Vrijdag 3 september 2005, Fortuna-FC Emmen. Vorig seizoen een kelderduel, echter beide ploegen hebben niet aan kwaliteit ingeboet, dus een blik naar boven op de ranglijst lijkt een haalbare kaart.


3 September 2005

Machteloos Fortuna zit muurvast

Fortuna Sittard 0 FC Emmen 2
Doelpuntenmakers: 18. Van Dijk 0-1; 90+2. Van Dijk 0-2
Opstelling: Budziak, Mészáros, Akerboom, Hermans, Van Driel (70′ Facenna), Dassen, Daemen, Garritsen (70′ Van Barneveld), Lord (57′ Grabovac), Taiwo, Moutawakil.
Toeschouwers: 3.217
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Grabovac, Van Driel, Daemen, Dassen
Rood (Fortuna): –

Voor het eerst sinds tijden mag ik vandaag alleen koers zetten naar een thuiswedstrijd. Mijn vaste passagier is namelijk geveld door een voorhoofdholte-ontsteking en een infectie aan de luchtwegen. Ondanks het toch mooie nazomerweer van de laatste dagen is het herstel onvoldoende gevorderd om mee te gaan. Vandaag ben ik bovendien extra vroeg. Zo rond 18.55u passeer ik De Geusselt, dit ingegeven door het feit dat de A2 in noordelijke richting vanaf 19.00u zou zijn afgesloten. Ik huldig dan ook maar het gezegde “Neemt uw tijd te baat, te vroeg is beter dan te laat.” Ooit moest ik door een soortgelijke wegafsluiting een sightseeing tour door half Zuid-Limburg maken om in Sittard te geraken. En laat dat nu ook nog eens de avond zijn geweest van Fortuna-Feyenoord, seizoen 2001-2002. De oplettende lezer weet dan voldoende. Bovendien is het vandaag extra handig om eens ruim op tijd aanwezig te zijn, daar we ons mogen inschrijven voor de verplichte buscombi naar Helmond. Ooit liep het in Helmond wel eens in fout in de extra-sportieve sfeer, laat ik zeggen tussen bepaalde “goeie groepen”. Daarom mogen we de eerstvolgende 300 jaar in een soort deportatiesfeer naar Helmond reizen. Hulde aan de gezaghebbers die dit allemaal verzinnen. Na even in het Supportershome te hebben bijgepraat, kunnen we plaatsnemen op onze vaste stek.

Op het wedstrijdformulier zien we dat aanvoerder Dassen terugkeert ten koste van Angelo Simone. Bij FC Emmen zien we een hoop nieuwe namen in vergelijking met vorig seizoen, maar ook hier geen speler met enig Fortuna-verleden. Eén van deze nieuwelingen luistert naar de naam Christy Janga en is afkomstig van AZ. Juist, zijn balverlies in de memorabele thuiswedstrijd tegen Sporting Lissabon was de inleiding tot de bezegeling van het lot van AZ. We mogen voor hem hopen dat hij bij FC Emmen meer geluk mag hebben. Verder zien we dat er na twee optredens bij de voorgaande thuiswedstrijden vandaag geen ruimte is ingeruimd voor Saskia. We zullen ons laten verrassen met wie ons wel mag gaan vermaken.

De mij volslagen onbekende arbiter Bas de Groot heeft vandaag de leiding, maar naar ik niet mag hopen ook regie in handen op het speelveld. De Emmenaren zijn echter wel van zinnens de regie te gaan voeren. Koen Garritsen brengt hen in een zetel door slecht uit te verdedigen. Vervolgens wordt hij ook nog eens gepoort door Valeev. Dassen is echter scherp en roept de Oekraïner een halt toe op de rand van het strafschopgebied, edoch niet volgens het reglement. Wolters neemt de vrije trap, Budziak redt op de inzet van Leferink, Prinsen glijdt de bal over het doel. Het antwoord komt via een pass van Laszló Mészáros op Lionel Lord. Deze begint aan een korte solo, zijn schot met links eindigt naast het doel van Van Westerop. Even later krijgen we zelfs een serieuze kans als wederom Mészáros voorzet op Moutawakil, wiens kopbal in de handen van Van Westerop eindigt.


Lord moet opboksen tegen een hoop Emmenaren…

Fortuna speelt in deze periode zeker niet slecht, maar de meeste aanvallen worden in de kiem gesmoord ter hoogte van het strafschopgebied van FC Emmen. De Emmenaren zijn daarenboven ook zelf gevaarlijk. Een aanval over rechts komt bij El Khalifi terecht, voorzet op Sergio van Dijk, deze is Akerboom te snel af en kopt geplaatst in de lange hoek, Budziak kansloos, 0-1. Waar hebben we dat meer gezien? Met dit doelpunt verandert er eigenlijk niets, FC Emmen laat Fortuna opbouwen tot ergens rond het strafschopgebied en daar zijn de Emmenaren heer en meester. Garritsen besluit het eens een keer met een verrassend schot van zeker 25 meter afstand, Van Westerop tikt de bal met een scherpe reactie op de paal en heeft geluk.


Budziak moet zich strekken, Hermans kijkt toe…

Even later mogen we getuige zijn van een staaltje arbitrale onmacht. Bij een duel aan de zijlijn gaat de bal overduidelijk uit ten faveure van Fortuna, scheids De Groot  die vlakbij staat, lijkt te gaan fluiten voor een inworp, maar bedenkt zich. Bovendien staat zijn assistent 15 meter verderop te vlaggen, maar dit signaal negeert hij categorisch. Ergens midden in de aanval van Fortuna herziet hij echter zijn mening en fluit hij alsnog voor een inworp. Betaald voetbal anno 2005.


Kopduel tussen Marcel Akerboom en Sergio van Dijk

Nog bonter wordt het als Wolters een aantal malen hoekschoppen mag trappen en dit doet door de bal buiten de hiervoor bestemde plaats te leggen. Scheids noch assistent maken hiervan een probleem. Uit een afgeslagen corner van Wolters mag Janga van ruime afstand aanleggen, Budziak redt stijlvol. Uit een andere corner kopt Van Dijk net naast. FC Emmen is overduidelijk de baas op het veld. El Khalifi mag voor Hermans komen en een voorzet van de uitstekend spelende Karreman inkoppen, Budziak redt maar weer eens.


Wasiu Taiwo kon aanvallend geen vuist maken

Hetzelfde scenario gebeurd op een schot vanaf de punt van het strafschopgebied. FC Emmen krijgt nog een kans via Van Dijk, Zijn schot door Aki’s benen gaat net naast de paal. Het slotakkoord is voor Fortuna. Een crosspass van Moutawakil belandt bij Mészáros. Laszló mag vrij doorlopen, maar schiet van binnen de 16-meter naast. Fortuna krijgt twee kansen (Moutawakil en Mészáros), FC Emmen meer dan het dubbele. Guido Budziak is onze beste man op het veld. Ter completering van de feiten: Wolters ontving geel na een charge op Tommie Daemen.

Het entertainment in de rust wordt ditmaal verzorgd door Huub vaan de Fontein, jawel, ook “oët Mestreech”. De brave Huub was aanvankelijk als kastelein werkzaam in een volkscafé op de Maastrichtse Boschstraat, geheten “de Fontein”. Hij kwam erachter over bovenmodale zangkwaliteiten te beschikken en begon een carrière als zanger. In tegenstelling tot Saskia gaat hij echter wel driftig op zoek naar interactie met het publiek. Dit eindigt echter vrij dramatisch als ditzelfde publiek de zanger gaat uitfluiten en de brave Huub schamper repliceert. Dit alles heeft hoofdzakelijk te maken met de verhoudingen tussen Sittard en Maastricht. Tsja, er zijn belangrijkere zaken om je druk over te maken, zoals bijvoorbeeld de tanende kwaliteit van een gemiddelde Belgische pilsener.

FC Emmen heeft Prinsen in de rust vervangen door Wessels, een extra aanvaller voor een meer verdedigende speler. Het gaat nu blijkbaar gokken op de counter en de snelheid van Wessels biedt hiertoe meer mogelijkheden. Fortuna krijgt wat mogelijkheden via Taiwo (schot naast) en Moutawakil (kopbal na mistasten Van Westerop), maar FC Emmenaren is via de counter minstens zo gevaarlijk. El Khalifi kiest op links het hazenpad, zowel Mészáros als Akerboom zitten ernaast met hun tackle, Hermans is uiteindelijk redder in nood. Dekker grijpt in en brengt Zarko Grabovac voor de niet fitte Lord. Rond deze fase verhardt het duel, Van Driel maakt een harde overtreding op Wessels en ontvangt geel. Aan beide kanten wordt gewisseld: Facenna en Van Barneveld voor Van Driel en Garritsen bij Fortuna, Oosting voor Leferink bij FC Emmen.


Ook Zarko Grabovac kon zich niet onderscheiden

Bij Fortuna sorteren de wissels niet geheel in het gewenste effect. We krijgen één kans: In de laatste minuut van de reguliere speeltijd belandt een afgeslagen hoekschop van Tommie Daemen via Dassen bij Facenna, Gino probeert het met een geplaatste bal, zowel Taiwo als Grabovac komen een teenlengte tekort om de bal in de netten te doen belanden. De arbiter is in de tweede helft echter de weg volledig kwijtgeraakt. Achtereenvolgens ontvangen Grabovac (uitgestoken arm in kopduel), Van den Brink (onderuitschoffelen Moutawakil), Daemen (commentaar?) en Dassen (neerhalen tegenstander) geel voor zaken die soms anders afgedaan hadden kunnen worden.


In de tweede helft vond er nog een opstootje plaats

Ook in de tweede helft kwam het meeste gevaar van FC Emmen. Leferink schoot een kans van dichtbij hoog in de N-side. In de laatste van vier minuten blessuretijd zet Van Dijk de eindscore op het bord. Hij schiet tussen twee Fortunezen de bal in de korte hoek, 0-2. Ook dit seizoen dus een thuisnederlaag tegen de Emmenaren. Dekker greep vooraf in door de tegen AGOVV en Cambuur onvoldoende scorende Simone te vervangen door Dassen. Hierdoor ontstond er een vreemdsoortige 5-4-1 opstelling met drie centrale verdedigers en backs die de ruimte moesten benutten. Door zowel Moutawakil als Lord niet op de vleugel te laten spelen werd het speelveld behoorlijk kleiner. FC Emmen had steeds minimaal 1 vrije man op het middenveld, Fortuna bleek in creatief opzicht hiertegen machteloos. Ik mag hopen dat het bij dit experiment mag blijven en we voortaan in een 4-4-2 opstelling ten strijde trekken. Met bij voorkeur Mészáros op zijn gebruikelijke 6-positie op het middenveld. Als je bovendien twee keer als laatste in je competitie eindigt, mag je op zijn minst proberen het thuispubliek een herkenbare speelwijze te beiden en niet wekelijks te kiezen voor het aanpassen aan de tegenstander. Wat heb je immers te verliezen?


Kop op Wasiu, over een week is er een nieuwe match!

Tot slot wil ik bij deze de suggestie ontkrachten dat ik iets tegen de jongens van Fortuna United zou hebben. Er is inmiddels een gesprek geweest en er is geen enkele kou in de lucht. Punt.Over het kampioenschap voorlopig geen woord meer!

Gegroet,

TMD