Maandag 28 november 2005: VVV-Fortuna. De koploper en gedoodverfde kampioen tegen de hekkensluiter.


28 November 2005

Fortuna houdt stand tegen 12 man

VVV Venlo 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 10. Taiwo 0-1; 23. Jans 1-1
Opstelling: Budziak, Mészarós, Akerboom, Dassen, Hermans, Van Barneveld, Op den Kamp, Daemen, Van Driel, Guvenc, Taiwo (71′ Aitjdag).
Toeschouwers: 4.622
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Dassen, Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Bepaald somber wordt een mens van de ontwikkelingen die recentelijk opgang deden binnen Fortuna. Zo werd Willy Dullens na een al dan niet uitgelokt uit de school klappen tegen L1 door zijn superieuren binnen de club zoiets als gemuilkorfd. Tsja, zoiets mag je dan het voorbijstreven van de legende noemen. Waar overigens één van die superieuren blijkbaar in de media doodleuk wel mag roepen dat Nicole Edelenbos een vergoeding van €140.000,- exclusief bijkomende details verlangt voor haar niet te onderschatten klus als ultiem puinruimster. Blijkbaar heeft de persoon die dit smeuïg detail wereldkundig maakte niets geleerd van 5-6 jaar ellende en soortgelijke stommiteiten uit de oevres van het even vermaarde als beruchte duo Jackie & Cor. Overigens staat Nicole Edelenbos niet te boek als een domme griet die je op iedere straathoek zou kunnen zien lopen. Laat haar dan ook aan haar karwei beginnen of zoek desnoods een andere capabele gegadigde, opdat we lucht krijgen! Verdomme!

Verder ook minder fraai nieuws van het sportieve vlak. Zowel Guido Budziak als Lionel Lord beenden afgelopen week boos weg van de training. Het gerucht gaat dat deze actie voor Lord disciplinaire gevolgen zou hebben. Het lijkt er dus op dat trainer Dekker er steeds meer moeite in heeft om de groep bij elkaar te kunnen houden. Ik mag bovendien hopen dat de affaire Lord in den minne wordt geschikt, aangezien Lionel zeker zijn waarde heeft voor de club. Op technisch vlak zou het blunder van ongekende hoogte zijn, mocht men deze jongen niet met een contract bedanken.

In Venlo aangekomen zien we dat de spelers al bezig zijn met de opwarming. Nadat we het spandoek van Chris aan het hekwerk hebben bevestigd, zien we dat er bij Fortuna een aantal wijzigingen zijn. Naast de nog herstellende Koen Garritsen, de disciplinair geschorste Lionel Lord en de nog immer van hoogverraad verdachte Moutawakil is Tomas Daumantas kind van de rekening geworden en door Dekker gepasseerd. Daarentegen keert Marcel Akerboom terug in de basis na afwezigheid wegens een blessure. Joep Op den Kamp schuift door naar het middenveld en hetzelfde geldt voor Mels van Driel. Zij worden geflankeerd door Tommie Daemen en Joos van Barneveld.

Tot afgrijzen van velen in het goed bevolkte uitvak zal de partij geleid worden door Dick van Egmond. Aan hem bewaren we weinig goede herinneringen, laten we het daarbij houden. Na het horen van de tonen van Koning Voetbal kunnen de spelers de lange trap richting het speelveld afdalen, een uniek feit in het betaalde voetbal. Stadion De Koel heeft zo zijn opmerkelijkheden, de beruchte trap is er één van.

Opmerkelijk was ook het feit dat het thuispubliek de speaker fantastisch in zijn hemd liet staan, toen deze naar Duits gebruik louter de voornamen van de spelers van de thuisclub opdreunde en er vrijwel geen respons kwam. Een ervaring die de brave man waarschijnlijk nog lang zal heugen, gezien de waterkoude weersomstandigheden.

De wedstrijd is nog maar net in gang gezet of het aftrappende VVV nadert het doel van Budziak al met rasse schreden. Gelukkig is Jans hierbij te gehaast en produceert hij slechts een sliding naar de bal die door Budziak zonder veel problemen kan worden onderschept. Gezien mijn absentie bij de vorige aflevering van het treffen van de beide clubs, zijn de voor mij laatste tastbare beelden die van de smadelijke 7-0 nederlaag. Mijn vrees voor een snelle voorsprong van VVV blijft dan ook nog even overeind. En die wordt niet minder, want de thuisploeg valt onafgebroken aan. Totdat de 11e minuut aanbreekt…

Fortuna is voor het eerst met veel mensen op de helft van VVV, Tommie Daemen staat klaar voor een vrije trap op rechts. Zijn voorzet wordt weggewerkt, maar Joos van Barneveld pikt de bal op en zet opnieuw voor. De bal belandt precies op het hoofd van Wasiu Taiwo die de bal met een mooie boog in de verre hoek kopt, Varkevisser is kansloos, 0-1! Een schok gaat doorheen het stadion, maar maakt in het uitvak snel plaats voor dolle vreugdetaferelen. Ook ik gooi mijn emoties er maar uit en beuk hierbij op de tengere schouderpartij van mede-redactielid Eppo. Waar hij ooit bij een soortgelijke vreugde-uitbarsting van mij in Rotterdam drie rijen naar beneden kachelde, is hij dit keer stabieler op de benen.

Op het veld oogt Fortuna nog allesbehalve stabiel, maar het houdt dapper stand, mede door knap keeperswerk van Budziak, hij heeft alweer een goede dag. Bovendien vecht Fortuna voor wat het waard is en probeert het zo compact mogelijk te acteren. Joos van Barneveld moet zijn geldingsdrang bekopen met geel na een overtreding op Linssen. Scheidsrechter Van Egmond laat zich hiermee weer kennen, aangezien hij overtreding van gelijkaardig kaliber van Linssen en Broers onbestraft liet.

De druk van VVV blijft echter aanhouden. Een aanval belandt via de kluts ietwat gelukkig bij de lange Jans die zich ontworstelt aan Aki en vrij voor Budziak laatstgenoemde kansloos laat, 1-1. Je zou dan gaan vrezen voor het ineenstorten van Fortuna, maar niets is minder waar. VVV heeft weliswaar verreweg het meeste balbezit en probeert ook de druk op te voeren, maar voor het eerst sinds tijden hebben we een middenveld dat met het mes tussen de tanden speelt en vecht tot het er zowat letterlijk bij neervalt. De Venlose evenknieën op het middenveld weten er zich geen raad mee. Bovendien staat de verdediging van Fortuna heel behoorlijk. De terugkeer van Aki werpt dus zijn vruchten af.

Aanvoeder Dassen mag ook vandaag wel eens een klein steekje laten vallen, hij weet zich in die gevallen uitstekend te revancheren en gaat als een grote vent voorop in de strijd, chapeau! Er is echter één dissonant in het geheel en die heet Van Egmond. Vrijwel iedere wat hardere actie van een Fortunees wordt onmiddellijk door hem afgefloten ten gunste van een vrije trap voor VVV. Zo ook als Mels van Driel een duel aangaat met de kleine wervelwind die naar de naam Garcia luistert. Kantelberg mag de vrije trap trap nemen, maar gelukkig kopt de boven iedereen uittorende Broers de bal over.

Tegen het einde van de eerste helft moet ook Van Egmond van zijn geloof als Meeuwis op een vrij schandalige wijze zijn gram haalt op de benen van Joep Op den Kamp. Een gele kaart was dan ook wel de meeste coulante sanctie die er in dit geval mogelijk was. Maar we zijn nog geen minuut verder, als Janssen een voorzet vanaf links bijna tot doelpunt weet te promoveren met zijn geplaatste kopbal. Budziak tikt de bal echter tot hoekschop. Deze wordt hoog ingebracht, Budziak is uit zijn doel gelopen om de bal te stompen, maar een VVV-er is hem voor. Joos van Barneveld weet met een uiterste inspanning de bal uit de kruising te halen. Het uitvak haalt opgelucht adem.

Maar enkele ogenblikken later fluit Van Egmond af en wijst hij naar de stip, strafschop. Niemand in het stadion ziet waarom, Van Egmond en zijn assistent aan de zijlijn blijkbaar wel. De enige optie moet een vermeende handsbal van Van Barneveld zijn geweest. Dit zou betekenen dat Joos kan inrukken, aangezien hands in het doel direct rood is. De laf fluitende Van Egmond wijkt gelukkig voor Joos echter niet van zijn lijn af en laat een kaart dan ook achterwege. Jans staat inmiddels klaar voor de strafschop. Maar in plaats van Budziak kansloos te laten, produceert de spits een slap schot dat bovendien naast gaat. We kunnen de rust in met een 1-1 stand, het kon slechter.

De Goodyear Commissie heeft vandaag appetijt noch goesting, Venlo ontkomt dus aan de gebruikelijke formaliteiten.

Beide teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. En zowaar krijgen we de eerste kans. Een foute terugspeelbal van Allach belandt in de voeten Taiwo die even twijfelt maar daarna de ver voor zijn doel staande Varkevisser ineens probeert te verschalken, zijn schot is echter te slap en Varkevisser kan opvangen. VVV blijft echter zoeken naar gaten in het betonnen Fortuna-blok, maar dat staat in de tweede helft als een huis. Datzelfde huis voelt alleen de wind van een raketschot uit een vrije trap van Van Kouwen. Wat vervolgens in de fase hierna gebeurt, is bewonderenswaardig van Fortuna. Er worden geen grote kansen weggegeven, sterker Fortuna krijgt zelfs de kansen via de counter.

Allereerst op links. Hermans mag dan zijn handen vol hebben in verdedigend opzicht aan Garcia, maar als hij even lucht krijgt behoudt hij het overzicht en levert hij goede passes af. Zo ook op de diepgaande Van Driel, maar de eerste keer is diens voorzet slecht en kan VVV uitverdedigen. De tweede poging van Mels is stukken beter. Aki stuurt hem dit keer diep, voorzet op Taiwo, maar deze schiet recht in de handen van Varkevisser. Even later onderschept László Mészáros een aanval en gaat zelf aan de haal. Hij doet dusdanig voortreffelijk dat hij vier Venlonaren achter zich laat. Zijn schot raakt via de vingertoppen van Varkevisser de deklat.

Vlak na László’s sublieme actie krijgt VVV een grote kans, maar deze wordt in de kiem gesmoord door niemand minder dan László himself. Het enige smetje vormt even later een gele kaart van Dassen. Dubbel zuur, aangezien hem nu een schorsing wacht. Fortuna krijgt nog twee kansen. De handige Emmo Guvenc weet zich vrij te spelen en benut zijn schitterende traptechniek optimaal van 30 meter afstand. Via wederom Varkevisser wordt opnieuw slechts de lat geraakt.

In de slotfase is Emmo nog één zijn tegenstander te slim af en zet hij Tommie Daemen vrij. Tommie ziet aan de andere onze “Man of the Match” Joos van Barneveld klaar staan, maar het schot van Joos treft geen doel. Fortuna houdt tot het einde stand tegen 12 man, want gedurende de gehele wedstrijd was de leiding van Van Egmond geenszins in het nadeel van VVV. De kaarten van Van Barneveld en Dassen waren niet echt discutabel, maar aan Venlose zijde ontsnapte Meeuwis een aantal malen aan een tweede keer geel, overigens net als Joos van Barneveld aan Fortuna-zijde. Maar hulde voor Fortuna als geheel, een bijzondere vermelding voor het karaktervolle optreden van de middenvelders Daemen, Op den Kamp, Van Barneveld en zeker ook de meer dan eens verguisde Mels van Driel.

Op de terugreis naar Sittard is er nog een korte discussie met enkele voetballende meiden over vrouwenvoetbal. Om tot een slotconclusie te komen: Vrouwenvoetbal is niet belachelijk en ik vind dat al helemaal niet. Het stigma kan dus voortaan achterwege bleven.

Gegroet,

TMD