Het is zover: Hamming verruilt het geel/groen voor het geel/zwart. Nee niet dat van Roda, maar dat van Veendam. Maar dat is maar een kleine pleister op de wonde. Oh ja, Fortuna won het duel ook nog, maar dat is louter bijzaak. Het is vrijdag 30 mei. Ergens halverwege het seizoen keek je reikhalzend uit naar die dag, want op die dag zou de lijdensweg ten einde komen. Nu het zover is, valt het met die lijdensweg alleszins mee. Oké, we staan nog steeds ergens onderaan de ranglijst, maar we winnen tenminste zo nu en dan eens een wedstrijd.


30 Mei 2003

Hamming blijft op 99 steken; Fortuna wint

Fortuna Sittard 2 FC Den Bosch 1
Doelpuntenmakers: 3. Hamming 1-0; 81. Janssen 1-1; 87. El Gaaouiri 2-1
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, Cagnazzo, Klimek, Tychon (75. El Gaaouiri), Daemen, Van Barneveld (80. Steegs), Brusselers, Hamming (90. Rajcomar), Gommans.
Toeschouwers: 4.200
Scheidsrechter: Buiting
Geel (Fortuna): Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Als we het stadion bereiken maken we ons op voor een heet avondje Fortuna in de letterlijke zin van het woord. Alhoewel, we zien de onweerskoppen al vanuit het zuiden naderen. Wellicht wordt dit qua weersomstandigheden ook nog een gedenkwaardig avondje. In het stadion is nog niet veel te doen rond 19.15uur. Zelfs de Cor Nijpels valwind is in geen velden of wegen te bekennen. Net nu die wind nuttig kan zijn, is ie er niet…

Op het veld zijn de Fortunezen aan de warming-up begonnen. We tellen 11 veldspelers. Prince Rajcomar loopt zich als wisselspeler warm voor het geval Harrie Gommans in de warming-up zou moeten afhaken. Verder zien we nauwelijks verrassingen. Dario Cagnazzo vervangt de geschorste Paul Janssen centraal achterin. Op de tribunes wordt het stilaan drukker, maar toch valt het uiteindelijk tegen. Ik had gedacht dat het afscheid van Ronald Hamming toch wel wat meer supporters naar het W&P Stadion had gelokt, want uiteindelijk zijn er niet gek veel meer dan 4.000 man op dit afscheidsduel afgekomen. In het uitvak tellen we zo’n 200 Bosschenaren. Een mooie opkomst dus.

Eerder dit seizoen verloren we met 1-0 in Den Bosch. Van de wedstrijd herinneren we ons niet zo gek veel; van de weersomstandigheden daarentegen wel. Het vroor een graadje of vijf en een snijdende oostenwind maakte het voor het gevoel nog veel kouder. En nu is het dus ruim 30 graden warmer en is er geen vleugje wind meer. Kan het in dit pokkelandje niet eens normaal weer zijn? Blijkbaar niet, we moeten het er maar mee doen.

Tijd voor de wedstrijd. Ronald Hamming wint de toss en besluit om in de tweede helft naar de eigen aanhang te spelen. Den Bosch trapt af, maar het wordt al snel duidelijk dat Fortuna er geen gras over wil laten groeien wie deze wedstrijd gaat winnen. De groen/gelen trekken namelijk onmiddellijk ten strijde en na drie minuten staat de 1-0 al op het bord. Tja, en wie zal er gescoord hebben? Dennis Krijgsman? Nee, die heeft honger. Phil Gray? Nee, die heeft dorst, het is Hamming die scoort!! Op de rand van het strafschopgebied krijgt hij de bal aangespeeld, hij draait om zijn as en haalt verwoestend uit. Keeper Van Strien kan alleen maar toekijken hoe de bal achter zijn rug het net geselt: 1-0!!


Hamming heeft alweer toegeslagen!!

Zo, dat gaat snel. Hamming is nu dus nog één doelpunt verwijderd van 100 competitiedoelpunten voor Fortuna Sittard. En daar heeft ie nog 87 minuten voor. Het restant van dit duel zal dus wel in het teken staan van Hamming aan die 100ste treffer helpen.


Hoevaak hebben we zo’n foto al niet gezien?

De wedstrijd gaat verder, maar Den Bosch herstelt zich van de mokerslag die Fortuna al vroeg uitdeelde. Niet dat de Bosschenaren direct gevaarlijk worden, maar wij zijn dat ook niet. Nee, het is tijd voor de randverschijnselen. Zo staat na een kwartiertje de grens aan onze zijde met zijn vlaggetje te wapperen. Buitenspel? Moet ie plassen? Nee, de grens heeft een spiertje verrekt en kan niet meer verder. Vorig seizoen zou zo’n spierblessure geen enkel probleem geweest zijn, want toen hoefde een grensrechter in Sittard niet zo gek veel te lopen. We hadden per slot van rekening Dennis Gerritsen in de spits staan. En die stond toch altijd buitenspel… Maar die is weg en dus kan deze grensrechter niet door. De vierde official neemt de zaken over. We kunnen dus verder.

Den Bosch neemt het initiatief. Blijkbaar hebben ze geen zin in een nederlaag op de laatste speeldag. En dan blijkt dat ze niet voor niets deelname aan de nacompetitie hebben afgedwongen. Fortuna moet namelijk terug en moet ook een aantal kansen weggeven. Maar goed, als het echt gevaarlijk wordt, hebben we natuurlijk nog Rein Baart in de goal staan. En die houdt ons weer eens overeind. Maar het gevaar komt niet alleen van Den Bosch, het komt ook vanuit de lucht. De onweerskoppen komen nu toch angstvallig dichterbij. Op het scorebord zien we dat MVV-VVV al gestaakt is, gaat dat hier ook gebeuren?

Yip, dat gaat hier ook gebeuren. Na 36 minuten maakt scheids Buiting er een eind aan. Blijkbaar te gevaarlijk om te spelen. Altijd leuk, zo’n onweersbui. Hoe je het ook went of keert, het zorgt altijd voor sfeer. De onderbreking duurt een half uurtje als de speaker ons weet te vertellen dat de wedstrijd hervat wordt met zeven minuten eerste helft met daar direct op volgend de tweede helft. Huh? Nou ja, sinds al die vage taferelen in Dordrecht van vorige week is ons al duidelijk dat de competitie al voorbij is. Dit kan er ook nog wel bij. In die zeven minuten gebeurt er niet zo gek veel meer, waardoor Fortuna met 1-0 de rust bereikt.

Die rust duurt inderdaad een minuut waardoor we onmiddellijk door kunnen met de tweede helft. Niet verwonderlijk, verandert er in die tweede helft niet zo gek veel aan het spelbeeld. Den Bosch doet voorzichtige pogingen om een gelijkmaker te produceren. Maar echt overtuigend is dat ook allemaal niet. Bij Fortuna staat alles in het teken van die 100ste treffer van Hamming. Dat levert wel komische taferelen op. Niet de vrijstaande speler krijgt de bal, maar onze topscorer. En dat schiet niet echt op, maar het zij ze vergeven. Kortom, deze wedstrijd zit behoorlijk vast.


Gommans gaat siervol opzoek naar de bal

Als die tweede helft vordert gaat Den Bosch zich steeds meer inspannen om die gelijkmaker toch op het bord te krijgen. En dan wordt het weer gevaarlijk voor de goal van Baart. Al die kansen zijn voor Stefan Jansen wiens teller overigens ook op 99 blijkt te staan. Voor de duidelijkheid, hij scoorde 99 treffers in het betaalde voetbal. Die mijlpaal is Hamming natuurlijk al lang gepasseerd. Bij hem gaat het namelijk om 99 competitietreffers voor Fortuna (dus geen beker, nacompetitie, Intertoto en treffers voor Groningen). Maar goed, er ontspint zich dus een duel Baart-Jansen. En een tijd lang mag Baart zich glansrijk winnaar noemen van dat duel.

Baart houdt Jansen lang van een treffer af

Maar negen minuten voor tijd, krijgt Den Bosch toch waar het recht op heeft: een treffer. Stefan Jansen is de maker en scoort dus zijn 100ste treffer in het betaald voetbal. Voor de Fortunezen op het veld maakt dat allemaal bitter weinig uit, die zijn nog steeds vurig opzoek naar die 100ste treffer van Hamming. Hamming mag nu zelfs al vrije trappen nemen, maar ook dat mag niet baten.


Brusselers gooit de trukendoos open

Ondertussen is Koning volop aan het wisselen. Samir El Gaaouiri is Georges Tychon komen aflossen en El Gaaouiri zorgt in die laatste minuten voor een verrassing. Hij gaat namelijk niet in dienst van Hamming spelen! El Gaaouiri durft het aan voor eigen succes te gaan en dat wekt met name verbazing bij de Bossche verdedigers, die zich helemaal gericht hebben op Hamming. De eerste schietkans die hij zich creëert wordt hem ontnomen door Hamming, die helaas mist. Maar bij de tweede kans die El Gaaouiri krijgt, gaat hij voor eigen succes. Waar iedereen verwacht dat hij de bal vanaf de zijkant zal voortrekken in de hoop dat Hamming erbij kan schiet hij met buitenkant rechts op doel. En daar had die Van Strien helemaal niet op gerekend: 2-1!!!

Tja, en dan krijgt deze curieuze wedstrijd een curieuze wending. Tuurlijk zijn we blij met het doelpunt, maar ook met de doelpuntenmaker? Mooie goal trouwens van El Gaaouiri, die zich in deze korte invalbeurt duidelijk laat gelden.Dat gebeurt allemaal vlak voor het einde en dan wordt duidelijk dat die 100ste treffer van Hamming er niet meer gaat komen. De vierde official staat namelijk met zijn bordje in de lucht. En daar staat toch echt het nummer 9 op….

Het “Hamming bedankt” en “Hamming is een Fortunees” galmt door het W&P Stadion. Op de N-side wordt een schitterend spandoek uitgerold ter ere van Ronald Hamming. En alhoewel we nooit aan spelerverering doen (niemand is groter dan de club) kunnen we nu niet anders dan een uitzondering maken. Dit is een historisch moment. We nemen namelijk afscheid van een monument. Hamming gaat op de schouders van zijn medespelers en wordt rondgedragen. Gedurende de staande ovatie (ook van Den Bosch) gaan de gedachten dan nog maar eens terug naar 9 jaar Ronald Hamming. Hoe kun je Hamming nu het best typeren? Als ie weer eens een fantastische goal had gescoord, was het hoogstens volgens hem een aardige goal geweest, of moesten we toch vooral zijn ploeggenoten niet vergeten die hem in staat hadden gesteld te scoren.


Hamming op de schouders!!

Nee, van Hamming geen bombastisch taalgebruik. En ook dat maakte hem een juweel voor Fortuna Sittard. We zijn geen club van nietszeggend gebral. We zijn geen club van opgeklopte verwachtingspatronen. Laten we hopen dat iedereen die bij de club betrokken is en nog eens terugdenkt aan Hamming zich niet alleen zijn doelpunten herinnert maar ook een voorbeeld neemt aan zijn karakter.


Een geëmotioneerde Hamming neemt afscheid

Goed, in alle consternatie blijkt de wedstrijd nog niet afgelopen te zijn. Prince Rajcomar is de vervanger voor Hamming. FC Den Bosch heeft zich echter nog niet neergelegd bij de nederlaag. De blauwhemden spelen vol op de aanval om de gelijkmaker toch nog te forceren. Maar ze hebben pech gehad, de 11 Fortunezen op het veld zijn van plan dit feestje niet te laten verstieren en dat gebeurt ook niet: eindstand 2-1!!

Na afloop het gebruikelijk afscheid nemen van de vertrekkende spelers. De afgelopen jaren namen we afscheid van een stuk of vijftien spelers per seizoen, dit seizoen slechts drie: Cliff Hamers, Wesley Peusch en Hamza Samari. Alle drie hebben ze het niet gered, om wat voor reden dan ook. Het ga jullie goed. Tot slot is er dan nog een heugelijke gebeurtenis te vieren. Coocky maakt vanavond zijn 25ste jaar vol in dienst van Fortuna en ook hij wordt in de bloemetjes gezet. Op de tribunes verschijnen overal kartonnen borden met “25” erop. Wat een toeval zeg, dat zoveel supporters met hetzelfde idee zijn gekomen! Coocky spreekt de supporters nog eens toe en dan houden we ermee op.

Door naar het supportershome waar het echt niet warm is. Daar gaat het feest nog tot in de kleine uurtjes door. Fortuna Online bedankt Cliff Hamers nog voor zijn inspanningen als columnist en biedt hem een cadeau aan.


Cliff kan er – ondanks zijn afscheid – nog mee lachen

Nadat we ook Hamming nog in de bloemetjes hebben gezet, verlaten we het stadion. We slaan de deur achter ons dicht en overpeinzen het seizoen nog eens. We zijn blijkbaar 15de geëindigd, boven MVV, Veendam (wat gaat ie daar nou in godsnaam doen?) en FC Dordrecht. Een seizoen dus vol teleurstellingen, maar dat wisten we van tevoren. En dat scheelt een slok op een borrel. Viel er dan niets te juichen? Toch wel, bij mij staat de uitwedstrijd in Volendam nog duidelijk op het netvlies. Dat zal ik niet snel vergeten. Tot volgend seizoen!