Fortuna behaalt een punt bij Go Ahead Eagles, daar waar het er misschien wel drie hadden moeten zijn. Een verslag over een stadion met discolampen, LU-koekjes en een late gelijkmaker.


9 December 2005

Discolampen en LU-koekjes

Go Ahead Eagles 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 21. Brugge 1-0; 82. Taiwo 1-1
Opstelling: Thijssen, Mészarós, Akerboom, Dassen, Hermans, Van Barneveld, Daumantas, Van Driel (72′ Grabovac), Lord, Guvenc (75′ Moutawakil), Taiwo.
Toeschouwers: 3.200
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Iets voor vier uur vertrek ik voor de zoveelste keer naar het W&P-stadion, ditmaal voor de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Door ziekte hing deze wedstrijd voor mij aan een zijden draadje, maar zoals zo vaak weet ik alles precies zo te plannen dat  ik toch mee naar Fortuna kan. Dinsdag op de tribune bij Excelsior was geen pretje, maar schijnbaar had ik maar twee dagen nodig om te herstellen. Bij het stadion aangekomen zijn al een tiental supporters mij voor, waaronder een groot gedeelte van het buscomité. Nadat de bus is aangekomen en de steward mijn tas heeft gecontroleerd kan ik naar binnen om daar de achterste plaatsen in de bus te reserveren.

Zodra iedereen in de bus (waaronder een laatkomer) is aangekomen krijg ik te horen dat ik vandaag het wedstrijdverslag mag schrijven. De reguliere schrijver van het wedstrijdverslag is wel aanwezig, maar heeft enkele verplichtingen waardoor hij geen tijd heeft voor het verslag. Op de achterste bank in de bus is een plaats gereserveerd. Niet voor een supporter, maar voor het rantsoen van deze busreis. Zakken chips, (soms wel erg grote) zakken snoep en LU-koekjes. Dit is een kolfje naar de hand voor de laatkomer van deze busreis die zelfs nog een aangeboden broodje van Bufkes niet afslaat. Waar die jongen het allemaal laat weet ik niet. Het rantsoen wordt al snel verorberd al wordt er wel nog wat bewaard voor de terugreis.

Bij het afstempelen van de stempelkaarten komen we erachter dat zeker al zes supporters de stempelkaart vol hebben. Dit wil zeggen dat ze alle zeven de busreizen zijn meegereisd en de achtste busreis gratis krijgen. De volgende uitwedstrijd is tegen Emmen en die supporters hopen nu al dat er een bus gaat. Iedere supporter die mee wil moet zich dus maar eens bij de laatste thuiswedstrijd van 2005 (Cambuur Leeuwarden) inschrijven. De laatste tijd is er een trend dat er zich maar twintig supporters inschrijven voor de busreis en dan is het hoogst twijfelachtig of die busreis wel kan doorgaan. Vol verbazing kijken die twintig dan ook toe als op de dag van de busreis de bus bijna blijkt vol te zitten. Dit omdat veel supporters afwachten of de bus wel gaat en zich dan pas aanmelden. Ik hoop dat die supporters ook begrijpen dat het buscomité geen risico kan nemen en een bus kan pas laten gaan als er zich voldoende supporters hebben aangemeld, en twintig supporters is gewoon te weinig daarvoor.

Ondertussen heeft de buschauffeur van Morgana Tours de binnenwegen in Limburg ontdekt. Uiteindelijk doen we dan ook evenlang over het stuk van Sittard naar Venlo, als het stuk Venlo naar Deventer.

Bij het stadion aangekomen worden de sfeerattributen verzameld en kunnen we het stadion binnen. Er is wat consternatie over de vlaggen van Fortuna United. De veiligheidscoördinator van de Eagles ontkent dat er afspraken zijn gemaakt met enkele supporters en uiteindelijk blijven veel vlaggen dan ook buiten. In het stadion worden de spandoeken opgehangen, al kan het L’histoire continue spandoek niet in zijn geheel worden opgehangen vanwege een nooduitgang. De punten blijven (zoals in zoveel wedstrijden) achterwege.Een mederedactielid wijst mij erop dat er boekjes worden verkocht vanuit het buffervak en ik sla dan ook snel toe. Er worden ook broodjes bal verkocht in het buffervak, maar deze laat ik wijselijk aan mij voorbij gaan deze editie. Vorig jaar was het in Deventer ook al niet al te best en na mijn ziek zijn kan ik zo’n gezondheidsrisico niet lopen. Geen Goodyear commissie dus deze keer.

De wedstrijd dan. Voor de zoveelste keer dit seizoen speelt Fortuna niet met dezelfde basiself of in dezelfde samenstelling. Een griepje houdt Guido Buziak aan de kant en Willem-Jan Thijssen vervangt hem. Sten Dreezen schijnt overigens ook een goede vervanger te zijn, maar dit heb ik slechts van één bepaalde supporter die ik niet met naam en toenaam zal noemen. In tegenstelling tot dinsdag mag Thomas Daumantas nu wel meespelen, zelfs vanaf de eerste minuut. Hij vervangt Joep op den Kamp, die wel op de bank plaats neemt. Marcel Akerboom keert terug van een schorsing, dit ten faveure van Gino Facenna.

In de beginfase van de eerste helft zijn de beste kansen zowaar voor Fortuna. Het is eigenlijk niet te begrijpen dat de groen-gele formatie niet op voorspring is gekomen. Eerst was het Lionel Lord die alles en iedereen passeerde na een mooie steekbal van Emmo Guvenc, maar daarna vergat de bal in het vrijwel lege doel te schieten. Hierna zette Lord Taiwo vrij voor de keeper, maar ook hij faalde jammerlijk. Dit feit herhaalde zich nog een keer nadat weer Guvenc Taiwo alleen voor de keeper had gezet. Niemand kan het nog geloven. Hebben we eindelijk eens iemand die een speler vrij voor de keeper kan zetten, hebben we een spits die te traag reageert en deze kansen niet op waarde schat. Volgens de voetbalwetten zal Go Ahead dan wel op voorsprong komen, en dit gebeurt dan ook. De eerste kans voor Go Ahead is meteen raak.  Sjors Brugge kan heel makkelijk zijn weg door de verdediging vinden en schiet diagonaal de 1-0 binnen. De enige kans die Fortuna hierna nog creëert is een vrije trap op ongeveer twintig meter. Deze wordt door Ronald Dassen genomen en eindigt, zoals gewoonlijk, in de muur.

Nadat in de rust weer een pak LU koekjes zijn verorberd, kunnen we weer beginnen aan de tweede helft. Er moet wat gebeuren en dus stuurt trainer Chris Dekker twee spelers naar buiten om warm te lopen. Aziz Moutawakil is schijnbaar weer terug van een blessure en Zarko Grabovac lijkt de logische vervanger van een van de falende spitsen. Op de tribune wordt het warmlopen begeleidt door de bekende liederen. Het “Zorroooh” klinkt hartverwarmend uit de 51 kelen, terwijl we met een koude en kille stem duidelijk maken dat we een bloedhekel aan overlopers hebben.

Uiteindelijk wordt Moutawakil ingebracht voor Emmo Guvenc, de enige speler die wat bereikte op het veld. Ik beschouw de wedstrijd vanaf dit moment als verloren. Alhoewel er wel opvallend veel discolampen op de Go Ahead-tribune hingen en Aziz zich daar toch op zijn plaats heeft moeten voelen. Vijf minuten later mag ook Zarko Grabovac invallen, ditmaal voor een verdediger, namelijk Mels van Driel.

Zorro krijgt al snel een kopkans maar deze gaat jammerlijk over. Toch neemt de druk van Fortuna toe en worden er zowaar weer kansen gecreëerd. Een vrije trap van Edwin “ik scoor één keer in de vijf jaar” Hermans eindigt in de muur maar er dreigt meer gevaar bij een vrije trap van de zijkant van Daumantas. Het is zelfs zo dreigend dat ik een doelpunt voel aankomen en al een stapje naar onder doe om een vrije doorgang naar de hekken te bemachtigen. En ja hoor, op de een of andere manier, scoren we weer in de slotfase tegen de Eagles. Vorig jaar was het nog Joos van Barneveld, maar dit seizoen is het Taiwo die een punt redt. Ondertussen hangt een tiental supporters in de hekken, alsof we de overwinning hebben binnengehaald. Taferelen die me doen denken aan De Baandert.

We zijn allemaal nog niet bijgekomen van de gelijkmaker of Taiwo heeft zelfs al bijna de winnende gescoord. Zijn kopbal is echter niet goed genoeg en wordt gestopt door de keeper. Fortuna weet het gelijkspel daarna vast te houden en het zevende gelijkspel is binnen.  De spelers worden bedankt, het “merci Sittard” klinkt door het stadion. Wij pakken onze sfeerattributen in en zoeken naar de juiste bus. Nog een hele klus want er staan opeens tien bussen op een wel heel erg klein oppervlak.

Op de terugreis amuseren we ons met een spellingscontrole van een werkstuk over het Angelman syndroom. We krijgen ook nog een video te zien met wel erg slechte videoclips en met Sixpack uitzendingen. Er schijnt ook nog een hoofdfilm tussen te hebben gestaan, maar deze heb ik gemist. De buschauffeur hield ons nogal bezig met zijn absurde rijgedrag, waardoor zelfs de meest ervaren reizigers wagenziek werden. Rond half één komen we weer aan in Sittard. Een punt rijker, waar het er misschien drie hadden moeten zijn. Komende vrijdag mag onze trots het weer proberen, dan tegen het almachtige Stormvogels/Telstar. Tot dan!

Evert