Dinsdag 6 december: Excelsior-Fortuna. Alweer een doordeweekse speelavond, het carrouselletje van de KNVB moet vooral op volle toeren blijven draaien, aangezien de competitie voor de Gouden Gids Divisie op vrijdag 7 april 2006 ten einde moet zijn. Op die laatste speeldag spelen we bovendien ook tegen de tegenstander van vandaag, Excelsior.


6 December 2005

Een helft te lang

Excelsior 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 46. Holman 1-0; 68. Holman 2-0; 90. Voskamp 3-0
Opstelling: Budziak, Mészarós, Facenna, Dassen, Hermans, Van Barneveld, Op den Kamp (79′ Simone), Van Driel, Lord, Guvenc (55′ Grabovac), Taiwo.
Toeschouwers: 1.024
Scheidsrechter: Steegstra
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Vandaag ook geen supportersbus richting Rotterdam. Wiedes, niet iedereen neemt dan wel krijgt verlof van zijn werkgever en daarnaast kan men zich in de luie stoel laven aan het hippe speeltje van de Europese voetbalbond UEFA, de Champions League.

Goed, wij laten ons daar niet toe verleiden en er wordt koers gezet richting Rotterdam. Ondergetekende wordt enigszins gehinderd door een stevige verkoudheid, Eppo is fysiek ook niet 100% in topvorm vanwege een opkomende keelpijn. Een kilometer of 12 voor Eindhoven passeren we de spelersbus, we zijn dus braaf op tijd. Een kilometer of 15 achter Eindhoven herhaalt zich dit tafereel, zij het in omgekeerde volgorde. Ik twijfel even, maar mijn ervaring zegt dat het beter is achter de bus te stayeren dan ergens ter hoogte van Capelle aan de IJssel de mist in te rijden. Hetgeen tamelijk doelloos is, want daar valt voor ons weinig te beleven en JPB zal ons niet uitnodiging voor koffie, thee of iets van gelijke strekking.

Gegangmaakt door de spelersbus arriveren we dan ook om 19.00 uur stipt op het parkeerterrein tegenover Woudestein. Tot mijn lichte teleurstelling krijg ik aldaar van een steward te horen dat er dit jaar voor het eerst betaald parkeren is. Laat ik aan deze onzin nu een gruwelijke hekel hebben. Ik informeer naar een alternatief, dat is er volgens de man, maar na het beluisteren van zijn routebeschrijving haak ik al snel weer af. We zijn overigens niet de eerste Fortunezen die Woudestein zullen betreden. In het uitvak zijn Thies en Niels al reeds aanwezig.

Ter hoogte van Dordrecht ving ik in mijn binnenspiegel de lichtsignalen afkomstig van Thies’ auto op. Het duurde dan ook niet lang, voordat hij ons op redelijke afstand zette. Thies zal overigens de enige blijken te zijn die de keuze voor een alternatieve c.q. onbetaalde parkeergelegenheid heeft gemaakt. Hij wordt dan ook zelden geremd door een gebrek aan kennis van de route c.q. omgeving.

Met het verstrijken van de tijd wordt het uitvak bemand, vandaag geen vrouwelijke supporters in onze rangen, door welgeteld 17 dappere Fortunezen die geteisterd door weer en wind stand houden. Van de wedsitebeheerders is alleen Fortuna Online van de partij. Ik ben bijna geneigd om aan Louis van Gaal te gaan refereren, maar zal mij verder onthouden van populisme. Dat podium laten wij gaarne aan anderen.

Inmiddels hebben de Fortunezen zich op het veld gemeld voor de opwarming, de immer goedgemutste Sten Dreezen en Guido Budziak voorop. We zien dat aanvoerder Ronald Dassen terugkeert uit een schorsing en dat de jarige Chris Dekker ook Gino Facenna en de gerehabiliteerde (Waar blijft dat contract?) Lionel Lord een speelkans heeft gegund. Benieuwd naar de spelvariant, informeer ik even bij fysiotherapeut Roel Coumans. Roel legt uit dat Joos van Barneveld rechts aan de zijkant op het middenveld speelt, Lionel Lord als tweede spits en Emmo Guvenc op de door hem geliefkoosde “10”.

Afwezig zijn vandaag de nog immer van hoogverraad verdachte Moutawakil, alsmede de geschorste Aki en de aan de hamstring geblesseerde Tommie Daemen. Koen Garritsen maakt zijn rentree in de selectie. Bij Excelsior is de oud-Fortunees René van Dieren nog steeds een vaste waarde. De arbiter heet vandaag Steegstra. Opvallend is dat er ook van de zijde van de thuisploeg slechts enkele honderden supporters de tribunes bevolken. Uiteraard ligt dit aan het feit dat het vanavond ook Champions League avond is, als we tenminste de stewards in ons vak mogen geloven. De “Neem gratis iemand mee Aktie” van Excelsior valt dan ook letterlijk en figuurlijk in het water. Nogmaals een dankwoord aan het adres van de KNVB.

Alvorens we aftrappen nog een huldiging. Marinus Dijkhuizen treedt vanavond aan voor zijn 300e officiële wedstrijd als voetbalprof, hulde. Als de jubilaris uitgebreid is gefêteerd, kunnen we op weg. En weinig verbazingwekkend zakt Fortuna direct in, gokkend op een uitbraakmogelijkheid tegen het sterker geachte Excelsior. De thuisploeg dringt aan, maar het duurt enkele minuten, voordat er gejuicht kan worden. Een afgeweken vrije trap van Van Dieren komt bij Dijkhuizen terecht en die weet wel raad met de kans die hem wordt geboden en werkt zoals zo vaak voorheen tegen Fortuna de bal tegen het net. De Kralingers juichen, maar vergeefs. De assistent met vlag aan onze zijde heeft melding gemaakt van buitenspel van de doelpuntenmaker. We komen met de schrik vrij.

In tegenstelling tot de edities van de twee voorgaande seizoen, breekt Fortuna in aanvallend opzicht nu totaal geen potten. Slechts Emmo Guvenc is gevaarlijk, maar doelman Graafland keert zijn schot. Maar goed, om in vakjargon te verkeren: Fortuna staat goed in de organisatie. Slory krijgt namens de thuisclub drie opgelegde kansen, maar verder geen vuiltje aan de lucht. De eerste poging strandt op de ook vandaag weer goed keepende Budziak, de tweede keer is László Mészáros reddende engel en bij poging drie is Slory te zelfzuchtig en schiet hij naast waar medespelers vogelvrij stonden.

Van de gevreesde Dijkhuizen geen direct gevaar, want bij standaardsituaties wordt hij pragmatisch door steeds minimaal drie geel-groenen voor de voeten gelopen. Het komt ondergetekende allemaal prima uit, weinig schrijfwerk. Het is inmiddels miezerig gaan regenen en de temperatuur voelt waterkoud aan, niet best voor de vingers dus. Maar goed, we gaan rusten met een blanco score.

Oh ja, de Goodyear Commissie. Zoals gezegd, het is waterkoud en redelijk onaangenaam, tijd voor een snelle en goed warme hap. Die vinden we in de vorm van een broodje frikadel met de sauzen curry en mayonaise. De eerste hap valt uitstekende. De frikadel is lekker warm en heeft een uitstekende nasmaak en ook het broodje is vers. Deze smaak blijft gehandhaafd gedurende het verorberen van de rest van de maaltijd. Sterker nog, dit was verdraaid goed. Tsja, dan lijkt er dus geen belemmering voor een ster. Of juicht Excelsior ook hier te vroeg? Jazeker! Want in het Convenant Goodyear Commissie is met ingang van het seizoen 2002-2003 de passage opgenomen dat ook een tweede waarnemer tot de toekenning van een ster moet overgaan, alvorens deze ook daadwerkelijk wordt uitgereikt. Deze tweede waarnemer heet vandaag Eppo en laat hem nu tijdens de eerste helft volledig te zijn overrompeld door een heftige griepaanval. Eppo weet zich dus niet staande te houden, sterker nog: zitten is zelfs uiterst moeizaam, eten is een onmogelijkheid geworden. Geen second opinion dus, geen ster. Ook in Rotterdam moeten we helaas streng maar rechtvaardig optreden.

Fortuna komt ongewijzigd uit de catacomben van Woudestein. Bij de thuisploeg vervangt Biekman spelmaker Hertog. Dat blijkt de sleutel voor succes,  want vrijwel direct na de aftrap komt Biekman in balbezit en gaat hij aan de haal. De jeugdige Bruins neemt over en vindt Holman, Budziak gaat kopje onder,1-0.

Budziak is wel de enige Fortunees die zijn niveau nog weet te halen in de tweede helft. Sterker nog, hij gooit er een aantal puike saves uit. Hierbij zitten in chronologische volgorde doelpogingen van Bruins, Holman, Slory, Dijkhuizen en weer Slory. Tussentijds heeft een steekpass van Guvenc net niet tot bij Taiwo weten te komen.

Halverwege de tweede helft wordt het pleit alsnog beslecht. Via een counter is Holman sneller dan Dassen en ook nu laat hij Budziak kansloos, 2-0. Fortuna krijgt nog een mogelijkheid via Dassen (schot recht op Graafland) en zowaar een kans via Lord, maar diens schot wijkt af via een speler van de thuisploeg. In de laatste minuut van de officiële speeltijd counteren de invallers Biekman en Voskamp de thuisploeg gevat naar een 3-0 overwinning. De tweede helft is er voor Fortuna teveel aan geweest.

Fortuna toonde weinig veerkracht na de 1-0. In de omschakeling kwamen we erg veel tekort. En als de twee voorwaartsen Lord en Taiwo al eens een bespeelbare bal kregen, dan kropen deze in de rol van “het paard met de oogkleppen” en werd er louter voor eigen succes geopteerd. Geen vuurwerk van de kant van Fortuna? Toch wel, een minuut of 10 voor tijd gaat de warmlopende Daumantas terug naar de bank en treedt aldaar in een felle discussie met Dekker. Dit tafereel herhaalt zich nog een keer. Daumantas heeft er tabak van, weigert een jas aan te trekken en voltooid de wedstrijd op de bank, zittend in een bij deze temperatuur toch bepaald schamel trainingsjack.

Op weg naar de parkeerplaats ontwaar ik tussen mastodontische gebouwen op een minuscuul grasveldje twee konijnen. En konijnen zijn voor mij een teken van geluk, voorwaar, komt niet aan mijn bijgeloof! De terugreis verloopt gestaag en zeer rustig, temeer daar de zieke Eppo snel slaap vat. Louter een flitsmelding van Thies nabij Tilburg en enkele hoestbuien mijnerzijds doorbreken de stilte.

Gegroet,

TMD

P.s.: Op Woudestein bereikte ons het nieuws van het afscheid van Emmo Meijer als voornaamste commissaris per 1-1-2006. Hij blijft echter wel lid van van de RvC. In goed Engels gezegd, is er dan ook geen sprake van “We are running out of Emmo”.