Was getekend: Wim Frijns. 1998. Het jaar start goed voor sportliefhebbers als darter Raymond van Barneveld de eerste niet-Brit is die ‘The Embassy’ wint. Maar 1998 is ook het jaar dat Ajax als eerste Nederlandse voetbalclub naar de beurs trekt en Wim Duisenberg wordt benoemd tot eerste president van de Europese Centrale Bank. Maar ook het jaar waarin mensen met Libertel bellen met een telefoon zo groot als een pak melk voorzien van een antenne waaraan je de was kunt ophangen. Maar ook het jaar waarin Fortuna na een tussenpoos van 4.868 dagen weer Europees speelt…


Het is 3 mei 1998. Het is best fris, zwaarbewolkt, maar verder is er niets aan de hand. Zeker niet voor Fortuna. Het steekt in een prima vorm en is op weg naar Europees voetbal. Één van Fortuna’s concurrenten, NAC, komt naar Stadion ‘De Baandert‘ en een overwinning zou welkom zijn! Al snel wordt duidelijk dat NAC Fortuna vanmiddag geen partij gaat geven. In de Bredase achterhoede worden tijdens de eerste helft drie cadeaus weggegeven, waarvan Michael Jeffrey, Roberto Lanckohr en topscorer Ronald Hamming optimaal profiteren.

Na rust dringt NAC nog even aan en scoort tegen via Rade Bogdanović tegen. Uiteindelijk zorgt Roberto Lanckohr middels zijn tweede doelpunt van de middag voor de 4-1 eindstand. De vlag kan uit, want Fortuna komt op 48 punten. Daarmee is het zeker van de 7e plek; een plek die recht geeft op deelname aan het UEFA’s Intertoto Cup. Feitelijk waren de Sittardenaren al zeker van deelname, aangezien eerste achtervolger NEC zich niet heeft ingeschreven en de voorsprong op FC Twente ruim is.


Intertoto, Sittard is erbij!

De hele zomervakantie speculeren supporters over de mogelijke tegenstander in de derde ronde. De tegenstander komt uit de dubbele ontmoeting tussen het Deense AB en FC Vorskla Poltava uit Oekraïne. Natuurlijk hoopt iedereen op AB. Tijdens het seizoen 1984-1985 speelt Fortuna eveneens Europees (Europa Cup II) en elimineert in de eerste ronde KB Kopenhagen. Maar helaas, de Denen spelen tweemaal gelijk en doordat het thuisduel eindigt in 2-2 bekert FC Vorskla Poltava verder op basis van één uitdoelpunt meer.


FC Vorskla Poltava komt naar Sittard toe! (Foto: fcvorskla.com.ua)

Hierdoor treedt Fortuna op 18 juli 1998 aan tegen ‘Zeleno-Bili’, oftewel Groen-Wit. En dat is louter en alleen te danken aan doortastend optreden van Fortuna’s Technisch Directeur Jacq Opgenoord. Opgenoord belt met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en spreekt met het Nederlands consulaat in Kiev, waarna de instanties, gevoelig voor Opgenoords smeekbede, de benodigde visa in een mum van tijd in orde maken.

Dat lukt ‘helaas’ niet voor de Nigeriaanse spits van de Oekraïners. Daniel Njoku weet het seizoen voordien tijdens 11 wedstrijden alleen een gele kaart te scoren en zal waarschijnlijk het verschil niet maken, maar mag desondanks thuisblijven.

Toch is Fortuna niet helemaal gek. In de aanloop van het duel stuurt de trainer van FC Vorskla een fax (het is 1998!) naar Fortuna waarin het vraagt naar Fortuna’s sterke punten, maar die fax blijft onbeantwoord. En dus gaat het team van Oleksandr Dovbiy onvoorbereid het duel in. En dat is te merken, al zal ook een op en top geprepareerde tegenstander het Fortuna niet al te lastig maken.

Klik op de rechter afbeelding en kom meer te weten over de historie van FC Vorskla Poltava

Na een 0-0 ruststand maakt Fortuna tijdens de tweede helft in ruim 20 minuten het verschil. Ronald Hamming (tweemaal) en Patrick Paauwe zorgen voor een 3-0 stand, al had de score natuurlijk hoger moeten uitvallen. Maar al bij al een geruststellende eindstand, zeker omdat Andrei Khomin een strafschop mist.

Maar goed, na 587 woorden wil je vast weten hoe het er daadwerkelijk aan toe ging tijdens de bewuste wedstrijd! Geen nood, er zijn beelden – de kwaliteit houdt niet over – en die worden beschikbaar gesteld. Dankzij de Oekraïense connectie FCVorskla.com.ua zijn er vier delen die de hele wedstrijd omvat.

Luister (of erger je) nog één keer aan het markante stemgeluid van Wim Frijns, de stadionspeaker die, net als onder andere Ruud Hesp en Aziz Moutawakil, schaamteloos naar Roda JC overstapte, luister nog een keer naar de aanmoedigingen van de Thei Jessen Tribune, doelpunten van Ronald Hamming of reclameborden van Carr. Philippen BV, Horn Elektro, Lommaert en Rositta.

Tenzij je al snel in de gaten hebt dat dit letterlijk / figuurlijk * (* doorhalen wat niet van toepassing is) te zeer pijn aan je ogen doet. Maar ten tijde van de Covid-19 pandemie mogen we allicht blij zijn met elke rollende Fortuna-bal.