De eerste training: een lichte warming-up, een positiespel, een paar keer sprinten en een partijvorm. Met andere woorden: de openingstraining heeft niets om het lijf. Maar het is wel traditioneel het moment dat jong en oud haar helden een weer kan aanschouwen na de zomervakantie!


Het gaat tegen elven als vanaf de A2 een rij auto’s linksaf rijdt richting de kleinste kern van de drie ‘founders’ van de gemeente Sittard-Geleen. Maar voordat de stoet daadwerkelijk Born bereikt, slaat het gros van de voertuigen rechtsaf, richting Sportplaza ‘Het Anker’. Daar, op het hoofdveld van HBC ’09, vindt de eerste training van het seizoen 22/23 plaats.

Na een korte zomerstop heeft bijna niemand het meer over Tesfaldet Tekie of Martin Angha en heeft de #Botakamania haar langste tijd ook gehad. Zian Flemming daarentegen blijft voortleven in de harten van menig Fortunees. Dat de middenvelder, die gisteren door Millwall FC officieel werd gepresenteerd, voor zijn eigen opvolger heeft gezorgd toont maar weer eens aan uit welk hout deze Amsterdammer is gesneden.


Zian Flemming schuift Xamm naar voren als zijn opvolger

Maar vooraleer de training begint tikken de spelers de bal in drie rondo’s heen en weer. In één van de drie groepen tikt Yassin Ayoub een balletje mee. De middenvelder is op overschot bij het Griekse Panathinaikos FC, maar heeft er nog een contract tot en met het seizoen 22/23. Fortuna geeft hem de kans te tonen wat hij nog kan. Wordt hij de opvolger van Tesfaldet Tekie?


Yassin Ayoub weet ook niet of hij naar Fortuna komt

Iemand die zich maar wat graag weer bij Fortuna zou zien is José Rodríguez. De Spaanse middenvelder is einde contract in Israel en wil tegen een riant salaris best terugkeren. Tenzij zich op het laatste moment een andere club meldt die maandelijks een grijpstuiver méér op zijn bankrekening stort.


Je kunt je wel vermommen, maar wij hebben je wel in de smiezen!

Tijdens de rondo’s toont menigeen over welke technische vaardigheden hij beschikt. Want je wilt je fans natuurlijk niet afschepen met een simpel ‘binnenkant-voet’.


Ivo Pinto zet Ari Ferati en Roel Janssen op het verkeerde been

Nadat de spieren enigszins zijn opgewarmd vangt de al even traditionele ereronde plaats. Onder luid applaus lopen de spelers een rondje langs het talrijk opgekomen publiek. De pyrotechneuten zijn nog in vakantiemodus, want het jaarlijkse rookgordijn blijft achterwege.


Menig tienerhartje slaat op hol als Mats Seuntjens passeert

Na de ereronde neemt de medische staf het stokje over en zorgt voor een degelijke warming-up. Want de technische staf heeft nog enkele sprintoefeningen in petto voor de spelers en niemand wilt tijdens de eerste training een blessure oplopen.


Jeroen Dieteren spreekt de spelersgroep in het Engels toe

Als de spelers beginnen te zweten zet de nieuwe assistent-trainer Jeroen Schepens een ‘passen-trappen’ oefening uit. De jonge trainer is overgekomen vanuit Venlo en mag zich meteen bewijzen.


Ook dit seizoen zal Roel Janssen in competitieverband geen hattrick scoren in het PLS

Aan de overzijde van het trainingsveld werken de keepers hun training af. Bij de doelmannen hebben zich wat wijzigingen voorgedaan, want Michael Verrips en Felix Dornebusch zijn (tijdelijk) vertrokken. Daarvoor in de plaats zijn tot op heden Lillo Guarneri en Ramazan Bayram aan de selectie toegevoegd.


Yanick van Osch in gesprek met Tom Hendriks

Het laatste onderdeel van de training is een partijvorm op een half veld. Daardoor is het aardig druk op het veld en valt meteen op wie zijn plan trekt in de kleine ruimte.


Yassin Ayoub voetbalt zich uit de drukte

Terwijl het behoorlijk regent wachten de supporters geduldig totdat de training is afgelopen en de jongste fans weer met de spelers op de foto mogen of een handtekening kunnen scoren. Mats Seuntjens, Mickaël Tirpan en Paul Gladon blijken razend populair, maar ook Yassin Ayoub en trainer Sjors Ultee vallen in de smaak.


Paul Gladon gaat gewillig op de foto met twee jeugdige Fortunezen

En als iedereen tevreden huiswaarts keert mag Sjors Ultee voor de camera van L1 uitleggen hoe zijn selectie ervoor staat. De intentie is dat de selectie eerder compleet is dan afgelopen seizoen, toen dat pas op 31 januari het geval was.


Sjors Ultee, het sympathieke uithangbord van Fortuna Sittard

Na een weekje trainen staat komend weekend de eerste oefenwedstrijd op het programma. Dan neemt de selectie het op tegen FC Viktoria Köln 1904.