Een oefencampagne mag die naam niet hebben zonder aansprekende buitenlandreis. Deze keer werd de club het eens met haar naamgenoot uit Domstad Köln over het spelen van een oefenwedstrijd. Dat wat voor de supporters vooraf werd gezien als de kers op de taart eindigde in een deceptie. De afgetekende nederlaag, het vertoonde spel en de zware blessurelast baren dermate zorgen dat we mogen constateren dat Fortuna niet klaar is voor de ouverture tegen De Graafschap…


 20 juli 2013

Fortuna leert Fortuna een lesje

SC Fortuna Köln 4 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 16. Aydogmus 1-0, 32. Kraus 2-0, 45. Laux 3-0, 87. Stojanovic 4-0.
Opstelling: Kaya (46. Coremans); Hendrickx, Vets (28. Hodselmans), Linssen, Kis (70. Sekkour); Voorn, Gulpen (79. Vanmaris), Briels; Khalouta (76. Watson), N’Koyi (46. Mandiangu) , Nepomuceno (72. Zejnilovic).
Toeschouwers: 412
Scheidsrechter: N.b.
Geel: –
Rood: –

Eindelijk, het is zover! De tot dusver enige uitwedstrijd in het buitenland komt eraan. Deze keer weer redelijk in de buurt, al dienen we wel naar Köln te reizen hiervoor. 

De bus vertrekt om 15.30 uur vanaf de voorzijde van de Trendwork Arena, maar eigenlijk begint de trip al rond het middaguur. Dat is namelijk het moment dat ik een pizza in mijn oven schuif; een vast ritueel. Er gaat haast geen uitwedstrijd voorbij of ik laaf me aan een ovenpizza om voldoende calorieën binnen te krijgen teneinde de dag tot een goed einde te kunnen brengen.

Hiermee komt ook een einde aan mijn vastenperiode die inging na de uitschakeling in de nacompetitie. Sindsdien heeft een combinatie van sport, gedisciplineerd leven en rantsoenering ervoor gezorgd dat mijn gewicht inmiddels tot een stukje beneden de 70 kilo is gezakt, hetgeen mensen in mijn directe omgeving zorgen baart. Echter, het seizoen komt eraan en dus komen op vrijdag meerdere ongezonde hapjes langs. Een jaarlijks terugkerend ritueel.

Terwijl ik mijn pizza in stukken snijd, laat ik de laatste maanden nog even aan me voorbij trekken. Tijdens afgelopen seizoen haalde de scribent van de verslagen op LB03.net van Fortuna’s thuiswedstrijden het al eens voorzichtig aan: er hing ons naderend onheil boven het hoofd waarbij de financiële perikelen waar de club al jarenlang mee te kampen heeft in het niet vallen.

Toch stellen we tevreden vast dat de fansite fortunahome.com niet helemaal is verdwenen. Dezelfde mensen zitten nog aan het stuur, zij het dat ze onder een andere naam verder zijn gegaan. Chapeau! Zodoende blijft de Fortuna-familie op de hoogte van het reilen en zeilen rondom de club en hoeft niemand iets te missen.

Zodoende weten we ook dat het op transfergebied erg rustig is. Jeffrey Vlug werd overgenomen van FC Den Bosch en Prince Rajcomar werd overgedaan aan VVV. De aanvaller kon de verwachtingen nooit waarmaken en zal waarschijnlijk in Venlo een resem goals gaan maken. Soit.

Ook weten we inmiddels dat de grootste transfer werd gedaan op extra-sportief gebied. Afgelopen week werd duidelijk dat Martin Masset erin is geslaagd een gigant binnen te halen die de club van de broodnodige adviezen zal gaan voorzien. De technische bagage en het gigantische netwerk waarover Willy Dullens beschikt, daarvan zal de club nog veel profijt gaan hebben.

Ondanks dat Dullens jarenlang zonder enige vorm van kritiek achter Hans Erkens aanhobbelde, hem met hand en tand verdedigde en tijdens Erkens’ laatste maanden zelfs naast hem plaatsnam in zijn helikopter om van daaruit de club te besturen, blijft Dullens een échte Fortunees waarvan er maar weinig zijn. Willy, welkom terug!

Naast zijn werkzaamheden voor het technische kader hoop ik dat hij ook tijd gaat vrijmaken voor het schrijven van prachtige columns. Daar hebben we als Fortuna-familie nood aan. Even de zaak op de rails zetten, zo richting weekend. Mocht Dullens effectief weer overgaan tot het schrijven van columns, dan zal toch ook de rentree van Jan Notermans aanstaande zijn?

Ondertussen schuif ik het laatste stukje pizza in mijn smikkel en zoek wat spandoeken en étendards bij elkaar. Zeker tijdens oefenpotjes tegen profclubs moeten we ons tonen en dus ook vandaag. Na een douchebeurt smeer ik een klodder gel in mij haar en neem plaats op de bank van mijn woonkamer. Het grote wachten kan beginnen.

Bepakt en bezakt rijden we rond de klok van 15.00 uur richting Sittard en merk dat ook Guido nog even moet wennen. Ondanks dat Ralf het uiteindelijk niet nodig acht een pinautomaat te bezoeken rijden we toch kriskras door Oud-Geleen. Een eerder onuitgegeven route, maar we komen toch netjes op tijd aan bij de Sittardse voetbaltempel.

Daar staan ook de overige buspassagiers te wachten totdat buschauffeur Wim zijn deuren opent. Wim nam ook de Engelandreis voor zijn rekening en met hem achter het stuur hoef je je geen zorgen te maken.

Aan boord dezelfde mensen als altijd. Vooraan nemen Huub, Jo en Fanta Frank plaats. Uiteraard zijn Wil en Annette ook aanwezig vandaag. Ze hebben ook David meegenomen. Hij is voor het zoveelste jaar op zomervakantie in de Westelijke Mijnstreek en kunnen ons eigenlijk geen vakantie meer voorstellen zonder hem.

Halverwege de bus zit een contingent Fortuna-dames die deze naam wél mogen dragen. Achterin neemt een blok Vak C plaats, aangevuld met de nodige TGV. Desondanks missen we heel wat mensen. Zo lokt het dansfestival Dominator heel wat mensen, worden familiebezoekjes afgelegd, worden bergen beklommen, Griekse eilanden uitgekamd, brengt Dr. Dub de bezoekers van het festival Rastaplas in hogere sferen en heeft één of andere carnavalsvereniging hartje zomer een fietsroute uitgezet. ‘Dao geit niks baove, zo is d’r mer ein…

Als Wim de bus in gang zet duurt het niet lang voordat we knooppunt Kerensheide bereiken. We slaan linksaf en rijden zuidwaarts, richting Parkstad. Het is ook de eerste maal dat we over de nieuw aangelegde fly-over rijden. Dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, maar dan had Fortuna De Graafschap moeten verslaan in de play offs…

Als we eenmaal de Duitse grens zijn gepasseerd, komen Wil en Huub langs om af te rekenen. Doordat Fortuna Köln aparte tarieven hanteert voor volwassenen, kinderen en studenten, rekent iedereen zowat een andere prijs af. Meteen ook de vuurdoop voor het buscomité, maar niets wijst erop dat ze door het spreekwoordelijke ijs zakken. Zeker Wil niet; hij heeft wel voor hetere vuren gestaan en is altijd de rust zelve.

Om de tijd wat te doden worden enkele kopstukken van de TGV bezongen en kijk ik eens wat het landschap ons te bieden heeft. Dat is niet veel, al passeren ons wel enkele kleine vliegtuigjes.

fortuna-koln1Aan deze Rauchsäule mogen de Tifosi Giallo Verde zich een voorbeeld nemen!

Na een uur komt in de verte de vierde stad van Duitsland al in zicht. Ik zie de vier torens van het Rhein Energie Stadion al, de twee torens van de Kölner Dom en natuurlijk ook de communicatietoren Colonius, de hoogste toren van Köln. Met recht kan deze stad dan ook een échte metropool worden genoemd, ook al wordt in Düsseldorf gesproken over ‘Die Scheiße vom Dom’.

Nadat we de Autobahn hebben verlaten stuurt Wim de bus door de buitenwijken van Köln om uiteindelijk het Südstadion te bereiken. Nadat hij de bus op een levensgrote parking heeft gezet volgt een flinke Spaziergang rondom het Südstadion. Voor enkele zwaargewichten een flinke beproeving, zeker vanwege het te overwinnen hoogteverschil en de warmte. Desondanks komt iedereen netjes op tijd aan bij de ingang waar Wil iedereen van een ticket voorziet.

Bij deze ingang houden ook enkele vooraanstaande leden van de Fortuna Eagles een oogje in het zeil. Deze reeds in 1986 opgerichte ultragroepering geeft zich uit als zijnde de oudste van het land en komt kijken welk vlees er in de Sittardse kuip zit.

fortuna-koln2Zeer fraaie tag bij het Südstadion 

Nadat iedereen binnen is nemen de aanwezig Ordner de tijd voor een stevige fouillering. Nou ja, de spandoeken worden gecontroleerd. Ze zijn op zoek naar Pyrotechnik en vertrouwen de zaak voor geen cent.

Toch komen we zonder problemen in het uitvak aan en kleden de boel geel en groen aan. Ook maken we kennis met Klaus Ulonska, de Präsident van SC Fortuna Köln. Hij heet ons van harte welkom, geeft de oudere mensen van ons gezelschap een hand en staat me toe de atletiekpiste te betreden voor het maken van enkele foto’s. Over gastvrijheid niks te klagen: Fortuna Köln gaat hoge ogen gooien op dit onderdeel in de rubriek ‘Thank God it’s Friday’.

fortuna-koln3Ook de aanwezige supporters zijn aan de warming up begonnen 

Aangezien het al richting 18.00 uur gaat zijn de selectiespelers al bezig aan hun opwarming. Geen goed nieuws: Roel Janssen is geblesseerd geraakt. Hij wordt vervangen door Sjoerd Linssen en vormt met Niels Vets het hart van de Sittardse verdediging. Jonathan Hendrickx staat op rechts en op de linkerflank speelt tester Kevin Kis. In doel staat overigens nog altijd Ferhat Kaya.

Het middenveld wordt gevormd door Ramon Voorn, Lars Gulpen en Jordie Briels. Gevaro Nepomuceno, Patrick N’Koyi en Abdelaziz Khalouta vormen de voorhoede.

Aan Duitse kant geen enkele bekende naam, maar de ploeg zal ongetwijfeld bestaan uit elf Draufgänger die Fortuna geen moment rust gunnen.

Als de spelers het veld opkomen zweeft een flinke hoeveelheid geel en groene confetti door de lucht en worden enkele fikse rookbommen afgestoken. Doordat er ook met flink wat vlaggen wordt gezwaaid hebben de Ordner niet meteen in de gaten wat er aan de hand is, maar komen na enkele tellen tóch in actie. Vanaf onze rechterzijde komen enkele mensen getooid in gele hesjes aangestormd op zoek naar de meegesmokkelde en afgestoken Pyrotechnik. Een emmer zand gaat vliegensvlug van hand tot hand, maar het leed is al ver geleden. Geven we hiermee ons visitekaartje af?

fortuna-koln4Welke puna heeft een rookbom afgestoken? 

In de openingsfase kan Fortuna haar naamgenoot goed bijbenen. De bal gaat van voet tot voet en van middenveld naar verdediging en omgekeerd. Ook Fortuna Köln wacht een beetje af, maar houdt de rangen verder goed gesloten. In hun achterhoede heeft de trainer enkele potige spelers opgesteld die niet van wijken willen weten.

De eerste kans van de wedstrijd is voor Fortuna Köln als Sjoerd Linssen zich achteraan verslikt in de bal. Zijn tegenstander loopt bij hem weg, maar Niels Vets kan de bal nog juist ontzetten. Niet veel later breekt Fortuna uit over de linkerzijde. Gevaro Nepomuceno levert de bal af bij Jordie Briels en hij schiet van ruim 20 meter op doel. Het lijkt allemaal gevaarlijker dan het is, want de bal rolt naast het doel over de achterlijn.

fortuna-koln5De openingsfase speelt zich af op het middenveld 

Niet veel later staat Fortuna op achterstand. Via de linkerzijde wordt de bal goed voorgezet waarna de spits van Fortuna Köln, Ercan Aydogmus, naar de eerste paal komt en simpel binnentikt. De voorsprong is weliswaar verdiend, al heeft Fortuna Köln eigenlijk nauwelijks wat afgedwongen.

Na de vroege achterstand zijn de Sittardenaren verplicht om iets terug te doen en proberen via Khalouta de bakens te verzetten. Makkelijk gaat dat niet, want N’Koyi staat te veel geïsoleerd in de punt van de aanval en kan onmogelijk opboksen tegen zoveel fysiek geweld. Toch produceert Khalouta een afstandsschot, maar de bal gaat ver naast het doel.

fortuna-koln7Ferhat Kaya heeft het er maar druk mee 

Na een half uur gaat Niels Vets naar de grond in het strafschopgebied. Het lijkt er niet goed uit te zien en als Marco Lemmens polshoogte komt nemen is het verdict duidelijk: wisselen. De zoveelste blessure voor trainer Willy Boessen… Dave Hodselmans heet zijn vervanger.

Niet lang na het uitvallen van Vets begaat Kaya een fout in zijn eigen zestienmetergebied. Hij haalt een Duitse Fortunees neer, waardoor Fortuna Köln een strafschop krijgt. Deze wordt wel zo ontstellend zwak ingeschoten door Kushtrim Lushtaku dat Kaya de bal klemvast kan pakken.

Toch blijft het geen 1 – 0. Na een half uur voetballen begint Thomas Kraus aan een solo, passeert de halve Sittardse verdediging en trapt simpel binnen: 2 – 0.

In deze fase weet Fortuna niet waar het het moet zoeken en wordt volledig overrompeld door Fortuna Köln. De Domstedelingen overheersen op alle gebied en het is wachten op meer treffers.

Nadat Fortuna Köln haar eerste penalty verkwanselde, mag het nu op herhaling. Jonathan Hendrickx laat zich eenvoudig ringeloren en begaat een overtreding. De scheidsrechter heeft het goed gezien en kent wederom een strafschop toe. Deze keer gaat Oliver Laux achter de bal staan en trapt de 3 – 0 binnen. Dit is meteen ook de ruststand.

fortuna-koln6Herr Präsident doet eigenhandig aan fund raising 

Tijd om de keuken van Fortuna Köln te bezoeken. In het seizoen 2005/2006 waren we hier al eens langsgegaan en viel de club over haar droog sneetje brood waartussen de worst werd geserveerd. Dit heeft de cateraar vast gelezen, want vandaag wordt de worst opgediend tussen een stevig broodje. Het goedje smaakt prima, de ketchup is ook prima, maar sterren worden helaas niet meer uitgedeeld. Wel punten, namelijk 8. Hulde!

In de rust wisselt de technische staf Ferhat Kaya voor Tim Coremans. De doelman mag vertrekken bij NAC en zit op het Sittardse vinkentouw, mocht Kaya op zijn beurt vertrekken. Onzekerheid alom, die niet te lang moet duren. Ook Patrick N’Koyi mag rusten. Zijn vervanger heet Christopher Mandiangu

Met Coremans in doel en Mandiangu in de spitspositie heeft Fortuna evenmin veel in te brengen. Fortuna Köln dicteert het spel en zoekt meer treffers. De verzengende hitte zorgt er echter ook voor dat het tempo iets zakt. De wedstrijd is inmiddels al lang en breed gelopen, dus de noodzaak om het gaspedaal ferm in te trappen is er niet of nauwelijks.

Toch heeft Khalouta er nog wel zin in. De Venlose Marokkaan mist een stukje raffinement, maar compenseert dat door werklust. Desondanks krijgt hij de hoon van een deel van het publiek over zich heen als hij juist wat te makkelijk tegen de grond gaat.

fortuna-koln8Khalouta versiert een vrije trap 

Op het middenveld verzuipt Lars Gulpen. De middenvelder die verleden seizoen nauwelijks een kans kreeg, moet nu al enkele wedstrijden de lijnen uitzetten, maar schiet hierin vooralsnog tekort. Op de nummer 10 positie heeft Fortuna dringend nood aan versterking.

Toch komt Fortuna na een klein uur aan een kansje. Aan de linkerzijde van het speelveld mag Gulpen een vrije trap nemen, maar neemt deze niet goed. De bal is te lang onderweg en niet strak genoeg, waardoor de kopbal van Linssen krachteloos is en in de handen van de doelman belandt.

fortuna-koln9Gulpen gaat het eens proberen 

Daar waar gelegenheidsback Kevin Kis het lastig heeft, toont aan de andere kant Hendrickx wel zijn aanvallende intenties. De stand-in voor Fatih Turan komt mee op, al heeft hij het verdedigend nog wel moeilijk.

Na ruim een uur spelen komt de rechtsback weer in balbezit en speelt Voorn aan. De aanvoerder schiet op doel, maar de keeper kan eenvoudig redding brengen.

Niet veel later is het Jonathan Hendrickx die zich een weg baant langs een aantal Duitse verdedigers. Hij speelt het zelfs klaar om Christopher Mandiangu aan te spelen, maar wat hij in zijn hoofd zit, dat snapt niemand. Terwijl hij in scoringspositie staat probeert hij de bal richting medespeler te tikken, maar dat mislukt volledig. Misschien wel de mooiste kans uit de tweede helft wordt hiermee om zeep geholpen.

Het slotkwartier wordt door beide trainers gebruikt om veelvuldig te wisselen. Het wedstrijdbeeld wordt hierdoor rommelig en aan veel voetbal komen beide teams niet meer toe. Ook in het uitvak is er weinig puf meer om nog ergens aan te beginnen, maar daar denken de Fortuna Eagles anders over.

Vanaf de andere zijde van de tribune beginnen ze te zingen, hetgeen hun een applaus van de Sittardse fans oplevert. Zo kan het dus ook. Het gaat er in ieder geval anders aan toe als komende vrijdag wanneer Fortuna Köln de competitie aftrapt tegen Alemannia Aachen.

Slotakkoord is voor Fortuna Köln. De achterhoede van Fortuna staat lichtelijk te slapen als Marko Stojanovic een prima pass vanuit het middenveld voltijds over Coremans trapt. Met deze 4 – 0 eindstand mag Fortuna nog blij zijn, want het werd aan alle kanten voorbij gelopen.

fortuna-koln10

Iedereen wordt na afloop bedankt

Na afloop bedanken de spelers de supporters en maakt iedereen zich op voor de terugreis. Daar waar het gros via de hoofdingang het stadion verlaat, lopen wij via de achteruitgang het Südstadion uit. Via een paadje kom je uit bij een trap- annex basketbalveldje uit. Lokale hangjeugd speelt daar een partijtje (fiets)voetbal. Summerjam Köln 2013.

fortuna-koln11Leuke Haupttribune van het Kölner Südstadion 

Tijdens de wandeling rondom het stadion komen we ook diezelfde Ordner weer tegen die zo vakkundig een einde maakten aan de afgestoken rookbommen. Na een groepsfoto wordt de wandeling voortgezet, maar niet voordat Jesper verkoeling heeft gezocht bij een sproei-installatie. Dat het verboden is het gras te betreden is een klein detail.

Via de trapjes en de lange straat aan de voorzijde van het stadion bereiken we weer de bus en kunnen we vertrekken. Al gauw weet Wim de Autobahn te vinden en zetten we koers richting Westelijke Mijnstreek.

fortuna-koln12Heeft Der Oberstadtdirektor ook nog wat te zeggen? 

In de bus heeft iedereen het lichtelijk gehad, al weten sommige feestvarkens nimmer van ophouden. Desondanks bereiken we rond 21.30 uur weer onze Trendwork Arena waar we een einde breien aan de dag.

Na een korte tussenstop bij McDonald’s gaat het richting Waereldsjtad en niet veel later steek ik de sleutel in het slot van mijn voordeur. Ik plof neer op de bank en zoek op mijn smartphone op wat ook alweer de toetsingscriteria zijn voor de rubriek ‘TGIS’.

Resultaat: een afstraffing levert niks op. Dat zou mooi zijn, zeg!
Uitvak: zeker meer dan 100 supporters. En dus 6 punten.
Stadion: veel was het niet: 3 punten.
Thuisfans: niet veel van gehoord, al maakten ze wel een praatje. Sympathiek dus. 6 punten?
Catering: deze was prima: 8 punten.
Randvoorwaarden: dik in orde, al waren er geen programmaboekjes. 6 punten derhalve.

Uiteindelijk komt Fortuna Köln uit op 29 punten en dat is zeker niet gering. 

De competitie staat voor de deur, maar daar is dit Fortuna nog niet klaar voor. Er zijn momenteel zóveel spelers geblesseerd dat enige zorgen op zijn plaats zijn. Echter, als iedereen weer fit is, heb ik er alle vertrouwen in dat Willy Boessen er weer een degelijke ploeg van smeedt.

Michel Hennen