Fortuna is hot. Niet alleen in de Westelijke Mijnstreek heeft iedereen het over het huidige succes, ook de Portugese media heeft lucht gekregen van het feit dat de club is gepromoveerd naar de Eredivisie. En niet in de minste plaats vanwege de aanwezigheid van een Portugese enclave. Het Portugese ‘Bancada’, een online sportmedium, nam de moeite om eens in de Westelijke Mijnstreek te informeren hoe het met ‘onze’ Portugezen gesteld is en te vragen naar hun toekomstplannen…


In Nederland laten vijf Portugezen zich opmerken gedurende de route die Fortuna Sittard aflegt richting Eredivisie. Vier spelers en één coach onder Portugese vlag bouwen een prima naam op in Nederland en nemen de club uit het knotsgekke kleine stadje Sittard bij de hand als ze op 28 april met 1-0 winnen van Jong PSV. ‘Zij’, dat zijn Miguel Santos (keeper), Michael Pinto (linksback), Lisandro Semedo (aanvaller), André Vidigal (aanvaller) en Claudio Braga (coach).


Portugese armada loodst Fortuna naar de Eredivisie

Laten we beginnen bij het begin. Fortuna Sittard staat bekend als een club die vooral tegen degradatie vecht in plaats van te strijden voor promotie. Het verandert allemaal als Turkse investeerders de club overnemen en met de club een nieuwe weg inslaan. Handhaving is de eerste prioriteit en als dat lukt kijkt de club verder.

Miguel Santos, 23, ziet het met eigen ogen gebeuren en is erg tevreden dat hij de club heeft kunnen helpen. ‘Ik had niet gedacht dat we in zo’n korte tijd de boel zouden kunnen omdraaien bij Fortuna. Toen ik in januari van afgelopen seizoen kwam, stond de club één-na-laatste. Maar we hebben het fantastisch gedaan! Vorig jaar, na de winterstop, hebben we een positieve verandering gezien en dit jaar zijn we erg goed begonnen. Ik ben erg gelukkig met de transformatie van de club en prijs me gelukkig dat ik hiervan deel heb mogen uitmaken’, zegt de doelman.


Miguel Santos viert de promotie tijdens de rijtoer door de Sittardse binnenstad

Na een zeer positieve voorbereiding op het seizoen start Fortuna Sittard de competitie weliswaar voortvarend, maar promotie is nooit de doelstelling. Gedurende het seizoen krijgt iedereen de indruk dat promotie mogelijk is omdat het team heel erg regelmatig presteert en steeds in de hoogste regionen van de rangschikking is te vinden.

‘De doelstelling voor dit seizoen was om in het linker rijtje te eindigen, maar we krijgen in de gaten dat we zóveel kwaliteit bezitten dat we aan méér mogen denken. De nacompetitie wordt een doel, maar we dachten: alles stap voor stap. Maar we bleven wedstrijd na wedstrijd maar winnen en beseften dat promotie gewoon mogelijk zou zijn’, zo zegt Santos.

Claudio Braga, de coach van Fortuna Sittard, deelt Santos’ mening. Het feit dat de club steeds bij de eerste vier in de periodestand heeft gestaan is daarvan het bewijs. En van die vier periodes heeft de club er twee gewonnen!

‘We hebben meer dan positief gewerkt. Fortuna stond altijd bij de eerste vier in de periodestand, ook al moesten we er wel voor knokken en hadden soms moeite om wedstrijden te winnen. Maar toch wonnen we twee van de vier periodes, ondanks dat we een fase kenden met vier nederlagen op rij’, zo zegt de voormalige trainer van Santa Clara.

Claudio Braga, een ‘gelukkige, tevreden en beetje versleten’ coach ving de ploeg halverwege het seizoen op; hij is de opvolger van Sunday Oliseh. Braga deelt de leiding met de voormalig Nederlands international Kevin Hofland. Hij onthult wat hij aantreft in de kleedkamer na vier opeenvolgende nederlagen tussen januari en februari van dit jaar.

‘Tot dan toe had het team geweldige resultaten geboekt en dito wedstrijden gespeeld en onze taak was het terugwinnen van het vertrouwen van de spelers en het beste uit hen te halen. We wisten dat als ons dat zou lukken we weer zouden gaan winnen. En ja, de overwinningen en het goede spel kwamen terug. Onder leiding van Claudio Braga verloor Fortuna geen enkele wedstrijd; het won tien keer en speelde viermaal gelijk.


De helft van het succesvolle duo Claudio BragaKevin Hofland

En het feest? Hoe ging dat? ‘Het was geweldig’, zegt Santos. ‘Niemand had zo’n ontvangst in de stad verwacht! De Markt was helemaal vol, fans waren volledig uitgedost met shawls, rook, fakkels… Het overtrof alle verwachtingen! We voelden dat we erg geliefd zijn. In Nederland zijn supporters erg gepassioneerd; echt iedereen bedankte ons!’ Santos bevindt zich in het middelpunt van de festiviteiten, maar daarin staat hij niet alleen.

‘Het was gek om alle video’s te zien’, zo vertelt Lisandro Semedo lachend. De topscorer (15 doelpunten) levert een belangrijke bijdrage aan de promotie en zorgt ervoor dat Fortuna Sittard zich verdiend bij de elite van het Nederlandse voetbal heeft gevoegd. ‘Het gevoel was zeer goed. Het is een club die het verdient om in de Eredivisie te spelen en om dit in het eerste jaar al te bewerkstelligen is erg goed’, zo zegt Semedo.

Semedo: ‘Het moment kiezen waarop de ploeg beseft dat we keihard hard moeten werken om te kunnen promoveren is makkelijk. Half december, na het winnen van de tweede periode, beseffen we dat alleen nog maar promotie het doel moest zijn’.

Net als Michael Pinto werd Lisandro Semedo gevormd bij Sporting Lissabon. Terwijl ze in de jeugdopleiding spelen ontmoeten ze Miguel Santos als ze regelmatig tegen Benfica B spelen.


Mica Pinto laat zich niet doen

‘We zijn opgegroeid met het ‘moeten winnen’, en dat is een groot onderdeel van het succes van dit seizoen geweest. Ik, Mica en Miguel zijn zo in onze jeugd gevormd. We moesten goed voetballen, leren, maar waren bovenal verplicht tot het winnen van wedstrijden. En dat is hetgeen ik probeer hier op de spelers over te brengen. Niet alleen goed spelen, nee, we moeten winnen! Pas als we dat kunnen zijn we uitgeleerd’, zo legt Semedo uit.

De Portugese vloot kwam, zag en overwon bij Fortuna Sittard. Dat kan toch niemand ontkennen? Maar hoe gaat zoiets? Claudio Braga verklaart en verzekert dat allevier de Portugese spelers belangrijk zijn voor Fortuna.

‘Ik durf te stellen dat ze allemaal een belangrijke rol speelden. Als ik het heb over Semedo en Vidigal vind ik dat ze in alle wedstrijden beslissend voor Fortuna zijn geweest. Halverwege is Mica Pinto toegekomen, maar hij heeft zich heel snel aangepast en technisch een hoog niveau gehaald.

Tijdens de laatste competitiewedstrijden zat Santos weliswaar op de bank, maar tot februari heeft de doelman gewoon punten voor ons gepakt! Ik herinner me dat hij in de uitwedstrijd tegen Emmen een penalty stopte. Dus elk van de vier heeft een belangrijke bijdrage geleverd! Daarbij hebben ze allevier nog veel groeipotentie en zullen absoluut slagen in het voetbal.


De Portugese armada genoot met volle teugen van het promotiefeest

Een garantie zijn de woorden van Braga echter niet. Semedo, uitgeleend aan Fortuna Sittard door het Cypriotische Apollon Limassol, weet nog steeds niet in welk shirt hij in het seizoen 18/19 speelt.

‘Het is een moeilijke vraag. Ik heb een goede tijd hier gehad en dat is veel clubs opgevallen. Niets is zeker. Natuurlijk, ik voel me hier goed en houd van Fortuna, maar de toekomst staat in de sterren geschreven’.

Miguel Santos zit in hetzelfde schuitje. ‘Ik denk nog steeds niet aan de toekomst. En om eerlijk te zijn, ik heb nog geen beslissing genomen. Maar als ik blijf, dan is dat prima’.


Lisandro Semedo, André Vidigal en Miguel Santos tonen vol trots de Portugese vlag

Maar de twee weten dat hun nabije toekomst niet in Portugal ligt. ‘In het leven van een voetballer mag je niets uitsluiten, maar ik denk niet dat ik volgend seizoen in Portugal speel. Als je een aanbieding krijgt om in de Premier League te spelen hoef je geen twee keer na te denken, maar dat is niet mijn doel’, zo zegt Semedo. Santos: ‘Ik wil in het buitenland blijven spelen om andere culturen te ervaren, een andere manier om het voetbal te beleven. Het heeft mijn voorkeur naar Portugal terug te keren als ik 30 ben en een betere speler ben geworden’.

Claudio Braga zelf, die bij Fortuna Sittard als Hoofd Opleidingen het seizoen begon, weet nog niet of hij ook komend seizoen hoofdtrainer is. ‘Ik kan die vraag nog steeds niet beantwoorden, omdat ik daarover met de club nog altijd in gesprek ben. We kijken nu wat mijn rol binnen de club wordt. Ik heb erover gesproken met onze Technisch Directeur, maar er is nog geen beslissing genomen.’

Braga sluit een terugkeer naar Portugal niet uit. ‘Ik houd van Portugal en het Portugese voetbal. Als ik een aanbieding krijg die me bevalt is het logisch dat ik daarover ga nadenken. Maar het allerbelangrijkste is dat ik me gerespecteerd voel in mijn werk, al is het ook belangrijk om in een goede professionele structuur te kunnen werken’, zo besluit Braga.