Zo ben je kansloos tegen Helmond en zo is Helmond kansloos tegen jou. Een jaar lang kun je niet scoren en nu 11 treffers in drie duels! Is er dan niets waar je je nog aan vast kunt houden? Zeker wel, Brusselers pakte geel…


4 April 2003

Fortuna heeft geen kind aan Helmond Sport

Fortuna Sittard 4 Helmond Sport 0
Doelpuntenmakers: 1. Gommans 1-0; 29. Van Barneveld 2-0; 35. Tychon 3-0; 77. P. Janssen 4-0
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Cagnazzo, Tychon, Daemen, Van Barneveld, Brusselers (83. El Gaaouiri), Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Brusselers
Rood (Fortuna): –

Rond een uur of 19.15uur bereiken we het W&P Stadion. Deze keer niet naar vak C maar naar de hoofdtribune. Daar is namelijk vandaag het nieuwe supportershome geopend. Eindelijk dus! Het nieuwe supportershome is gevestigd in het oude spelershome. En dan blijkt maar weer eens de grootheidswaanzin waaraan de bestuurders leden die dit stadion hebben gebouwd. Wat moeten de spelers in hemelsnaam met zo’n grote ruimte??? Voor supporters is het een prima locatie en het blijkt er nog behoorlijk druk ook op deze eerste dag. Nu de muziek nog wat zachter….

Een kwartier voor aanvang van het duel gaan we naar de tribune. Daar aangekomen blijkt de warming-up bezig. Aan Fortuna’s zijde zien we verrassenderwijs Jochem van der Hoeven. Die was toch de rest van het seizoen uitgeschakeld? Niet dus, de Fortuna artsen hebben blijkbaar een manier gevonden om met een gebroken vinger te spelen. Voor de rest zien we dat Dario Cagnazzo de geblesseerde Bart Meulenberg als linksback vervangt. Voor de rest zijn er geen wijzigingen bij de geel/groenen.

De tegenstander van vanavond is Helmond Sport en er zijn supporters die ‘s nachts badend in het zweet wakker schrikken als die naam in een nachtmerrie langskomt. Die supporters kunnen de volgende vier namen vlekkeloos opsommen: 1. Kantelberg 1-0 6. Kantelberg 2-0 9. Aelbrecht 3-0 13. Hendriksen 4-0. Misschien kunnen de Fortunezen op het veld iets doen aan eerherstel?

We zien wel in de warming-up van Helmond dat oud Fortunees Mark Zegers zijn basisplek kwijt is geraakt. En die andere Fortunees – Roland Dassen – blijkt geblesseerd. In het uitvak ontwaren we circa 90 supporters van Helmond Sport. En dat is voor eerste divisiebegrippen geen slechte afvaardiging. Als de spelers om 20.00uur het veld opkomen blijkt dit de eerste wedstrijd van het jaar te zijn die aanvangt in (schemerend) daglicht. Wat mij betreft het ideale aanvangstijdstip van een duel. Net als een wedstrijd dienen ook de weersomstandigheden zich te ontwikkelen gedurende een duel. En dat zal vanavond zeker gebeuren.

Helmond Sport trapt af maar doet dat zo knullig dat de bal direct bij Geert Brusselers terechtkomt. Die stuurt Ronald Hamming de diepte in en Hamming ziet keeper Moeliker ietwat ver voor zijn doel. En dus haalt Hamming zijn trade-mark uit de kast: de lob. Is dit een ideale mogelijkheid om de lijst van clubs waartegen hij nog nooit scoorde verder in te perken? Helaas voor Hamming lukt dat niet, want de bal ploft op de lat achter de hulpeloze Moeliker. Gelukkig is de rebound voor Harrie Gommans: 1-0!! Zo, dat is nog eens een binnenkomer. Op de klok staan 52 seconden. We liggen dus keurig op schema om de schande van Helmond uit te wissen!

We hadden zelfs voorsprong kunnen nemen op dat schema als Gommans twee minuten later de bal in de voeten van Hamming had geschoven nadat het achterin bij Helmond weer een zooitje was. Maar die pass kwam er niet, waardoor we het voorlopig met 1-0 moeten doen.

Enigszins bekomen van de schrik begint Helmond vervolgens te voetballen. En dat doen ze zeker niet slecht, want nadat Fortuna die snelle voorsprong heeft genomen, is het nu gewoon wachten op de gelijkmaker. De Brabanders nemen ons serieus in de tang en krijgen ook kansen. Maar gelukkig voor ons lijden de spitsen van Helmond vandaag aan een schrijnende vormcirsis. Kantelberg komt nog het dichtstbij een doelpunt, maar zijn kopbal wordt onschadelijk gemaakt door Rein Baart.


Baart moet in deze fase enkele malen ingrijpen

En dus blijven we voorlopig overeind. Als dan bij Fortuna ook het besef begint door te dringend dat dit Helmond Sport niet vanzins is om al te zeer tegen te stribbelen, zoekt Fortuna op de counter naar een tweede treffer. Het duurt een tijdje voordat we de zeeën van ruimte die de Helmond verdediging weggeeft om kunnen zetten in kansen. Maar als dat na een half uur lukt, is het ook meteen raak. Georges Tychon krijgt in het strafschopgebied de bal aangespeeld en aarzelt wat te doen met de bal. Hij besluit Joos van Barneveld aan te spelen. Iets wat niet zo’n goed idee lijkt te zijn, want Van Barneveld staat in een positie van waaruit je onmogelijk het doel kunt bereiken. Nou ja, wat is onmogelijk als je de bal vanuit die hoek snoeihard het dak van het doel injaagt?? Een schitterende goal van Van Barneveld brengt ons dus op 2-0!!


Van Barneveld houdt receptie!

Maar daarmee is de koek nog niet op. Helmond zakt als een plumpudding in mekaar en hijst de witte vlag. Goed idee, want dan blijft er nog een uur voor ons over om iets van de slechte smaak van dit seizoen weg te poetsen. Het duurt vijf minuten voordat de derde treffer valt. Deze keer is het zowaar Tychon die scoort. Hij staat vogeltjesvrij in het strafschopgebied en Hamming weet hem te vinden: 3-0!!


Tychon wordt eindelijk slim en gebruikt zijn handen

Helmond ligt aan de zuurstoffles en bij ons lukt vrijwel alles. We onthouden nog één actie in die laatste tien minuten. Tom Daemen ziet Moeliker weer eens te ver voor zijn goal staan en heeft van Hamming geleerd wat je dan moet doen: een lob. Die lob is bijna perfect, maar Moeliker krijgt er (zeer knap) nog een hand tegen. En dus blijft het bij 3-0 als Wiedemeijer na 45 minuten een verstandige beslissing neemt: geen blessuretijd.

Wat gebeurt hier allemaal? Een wedstrijd die al in de rust in ons voordeel is beslist? Ach ja, we zullen maar niet vragen naar het hoe en waarom. We genieten maar eens van deze luxe.

Tweede helft. Wat zal dit worden? Drie opties.

1. Fortuna gaat opzoek naar meer;
2. Helmond zoekt eerherstel;
3. De wedstrijd gaat uit als een nachtkaars.

In het eerste kwartier gaan beide ploegen voor opties 1 en 2, maar er wil niet echt veel lukken. De grootste kans is voor Hamming die vanaf links door mag richting Moeliker. Hij heeft twee opties. Zelf schieten en afleggen op de vrijstaande Gommans. Hamming gaat voor eigen succes en alhoewel daar zeker wat voor te zeggen valt, moet je dan wel beter richten… Aan de andere kant komt Helmond ook een paar keer dichtbij het redden van de eer, maar scoren doen ze niet.

En als dan niks lukt, komen we al snel bij optie drie terecht: de wedstrijd dreigt als een nachtkaars uit te gaan. Toegegeven een paar weken/maanden geleden had je een moord begaan om een wedstrijd te zien van Fortuna die als een nachtkaars uitging omdat Fortuna al vroeg een beslissende voorsprong had genomen, maar eenmaal in zo’n situatie hoop je op meer. Op de N-side maakt het allemaal niet uit, daar zien we zelfs supporters de polonaise door de gracht lopen. De honger naar meer wordt 20 minuten voor tijd toch nog gestild. Fortuna krijgt een vrije trap aan de rechterkant. Linkspoot Brusselers komt met een perfecte indraaier op de proppen waar Paul Janssen maar tegenaan hoeft te lopen: 4-0!!


Janssen’s kopbal slaat hard in achter Moeliker!

Hadden we die goal niet al eerder gezien? Zeker, vervang de namen Brusselers en Janssen door respectievelijk Edwin Hermans en Joost Volmer en we hebben het over een doelpunt dat vorig seizoen een zeldzame overwinning opleverde (thuis tegen Heerenveen). En dan was er nog iets zeldzaams aan die treffer. Het was de 30ste Sittardse competitietreffer en vreemd genoeg pas de eerste die met het hoofd werd gescoord.


En de 31ste was ook bijna een treffer met het hoofd!

In het restant van de wedstrijd gebeurt er niet zo gek veel meer. Er is eigenlijk nog maar één incident. Gommans gaat knock-out als hij tegen een Helmond verdediger aanloopt. Fortuna heeft balbezit, maar speelt de bal niet uit. De bal komt bij Tychon terecht, maar die loopt zich vast. Ondertussen ligt Gommans nog steeds op de grond. Helmond heeft nu de bal maar weigert de bal uit het veld te trappen. Doen ze dat omdat Fortuna het ook niet deed? Of spelen hier frustraties over een puike collectieve prestatie mee? In ieder geval moet zich nu een Fortunees opofferen om een overtreding te forceren (met het risico op een gele kaart) zodat het spel kan worden onderbroken voor een blessurebehandeling.

Eens kijken, wie komt daarvoor in aanmerking bij ons? Het ligt natuurlijk voor de hand dat dat een speler doet die niet op pelt staat. Er staan er drie op pelt (Hamming, Brusselers en P. Janssen) en er ligt er eentje knock-out, blijven er nog zeven over voor een overtreding. En wie doet het? Geert Brusselers… Die is dus geschorst volgende week. En het ergste is nog dat Gommans zonder blessurebehandeling opstaat alsof er niets aan de hand is. Nou ja, het is maar een smetje op een prima wedstrijd van Fortuna zijde, want na 90 minuten neemt Wiedemeijer alweer een uitstekende beslissing: geen blessuretijd.

Fortuna verslaat dus Helmond Sport met 4-0. De doelpunten kwamen van vier verschillende spelers en Hamming was niet één van hen. Kan het nog gekker?


Een van de vier scorers bedankt het publiek

Volgende week gaat het verder in Emmen. Een barre reis staat voor de deur, maar we zullen er zeker weer bij zijn.