Fortuna Sittard heeft gebroken met trainer Sunday Oliseh vanwege “het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie”. Dat zijn forse bewoordingen, maar alles lijkt erop dat Fortuna ze ook kan onderbouwen.

 

 


Sunday Oliseh startte in Sittard-Geleen in de winterstop van het seizoen 16/17 als opvolger van Ben van Dael. Met hem arriveerde een reeks versterkingen (Sjoerd Ars, Emrah Bassan, Vitor Saba, Miguel Santos en Finn Stokkers). Omdat versterkingen en Oliseh op hetzelfde moment arriveerden, is het moeilijk in te schatten wat ieders aandeel is in de metamorfose die Fortuna doormaakte in de tweede helft van het seizoen, maar niemand zal Olisehs aandeel erin ontkennen.

Tegelijkertijd sijpelen geruchten door over het interne gedrag van Oliseh. Het beeld van een zonnekoning ontstaat. Oliseh botst met degenen die er een afwijkende mening op na houden. Voor die laatste groep zijn er twee opties: je vertrekt, of je laat je in de hoek zetten door Oliseh. Onder andere Tini Ruys, Ferry de Regt en Sjoerd Ars kiezen optie één; anderen binnen de organisatie kiezen optie twee.

In de zomerstop vertrekken enkele ‘afvalligen’; Oliseh mag ook zijn eigen trainersstaf samenstellen. Een schone lei dus. Fortuna hoopt op beterschap, maar een half jaar later blijkt dat ijdele hoop. Na een ongekende sportieve succesreeks, loopt Fortuna in Dordrecht tegen een nederlaag aan, die alles in een stroomversnelling brengt. Zoals het een zonnekoning betaamt, zoekt Oliseh de verklaring voor de nederlaag extern. De Fortunaleiding pikt zijn uitlatingen niet over ‘slechts twaalf man’, Oliseh bindt niet in; de selectie rebelleert. Wie sindsdien de training heeft bezocht, moet een parodie op een voetbalclub hebben gezien.

Ik vermoed dat Fortuna alle mogelijke wegen heeft bewandeld om het conflict zonder bloedvergieten op te lossen, hetgeen ook verklaart waarom het nog zo lang heeft geduurd. Ik vermoed dan ook dat “het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie” geen loze woorden zijn, maar woorden die Fortuna kan staven.

De meest krasse uitspraken kwamen overigens niet van Fortuna Sittard, maar van Sunday Oliseh: “Ik wilde niet verder bij Fortuna Sittard. Ik wil geen deel uitmaken van illegale praktijken. …. Ik heb me in heel mijn leven nooit met illegale praktijken ingelaten en dat doe ik nu ook niet. Daar pas ik voor.” Het is nogal wat. Ik ben benieuwd of Oliseh die uitspraken ook kan staven, zoniet dan sterkt dat zijn positie in het nakende juridische steekspel tussen hem en de club niet.

Zolang Fortuna Sittard en Sunday Oliseh er juridisch niet uit zijn, is de trainersvacature bij Fortuna Sittard ‘besmet’, kortom Fortuna Sittard kan—hangende die arbitragezaak—geen nieuwe trainer aanstellen. Als tussentijdse oplossing heeft Fortuna Sittard hoofd jeugdopleiding Claudio Braga aangesteld, die beschikt over de vereiste papieren.

Het sportieve woord is nu aan hem en aan de selectie. Ik verwacht een ander Fortuna Sittard aanstaande vrijdag dan de afgelopen vier weken.

Come on Yellow Boys!

Riccardo Welters