Na het mooie promotiefeestje afgelopen zaterdag op het fanplein voor het stadion, is het maandagavond tijd voor de officiële huldiging van de Fortuna-selectie. En natuurlijk vindt die plaats op de enige juiste plek hiervoor, de markt van Sittard.


Tegen half zes begint het marktplein al aardig vol te lopen en ook de kroegen rondom het plein profiteren optimaal van de nieuw verworven status van het grootste uithangbord dat Sittard binnen haar stadsgrenzen herbergt. Voor het voormalig pand van V&D is er een groot podium opgebouwd. Op een groot scherm zijn de vorderingen te volgen van de open bus waar de spelersgroep op heeft plaatsgenomen.


De spelers rijden in open bus door de Limbrichterstraat

Naarmate de bus de binnenstad nadert neemt de mensenmassa toe. Ook de sfeer wordt steeds uitbundiger. De verschillende supportersgroepen binnen Fortuna hebben in ieder geval duidelijk niet bespaard op de sfeerattributen. Een enorme hoeveelheid bengaalse fakkels en rookpotten zal deze avond ontstoken gaan worden.


Vol verwachting kloppen de geel-groene harten

Even voor achten is het dan zover. Onder de klanken van ‘Zitterd Allein’ en high fives gevend aan de leden van de academy beklimt de selectie het podium. De eerste speler van Fortuna die naar voren wordt geroepen is Perr Schuurs. Luid toegezongen met ‘Perry is een Fortunees’, neemt de naar Ajax vertrekkende aanvoerder het woord:

Ik houd van jullie allemaal!
En volgend jaar gaan jullie knallen!
En als jullie feest hebben,
zal ik er zijn om met jullie te vieren…

Een luid gejuich valt hem ten deel.

Inmiddels zie ik geen hand voor ogen meer. De hoeveelheid geel groene rook in combinatie met de rode gloed van de fakkels werken verstikkend, maar dragen tegelijkertijd toe aan een ongelooflijk sfeervolle ambiance.


Inferno Sittard

Één voor een worden de spelers naar voren geroepen. Wessel Dammers en natuurlijk Jorrit Smeets nemen de rol van aanjager binnen de spelersgroep op hun schouders. Als ooit een speler heeft bewezen om geaccepteerd te kunnen worden in Sittard ondanks een fout verleden in 045-gebied, is dat Jorrit wel. Inmiddels verguisd in Kreis Kirchrao, maar op schouders gedragen in het Sittardse.


De wijze woorden van Jorrit Smeets gaan erin als koek

Één speler is er vandaag helaas niet bij. Djibril Dianessy werd vandaag geopereerd, maar wordt door Christopher Braun live op de hoogte gehouden van de huldiging in Sittard.

Vervolgens is het de beurt aan Kevin Hofland. Net zoals bij Perr klinkt nu ook het ‘Kevin is een Fortunees’. Kevin antwoordt met:

En dat zal ik ook altijd blijven!

Hofland vervolgt zijn relaas met dat hij ooit eerder als Fortuna-speler op het podium plaatsnam. Na de verloren bekerfinale tegen Ajax. ‘En toen we in het kampioenjaar 94/95 de titel hadden behaald, stond ik aan de andere kant van het hek‘, wijst hij naar het publiek.


De selectie geniet met volle teugen

Vervolgens doet Kevin iets dat me om persoonlijke redenen emotioneel enorm aangrijpt.

En nu ben ik onderdeel van dit. Heel veel oudere en jongere mensen hebben de afgelopen jaren heel veel meegemaakt. Maar dat ook iedereen mensen heeft die hen gesteund hebben, maar misschien ook mensen die inmiddels van ons zijn weggegaan. Voor hen vraag ik een minuut applaus!

Voor de eerste keer gedurende het doldwaze promotiefeest van de afgelopen dagen voel ik de tranen opwellen. Uiteindelijk heeft verzetten geen zin en rollen de tranen over mijn wangen. In gedachten ben ik bij ons mede-redactielid Harald ‘TMD’ Didderen en probeer ik me voor te stellen hoe hij deze terugkeer naar de eredivisie beleefd zou hebben. Yelle, Jan, Paul, Bart, Martijn en Joris bedankt voor het daar zijn voor me op dit moment.


Het vuur lijkt maar niet te doven

Als laatste komt Isitan Gün aan het woord en hij bedankt iedereen bij de club voor zijn toewijding en het geloven in de koers die de club heeft uitgezet. Iedereen op dit podium en iedereen voor het podiumhebben dit mogelijk gemaakt, aldus Gün. “And we’ll do more!”


Isitan Gün zoals we hem nooit eerder zagen

Na het officiële gedeelte is het tijd om helemaal los te gaan. Nog meer fakkels en rookpotten worden ontstoken en iedereen deinst mee op de tonen van de hit van Snollebollekes, ‘Links Rechts’. De Sittardse markt is inmiddels veranderd in een heus inferno. Zuid-Europese of Balkan taferelen in hartje Zitterd.


Todd Cantwell zet YNWA in

Na verloop van tijd begint het feest zich langzaamaan te verspreiden naar de omliggende cafés. In ’t Hophuys gaat het dak er helemaal af en wordt de ene na de ander Fortuna-evergreen naar boven gehaald. Tafels en stoelen worden gebruikt als danspodium en de eigenaar kijkt het allemaal met een grote smile aan. Verschillende spelers zoals, Braun, Saddiki en Semedo komen een kijkje nemen en zijn binnen no time het middelpunt van de feestvreugde.

Ter afsluiting loop ik nog even met Ralf mee naar Café De Hollande. Ook daar is het een gekkentent en amuseren we ons kostelijk met de deinende en hossende massa. Helaas gaat om 05.30 uur weer de wekker, dus tegen kwart voor elf besluit ik er een punt achter te zetten. Lopende naar mijn auto zie ik dat het in alle cafés nog een drukte van belang is en er werkelijk een fantastische sfeer hangt. Fortuna Sittard lijkt te leven als nooit tevoren. Hopelijk blijft dit Fortuna gevoel nog lang hangen en wordt de club en eigenaar Isitan Gün volgend seizoen beloond met uitverkochte tribunes bij het rentree seizoen in die competitie waar deze club zonder enige twijfel thuis hoort.

See you in de eredivisie!

G. Erens