Vorige week had Finn Stokkers bij zijn competitiedebuut 8 minuten nodig om zijn eerste treffer in Sittardse dienst te maken. Na onze vraag of hij daarmee de snelst scorende debutant ooit is, dook Fortuna-supporter én statisticus John Krist in de geschiedenisboeken (waarvoor dank!). Na enkele dagen speurwerk kwam hij met de volgende conclusie: Stokkers is niet de snelst scorende debutant in de clubhistorie. Die eer is weggelegd voor niemand minder dan Nenad Bjekovic.

Fortuna maakt een erg moeilijk seizoen door als Nenad Bjekovic in de winterstop van het seizoen 2000-2001 in Sittard neerstrijkt. Zijn officiële debuut maakt Bjekovic in de bekerwedstrijd tegen FC Twente op 27 januari 2001. Fortuna speelt dan wel thuis, maar door de 2000 meegereisde Twente-fans heeft het meer weg van een uitwedstrijd. Thijs Houwing brengt Twente op voorsprong, waarna Bjekovic na 32 minuten de gelijkmaker binnen tikt nadat Sander Boschker de bal los laat. Fortuna verliest het duel uiteindelijk door een treffer van Scott Booth, twee minuten na rust.

Vier dagen later maakt de Joegoslaaf zijn debuut in de competitie. Deze keer heet de tegenstander Roda JC. Na slechts 6 minuten spelen gaat Edwin Hermans er op links vandoor. Zijn voorzet wordt door Bjekovic onberispelijk achter doelman Kalac geschoten. Fortuna houdt de overige vierentachtig minuten stand en sleept zo drie hele belangrijke punten binnen in de strijd tegen degradatie. Aan het eind van het seizoen handhaaft de ploeg zich op het nippertje door tijdens de play-offs als sterkste uit een poule met FC Zwolle, Telstar en FC Volendam te komen.

De derde plek op de ranglijst van snelst scorende debutanten wordt door twee spelers gedeeld. Zowel Roger Houtackers als levende legende John Linford hadden 12 minuten nodig om hun eerste doelpunt in het groen-geel te maken. Houtackers deed dat in het seizoen 1984-1985 tijdens de met 2-0 gewonnen uitwedstrijd bij NAC. Linford scoorde in Maastricht tegen MVV op de eerste speeldag van het seizoen 1985-1986. Deze derby eindigde in 1-1.

Vanaf de oprichting in 1968 zijn er slechts 29 spelers die tijdens hun debuut ook wisten te scoren. Statistisch gezien zou het dus weer ruim anderhalf jaar kunnen duren voordat de volgende debutant doel treft. Laat dit een uitdaging zijn voor alle nieuwelingen die we de komende jaren in Sittard mogen begroeten!