Fortuna laat zich binnen een half uur in eigen huis de kaas van het brood eten en moet vervolgens concluderen dat het niet de kracht heeft om de zaken dan nog recht te zetten. En dat alles tegen een tegenstander die bepaald niet overloopt van de kwaliteiten….

29 November 2002

Fortuna loopt tegen de volgende klap op

Fortuna Sittard 1 HFC Haarlem 2
Doelpuntenmakers: 26. Ketting 0-1; 31. Mulders 0-2; 38. P. Janssen 1-2
Opstelling: Baart, Hamers (68. T. Janssen), Van der Hoeven, P. Janssen, Steegs, Tychon, Mészáros (46. Cagnazzo), Hamming, Brusselers, Gommans, El Gaaouiri (84. Daemen).
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Smit
Geel (Fortuna): Van der Hoeven, P. Janssen, Hamming, Mészáros
Rood (Fortuna): –

Het is een uur of half acht en we stappen het Wagner&Partners Stadion binnen. Het mag dan wel bijna december zijn, maar vandaag geen (val)wind, regen, sneeuw, hagel en/of kou, maar prima weer.

Uit de “Fortuna Kicks” vernemen we dat Koning niet tevreden was over de prestatie in Veendam en dat hij het tijd vindt dat we weer eens een wedstrijd winnen. Dat ben ik met Koning eens, per slot van rekening is dit een competitie waarin naar het schijnt iedereen van iedereen kan winnen. Het kan dus niet zo zijn dat wij maar blijven verliezen….

Op het veld is de warming-up bezig en dan is al duidelijk dat Koning de basisopstelling van vorige week danig overhoop heeft gegooid. Op maar liefst zeven posities staat vandaag een andere Fortunees dan vorige week in Veendam. De veranderingen hebben twee oorzaken. Enerzijds de terugkeer van Gommans en anderzijds de maatregelen in de verdediging. Gommans in de spits dus zakt Brusselers terug naar de linkshalf positie, ten koste van Cagnazzo die de bank gaat warmhouden.

Over de verdediging was Koning blijkbaar niet tevreden, want hij heeft besloten Van der Hoeven naast Paul Janssen te zetten. Steegs moet uitwijken naar de linksback positie en Thomas Janssen verdwijnt naar de bank. De opengevallen plek centraal op het middenveld wordt voor Mészáros die zelf als rechtshalf wordt vervangen door Tychon. En zijn positie in de spits is voor El Gaaouiri.

Zeven aanpassingen dus in een slecht draaiend elftal. Zou het elftal daar beter van worden?

De tegenstander: HFC Haarlem. Van de huidige selectie heeft niemand een Sittards verleden. Het enige erg zwakke linkje dat er is betreft Menno Willems. Hij speelde de afgelopen twee jaar voor Grimsby Town en dus was ie een teamgenoot van oud Fortunees Michael Jeffrey.

In het uitvak tellen we zes Haarlem supporters. Welkom!

We zitten nu vlak voor aanvang van de wedstrijd en de onvermijdelijke Sinterklaas betreedt het veld. We hebben nog enig speurwerk gedaan, maar op dat moment was Forsi weer eens in geen velden of wegen te bekennen. We kunnen dus opnieuw niet uitsluiten dat Forsi (naar alle waarschijnlijkheid een vermomming van wethouder Wil Paes) zich vliegensvlug heeft omgekleed in een Sinterklaas outfit.

Ziet iemand Forsi ergens?

De wedstrijd dan maar. Fortuna begint iets energieker aan de wedstrijd dan Haarlem, maar het levert niets op. Zoals gebruikelijk duurt het niet lang voordat de tegenstander (zo ook Haarlem) zich realiseert dat er geen reden is voor ontzag voor Fortuna en dus gaat Haalem zich ook in aanvallend opzicht met de wedstrijd bemoeien.

En dan mag Koning zijn elftal op zeven plekken gewijzigd hebben, ook in deze opstelling zijn we niet in staat om Haarlem van onze goal weg te houden. De eerste dikke kans is voor Tamerus, die vrij voor Baart verschijnt. Maar Tamerus is iets te optimistisch wat de afmetingen van het doel betreft: hoog over dus…

Tamerus schiet vanuit een kansrijke positie hoog over

Is die gemiste kans het sein voor de Fortunezen om wakker te worden? Nee, niet echt. Heeft het onverwachte bezoek van de Goedheiligman sommige jeugdige spelers uit hun concentratie gehaald? We weten het niet, maar Haarlem mag rustig verder combineren en kansen creëren. Met name aan onze zijkanten rammelt het. Tycho Steegs heeft het lastig tegen Darl Douglas en aan de rechterkant slaagt Fortuna er maar niet in Jeroen Ketting aan de ketting te leggen….

Een lastig avondje voor Cliff Hamers

Die laatste deelt na een minuutje of 25 de eerste klap uit. Het stinkt naar buitenspel, maar hij mag door van de grensrechter. Hij gaat alleen op Baart af, die kansloos gepasseerd wordt: 0-1.

Zo, daar staan we dan. Zelfs Haarlem lijk de sterk voor ons. En dan moet verder maar niemand gaan zeuren over buitenspel. Die treffer is op dat moment verdiend, punt uit.

Is die tegentreffer dan een reden voor de Fortunezen om van zichaf te bijten? Nee hoor, daar zien ze geen enkele reden toe. Haarlem blijft (waarschijnlijk tot eigen verbazing) de betere ploeg en een paar minuten later loopt Tamerus vrij op Baart af. Iedereen schreeuwt weer om buitenspel, maar daar is absoluut geen sprake van. Geen nood, Baart kan redden.

Maar wel ten koste van een corner. En die corner mag Paul Mulders vrij inkoppen aan de eerste paal: 0-2! Verrek, het is echt pakjesavond hier. Worden er in Sittard soms geen afspraken gemaakt bij stilliggende fases over wie wie dekt? En als dat wel het geval is, waarom houdt niet iedereen zich daaraan? Of hoort dit soms ook bij een groeiproces?

We staan dus 2-0 achter en dit lijkt een kansloze missie te worden. De supporters kunnen er de lol wel van in zien en besluiten achter de ploeg te gaan staan. Daar ligt het dus vandaag weer niet aan.

We zijn weer een vijftal minuten verder en Fortuna heeft zowaar een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied afgedwongen. Gommans dreigt te schieten, maar het wordt een recht-toe-recht-aan knal van Paul Janssen. En dan blijkt het door keeper Koruglu gemetselde muurtje een ruïne, de bal gaat er namelijk doorheen: 1-2!! (zie: filmpje doelpunt**)

Tjonge, krijgen we hier zomaar de aansluitingstreffer in de schoot geworpen. Onverdiend, maar ach wij accepteren elk geschenk tegenwoordig.

In het restant van de eerste helft gebeurt er niets meer zodat Haarlem een verdiende voorsprong mag koesteren in de rust: ruststand 1-2.

Koning gebruikt de rust om in te grijpen. Mészáros (geblesseerd?) ruimt het veld en Cagnazzo neemt zijn plek over.

Mészáros ging strijdend ten onder….

Of het aan Cagnazzo ligt is onduidelijk, maar Fortuna zet Haarlem na rust onder druk. Het levert Fortuna binnen tien minuten drie levensgrote kansen op. De eerste is voor Brusselers die van een metertje of 20 net naast schiet. Vervolgens wordt Hamming aan de rechterkant vrij voor de keeper gezet. Maar helaas, Koruglu kan redden. Dat is jammer want dat was een behoorlijke kans op de gelijkmaker.

De derde kans is voor Van der Hoeven. Onze gelegenheidsverdediger stoomt eens een keertje op en dan blijkt dat eerste divisieploegen helemaal niet houden van spelers die uit de positie lopen. Van der Hoeven krijgt alle ruimte, krijgt zelfs de bal op de rand van het strafschopgebied maar doet er bitter weinig mee….

Jochum mag rustig eens wat vaker opstomen

Drie kansen in tien minuten. Maar wie dan denkt dat Fortuns zal doordrukken en dat Haarlem wel zal capituleren, die heeft het helaas weer eens mis. Het offensiefje van Fortuna zakt namelijk weer heel snel in. En omdat Haarlem zich ook niet veel meer dan tijdrekken heeft voorgenomen in de tweede helft, wordt dit een dramatisch laatste half uur.

De enige memorabele momenten van deze tweede helft zijn akkefietjes op het veld. Maar toch niet onbelangrijk. We zien namelijk dat Cagnazzo een behoorlijke schop uitdeelt. Het levert hem terecht geel op, maar dat maakt niet uit. Tenminste iemand die van zich afbijt. Drie weken geleden schokte hij nog met twee shirts en handschoenen aan over het veld in Volendam bij plus 10C. Vandaag bij vergelijkbare omstandigheden slechts één shirt, geen handschoenen en met het mes tussen de tanden. Als we het dan toch over progressie hebben, dan is dit progressie met een hoofdletter “P”.

Ook Gommans was niet vies van een overtredinkje

Het volgende incidentje speelt zich af in het strafschopgebied van Haarlem. Diepe bal op Hamming maar die bal is voor keeper Koruglu. Hamming houdt duidelijk in, maar Koruglu springt – nadat ie de bal heeft gepakt – met twee ellebogen vooruit tegen Hamming op. Wat was dat voor kamikaze actie? Bij die jongen slaan wel erg snel de stoppen door!

Hamming ruikt bloed en bij de volgende vangbal van de keeper, loopt ie eens net wat verder door op Koruglu. En wat doet die gek nu? Met een gestrekt been zwaaiend door de lucht, plukt Koruglu de bal uit de lucht. Dat had Hamming een paar tanden kunnen kosten. Hij zegt er wat van tegen de scheids en gebruikt waarschijnlijk niet al te frisse bewoordingen, want het levert hem geel op.

Nou ja, voor de rest gebeurt er niet veel. Fortuna creërt niks en moet zelfs lijdzaam toezien hoe Haarlem nog enkele kansen op de 3-1 onbenut laat. Zo blijft deze wedstrijd tot in de laatste minuut spannend. Fortuna dwingt nog een paar corners af, maar als het te lastig blijkt te zijn om een corner fatsoenlijk voor het doel te krijgen dan schiet ook dat niet op.

Een van de weinige corners die wel gevaar oplevert…

De wedstrijd eindigt in stijl. Tom Daemen is komen invallen en probeert in blessuretijd nog een bal voor te zetten. Hij trapt hard, maar de bal smoort op de speklagen waaruit de kont van deze niet-geïdentificeerde Haarlemspeler voornamelijk bestaat. Het levert een doffe knal op, vast een hoop pijn en een vermakelijk moment op de tribune. Maar daar moeten we het dan maar mee doen, want Haarlem wint met 2-1 in Sittard…..

Een nederlaag dus, tegen een heel matige tegenstander. Je mag gerust stellen dat Fortuna de weg bijster is. Weinig kwaliteit, geen vorm en geen vertrouwen. Dat is behoorlijk triest, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Dit is namelijk het moment voor Fortunezen die van zichzelf vinden dat ze nog terecht profvoetbaler zijn (de ervaren spelers) of Fortunezen die van zichzelf vinden een toekomstig profvoetballer te zijn (de jeugdige spelers) om karakter te tonen en met opgeheven hoofd verder te vechten. Kortom: wil de ware Fortunees de komende weken opstaan?