Hans Lurvink hield zich twee weken koest, maar in week drie liet hij van zich horen. Een paar pittige uitspraken verder, heeft hij kennis gemaakt met sportjournalistiek. En dat is een andere tak van sport dan normale journalistiek. Hopelijk is Hans een snelle leerling.

Per 1 januari begon Hans Lurvink als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Fortuna Sittard, waarmee hij in feite voorzitter van de club is. Hij besloot om zijn kruit droog te houden tot de week waarin de plannen rond het stadion werden ontvouwen. En toen begon het.

Uitspraak 1: Lurvink ergerde zich aan de ‘makke lammetjes’ sfeer rond de club en wilde zich niet zomaar neerleggen bij alweer een nederlaag. “Chris Dekker‘s hoofd ging eraf, bij een nederlaag in Almere’.

Is er iemand die daar niet de humor van kan inzien (ervan uitgaande dat Dekker op de hoogte was van de grap)? Zeker, de Limburgse media, die hierin een verkapte ontslagdreiging zagen. Tja, als je persé wil, kun je het zo uitleggen. Dat is vast de laatste keer dat Lurvink zoiets zal opmerken. En dan klagen journalisten dat voetballers / managers nooit iets te melden hebben. Tja, als je er zo mee omgaat, moet je niet ver zoeken om de reden van dat soort nietszeggende interviews te achterhalen.

Uitspraak 2: Na consultatie van de technische staf kwam Hans tot de conclusie “dat er komend seizoen 1 miljoen euro bij moet om in de middenmoot te belanden”.

Dat is een hoogst discutabele constatering. Wie onze column ‘Analyse klopt niet, Hans‘ heeft gelezen, kan duidelijk zien dat de hoogte van de begroting niet de reden is dat we laatste staan, maar wel de inefficiënte wijze waarop het geld besteed wordt. Om onduidelijke redenen bleef dat onvermeld in de media. Rekenen is blijkbaar niet de sterkste kant van journalisten en bovendien was het wellicht niet ‘sexy’ genoeg. Hans kwam ermee weg. Waar hij ook mee wegkwam is dat niemand hem vroeg hoe hij dat miljoen wilde binnenhalen. Met name de mensen die de afgelopen maanden / jaren Fortuna uit het slop hebben gehaald (Jos Nuijen, Jo Abelshausen, Sjra Philippen en Emmo Meijer) zullen dit met gefronste wenkbrauwen tot zich hebben genomen.

Uitspraak 3: Op een vraag vanuit het publiek tijdens de presentatie rond de ontwikkelingen rond het Fortuna stadion over de financiële positie van Fortuna gaf Hans toe “dat de club een begrotingstekort heeft in het huidige seizoen. Mede omdat een bedrijf van een lid van de Raad van Commissarissen de rekening nog niet heeft betaald. Verder was ook Nol Hendriks gepolst, maar die weigerde bij te springen”.

De eerlijkheid van Hans valt te prijzen, maar van een door de wol geverfde bestuurder had je iets meer inlevingsvermogen verwacht. Uiteraard haken de media daar op in (en terecht deze keer) en nu officieel bekend is dat er nog een financieel gat is, kan Fred van Barneveld zijn zoektocht naar versterkingen weer staken. Geen enkele goede speler tekent bij een club die in de financiële problemen zit. Als dit probleem niet snel wordt opgelost, kan er een streep door de sportieve ambities in het seizoen 06/07. Dan nog even iets over onderhandelen met Roda JC. Roda JC doet alles wat in het belang is van Roda JC. Kun je niets van zeggen. Een van de belangen van Roda JC is het verdwijnen van Fortuna Sittard. Dus uiteraard krijg je geen geld van Nol Hendriks en uiteraard is hij bereid te bevestigen aan de pers dat Fortuna hem om geld heeft gevraagd. Verder zal het lid van de Raad van Commissarissen het ook wel niet leuk vinden dat hij in de krant moet lezen dat hij zijn rekeningen nog niet heeft betaald….

Uitspraak 4: Lurvink’s uitspraken (en dat wat de media ervan maakte) leverden nogal wat beroering op binnen de club en dus willen enkelen wel een gesprek met Lurvink om een en ander door te spreken. Uiterste conclusie zou natuurlijk kunnen zijn dat Lurvink’s positie onhoudbaar wordt, aldus de kranten (die graag in uitersten denken). Reactie Lurvink: “Maar als men mij weg wil hebben, dan hoor ik het wel. Ik vind het allemaal prachtig”.

Kom, kom Hans, het was een hectisch weekje, waarin je kennis hebt gemaakt met de Limburgse sportjournalistiek, of wat daar voor door moet. Niet meteen de handdoek gooien en dingen zeggen die een Fortunees pijn doen. Natuurlijk vind je het prachtig om voorzitter te zijn en niet leuk om die functie weer te moeten opgeven.

Goed, tijd voor de conclusies.

Uitspraak 1 is niet veel mis mee. Alhoewel, niet te vaak, anders krijg je het imago van een ‘spuit elf’. Ook niet echt handig als voorzitter.

Uitspraak 2 is niet in overeenstemming met de feiten. Tijd voor diepgravender onderzoek.

Uitspraak 3 is niet in het belang van de club. In het vervolg op zo’n moment wat om de hete brei heen lullen, ook als je daarmee de waarheid enigszins geweld aan doet.

Uitspraak 4 komt voort uit teleurstelling. Kan gebeuren, maar als je de eerste drie type uitspraken in het vervolg vermijdt, komt uitspraak type 4 niet meer voor.

Kop op, nao veure!

Lateral Boys