Van Koningsdag is op deze vroege morgen op de velden van VV Sanderbout niets te bespeuren. Niks oranje boven, geel groen voert de boventoon in de Sittardse volkswijk. Fortuna werkt om 10 uur haar afsluitende training af, in voorbereiding op de grote finale van morgenavond. Zo’n 500 supporters hebben de moeite genomen om de selectie een hart onder de riem te steken.


De spanning is de laatste weken behoorlijk opgelopen binnen de Fortuna-familie. Een spanning die morgen haar apotheose zal bereiken, als de Sittardse trots (het kan verkeren) in eigen huis zal aantreden tegen Jong PSV. De wedstrijd leeft enorm en dat is zeker niet bevorderlijk voor de innerlijke rust. De talloze app- en telefoongesprekken met mede-supporters zorgen alleen maar voor meer zenuwen op de maag bij ondergetekende. En ergens denk ik niet dat ik daar uniek in ben.

Er heerst al een flinke bedrijvigheid bij de toegangswegen van het sportcomplex te Sanderbout als ik arriveer met mijn blauwe Kia Rio. Op enkele honderden meters afstand vind ik nog een plekje en word vervolgens meteen vakkundig vastgezet door Dominique, die het duidelijk niet zo nauw neemt met de hoffelijkheid in het verkeer.

Aangekomen op het sportpark blijkt dat de schatting van de kantinebeheerder van VV Sanderbout, die aangeeft toch zeker zo’n 150 man te verwachten op deze ochtend, redelijk voorzichtig genoemd mag worden. Ruim het drievoud blijkt er te zijn afgekomen op Fortuna’s afsluitende trainingssessie.


Smachtend wachten op nieuwe helden

Om tien uur arriveert de selectie en bereidt zich voor op de training. Als eerste dirigeren Braga/Hofland de spelers in een rondje langs de aanwezige fans. Dat gaat naast een applaus, natuurlijk gepaard met redelijk wat knal en bengaals vuurwerk alsook de nodige geel groene rookpotten. Daarna is het tijd voor het serieuzere werk en neemt Hofland zijn manschappen onder handen in voorbereiding op hopelijk de laatste wedstrijd van dit seizoen.

De poort zwaait open: de spelers arriveren op het trainingsveld!

Erg veel krijg ik van die training overigens niet mee, de tijd wordt vooral doorgebracht met het voorbeschouwen op de wedstrijd van morgenavond met andere aanwezigen. De één barst van het vertrouwen in een goede afloop, een ander wil het allemaal nog zien gebeuren. Één gevoel overheerst echter: wat er morgen ook gebeurt, voor de fans zijn de spelers inmiddels al kampioenen!

Vuurwerk (1)

Vuurwerk (2)


Ik ben een Sittardse jongen, met geel-groene lucht in mijn longen…


Oranje boven? Natuurlijk niet, geel-groen!


Er wordt ook nog getraind: André Vidigal achtervolgt Clint Essers

Ter afsluiting van de training maken de spelers nog eenmaal een rondje langs de fans en dan zit het erop. Veel rustiger zullen de fans niet zijn geworden na het bezoeken van deze laatste oefensessie, de dag van de waarheid nadert snel.


Lisandro Semedo zet zijn krabbel


Ook Perr Schuurs‘ handtekening is erg gewild


Even geduld hebben, maar dan ben je meteen twee autogrammen rijker!

Nog anderhalve zenuwen lijden en dan gaat blijken of er een volksfeest in Sittard zal losbarsten of dat we op herhaling zullen moeten in de play offs. Hoe dan ook, ik denk dat er heel weinig personen hadden durven voorspellen dat op één wedstrijd van het einde Fortuna de promotiekansen in eigen hand zou hebben.


Restanten van een mooie happening

Come on you Sittard!!!