Zestig bussen uit Enschede en een zeer matige Sittardse opkomst leverden een soort uitwedstrijd in eigen stadion op. Fortuna verloor verdiend met 1-2. Toch is er hoop, want Nenad Bjekovic bewees opnieuw een absolute aanwinst te zijn.


27 Januari 2001

Verdiende bekernederlaag in “uitwedstrijd”

Fortuna Sittard 1 FC Twente 2
Doelpuntenmakers: 9. Houwing 0-1; 32. Bjekovic 1-1; 47. Booth 1-2
Opstelling: Hesp, Pfennings, Akerboom (89. Averdijk), Volmer, Hermans, Heering, Van Halst, Van Barneveld, Landerl (65. Haeldermans), Hamming, Bjekovic.
Toeschouwers: 4.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Lopende naar het stadion beseffen we dat dit een bijzondere avond gaat worden. In Sanderbout is het gezang van de Twente fans al te horen. Eenmaal in het stadion wordt nog pijnlijker duidelijk wat ons deze avond te wachten staat. Daar waar de Zuidtribune vrijwel geheel is volgelopen met Tukkers, biedt de rest van het stadion een desolate aanblik.

Noord zit nog niet eens halfvol, in vak D zitten nog wat mensen, maar de rest van het stadion is vrijwel leeg. Zelfs de Fun club laat het vanavond volledig afweten. Tja, hun held Paciorek is dan ook van het toneel verdwenen!

Er zijn dus meer Twentenaren dan Sittardenaren op deze wedstrijd afgekomen. Ik weet ook wel dat het niet goed gaat, maar deze opkomst mag met recht beschamend genoemd worden…..

Fortuna, dat in dezelfde opstelling aantreedt als afgelopen dinsdag tegen Helmond Sport, staat bij het beginsignaal dus al op punten achter. En wanneer Houwing na negen minuten Pfennings verrast en de 0-1 binnenkopt, staat Fortuna al te wankelen op de benen en lijkt een KO nabij.

In de twintig minuten die volgen maakt Fortuna dan ook een aangeslagen indruk. Noord, dat aanvankelijk nog vocaal probeert te wedijveren met de Twente fans, laat het ook afweten en een treurige avond dreigt.


Onze verdedigers staan maar wat toe te kijken….

Het enige dat deze wedstrijd nog kan redden is een onverwachte gelijkmaker. Blijkbaar denkt Sander Boschker er net zo over, want in de 32e minuut laat hij een schuiver van Jan van Halst uit zijn handen glippen. Nenad Bjekovic is attent en tikt de gelijkmaker binnen.


Boschker grabbelt en Bjekovic scoort!

Plotseling is er weer sprake van een wedstrijd. Noord leeft weer op, Zuid wordt wat stiller en de Fortunezen weten Twente zowaar wat onder druk te zetten. Dit levert een kopkans op voor Hamming. Vervolgens schiet Bjekovic na een prachtige actie van ongeveer 20 meter rakelings naast. Het slot van de eerste helft is echter weer voor Twente. Er wordt echter niet meer gescoord. Ruststand: 1-1.

Het laatste kwartier gaf enige hoop voor de tweede helft. Deze hoop wordt na twee minuten echter alweer de grond ingeboord. Hesp komt weifelend uit zijn doel bij een voorzet van de rechterkant en kan de bal onvoldoende wegwerken. Booth kan vervolgens ongehinderd inschieten en het staat 1-2.

Wat volgt is een treurig schouwspel. Fortuna loopt als een stel makke schapen achter de tegenstander aan. Met name de backs hebben het moeilijk. Pfennings heeft zijn handen vol aan Houwing, terwijl Hermans, die geen schim meer is van de agressieve linksback van de afgelopen seizoenen, de hele wedstrijd achter Cairo aanloopt. Maar Twente scoort niet en zo blijft er hoop.


Ook deze vrije trap gaat er niet in, ook al lijkt het er verdacht veel op dat ie er wel in zal gaan!

De Zuidtribune is inmiddels aan een vervroegd carnaval begonnen. Ook wij Fortunezen worden in het feest betrokken. Zo weten de Tukkers al waar wij volgend jaar heengaan (Almelo), weten ze alles over onze seksuele geaardheid (homo), stellen ze voor Jan van Halst weer mee terug te nemen naar Enschede en kunnen ze onze vocale ondersteuning ook al niet waarderen. Wat dat laatste betreft moet ik ze gelijk geven, we zijn inderdaad erg stil vandaag.

Halverwege de tweede helft komt Stijn Haeldermans de onzichtbare Landerl vervangen. “Totti” begint in stijl en struikelt bij zijn eerste balcontact over de bal. Toch blaakt hij nog steeds van het zelfvertrouwen en eist alle vrije trappen voor zich op. Veel zoden zet dat echter niet aan de dijk.

Toch is hij verantwoordelijk voor de grootste Fortuna kans in de tweede helft. Tien minuten voor tijd wordt zijn voorzet van richting veranderd en lijkt in het doel te verdwijnen. De bal wordt echter van de lijn gehaald.


Zit ie er echt niet in?

In de 89e minuut mag ook Averdijk het nog proberen (als vervanger van Akerboom). Deze wissel komt echter veel te laat om nog effect te hebben.

Al met al weer geen avond om vrolijk van te worden. Met name achterin maakte Fortuna een zwakke indruk. Zoals gezegd waren de backs kwetsbaar. Het duo Volmer-Akerboom hield zich in het centrum verdedigend nog wel redelijk staande, maar was opbouwend heel erg zwak.

Waren er dan geen lichtpuntjes? Gelukkig wel. Van Barneveld speelde een goede wedstrijd. Hij lijkt een goed koppel te vormen met Van Halst (die overigens door beide supportersgroepen werd toegezongen). Ook Bjekovic maakte een sterke indruk. Hij moest het ongeveer in zijn eentje doen voorin, maar wist desondanks enkele kansen te creëren en was bovendien behoorlijk balvast.

Woensdag wacht The Old Firm. Laten we hopen dat er dan een ander Fortuna op het veld zal staan. Ik ben er echter niet gerust op.