Amper bijgekomen van de reis naar Velsen en de hectische slotfase van Fortuna’s wedstrijd tegen Telstar, staat de volgende voetbaltrip alweer op het programma. Samen met dorpsgenoot en über groundhopper Bas staat de korte reis naar Köln op het programma. Daar treedt onze naamgenoot Fortuna Köln vanmiddag in de derde competitieronde van de 3. Bundesliga aan tegen Holstein Kiel.


13 augustus 2016

SC Fortuna Köln 1 Holstein Kiel 0

Wanneer ik anderhalve week geleden ontdek dat ik deze zaterdag eigenlijk wel wat ruimte in mijn agenda heb om een wedstrijdje te bezoeken, pols ik Bas of hij interesse heeft mee te gaan. Dat soort vragen hoef je hem doorgaans geen twee keer te stellen en zijn antwoord ‘Ja!’ is dan ook niet heel verrassend. Een snelle blik op het programma in de lagere Duitse divisies leert dat onder andere MSV Duisburg en Fortuna Köln thuis spelen. Aangezien ik al twee keer in het Südstadion van Köln ben geweest, gaat mijn voorkeur uit naar Duisburg. Dáár is Bas echter al geweest. Makkelijk als ik ben, ga ik al snel overstag en wordt Fortuna Köln tegen Holstein Kiel in de agenda genoteerd.

Aangezien Köln voor ons slechts op een uurtje rijden ligt, vertrekken we even voor twaalf uur. De wedstrijd begint om 14 uur, speling genoeg dus. De korte reis verloopt soepeltjes, op enkele weggebruikers na die niet begrijpen dat je op een driebaans autoweg ook best de rechter rijbaan mag gebruiken. Aangekomen in Köln blijkt het bij de afrit Köln-Klettenberg behoorlijk druk te zijn. Door het goede weer trekt de binnenstad vandaag extra veel toeristen. Na een kilometertje filerijden vervolgen we onze weg richting het Südstadion. Mijn vertrouwen in Bas’ groundhopcapaciteiten loopt daarbij een klein deukje op. Het door hem op de navigatie ingestelde adres blijkt namelijk niet het adres van het stadion te zijn. Een snelle herstelactie lost ook dit probleempje gelukkig snel weer op en even later parkeren we onze auto in een zijstraat op tweehonderd meter van het stadion.

fkoln01Köln, here we come!

Voor de hoofdingang is het nog redelijk rustig, maar het is dan ook nog een uur voor de aftrap. Voor ons de gelegenheid om op het gemak een Gaffel Kölsch biertje te drinken en een kaartje te kopen. Als Vollzahler mogen we €14 aftikken voor een Stehplatz op de lange zijde. De enige andere optie is een ticket op de overdekte zittribune à €25. Stevige prijzen dus voor een duel in de 3. Liga. Het A4-programmablad is daarentegen wél gratis. Rond kwart voor twee betreden we het stadion.

fkoln02Bij aankomst is het nog rustig bij de hoofdingang

Bij het binnengaan van het stadion komen we we meteen in een flinke wachtrij terecht. Alle toeschouwers worden grondig gefouilleerd door enkele stewards. Een van hen maakt daarbij overigens weinig vrienden met zijn zeer starre gedrag en houding. Zo moet de man naast me een van de twee aanstekers inleveren omdat je er blijkbaar maar een mee naar binnen mag nemen. De man heeft daar echter weinig trek in en geeft een van zijn aanstekers aan de man achter hem. En dat mag dus blijkbaar wel. Voordat ik op de tribune sta hoor ik meerdere mensen discussiëren met en klagen over de onvriendelijke steward. Ik krijg meteen een flashback naar de oefenwedstrijd die ons eigen Fortuna hier drie jaar geleden speelde. Ook toen gaven enkele stewards niet de indruk dit werk voor hun plezier te doen. Fortuna verloor die wedstrijd overigens kansloos met 4-0 (klik hier voor het verslag van deze wedstrijd).

Thuisclub Fortuna Köln begon de competitie prima met twee overwinningen maar verloor afgelopen woensdag afgetekend met 3-0 bij SV Wehen Wiesbaden. In de voorbereiding waren de Keulenaren nog op bezoek in Nieuwstadt. Daar speelden ze met 2-2 gelijk tegen onze groengele trots. Tegenstander Holstein Kiel begon het seizoen wisselvallig. Na een gelijkspel en een nederlaag volgde afgelopen woensdag de eerste overwinning. De Sportfreunde uit Lotte werden met 3-1 verslagen.

Onze staantribune druppelt langzaam vol. Rechts van ons zien we dat Kiel zo’n 150-200 fans heeft meegenomen vanuit Noord-Duitsland. Een zeer respectabel aantal als je je bedenkt dat deze mensen maar liefst 522 kilometer enkele reis hebben moeten afleggen om hier aanwezig te zijn. Afstanden die wij in ons kikkerlandje gelukkig nooit hoeven te overbruggen.

fkoln03Respect voor de meegereisde Kiel-fans 

We hebben inmiddels wel een beetje trek gekregen en besluiten een oer-Duitse curryworst te bestellen. Enkele minuten later hebben we daar al spijt van. De worst is weinig smaakvol en de saus lauw. Na twee happen is Bas nog voorzichtig: ‘Ik heb wel eens betere curryworst gehad’. Maar nog voor hij de worst helemaal op heeft, is hij al keihard in zijn oordeel ‘Dit is gewoon heel slecht!’. Veel tijd om ons over deze culinaire misser op te winden hebben we echter niet, de wedstrijd staat namelijk te beginnen.

fkoln04De spelers komen over de blauwe loper het veld op

De wedstrijd wordt op gang gefloten door Bibiana Steinhaus. Deze 37-jarige dame was de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Duitse betaald voetbal en heeft inmiddels al een grote brok ervaring opgedaan. Ze leidde onder andere wedstrijden in de 2e en 3e Liga bij de heren en kwam in actie tijdens de finales van een WK en de Olympische Spelen voor damesvoetbal. In de Bundesliga wordt ze ingezet als vierde official. Of het door haar ervaring komt of door haar vrouwelijke charmes weet ik niet, maar weinig spelers trekken vanmiddag haar beslissingen in twijfel of gaan de discussie met haar aan.

Holstein Kiel komt iets sterker uit de startblokken en na zeven minuten noteren we de eerste kans voor Mathias Fetsch. Zijn inzet wordt echter tot hoekschop verwerkt door een van de Keulse verdedigers. De meest opvallende verschijning is vanaf het beginsignaal al keeper Kenneth Kronholm van Kiel. Bij hoekschoppen van zijn eigen team staat hij op de middenlijn en alleen als het echt nodig is, zoekt hij zijn eigen strafschopgebied op. Het liefst staat hij op een meter of twintig voor zijn doel mee te voetballen. Iets zegt me dat dat vanmiddag nog wel voor een leuk momentje kan gaan zorgen.

fkoln08Kenneth Kronholm trekt graag mee ten aanval

Fortuna Köln heeft iets meer dan een kwartier nodig om de eerste aanvallende intenties kenbaar te maken. Cauly Oliveira Souza test Kronholm met een schot uit de draai. De Kielse keeper redt echter met zijn vingertoppen. Beide ploegen zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Het spel speelt zich dan ook voornamelijk op het middenveld af.

fkoln11Drukte op het middenveld

In de eenentwintigste minuut komt de openingstreffer redelijk verrassend uit de lucht vallen. Een lange bal vanuit de Kielse achterhoede wordt onderschept en komt bij aanvoerder en centrale verdediger Daniel Flottmann van Fortuna terecht. Die zoekt aanvaller Johannes Rahn op voor een een-twee door het midden en komt vervolgens ongestoord oog in oog met keeper Kronholm te staan. Flottmann blijft rustig en schiet de bal beheerst onder de uitkomende doelman door. 1-0 en de goed gevulde staantribune juicht en klapt Flottmann tevreden toe.

Kiel moet nu in de aanval en heeft in het restant van de eerste helft ook het betere van het spel. Na een half uur spelen legt Dominick Drexler de bal goed breed op rechtsbuiten Stefan Lewerenz. Zijn inzet van dichtbij wordt door Köln-keeper Tim Boss echter prima gepareerd. Even later is het diezelfde Lewerenz die vanaf rechts het strafschopgebied in kan dribbelen. Zijn lage schot wordt door Boss met de voet gestopt. Zo bereiken we de rust met een 1-0 tussenstand.

fkoln06Flottman is de gevierde man

Het is vandaag aangenaam warm, maar op de onoverdekte staantribune wordt het ons bij vlagen ietsje te warm. Tijdens de pauze zoeken we naar een plekje waar we iets van schaduw kunnen ontdekken, maar dat blijkt een zinloze missie. We besluiten de tweede helft hangend tegen een van de vele crush barriers te volgen. Tijdens de pauze bekijken we tevens de mensen om ons heen eens goed. Net als bij elke andere Duitse club kom je ook hier de vreemdste figuren tegen. Halve alcoholisten, zwaargewichten, ultra’s, studenten, kinderen of dubieuze oude mannetjes die om de zoveel tijd ‘FOR-TOE-NA!’ roepen: je komt ze hier allemaal tegen. Natuurlijk lopen er ook veel normale mensen rond, maar het zijn juist de iets apartere figuren die een voetbalmiddagje als deze compleet maken.

In het eerste kwartier van de tweede helft gebeurt er weinig noemenswaardigs. Kiel probeert wel maar lijkt niet echt te kunnen en Fortuna Köln houdt zich vooral bezig met het verdedigen van de voorsprong. Als er iets meer dan een uur gespeeld is, gebeurt gelukkig wat ik eerder al hoopte. Middenvelder Hamdi Dahmani (die in 2012 nog even in Sittard op proef was) van de thuisploeg ziet keeper Kronholm weer eens ver voor zijn doel staan en haalt van veertig meter uit. De bal vliegt inderdaad over Kronholm heen, maar helaas ook over het doel. Dit is voor de doelman echter geen reden om te stoppen met meevoetballen en ver voor zijn doel te lopen. Hij gaat hier in het laatste half uur juist extra actief mee door.

Ondanks de aanvallende intenties van Kiel zijn de beste kansen in de tweede helft voor de gastheren. Even na zijn lange afstandspoging stuurt Dahmani Johannes Rahn op rechts diep. Rahn haalt hard uit maar ziet zijn inzet gestopt worden door de veel besproken Kronholm. Ook de ingevallen Lars Bender probeert Kronholm te verschalken. Hij neemt een afgeweken bal na een hoekschop direct met links op zijn schoen, maar ziet de bal net naast het doel verdwijnen. Het blijft het laatste kwartier dus nog spannend.

fkoln07De thuisploeg neemt een hoekschop

Holstein Kiel wordt bij de zoektocht naar de gelijkmaker niet bepaald geholpen door eigen speler Saliou Sané. Sané valt in de zeventigste minuut in en presteert het om vervolgens binnen tien minuten twee keer geel te pakken. Vooral de tweede gele kaart, bijna op de middenlijn, was onnodig en niet slim. Zijn teamgenoten mogen met z’n tienen gaan proberen om alsnog de gelijkmaker te forceren.

Maar hoe de Kielse spelers het ook proberen, tot echte kansen leiden hun inspanningen niet. Köln verdedigt goed geconcentreerd en schuwt niet een bal blind over de zijlijn of naar voren te rossen als het gevaarlijk dreigt te worden. In de blessuretijd wordt het zelfs nog bijna 2-0 voor de thuisclub, en hoe! Kronholm staat, hoe kan het ook anders, weer ver voor zijn doel. Een Köln-speler ziet dat en neemt een stuiterende bal vanaf zijn eigen helft vol op zijn slof. Kronholm sprint terug en probeert de bal, die overigens op het oog naast lijkt te gaan, te vangen. Dat mislukt echter en de bal rolt daardoor alsnog langzaam richting doel. Tot zijn opluchting kan Kronholm de bal vlak voor de lijn oppikken. Leon ter Wielen had vast gehoopt dat deze bal erin was gegaan. Want net als zijn blunder van gisteravond in Velsen, zou ook deze goal de wereld over zijn gegaan. Al had ik er persoonlijk voor moeten zorgen!

Bibiana fluit even later voor het eindsignaal en de handen van het thuispubliek en de thuisploeg kunnen de lucht in. Met negen punten uit vier wedstrijden kent Fortuna Köln een uitstekende start van het seizoen en neemt na vandaag de tweede plek op de ranglijst in achter koploper Regensburg. Holstein Kiel vindt zichzelf terug op de dertiende plek, onderaan de brede middenmoot.

Het stadion, dat volgens de officiële telling vandaag met 1874 bezoekers was gevuld,  stroomt langzaam leeg. Nadat we nog een paar laatste foto’s hebben geschoten, zoeken ook wij onze auto op.

fkoln08‘Onze’ staantribune loopt langzaam leeg

Waar Bas nog zo verstandig is om mij te vragen even te kijken of de weg vrij is en hij vanuit onze parkeerplek achteruit kan rijden, besluit de bestuurder van de auto naast ons vol gas achteruit te stoten. Het goede nieuws is dat er op dat moment geen andere auto aan komt rijden, het slechte nieuws is dat er aan de overkant van de straat een stilstaande aanhanger staat geparkeerd. Die wordt door de Duitser vol geraakt. Waar mijn eerste reactie een harde lachbui zou zijn geweest, houd ik mijn gezicht in de plooi en kijk toch maar even geschrokken en meelijwekkend als de man zijn auto vijf meter verderop parkeert en naar de schade aan zijn eigen auto en de aanhanger gaat kijken. Gelukkig rijden wij zonder schade de straat en stad weer uit.

Naast de vele wedstrijden van ons eigen Fortuna, is het af en toe ook wel prettig een wedstrijd te bezoeken waarbij je qua gevoel minder betrokken bent. Aangenaam weer, een leuk typisch Duits stadion, enkele vermakelijke wedstrijdmomenten en goed gezelschap maakten ook dit tripje weer de moeite waard. Dat er nog vele mogen volgen!