Na enkele zinspelingen in de afgelopen maanden op mogelijke problemen tussen leden van de technische staf onderling en tussen de technische staf en de spelersgroep, doet Dagblad De Limburger boter bij de vis. In een opiniestuk portretteert de krant trainer Sunday Oliseh als een trainer die de botte bijl hanteert en daarmee de nodige schade aanricht. Vermijdbaar, als Oliseh over betere personele omgangsvormen zou beschikken.


Alhoewel het Dagblad De Limburger gesierd zou hebben, deze—voor Oliseh belastende—informatie in een artikel met bronvermelding te plaatsen in plaats van in een opiniestuk, zijn er aanwijzigingen dat er iets niet in de haak is.

Fortuna verloor assistent-trainer Tini Ruys in maart 2017 (twee maanden na zijn aanstelling), verzorger Marco Lemmens in april 2017 en aanvoerder Ferry de Regt in mei 2017 (twee maanden nadat club en speler aangaven samen verder te willen). Officieel zijn de redenen van hun vertrek niet nader geduid. Het als gevolg daarvan ontstane geruchtencircuit rond Fortuna wijst inderdaad naar gebrekkige omgangsvormen van de technische staf. De krant denkt nu voldoende harde bewijzen te hebben om publicatie te rechtvaardigen.

Fortuna lijkt de kant van de technische staf te hebben gekozen en dus de ‘collateral damage’ op de koop toe te nemen. Gesteld dat de krant gelijk heeft, hoe groot is die schade? Blijft het bij een of enkele spelers of volgen er meer? Gaan dit soort fricties tussen staf en selectie effect hebben op de resultaten komend seizoen?

De antwoorden op die vragen zijn voor een deel afhankelijk van de bereidheid van de (vrij onervaren) technische staf om in de spiegel te kijken, maar voor een deel ook van het in de organisatie aanwezige tegenwicht ten opzichte van de technische staf. Een technisch directeur/manager die tegenwicht biedt, is in staat problemen op technisch gebied (die vast bij elke club in meer of mindere mate voorkomen) in de kiem te smoren.

Hoe is het gesteld met het vermogen tot zelfreflectie van de technische staf? En hoeveel tegenwicht ondervindt de technische staf van technisch manager Charly Chudik? Als de krant gelijk heeft, is het wenselijk dat de antwoorden op die vragen niet nul en nul zijn.

Riccardo Welters