Fortuna loopt tegen een nederlaag op die het zeker niet verdient. En als de winnende treffer vlak voor tijd valt en bovendien stinkt naar handspel, dan wordt het allemaal extra zuur…


7 Maart 2003

Fortuna verdient een punt maar krijgt het niet

Stormvogels/Telstar 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 21. Holwijn 1-0; 44. Tychon 1-1; 88. Holwijn 2-1
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, Cagnazzo, Meulenberg, Tychon, Daemen, Van Barneveld (67. Hamers), El Gaaouiri, Rajcomar (87. Simone), Gommans.
Toeschouwers: 1.404
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Tychon, Rajcomar
Rood (Fortuna): –

Het is de zoveelste vrijdagmiddag van het seizoen en vandaag moet Fortuna aantreden in Velsen-Zuid bij Stormvogels/Telstar. En dus maken we ons op voor de volgende barre tocht over de A2, want die zullen we weer helemaal moeten afrijden…. Uit voorzorg vertrekken we dus om 15.00uur en dan zul je altijd zien: geen files. Niet in Eindhoven, niet in Den Bosch, niet in Utrecht en ook niet in Amsterdam. Met als fantastische resultaat dat we om 17.30uur bij Sportpark Schoonenberg staan. En daar bespeuren we rond die tijd weinig activiteit.

Dus maar opzoek naar een snackbar of zoiets en die vinden we zowaar. Onder de rook van de Hoogovens vertoeven we daar enige tijd. Tien Fortunezen in een snackbar en de uitbaatster raakt al in paniek. Het kleingeld is op. “Zo kan ik toch niet werken”, hoor ik haar zeggen. Blijkbaar niet gewend aan drukte in de snackbar…. We blijven er een uurtje hangen en gaan dan terug naar Schoonenberg. We parkeren er de auto en dan krijgen we bezoek: de politie. Ze komt onze nummerborden noteren om zodoende inzicht te krijgen in het aantal Fortunezen dat op pad is. Tenminste dat is wat die politieagente ons wil doen geloven. Op de vraag waarom ze daarvoor het nummerbord noteert en niet gewoon het aantal auto’s telt, blijft het akelig stil. Daar mag dus iedereen het zijne van denken. We houden er in ieder geval niet de indruk aan over dat we hier van harte welkom zijn. Maar zo gaat dat nu eenmaal in dit landje.

Niet te lang bij stilstaan, want we gaan het stadion in. Onze spelers zijn dan juist begonnen aan de warming-up. We zien dat Joos van Barneveld een basisplek heeft. Na maanden van blessureleed viel hij vorige week al in, vandaag dus een basisplek. Dat komt mede omdat Fortuna de twee routiniers Paul Janssen en Geert Brusselers mist vanwege de zoveelste schorsing. Dario Cagnazzo gaat namelijk op de plek spelen van Paul Janssen en dus kan Van Barneveld terugkeren op zijn vertrouwde plek centraal op het middenveld. Samir El Gaaouiri vervangt Geert Brusselers op linkshalf en dus komt er een plekje voor Prince Rajcomar vrij in de spits naast Harrie Gommans.

Ook Telstar is bezig aan de warming-up en daar zien we twee bekenden: Ervin Lee en Pascal Averdijk. Beiden speelden voor Fortuna, maar wel in onvergelijkbare elftallen. Lee kan zeggen dat ie ploegmaat is geweest van internationals als Ricksen, Van Bommel, Bouma, Hofland en Paauwe (tja en zelfs Phil Gray!). Hij kan erop wijzen dat hij kampioen is geweest met Fortuna. Hij kan erop wijzen dat hij met Fortuna alle topclubs voor schut heeft gezet en hij kan erop wijzen dat hij met Fortuna een bekerfinale heeft gespeeld. In principe zou er hij ook nog op kunnen wijzen dat hij ervoor verantwoordelijk is dat Galatasaray in het seizoen 99/00 zonder noemenswaardige tegenstand de UEFA-cup kon winnen, maar daar zal ie wel minder trots op zijn….

En dan Pascal Averdijk. Pascal kan erop wijzen dan hij ploeggenoot is geweest van types als Krijgsman en Gerritsen. Hij kan erop wijzen dat hij ooit een bekerloting heeft mogen verrichten en dat hij met Fortuna is gedegradeerd. En als stank voor dank daagde Fortuna hem ook nog voor de arbitragecommissie toen de nood in Sittard wel erg hoog was geworden.En nu zul je denken dat er vast wel een behoorlijk tijdsperiode zal zitten tussen de periode dat Lee en dat Averdijk bij ons speelden. Niet dus, slechts één seizoen….

Terug naar het heden. We spelen dus tegen Telstar en laat dat nou juist één van de twee ploegen zijn die we eerder dit seizoen aan onze mager gevulde zegekar bonden. Er moeten dus mogelijkheden zijn voor ons!

Als de spelers het veld opkomen, moeten we dit wedstrijdverslag onmiddellijk onderbreken. Uw verslaggever ter plaatse rent snel naar de auto, opzoek naar een zonnebril. Een zonnebril? Zeker, het mag dan wel donker zijn en de regen komt met bakken tegelijk uit de hemel, dus last van de zon is uitgesloten. Maar wat heeft Rein Baart in hemelsnaam voor een shirt aan? Bij dat shirt vergeleken speelt het Nederlands Elftal tegenwoordig in fletse oranje shirtjes. Goeie genade, wat een fel shirt! Nu Baart geen contractverlenging krijgt aangeboden bij Fortuna wil hij zich duidelijk in de kijker spelen. Nou, dat gaat wel lukken!

Maar goed, de wedstrijd dus. Voor de verandering is Fortuna vandaag vanaf 20.00uur wakker. In de openingsfase lopen onze jongens gewoon over Telstar heen. En het feest was compleet geweest als Tom Daemen de mooie schietkans die hij kreeg benut had. Maar dat gebeurt niet. Jammer….

Helaas herstelt Telstar zich goed van die eerste Sittardse minuten, want onze vroege hegemonie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Telstar – aangevoerd door vrije verdediger (!) Lee – begint te combineren en dan moeten we terug. Telstar zoekt veelvuldig Averdijk en vindt die lange ook nog. Toch komt daar niet het acute gevaar vandaan, dat komt namelijk van ons zelf….

Na een minuutje of twintig gaat het namelijk mis. Cagnazzo kan de bal simpel wegroeien uit ons strafschopgebied en is dat ook van plan, maar het gaat mis. Hij schampt de bal slechts, waardoor die verder rolt in ons strafschopgebied. Averdijk houdt Van der Hoeven tegen waardoor de bal netjes doorrolt richting Holwijn. Tja en die kan niet missen…

Tjonge, jonge dat was wel weer heel knullig. Maar ja, we moeten verder. Telstar blijft de beter combinerende ploeg in deze eerste helft, maar Fortuna blijft toch op de been. En zo lijkt deze eerste helft op een 1-0 voorsprong voor Telstar uit te draaien.

Maar nee, want wat zien we daar ineens vlak voor rust? Een slim passje van Van Barneveld (goed dat ie terug is) tussen de linksback en de centrale verdediger van Telstar door biedt Georges Tychon de ruimte op om doel af te stormen. Nu was dat tot dusverre in het seizoen geen enkele reden om opgewonden te raken, maar vandaag wel. Tychon neemt de bal keurig aan, rent de back van Telstar eruit, stormt op de keeper af en verslaat de keeper met een bekeken schuiver: 1-1!!

En hij doet dat allemaal zo achteloos alsof het zijn 20ste treffer is die hij dit seizoen op deze manier scoort. Het is gewoon een schitterende goal en laten we hopen dat Tychon zich hier aan kan optrekken in het restant van de competitie.

Met het doelpunt van Tychon besluiten we deze eerste helft. Het is 1-1 en daar kunnen we wel mee leven.

De Goodyear commissie laat vandaag verstek gaan vanwege een opkomend griepje. God weet wat er in je lichaam gebeurt als griepbacillen in aanraking komen met bacteriën uit een kroket….

Door dus naar de tweede helft. Het regent nog steeds op Schoonenberg. De speaker weet te melden dat 1.404 toeschouwers aanwezig zijn, maar hij vertelt er niet bij waar die dan wel niet zitten! In het uitvak zien we 16 Fortunezen. Op de hoofdtribune tellen we ook nog 10 Sittardenaren en dus brengt dat het totaal op 26 Fortunezen on tour.

In de tweede helft speelt Fortuna beter dan in de eerste. Het blijkt dat Fortuna zeker niet de mindere is van Telstar. En er komen ook kansen. De eerste (na een kwartier) is opnieuw voor Tychon. Daemen schiet op doel, keeper De Vries kan de bal wel tegenhouden, maar niet vasthouden. De rebound valt voor de voeten van Tychon die vijf meter voor een lege goal dank je wel zegt en de bal binnentrapt: 1-2!!

Ehh nee, ergens ging er iets mis…. In plaats van de bal binnen te tikken, raakt Tychon die bal met zijn noppen (of zoiets) en de bal gaat tergend langzaam naast. Ongeloof maakt zich meester van iedereen die een geel/groen hart heeft en Koning zal het restant van de wedstrijd in de regen moeten staan, want hij sloopt zijn paraplu.

Nou ja, we moet verder bij een 1-1 tussenstand. Toch is Fortuna niet echt uit het lood geslagen door die misser, want we blijven aardig meespelen. Oké, Telstar krijgt kansjes, maar onze international in de goal ligt daar niet wakker van.

En verder strijden we collectief door. Illustratief daarvoor is de gele kaart die spits Rajcomar krijgt voor een tackle op de linksback positie. Dat mogen we graag zien!

Het lijkt er dan ook sterk op dat Fortuna het vijfde punt na de winterstop mag bijschrijven. De moegestreden Van Barneveld is dan al een tijdje vervangen door Cliff Hamers, als in de laatste tien minuten de beste krachten bij de 22 spelers verbruikt zijn. En dus ontstaat er overal op het veld ruimte. De eerste die daarvan profiteert is opnieuw Tychon. Tychon wordt op rechts weer netjes diep gestuurd. Hij snijdt weer netjes naar binnen, maar mist de koelbloedigheid die hij voor rust wel toonde en schiet recht op De Vries, die pareert.

Het blijft dus 1-1. Een terechte uitslag, maar ja: het is niet echt ons seizoen, hè… Die terechte uitslag komt vandaag niet op het bord. Twee minuten voor tijd gaat het namelijk mis als Holwijn nog een tweede goal maakt. En dat is natuurlijk erg zuur voor Fortuna, maar het wordt nog pijnlijker als je dan ziet dat Holwijn die bal gewoon met zijn linkerarm meeneemt om hem vervolgens langs Baart te schuiven. Baart is woest, maar scheids Wiedemeijer blind. En in voetbal is dat laatste helaas belangrijker dan het eerste: 2-1.

Blijven er nog een paar minuutjes over om nog iets te doen aan deze nakende nederlaag. Mauro Simone is er nog ingekomen voor de compleet leeggespeelde Rajcomar, maar aan kansen komen we niet meer toe. De frustraties aan onze kant zijn groot. Tychon en Cagnazzo halen beiden de cirkelzaag tevoorschijn. Cagnazzo komt ermee weg en Tychon krijgt geel. En daar mogen ze beiden niet mopperen. Maar ja, het is wel begrijpelijk. Fortuna verliest een wedstrijd, die het niet verdient te verliezen en ook nog op onreglementaire wijze.

Maar het gebeurt wel en dus is onze spelersgroep weer een ervaring rijker. Volgende week gaan we weer verder. Cambuur komt op bezoek, misschien zit het dan wel mee.