminste het huidige seizoen uit te spelen. Maar dat bedrag blijkt later alweer te min. En dus probeert de club momenteel in extremis nog € 200.000 ergens vandaan te toveren. Parallel daaraan werkt de club momenteel aan een crediteurenakkoord, zo lezen we op de blog van Van der Kraan. ‘Als er namelijk overeenstemming is met meer dan 50% van de crediteuren en tegelijkertijd meer dan 50% van het openstaande bedrag is vertegenwoordigd, dan kan Fortuna juridisch een akkoord afdwingen bij de overige crediteuren.’ En ‘de overige crediteuren’, daar reken ik mezelf ook toe. Want bij aanvang van het seizoen heeft de club ervoor gekozen de prijs van seizoenkaarten fors te verhogen, maar wel met een cashback garantie. En dat ziet er gezien de stand op de ranglijst niet goed uit voor de club. Wie dit uiteindelijk moet gaan uitvoeren is niet bekend, want gezien de precaire financiële situatie heeft de club al het kantoorpersoneel ontslagen.

Bij de introductie van het beleidsplan ‘Forte Fortuna’ gaf Martin Masset aan dat als dit plan niet datgene gaat brengen dat het vooropstelt je jezelf de vraag moet stellen of de club wel voldoende draagvlak heeft binnen de Westelijke Mijnstreek. En tot op heden stellen weliswaar voldoende mensen zichzelf die vraag, maar diezelfde mensen zien toch nog brood in de club. Zozeer zelfs dat Wil Meijers cs. weer een vooraanstaande positie gaan innemen binnen de club. En dat is verrassend, aangezien Jo Abelshausen in een openhartig interview met VI begin maart nog aangaf weinig meer op te hebben met Meijers en hem verwijt de club stuurloos achter te hebben gelaten.

En zodoende is Fortuna wederom één van de weinige clubs waar voetbal vooral bijzaak is. En dus sluiten we voor het eenentwintigste seizoen op rij af met een plek buiten de top zes. En zorgt dat ertoe dat de achterban ‘Fortuna-moe’ is? Velen wel, maar blijkbaar niet de bijna 200 supporters die op een koude en druilerige vrijdagmiddag de moeite nemen om naar Emmen af te reizen. En ondanks dat ik weinig op heb met het huidige Fortuna, voel ik de morele verplichting tegenover mijn redactiegenoten om óók in de bus te stappen die ons uren later in het oosten van Nederland zal afzetten.

En terwijl het hoogst onzeker was dat de bus überhaupt zou rijden op het moment van inschrijven, blijkt deze tijdens het vertrekuur gewoon bomvol te zitten. En dat zorgt er tevens voor dat ik me op de achterbank nooit echt in mijn sas voel tussen twee breedgeschouderde medepassagiers. Toch heeft dat weinig invloed op mijn gemoedstoestand. De reis naar Emmen vormt namelijk de afsluiter van een verder waardeloos seizoen dat we wederom als ‘overgangsjaar’ kunnen classificeren. Volgend jaar wordt alles beter, toch? In ieder geval spannender.

Terwijl de buschauffeur koers zet richting knooppunt Het Vonderen acht Marcel Mosselman de tijd rijp om steward Bennie met een vuilgrijper aan zijn rechteroor te trekken. Een eerder verwerpelijke actie die ook de buschauffeur niet is ontgaan. Maar hij heeft niet zozeer een mening over het incident op zich, maar weet wel meer over de herkomst van de vuilgrijper. En terwijl de stof die de affaire rondom de Duitse komiek Jan Böhmermann deed opwaaien juist is gaan liggen, besluit de buschauffeur een grap te maken die de Turkse president Recep Erdogan regelrecht door het dak jaagt. En een grap die Ferhat Kaya, Gökhan Lekesiz en Muhammed Mert evenmin zal smaken.

De eerste halte vormt parkeerplaats ‘De Slenk’ alwaar we kennismaken met ‘dummy food’, maar verder geen klagen hebben over bediening, infrastructuur of versheid van snacks. En een pittige bamiblok verder besluit iemand de hemelsluizen wagenwijd open te trekken. En willen we enigszins droog de bus bereiken, dan zijn we veroordeeld tot een ferme ‘runner’. Uiteindelijk wordt buscoördinator Huub het meest nat van het kwartet achterblijvers, maar heb de indruk dat op een dag als vandaag niets de gemoedstoestand van Huub kan aantasten.

En wat volgt is een ritje van anderhalf uur voordat we Meerdijk bereiken, het dorpje waar de beslommeringen van de cast van Goede Tijden, Slechte Tijden zich afspelen. En net zoals bij Jong Ajax komen we binnen zonder ticket. Dat wil zeggen: je krijgt gewoon geen ticket! En programmaboekjes zijn er evenmin. Maar na tussenkomst van Huub en vooral John komen beide facetten van het horden in orde en kan Emmen zes punten bijschrijven in het klassement van ‘TGIF’.

Door naar het gat in de muur waar iets te eten valt te bestellen. Deze keer niet de altijd vriendelijke Cowboy Henk (die hebben we alleen tijdens het seizoen 2005-2006 mogen aanschouwen, helaas), maar een keurige keukendame die me in ruil voor € 2,50 een hamburger speciaal overhandigt, met curry en uien. En als de hamburger lekker warm is en het broodje goed, dringt de vraag zich op of we 8 punten moeten bijschrijven.

En terwijl we richting uitvak lopen zien we dat de spelers al drukdoende zijn zichzelf klaar te stomen voor de wedstrijd. Door blessuregevallen heeft Ben van Dael enigszins moeten puzzelen, al hoeft hij over de doelman nooit na te denken. Dat is ook vandaag Ferhat Kaya. Vóór Kaya vervangt Demen Roumen Dennis Dengering. Centraal spelen vandaag Ferry de Regt en Luc Mares. Joeri Schroyen is linksback van dienst.

Op het middenveld is het druk vandaag met Nayib Lagouireh, Jens van Son, Youri Loen, Jordie Briels en Dries Saddiki. Eenzaam en alleen in de spits speelt wederom Lars Hutten.

Als we naar de selectie kijken van FC Emmen valt alleen Jurjan Mannes op. Hij speelde een aantal seizoenen geleden op huurbasis voor de Sittardenaren.

Rond de klok van 20.00 uur stellen beide teams zich op en kan de wedstrijd beginnen. Voor de Emmenaren staat niets meer op het spel. Plaatsing voor de play offs was dit seizoen niet echt een groot probleem, zo lezen we in het programmablad, en Fortuna is al weken klaar. En dat er geen spanning op de wedstrijd zit is te merken ook. FC Emmen heeft de bal langdurig, tikt deze behoedzaam rond en probeert de wedstrijd zonder kleerscheuren door te komen.


Een aantal Genkies is hun vrijheid ontnomen

Maar na een handvol minuten vindt Demen Roumen het welletjes. De jongeling wil een indruk achterlaten en gaat verwoed op zoek naar de achterlijn. Zijn voorzet is prima, maar Saddiki komt te laat om keeper Dennis Telgenkamp danig te verontrusten. En dat is het teken voor FC Emmen om ook een aanval op te zetten. Over Fortuna’s linkerflank loopt Mannes door de verdediging, trapt ook hard op doel, maar Kaya verwerkt het schot tot corner.

Na een tiental minuten waarin bijna niets is gebeurd mag Loen een vrije trap nemen. Hij stuurt de bal richting Lagouireh en diens voorzet bereikt Luc Mares, maar hij tikt de bal juist over het doel. Aan de andere kant is het vervolgens wél raak. Erixon Danso soleert vanaf de flank naar binnen en trapt de bal geplaatst achter een kansloze Kaya. 1-0.


Football Culture is inmiddels ook business geworden!

En na de 1-0 weet FC Emmen bijna de score te verdubbelen. Tom Overtoom legt van afstand aan en de bal gaat gevaarlijk richting doel, maar Kaya tikt de bal juist over de lat. En dat is het wel zo’n beetje. Lange tijd gebeurt er bijna niets, buiten het rondtikken van de bal. De Drenten hebben hun voorsprong en deze komt, doordat Fortuna geen duels aangaat, nauwelijks in gevaar. En omdat de wedstrijd op een artificiële mat wordt afgewerkt lijkt het meer op zaalvoetbal. En sáái dat het is…


Jordie Briels in spaarzaam duel met Sander Rozema

En dan, met nog enkele minuten te spelen in de eerste helft staat de wedstrijd plots in brand. Allereerst speelt Emmen een aanvaller mooi vrij aan hun linkerzijde. Vanuit een scherpte hoek bestookt hij het doel van Fortuna, maar werkt niet goed af. Vanuit de tegenaanval weet Fortuna de bal aan hun zijkant te krijgen. Van daaruit wordt de bal voor doel gebracht waarna Mares de bal op doel kopt. Doelman Telgenkamp kan de bal nog net pareren, maar geeft een rebound weg. Dit lijkt een kolfje naar Van Sons hand, maar de Brabander krijgt zijn voet niet tegen de bal. Ondertussen is de aanvoerder van FC Emmen toegesneld en werkt de bal weg.


Het uitvak kijkt gespannen toe

En dat is het eigenlijk. Gevaarlijk werd Fortuna eigenlijk maar één keer, juist voor het rustsignaal.

In de rust kletsen we wat bij en bedenken we ons hoe het er volgend seizoen zal uitzien. Wie vertrekt en wie blijft (graag)? De komende tijd zal het uitwijzen.

Na een kwartier fluit scheidsrechter Gerrets de tweede helft op gang en Fortuna laat meteen zien wat haar intenties zijn. Een diepe bal vanuit het middenveld stuitert in de buurt van het strafschopgebied terwijl Dries Saddiki probeert de bal te controleren. En net als de Venlonaar de bal over of naast de doelman wilt tikken kan diezelfde doelman de bal ontzetten. Maar toch is het een voorbode op een beter resultaat.


Ook Hutten probeert het Telgenkamp moeilijk te maken

Niet veel later onderschept Briels de bal en kan alleen op doel afgaan. De middenvelder schiet echter te gehaast, waardoor de bal in de tribune verdwijnt. FC Emmen beseft dat het een tandje moet bijzetten om haar vege lijf te redden en doet dat via Rick ten Voorde. Hij ontwijkt eerst een tackle van Ferry de Regt en omspeelt Kaya. Het doel ligt open, maar hij trapt de bal pardoes op het hoofd van Mares die meteen de bal kan wegkoppen.

En zo groeit het geloof dat FC Emmen niet onverslaanbaar is. Sterker nog: als Jens van Son de bal achter de verdediging legt en Lars Hutten deze oppikt ligt de weg naar de gelijkmaker helemaal open. Hutten passeert de doelman met de bal aan de voet, kapt naar binnen, ziet dat een verdediger op de achterlijn staat, maar prikt de bal onhoudbaar in de korte hoek: 1-1. En dit is juist de energie die het uitvak nodig heeft om nog eens flink door te zingen.


In de verdediging wordt een tandje bijgezet

Met nog een kwartier voor de boeg probeert Fortuna zelfs op voorsprong te komen. Een aanval via Hutten en Lagouireh heeft Schroyen als eindstation, maar de linksachter weet niks van de geboden kans te maken. Maar even later krijgt Fortuna toch loon naar werken. Het versiert haar eerste corner van de wedstrijd. Loen trapt deze over iedereen heen richting tweede paal, waar Hutten de 1-2 op het scorebord kopt. Ook nu wordt er weer flink gevierd in het uitvak en een snelle blik op het scorebord leert ons dat deze stand nog 10 minuten moet worden vastgehouden.


Nayib Lagouireh zet zijn beste beentje voor

Toch geeft FC Emmen zich niet zomaar gewonnen. Via een snelle omschakeling komt de bal terecht bij Boy Deul. Hij neemt de bal aan, zet een paar passen en besluit snoeihard op doel. Maar doordat hij wat gehaast trapt, zeilt de bal naast het doel. Maar dat is nog niet het laatste gevaarlijke moment voor het doel van Kaya.

In de absolute slotfase neemt invaller Marnix Kolder de bal aan, staand met zijn rug naar doel. Veel meer dan afleggen op een medespeler zit er niet in, maar weet Mannes te bereiken. De voormalige Fortuna-speler schuift de bal in één keer richting doel, maar ook deze inzet gaat naast. En zo zit de wedstrijd erop en wint Fortuna met 1-2 in Emmen.

Na het gebruikelijke schudden van handjes zoeken de spelers een laatste maal het uitvak op. Het lijkt alsof niet FC Emmen maar Fortuna een groot feest te vieren heeft, want daar waar de rest van het stadion leegstroomt, beginnen de spelers aan hun Sittardse versie van de ‘humba’.


Is iedereen er klaar voor?

De stemming in het uitvak is quasi euforisch en dat is lichtelijk overdreven. Immers, we hebben een slecht seizoen achter de rug, al is er ontegenzeggelijk progressie geboekt. Door gunstige uitslagen op andere velden stijgt Fortuna naar de 16e plek, terwijl Fortuna afgelopen seizoen op doelsaldo niet laatste werd.


Dik tevreden met de winst!

En na het uitgebreid vieren van de overwinning zoeken de spelers de warme douche op. Voor ons het signaal om richting bus te wandelen. De ruim opgetrommelde politie leidt alles in goede banen en ruim na 22.00 uur zet de karavaan zich in gang.

Nadat de sterke arm zich heeft teruggetrokken legt onze buschauffeur een baksteen op het gaspedaal en haalt deze er in de buurt van Arnhem weer vanaf. Even een frisse neus halen. Na een twintigtal minuten vertrekken we weer. De werkweek begint bij iedereen nu wel te wegen, maar slapen is niet mogelijk. Daarvoor staat de muziek iets te luid.

Het is alweer een hele tijd zaterdag als in de verte het Fortuna stadion opdoemt. Huub bedankt iedereen voor het gestelde vertrouwen in het buscomité tijdens het afgelopen seizoen. Op onze beurt danken wij Annette, Wil en natuurlijk ook Huub en Frank voor het regelen van bussen, drank en emballage. En natuurlijk onze vaste fotograaf Niels van Renen. Zijn foto’s vormen een absolute meerwaarde voor onze site en zouden het fijn vinden dat hij op deze voet doorgaat indien wij dat ook doen. Merci Niels!

Tot volgend seizoen,

Michel Hennen

Tot slot de laatste beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement van het seizoen 2015-2016.

Resultaat: Drie maal drie is negen en ieder zingt ‘Nao Veure Fortuna‘.
Uitvak: bijna 200 supporters. 196 om precies te zijn. En dus 8 punten.
Stadion: Vrij standaard allemaal. Is 6 punten overdreven?
Thuisfans: Die zaten er wel, maar interactie was zero. Toch 4 punten voor het afsteken van een bumke.
Catering: Gewoon 8 punten! Broodje lekker, hamburger idem dito. Uien goed warm en échte curry.
Randvoorwaarden: Het vak hing vol met vlaggen, stewards regelden programmaboekjes, dus 9 punten!