Tja, het was me een avondje. Dit keer geen wedstrijdverslag van de vaste schrijver – verhinderd wegens een opdracht voor een andere grootheid – of “Uw verslaggever in Almelo”, maar One Way mocht na ooit een deplorabele invalbeurt in de Arena weer eens zijn pen voorzien van een nieuwe smetteloze vulling.


18 Oktober 2002

Fortuna gehuld in een deken van tristesse

Fortuna Sittard 2 TOP Oss 3
Doelpuntenmakers: 35. Guyt 0-1; 48. Guyt 0-2; 68. Iliohan 0-3; 90. Tychon 1-3; 90. Van Barneveld 2-3
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Mészáros, Van der Hoeven (67. Tychon), Van Barneveld, Brusselers, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 3.675
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Gommans
Rood (Fortuna): –

Maar alvorens ter zake te gaan voor dit wedstrijdverslag, was er eerst een interview met Willy Dullens, ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd, van welk publicatie op korte termijn zal volgen. Na het interview nog heel even shake hands met Prince Rajcomar – vanwege oververmoeidheid even in de parkeerstand gezet door de technische staf – en Frank Slangen. Het was dus zaak om redelijk een voorafgesteld tijdschema aan te houden, want uiteraard moest er ook nog een plaats voor de busreis naar Helmond gereserveerd worden.

Aldaar aanwezig in het Supportershome Theo Mommers. Juist ja, Theo Mommers. Theo is nog steeds Theo, nog immer bereikbaar voor de gewone doorsnee supporter, en hij wist te melden dat hij nog geen thuiswedstrijd heeft gemist, voor de rest was alles goed met hem en we zullen nog wel van hem gaan horen, bravo.

Voorwaar, met enige snelheid dus op weg naar onze vaste plaatsen in vak D, alwaar we in alle rust de wedstrijd kunnen gaan volgen. Opvallend was in ieder geval de teruglooptijd op het scorebord, die geheel past in de geënsceneerde onzin voor de wedstrijd. Zoals de aankondiging van de tijdstippen tot de aanvang van de wedstrijd, 10 minuten/5 minuten, vergezeld van een deel van een tune die bij MVV gebruikt werd na een doelpunt voor de thuisclub (voor de kenners: “Heaven in my hands” van Level 42), braaf gejat dus, en niet te vergeten het door Joost “Roda” Meijs vertolkte Limburgs Volkslied. Na zo’n jaar of 3 wordt het nu echt tijd dat de klok op de juiste tijd wordt ingesteld en deze verloedering een halt wordt toegeroepen. Voor aanbevelingen in deze maakt ondergetekende gaarne tijd vrij. Tot zover.

De opkomst der teams heeft inmiddels plaatsgevonden en bij Tot Ons Plezier uit Oss ontwaren we enkele oude bekenden, zoals de oud-Fortunezen Mischa Rook en François Gesthuizen, ook wel bekend als “De Lange uit Millingen”. Verder kennen we Houssin Bezzai nog van Sparta, Dennis Iliohan van o.m. ADO Den Haag en in de spits loopt het duo Chima Onyeike en Marinus Dijkhuizen, goed voor samen bijna 4 meter de lucht in, zeg maar Gigantius 1 en 2. Miljaar, ik vergeet pardoes de heren Emilien Mendy (bekend van het wereldberoemde Ronse, allez Claudy!) en Udo Busby, zij het dat laatstgenoemde niet is opgesteld door trainer Harry van den Ham. Udo Busby? Nee, geen nazaat van de beroemde Sir Matt en ook geen babe. Kortom, een aardig bijeenraapsel van redelijke namen, dat TOP Oss. Arie van der Padt is er gelukkig niet meer bij.

Na het eerste fluitsignaal van ref Wiedemeyer blijken de Ossenaren van het juiste schoeisel te zijn voorzien, hetgeen resulteert in een dijk van een kans voor Guyt die naast het doel van Baart besluit. Verrek, de eindrijm zit er al in.

Fortuna komt vrij met de schrik en tevens in haar ritme, hetgeen leidt tot kansen voor Joos van Barneveld (voorafgegaan door een hoogstandje van Geert Brusselers) en Ronald Hamming, maar de vizieren zijn nog niet op de juiste scherpte ingesteld.

Na zo’n minuut of 10 kunnen we al constateren dat het een wedstrijd van kick and rush is geworden, daar TOP met een 5-3-2 opstelling speelt met Gesthuizen als waakhond van Van Barneveld, slaan die dus het middenveld geheel over, waardoor Fortuna de klassieke fout begaat mee te gaan in het door TOP zo geliefkoosde fysieke spelletje. Hoe vaak hebben we dit seizoen al niet ervaren dat Fortuna het van haar technische surplus moet hebben en niet de fysieke loopgravenoorlog moet aangaan?

Maar wat maakt het uit, het schouwspel op het veld is absoluut de moeite waard, hoor. TOP staat inmiddels voor op punten, terwijl Harry Gommans enigszins terecht een gele kaart heeft meegepakt wegens een te late tackle van achteren. Wiedemeyer lijkt aanvankelijk te aarzelen, maar is niettemin resoluut. Rein Baart heeft zich daarnaast al weten te onderscheiden door alert keeperswerk, mooi zo, vooral de reddingen op de inzet van Iliohan en de rebound van Dijkhuizen verdienen een eervolle vermelding. Rein houdt de toko dus recht, waarvan akte.

Tussen de 20e minuut en het half uur wordt door beide zoiets als “Het Bestand van Sittard” onderhouden, er gebeurt weinig vermeldenswaardigs. Ineens schendt TOP dan toch maar dit Bestand en Dennis van den Berg doet met een knap schot het aluminium rechts van Baart trillen, Iliohan tikt vrijstaand de rebound naast. Enkele minuten later is de bres dan echter geslagen, 0-1 voor TOP. Na een voorzet van de linkerkant en een scrimmage voor het doel van Baart, werkt Guyt de bal binnen.


We kunnen niet ontkennen dat die bal over de lijn is…

Fortuna lijkt nu wakker te schrikken en het is Brusselers die dit belichaamt middels een mooie passeeractie op links en een diagonaal schot met de rechter dat in schoonheid sterft op de kruising boven doelman Budziak. Ruststand 0-1, een juiste weergave, want TOP kreeg de meeste kansen.

In de rust mogen we toeschouwer zijn van de frivoliteiten van Forsi. Wat ik mij echter al een poosje afvraag, is of onze mascotte een “hij” dan wel een “zij” is. Degene die het denkt te weten kan meedingen naar de nog niet bestaande hoofdprijs. Fortuna Online is inmiddels wel al in een vergevorderd stadium voor wat de sponsoring dezes betreft, nadere informatie is bij de redactie verkrijgbaar.

Inmiddels hebben enkele jeugdteams van her en der uit de provincie zich onderscheiden in het uitvoeren van shoot-outs op onze talentvolle reserve-doelman Sten Dreezen. Na afloop mogen de jeugdigen (m/v) zowaar een ereronde lopen, waarbij de perfecte imitatie van Neill “Razor” Ruddock van een enkel robuust heerschapje hoogst vermakelijk is. Er zit weldegelijk toekomst in de jeugd.

Op de Hoofdtribune hebben enkele vermetelen zich laten gelden door een spandoek met de tekst “Harry the Best”. Harry van den Ham, Harrie Gommans of Harry Wijnschenk? Maakt uw voorkeur, zou ik zeggen.

Ah bravo, voici les joueurs, de tweede helft kan aanvangen onder een nog immer neerdalende druilerige regen, je zou voor minder melancholisch worden. Ten tweede male schiet TOP Oss als beste uit de startblokken en het is wederom Guyt die vrij mag aanleggen, de 0-2 is geboren.


Die Guyt is behoorlijk populair bij zijn medespelers…

Even later meent Rook dit op gepaste wijze kracht bij te zetten middels een ietwat te forse inzet tegen Harrie Gommans. Scheids Wiedemeyer ziet er de lol niet van in en geel is het deel voor Rook. Het is maar eens gezegd: “Waar Rook is, is vuur.” Ook Mendy blijkt een aanhanger van het verdedigen op ietwat te vurige manier en na diverse overtredingen tracteert Wiedemeyer ook hem op een gele prent.

Fortuna probeert er alles aan te doen om het tij te keren, maar damage is done. We krijgen wel enkele mogelijkheden, maar eigenlijk ook niet. Juist de bezoekers zorgen via counters voor het meeste gevaar, maar Baart onderstreept nogmaals zijn goede optreden. Jochem van der Hoeven heeft –volgens stadionspeaker Gorissen uiteraard geblesseerd – het veld verlaten en Georges Tychon is voor hem in de plaats gekomen. Het zet echter verdraaid weinig zoden aan de dijk, want bij Fortuna lukt bijna niets meer.


Zelfs deze bal gaat er niet in…

Het ziet er uit alsof we ons in een deken van tristesse mogen hullen. En jawel, dit is niet eens zover bezijden de waarheid, want na een mooie flankvoorzet van Bezzai mag Iliohan de 0-3 binnenkoppen. Een afdroogsessie lijkt gekomen, maar dat gaat TOP niet lukken mede door de gestaag aanhoudende regen. Na een keurige lange bal van Marcel Akerboom verschijnt Georges Tychon vrij voor doelman Budziak. Georges lijkt hard op weg naar een verlaat verjaardagscadeau, maar hij ramt de bal met een snelheid van om en nabij de 127 km/u in de N-Side. Tsja Georges, je mag hier toch echt maar maximaal 80 km/u, voortaan beter opletten!

Maar Georges is een snelle leerling en in de inmiddels aangebroken extra tijd bezorgt hij zichzelf alsnog een finest moment. Met een keurige lage schuiver in de lange hoek scoort hij de 1-3, proficiat jongen! TOP schrikt hier toch van en gaat zowaar nog wisselen, hetgeen de concentratie doet wegebben, want enkele ogenblikken later scoort Joos van Barneveld zowaar de 2-3 op voorzet van Geert Brusselers.


Met nog 3 seconden op de klok geloven Van Barneveld en Tychon er nog in!

Het is verdomd lang geleden dat we nog eens 2 doelpunten van de onzen mochten meemaken in de extra tijd. De laatste keer zal iedereen met een groen-geel hart zich vast en zeker nog weten te herinneren. Dat was in de memorabele wedstrijd tegen RKC, 3 december 1998.

Ditmaal komt het niet zover als destijds, want Wiedemeyer maakt er een eind aan, eh, aan de wedstrijd natuurlijk. Fortuna druipt af als een verzopen katje. Geen man overboord, plenty of chances left, zou ik zeggen. Verder nog opvallende zaken? Jazeker! Na de 0-3 meenden een aantal mensen naar huis te moeten gaan, blijkbaar was er bij een 0-2 wel nog volop vertrouwen. Tevens hebben we ook op Zuid gewag mogen maken van trommelaars, voorwaar, terwijl in het beroemde vak C (Il nostre cuore batte giallo verde) van uitgelatenheid geen sprake was, het bleef er de gehele wedstrijd uitermate stil.