Vrijdag 3 maart 2006: Fortuna-De Graafschap. Na een wegens carnaval competitieloos weekend, mag Fortuna vandaag weer aan de bak. Echter veel had het niet gescheeld, of ook vandaag waren we wederom verstoken gebleven van competitievoetbal…


3 Maart 2006

Fortuna houdt slechte traditie in ere

Fortuna Sittard 1 De Graafschap 2
Doelpuntenmakers: 11. Moutawakil 1-0; 27. De Visscher 1-1 (pen); 90. Meijer 1-2
Opstelling: Budziak (69′ Thijssen), Mészáros, Akerboom, Dassen, Hermans, Daumantas, Daemen, Van Driel, Garritsen (54. Grabovac), Moutawakil, Taiwo.
Toeschouwers: 2.481
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Budziak, Hermans, Daumantas
Rood (Fortuna): –

Een winterse gril liet een pak sneeuw op het speelveld van het Wagner & Partners stadion achter, maar enkele tientallen supporters en vrijwilligers gaven gehoor aan een internetoproep en maakten de mat sneeuwvrij, waarna scheidsrechter Van der Roest zijn fiat gaf. Over de inzet van tenminste één van de betreffende supporters zal VVD-leider Van Aartsen zich verheugen, maar dat terzijde.

Uiteraard bleef ondergetekende ook ten tijde van de Dolle Dagen niet verstoken van voetbal. Dit maal werd er geen koers gezet naar het mondaine London, maar naar Liverpool en omgeving. Aldaar werden Blackburn Rovers-Arsenal en Bolton Wanderers-Fulham bijgewoond. Bij beide wedstrijden mochten we volop genieten.

Als vaste Londonganger viel me het reizen niet bepaald mee. Akkoord, de planning was van verre vlekkeloos, maar we kregen ook te maken met onvoorziene omstandigheden. Zo strandden we op de dag van Bolton Wanderers-Fulham op station Wigan North West. Half Wigan was die dag bovendien uitgelopen voor de Carling Cup finale tegen rivalen Manchester United in Cardiff, maar tot onze opluchting konden we nog welgeteld één taxi vinden die ons naar Bolton vervoerde, waardoor we alsnog netjes op tijd voor de match arriveerden.

De heenreis naar Liverpool na afloop van de wedstrijd werd zo waar nog spannender. Nabij het Reebok Stadium is er weliswaar een treinstation, maar van daaruit was er geen rechtstreekse verbinding met Liverpool. Bovendien hadden we treinkaartjes met een verbinding via Wigan en er was in de verste verte geen trein die ons in  die richting kon brengen. Na veel dubben werd er uiteindelijk maar gekozen voor de optie om op hoop van zegen naar Manchester Piccadilly te reizen om daar over te stappen op de rechtstreekse verbinding met Liverpool Lime Street. Gelukkig was het zondag en die dag is de meeste geschikte om een poging tot zwartrijden te wagen, vanwege de beperkte controles. Aldus geschiedde.

De naweeën van het verlengde weekendje Liverpool meldden zich al vrij snel. Waar we in ons Wagner & Partners stadion te maken hebben met de beruchte Valwind, maakten we in Liverpool en omgeving kennis met de overtreffende trap ervan. Met als gevolg een fikse verkoudheid.Vandaag dus niet geheel op volle kracht aantreden tegen De Graafschap. Als we op de parkeerplaats arriveren, is het boven dien nog eens extra oppassen geblazen. Het is er spiegelglad, Mike Kluge zou er in zijn element zijn geweest.

Als we de tribune betreden, zien dat het aan de oostkant van het stadion behoorlijk druk is. Blijkbaar is er grif met gratis toegangsbewijzen gestrooid, aangezien het er gewoonlijk niet eens half zo druk is.Fortuna doet het vandaag zonder de geschorsten Van Barneveld en Simone, Emmo Guvenc en Lord zijn nog geblesseerd. Zoals reeds gezegd, staat de wedstrijd onder leiding van Mike van der Roest en dat voorspelt weinig goeds, aangezien bij mijn weten Fortuna onder des mans leiding nog nooit een wedstrijd winnend wist te besluiten. Daarnaast is tegenstander De Graafschap bezig aan een voorspoedige opmars die moet leiden tot bereiken van de play offs.

Trainer Dekker durft het zowaar aan om met twee spitsen te beginnen, het lijkt er althans op dat de nog immer van hoogverraad verdachte Moutawakil naast Wasiu Taiwo zal acteren. Koen Garritsen is onze meest aanvallend ingestelde middenvelder en diezelfde Koen zorgt voor het eerste gevaar als zijn afgemeten voorzet door Taiwo vanaf de rand van het strafschopgebied in de handen van doelman Van Fessem wordt gekopt.

De Graafschap antwoord gevat en als er bovendien niet scherp wordt verdedigd, komen we bijzonder goed weg als De Groot vanuit de draai net naast schiet. Maar blijkbaar zijn er een aantal Fortunezen wakker geschrokken en realiseren ze zich wat het hoofddoel van de avond is: winnen. Hermans passt diep op Taiwo, die legt af op Moutawakil en die laat zien dat hij als voetballer nog bestaat: zijn geplaatste schot met links verdwijnt in het net achter Van Fessem, 1-0.

Blijkbaar zijn de lange halen van achteruit het probate middel, want een volgende peer van Daumantas wordt door Mészáros opgepikt en vanaf de achterlijn goed voorgezet richting Taiwo, maar Van Fessem kan onderscheppen. De Graafschap probeert het vooral vanaf de vleugels en krijgt hier volop gelegenheid. Bot kan door op rechts, Van den Ouweland kan vrij inkoppen, maar sterkhouder Lászlo steekt er een been tussen. Mészáros is niet alleen onze meest regelmatige speler van het seizoen, ook vandaag is hij de beste Fortunees. Maar ook hij kan niet voorkomen als een minuut later Van Beukering vrij op Budziak afgaat en ter aarde stort. Met Van der Roest weet je dan wat de gevolgen zijn: strafschop, zo ook nu.

Achter mij op de tribune wordt Van Beukering veel acteertalent toegewezen, ik heb echter mijn twijfels over het inkomen van Budziak en die zullen later na het bezien van de televisiebeelden ook gegrond blijken. Budziak zit nog in de goede hoek, maar kan de strafschop van De Visscher niet keren, 1-1.

Op slag van rust krijgen we nog een reuzenkans om op voorsprong te komen. De vandaag weer als voetballer bestaande maar desalniettemin nog steeds van hoogverraad verdachte Moutawakil passeert twee tegenstanders en speelt Taiwo in. Wasiu draait weg van zijn tegenstander, maar via de uitlopende Van Fessem schiet hij over.

De rust wordt traditiegetrouw benut om wat bij te praten. Ik verneem dat iemand het lef heeft gehad om het “Koningshuis” te beledigen en dat dit zowaar mede ertoe heeft bijgedragen dat er een soort verbale oorlog is ontstaan tussen de verschillende supporterskampen. Ik kan daar heel kort over zijn: Ik heb de gewraakte “beledigende” tekst gelezen en daarin staat geen woord dat hoe dan ook kwetsend is. Blijkbaar zijn een aantal personen de mening toegedaan dat zij het alleenrecht op het hoogste woord hebben. In dat geval moet je je ook volwassen opstellen en kritiek nemen en niet als een wildeman om je heen meppen met allerlei kreten. Het wordt tijd dat men zich realiseert dat de periode van een nieuwe generatie is aangebroken.

Waar Van der Roest in de eerste helft een aantal malen “uitblonk” door gevaarlijke overtredingen onbestraft te laten, reageert hij aan het begin van de tweede helft wel met geel voor Bus wanneer deze Garritsen chargeert. Daumantas neemt plaats aan het kanon voor de bijbehorende vrij trap, Van Fessem tikt het geplaatste schot naast.

Er gebeurt dan eigenlijk niets meer tot een minuut of acht voor tijd. Fortuna lijkt tot dat moment probleemloos overeind te blijven, ondanks het veldoverwicht van De Graafschap. De ingevallen Ax snelt dan langs Mészáros en de uitkomende Thijssen. – Budziak is er dan al af met een naar het zich laat aanzien spierblessure – maar het schot laat slecht het zijnet bollen.

Aan de overkant kopt invaller Zarko Grabovac uit een hoekschop tegen de hand van Van Beukering, Van der Roest is doof voor de verzoeken om een strafschop. Uit de counter kan wederom Ax de wedstrijd beslissen, maar diens schot gaat over.We zitten dan in de laatste minuut. Ax mag een hoekschop nemen, deze wordt uiteindelijk door Mészáros weggekopt, maar doet zo slecht dat Ax de bal in recht in de voeten krijgt. Ax mag dan voorzetten en tussen maar liefst vier Fortunezen kan invaller Meijer de bal achter Thijssen in het doel werken, 1-2. Een beeld dat exemplarisch is voor dit seizoen. Fortuna houdt een slechte traditie weer in ere.

Meer valt er niet te zeggen.

Gegroet,

TMD