Fortuna heeft besloten om zijn beloftenelftal op te nemen in de voetbalpiramide. Omdat er geen georganiseerd verzet was binnen het betaalde voetbal waren er weinig alternatieven, maar van beloftenelftallen in het betaalde voetbal, komen we nu niet zo snel meer af.


De eerste divisie van de beloftencompetitie in het seizoen 16/17 was verre van ideaal. Fortuna speelde in een competitie met acht teams, waardoor de club in totaal veertien duels afwerkte. Dat zijn er te weinig voor de ontwikkeling van de beloften. In de eredivisie speelden ook acht teams, dus ook daar slechts veertien duels. De rest van de profclubs zit al in de voetbalpiramide (dertien) of deed dit seizoen nergens aan mee (zes).

De KNVB heeft eerder dit jaar de poort opengezet voor verdere instroom van de beloftenelftallen in de voetbalpiramide door terug te komen van zijn eerdere (onaantrekkelijke) eis: instroom in de vijfde klasse. Vanaf het seizoen 18/19 kunnen beloftenelftallen wellicht halverwege de piramide instromen.

Na een schertsseizoen is een behoorlijk aantal van de zestien clubs die dit seizoen in de twee beloftencompetities speelden, nu bereid in te stromen in de voetbalpiramide. Fortuna Sittard is één van die clubs. Niet toetreden betekent in feite kiezen voor een isolement, waardoor de beloften helemaal niet meer aan wedstrijden zouden toekomen.

Het enige alternatief zou zijn geweest als de zestien clubs gezamenlijk zouden hebben opgetreden. Waarom niet bijvoorbeeld een dubbele beloftencompetitie spelen in ere- en eerste divisie? Dan speelt elke club 28 duels. Die samenhorigheid was er niet, waardoor er voor individuele clubs weinig anders op zit dan toetreden tot de voetbalpiramide—ook voor Fortuna.

Met de instroom van een nieuwe reeks beloftenelftallen ontstaat dan de vraag hoeveel beloftenelftallen er maximaal aan een competitie mogen deelnemen? De KNVB houdt het op vier beloftenelftallen per competitie van achttien teams. Verrassend, waarom zou je een maximum stellen aan zoiets prachtigs voor het Nederlandse voetbal—want dat is toch de mening van de KNVB?

Addertje onder het gras: “maximaal vier in een competitie van achttien teams”. De eerste divisie heeft twintig teams, dus het maximum voor de eerste divisie moet nog uitonderhandeld worden. Daar neemt de KNVB een jaar de tijd voor, want pas in het seizoen 18/19 treden de nieuwe beloftenelftallen toe tot de voetbalpiramide.

Het verzet tegen de beloftenelftallen in de reguliere competities is dus waarschijnlijk definitief gebroken. De voetballiefhebber, die graag een strijd ziet tussen clubs zonder dubbele agenda met een supportersschare die verder reikt dan de spelersfamilie, blijft hoofdschuddend achter.

Promotie naar de eredivisie is de enige ontsnappingsroute.

Riccardo Welters