De oefencampagne zit erop! Na een weekend met een dubbel programma moet het elftal van Danny Buijs klaar zijn om de competitie te beginnen. Gisteren werd verloren in Antwerpen, vandaag won Fortuna’s tweede keuze in Venlo. Het ging allemaal niet makkelijk, maar was ruim voldoende om de Herman Teeuwen Memorial mee te nemen naar Sittard-Geleen. De basis voor een mooi seizoen is gelegd – het kan alleen maar beter gaan… 


5 augustus 2023

Prijzenkast uitgebreid!

VVV Venlo 2 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 12. Gladon 0-1, 32. Kosidis 1-1, 72. Gladon 1-2, 82. Bulut 1-3, 83. Ketting 2-3.
Opstelling: Koopmans; Markelo (46. Sayadi), Nieling, Fofana, Embaló (90. De Jong); Radić, Özyakup (46. Ferati), Taşçi (88. El Gardoui); Robberechts (80. Bulut), Gladon, Belkheir (69. Schenkhuizen).
Toeschouwers: 2.556
Scheidsrechter: Perez.
Geel: Ferati.
Rood: -.

Het is alweer een week geleden dat Fortuna het in South Bermondsey opnam tegen Millwall FC. Het keurkorps van hoofdtrainer Danny Buijs liet zich van haar beste kant zien en trakteerde ‘The Lions’ op een 1-2 thuisnederlaag, één week voor aanvang van de competitie. Nu, zeven dagen verder, staat Fortuna zélf één week voor aanvang van de competitie en speelt haar laatste oefenduel. Tegenstander is VVV Venlo. Inzet van het duel is de Herman Teeuwen Memorial: een levensgrote beker die is vernoemd naar clublegende Herman Teeuwen.

En die titel draagt Teeuwen met recht. Tijdens het seizoen 58/59 halen de Noord-Limburgers namelijk de bekerfinale en stuiten daarin op ADO Den Haag. Na een 1-0 achterstand zorgt Teeuwen voor de gelijkmaker, waarna de Venlonaren brutaal de leiding nemen.

Op het moment dat ADO Den Haag een strafschop mag nemen gaat Teeuwen zelf in doel staan, stopt de strafschop en wisselt vervolgens weer naar zijn vertrouwde rol op het Venlose middenveld. Uiteindelijk wint VVV Venlo met 1-4 en beleeft het hoogtepunt uit haar clubhistorie.

Na het overlijden van Teeuwen wordt de Herman Teeuwen Memorial in het leven geroepen. Jaarlijks neemt VVV Venlo het als sluitstuk van de voorbereiding op het nieuwe seizoen op tegen een (gerenommeerde) tegenstander met als inzet de Herman Teeuwen Memorial. Clubs als RSC Anderlecht, PSV, Borussia Mönchengladbach en West Ham United FC streden al om de trofee, maar VVV Venlo zelf is recordhouder met negen overwinningen. In 2021 werd de Memorial een laatste keer gespeeld en won Panathinaikos na strafschoppen.

Maar door de jaren heen heeft de Memorial veel van haar glans verloren, net zoals VVV Venlo zélf veel van haar glans heeft verloren. Zo eindigen de Venlonaren tijdens het seizoen 19/20 nog onderin de middenmoot van de Eredivisie, maar spelen ze ondertussen alweer twee seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie.

Afgelopen seizoen deed het nog mee aan de nacompetitie, maar na allerlei bestuurlijke en financiële perikelen heeft men deelname voor het seizoen 23/24 uit haar hoofd gezet. En dus werd Fortuna ten langen leste maar gebeld met de vraag of zij misschien willen figureren tijdens de Memorial.

Dat wilt de club wel, maar uiteindelijk wordt er ook nog een oefenduel met K. Beerschot AV aan de oefencampagne toegevoegd, één dag eerder. En dat terwijl Danny Buijs spelers niet kan belasten met twee duels binnen even zoveel dagen. Het wordt dus aanpassen!

Strijden om een trofee gaat Fortuna doorgaans niet goed af. Gisteren ging het elftal van Danny Buijs op het Antwerpse Kiel de boot in tijdens de Memorial Marc Steenackers en ook de voorlaatste finale werd verloren. In december van afgelopen jaar streed Fortuna op het Mardan Sports Complex van Antalya om de Titanic Cup, maar in de finale bleek het Schotse Livingston FC met 3-0 te sterk. De laatste prijs die Fortuna pakte? Dat is heel wat seizoenen geleden!

Op 22 juli 2012 spelen Fortuna en KS Hasselt om de prestigieuze Zusterstedencup. Fortuna heeft de eerste editie met hangen en wurgen in Hasselt veroverd en de Hasselaren zijn uit op revanche. In de toenmalige Trendwork Arena komt van de goede bedoelingen niets terecht, want de Belgisch-Limburgers worden met 9-0 afgedroogd.


Aanvoerder Yoann de Boer toont trots de veroverde Zusterstedencup!

En gaat het dan vandaag eindelijk gebeuren? Voegen we eremetaal toe aan onze bepaald niet overvolle prijzenkast? Dat moet dan met een gereviseerd elftal. Want het overgrote deel van de selectie heeft gisteren tegen K. Beerschot AV gespeeld en twee wedstrijden achter elkaar van van het goede teveel.

Maar vooraleer we te weten komen wie er allemaal op het appèl verschijnen rijden we eerst nog naar de plaats van handeling: het Covebo Stadion ‘De Koel’. Aangezien de Venlose driehoek ons geen bus- en / of autocombi heeft opgelegd kunnen we in alle rust naar de meest noordelijke voetbalstad van onze provincie rijden. Niks geen verplichte rijroute, geen omwegen, geen Zwaantjes bij rotondes, maar gewoon zoals voetbal bedoeld is: op je gemakje naar een wedstrijd kijken.

En omdat ook Rijkswaterstaat ons gunstig gezind is, zijn we na 45 minuten in Venlo. Op de parkeerplaats trekken we heel wat bekijks – alsof ze in Venlo nog nooit een Fortuna-supporter gezien hebben…

Na een korte fouillering wandelen we het uitvak in en zien dat er in twee jaren weinig is veranderd aan ‘De Koel’. Wat? Niks veranderd? Kijk eens uit je doppen! En warempel, VVV Venlo heeft de voorzijde van het uitvak volledig gerenoveerd. Het hek is naar de locale groothandel in ijzer en non-ferro metalen afgevoerd en het plexiglas is verwijderd.


Kijk, nu zie je tenminste iets!

Het is een hele verbetering ten opzicht van twee seizoenen geleden, toen we met 525 fans achter een hoog hek, afgemaakt met plexiglas plaatsnamen. Dat omschreef ik destijds als ‘volledig van de pot gerukt’ en daar sta ik nog steeds achter. Wie wilt er nu uitbreken bij VVV?


Uit het seizoen 19/20: Het uitvak bij VVV is volledig van de pot gerukt

Als we via de uitgang de catering passeren zien we dat hier ook één en ander is veranderd. Het tuinhuisje dat tijdens eerdere seizoenen dienst deed als cateringpunt staat nog fier overeind, maar wordt ondertussen bevolkt door drie frisse meiden die Autodrop, een broodje worst, diverse dranken en chips serveren. En ze spreken nog dialect ook! Dat de worst lauw, droog en klef is, dat mag de pret niet drukken. Er zit ongetwijfeld nog groeimarge in de dames.


Dronepiloot Tjerk van Eggelen heeft sinds kort een plaatsje in onze woordenlijst verworven

Ondertussen zijn er al flink wat spelers de trappen van ‘De Koel’ afgedaald en begonnen aan de warming-up. Dan blijkt ook meteen dat hoofdtrainer Danny Buijs inderdaad voor spelers heeft gekozen die doorgaans minder aan bod komen. Vandaag geen Ivor Pandur in de selectie, maar speelt Luuk Koopmans.


Danny Buijs lijkt als twee druppels water op mijn voormalige tandarts

Vóór Koopmans heeft Buijs vier man opgesteld: nieuwkomer Nathan Markelo speelt als rechtsback, Bryant Nieling en Sadik Fofana vormen het centrum en Úmaro Embaló depanneert als linksback. Op het middenveld spelen kleine Kral Oğuzhan Özyakup, Stipe Radić en erg kleine Kral Tunahan Taşçi. In de voorhoede speelt Paul Gladon in de punt, Milan Robberechts staat als een klassieke rechtsbuiten opgesteld en Mouhamed Belkheir loopt tussen middenveld en Gladon in.


Als Niels een keer verhinderd is, weten we wie we moeten bellen!

Aan de zijde van de thuisploeg zijn alle vedettes vertrokken. Alleen Nick Fenovenema is in Venlo achtergebleven. En dus is er plek vrij voor nieuwe vedettes. En als je dan Venlo afstruint en je loopt in de Vinckenhof rond, dan pik je Roel Janssen op! Janssen heeft ervaring, kan best nog een paar seizoenen mee en is de ideale leermeester voor de Venlose jeugdspelers.


Binnen de Fortuna Online-redactie kunnen we ons maar geen mening vormen over ‘De Koel’

Het is in ieder geval een mooi weerzien met onze derby-held van weleer. Hopelijk vindt de Venlose clubleiding voldoende centjes om Janssen minimaal één seizoen aan zich te binden. Want je carrière afsluiten met dik 20 minuten spelen tegen NEC Nijmegen, dat voelt niet goed. Net als Herman Teeuwen een bekerfinale winnen met VVV Venlo zal er voor Janssen niet inzitten, maar de Herman Teeuwen Memorial op zijn palmares bijschrijven behoort tot de mogelijkheden.

Maar dan moeten Janssen en kornuiten wel drommels goed oppassen als meteen na het fluitsignaal van scheidsrechter Martin Perez Úmaro Embaló er met de bal vandoor gaat. Op de rand van het strafschopgebied kapt hij Nick Venema uit, draait naar zijn rechterbeen, maar aanvoerder Rick Ketting voorkomt erger en kan de bal ontzetten.


Úmaro Embaló zoekt meteen het vijandelijke doel op

De intenties van Fortuna zijn duidelijk: flink naar voren voetballen, gelegenheidslinksback Embaló een linie doorschuiven en er zo voor zorgen dat VVV Venlo niet aan voetballen toekomt. De thuisploeg is een verzameling van jonge veelbelovende voetballers die nog niet helemaal vertrouwd zijn met de sluwheid van Oğuzhan Özyakup. Want een handvol minuten later ziet hij Milan Robberechts uit de rug van Robin Lathouwers weglopen en legt de bal perfect in de ruimte. Robberechts trekt de bal goed voor doel, maar doordat deze wordt aangeraakt door Rick Ketting, verdwijnt de bal in het zijnet. Zijn we flitsend begonnen of niet?


Milan Robberechts is op weg naar het doel van Jan de Boer

De corner die volgt uit de actie van Robberechts wordt door de Venlose doelman met moeite uit doel getikt. De toon is gezet, het spel van Fortuna evenzeer. Op het middenveld vormt de Turkse tandem Tunahan Taşçi en Oğuzhan Özyakup het brein dat Fortuna aan het voetballen moet krijgen. In de openingsfase lukt dat prima!

Komen de Geel-Zwarten er dan helemaal niet aan te pas? O, jawel hoor. Want na een handvol minuten drukt VVV Venlo haar neus een eerste maal aan het venster als Nick Venema hard op doel van Luuk Koopmans schiet. De bal is recht op Koopmans gemikt en hij redt in twee instanties.

Gevaarlijker wordt het als Levi Smans uit de rug van Stipe Radić wegloopt en de bal perfect aflegt voor doel. Maar omdat Michalis Kosidis pas nieuw is zijn er nog geen automatismen aanwezig bij VVV Venlo en eindigt Smans’ voorzet in niemandsland.


Herman Teeuwen, geflankeerd door Ger van Rosmalen (links) en Keisuke Honda (rechts), vereeuwigd in een fraaie mural

De thuisploeg heeft haar momenten gehad en denkt steeds beter in de wedstrijd te komen als het achteraan koud wordt gepakt. Rechtsback Robin Lathouwers speelt terug op doelman Jan de Boer, maar ziet Paul Gladon over het hoofd. Fortuna’s aanvalsleider duikt op voor De Boer, wordt gehaakt en hoort scheidsrechter Perez fluiten voor een strafschop. Hierop valt niks af te dingen.

De Haarlemmer neemt, bij afwezigheid van Burak Yilmaz, zelf de strafschop en schuift de bal onberispelijk binnen: 0-1.


Paul Gladon: een zekerheidje vanaf 11 meter

Op het Sittardse middenveld ontpopt Tunahan Taşçi zich vanmiddag steeds meer als Dreh- und Angelpunkt. Ballen worden bij hem ingeleverd waarbij iedereen er gemakshalve vanuit gaat dat ‘Tuna’ het wel even gaat oplossen. Maar halverwege de eerste helft verslikt de dartele middenvelder zich en pikt Kosidis de bal op. Hij dribbelt voorbij Bryant Nieling, maar schiet de bal wild in de tribune. Het blijft oppassen, want de Griekse spits is een echte handenbinder waarin Nieling zich mag vastbijten.


Mooi om te zien: lijf-aan-lijf-gevechten tussen Michalis Kosidis en Bryant Nieling

Zulke wedstrijden zijn een hele mooie ervaring voor Nieling, die in de O21 onvoldoende wordt getest. Mocht MVV doorpakken en Nieling van Fortuna weten te huren, dan krijgt Nieling een gouden kans zijn belofte in te lossen om profvoetballer te worden.

Halverwege de eerste helft een identieke situatie: een goede loopactie van Robberechts, hij ontvangt de bal van Taşçi en omspeelt de doelman. De hoek is echter te scherp waardoor zijn schot niet in doel eindigt, maar over de achterlijn rolt.


Milan Robberechts omspeelt Jan de Boer, maar kan niet afronden

In het vervolg van de eerste helft komt de wedstrijd weer meer in evenwicht. VVV Venlo blijkt een prima tegenstander voor dit Fortuna dat op sommige posities in de problemen komt. Zo is Embaló natuurlijk geen linksback en mist Stipe Radić het voetballend vermogen om als verdedigende middenvelder te spelen. Hij is meer het type mandekker. Ook Mouhamed Belkheir heeft het lastig. Hij is eerder een vrijbuiter die in de diepte moet worden aangespeeld in plaats van achter de spitsen positie kiezen.


Nathan Markelo is toch vooral de back-up van kapitein Ivo Pinto

Na ruim een half uur trekt de Venlose rechterflank zich op gang. Robin Lathouwers gaat een één-twee aan met Nick Venema, kan niet worden bijgehouden door Taşçi en levert een goede voorzet af. Michalis is weggelopen bij Nathan Markelo en kopt knap binnen. Sadik Fofana kan het niet geloven, maar het is toch echt 1-1…


Sadik Fofana heeft zijn handen vol aan zijn eigen spel

Na de gelijkmaker van VVV Venlo zakt het duel wat in. Nieling en Fofana hebben grip op Kosidis en datzelfde geldt voor de Venlose verdediging. Roel Janssen weet precies over welke trucs Paul Gladon beschikt en Mouhamed Belkheir moet ontzettend wennen aan het niveau en de manier van voetballen. Hij zal nog flinke stappen moeten zetten op alle gebieden om te slagen bij Fortuna.


Roel Janssen en Paul Gladon ginnegappen wat af tijdens het duel

Fortuna heeft veelvuldig de bal, maar voetbalt zich amper kansen bij elkaar, terwijl de Venlose counters vaak in een vroeg stadium worden gesmoord. De meeste dreiging gaat uit van Nick Venema, die met de bal aan de voet regelmatig probeert het veld over te steken.

Pas aan de rust wordt Fortuna weer gevaarlijk als Özyakup makkelijk wegdraait van zijn tegenstander op het middenveld. Hij ziet dat de doelman niet in het midden van zijn doel staat en probeert het in de verre hoek. De bal is echter niet precies genoeg en verdwijnt naast de paal. En daarmee zit de eerste helft erop.


Ivica Ljubičić en Tom Hendriks gaan zich opwarmen tijdens de rust

Het schot van Özyakup betekent meteen het einde van de gelegenheidsaanvoerder. ‘Ozzy’ wordt aan de rust vervangen door Arianit Ferati. Ook voor Nathan Markelo zit het duel erop. Zijn vervanger is Nabil Sayadi. Paul Gladon wordt de nieuwe aanvoerder.


Assistent-trainer Adrie Poldervaart luistert ondertussen naar de Zitterd Allein Podcast

De tweede helft is een voortzetting van de eindfase van de eerste. Beide ploegen komen nauwelijks tot kansen, totdat Elias Sierra van afstand probeert Luuk Koopmans te verrassen. Zijn schot verdwijnt een meter of twee naast Koopmans’ doel.

Aan de andere kant draait Belkheir goed weg van Lathouwers en speelt Gladon in de diepte aan. Gladon sprint met de bal aan de voet richting het Venlose doel, maar zijn voorzet op Belkheir wordt door Roel Janssen onderschept.

Niet veel later duikt Kosidis op voor Koopmans, maar, buiten het feit dat hij buitenspel staat, schiet hij tegen Koopmans op. De rebound wordt door Fofana op de lijn ontzet, maar Perez heeft inmiddels voor buitenspel gefloten.


Nabil Sayadi moet vooral vlieguren maken op dit niveau

Aan de kant van de thuisploeg zijn het vooral Nick Venema en Soulyman Allouch die gevaarlijk zijn. Na een uur vinden ze elkaar weer, maar de inzet van Allouch kan worden gekeerd. Fortuna heeft haar zaakjes verdedigend niet op orde, staat te ver van haar tegenstander af en laat VVV Venlo steeds beer in haar spel komen. De thuisclub dringt aan, maar komt vooralsnog niet tot scoren.

Pas na een kleine 70 minuten wordt Fortuna weer gevaarlijk als Milan Robberechts de bal op het middenveld oppikt. Hij schuift een flink stuk op richting het doel van VVV Venlo, maar als hij de bal afgeeft op Mouhamed Belkheir is de pass te hard, waardoor Belkheir ver aan de rechterkant uitkomt. Hij komt Roel Janssen weer tegen en denkt een strafschop te versieren, maar dan heb je aan Janssen de verkeerde. Perez trapt er niet in, waarna Fortuna ‘slechts’ een hoekschop mag nemen.


Mouhamed Belkheir heeft geen idee wie hij voor zich heeft

Een handvol minuten later is Paul Gladon meer succesvol. Tijdens een aanval gaat verdediger Sem Henderikx aan zijn arm hangen, waarna Gladon zich realiseert dat hij in het strafschopgebied loopt. Hij gaat gewillig naar de grond en mag even later voor een tweede keer de bal op de strafschopstip neerleggen.


Úmaro Embaló geeft de bal alvast aan Paul Gladon

Net als tijdens de eerste helft klaart Gladon de klus en trapt Fortuna naar een 1-2 voorsprong. Met nog een kwartier te spelen mag je dit als Eredivisionist niet meer weggeven natuurlijk!


…en wordt door invaller Tristan Schenkhuizen gefeliciteerd met zijn tweede treffer

Met het inbrengen van Tristan Schenkhuizen komt er meteen wat meer balans in het elftal. Embaló wordt verlost van zijn positie als linksback en Schenkhuizen neemt de positie van Radić over op het middenveld. Hij wisselt met Sayadi van de backpositie.

In de slotfase wordt Robberechts tijdens een duel aangetikt en gaat uit voorzorg naar de kant. Robberechts komt terug van een zware blessure en heeft nog elke wedstrijd met een ingetapete knie gespeeld waardoor geen risico’s worden genomen. Daardoor mag Osman Bulut debuteren.

Als Radić ingooit werpt hij de bal naar Bulut. Hij controleert de bal en speelt door naar Tunahan Taşçi. ‘Tuna’ flitst voorbij Simon Janssen en haalt op de achterlijn de bal achter zijn steunbeen terug. Terwijl Janssen in de reclameborden ligt, geeft Taşçi de bal voor die wordt weggekopt door een verdediger. Bulut ziet de bal aankomen en tikt deze ineens over alles en iedereen in doel: 1-3. Debuteren en dan meteen scoren met je tweede balcontact. Dat zegt niet iedereen je na!


Osman Bulut viert zijn eerste treffer voor Fortuna

Het is lovenswaardig dat de thuisploeg de bakens verzet en probeert nog wat van het duel te maken. En dat lukt als Rick Ketting ongehinderd een vrije trap van Levi Smans tegen de netten mag koppen.

In de laatste minuten voetbalt Fortuna gewoon door en laat Buijs nog Rayan el Gardoui en Quin de Jong invallen. Beide spelers zijn afkomstig van de Fortuna Academy en mogen in de voorbereiding op stap met het eerste elftal.


Quin de Jong trapt hard richting doel

In de blessuretijd komt Luuk Koopmans niet meer in de problemen en trekt Fortuna de winst over de streep. Mooie bijkomstigheid is dat er na afloop een heuse prijsuitreiking plaatsvindt. Aanvoerder Paul Gladon mag de Herman Teeuwen Memorial in ontvangst nemen en is zo genereus om de beker te delen met zijn jonge ploeggenoten.


Hoogtepunt: Osman Bulut tekende voor de beslissende goal

Na alle plichtplegingen komen de spelers richting uitvak waar ze uitgebreid worden gefêteerd door de ongeveer 175 meegereisde fans. Die zijn niet voor niks gekomen, want ze zijn getuige geweest van een leuk oefenduel waarin Fortuna uiteindelijk een prijs pakte.

Fortuna’s tweede keus heeft nog heel wat te bewijzen. Centraal achterin oogde het broos, maar een ervaren speler naast je hebben is voor zowel Sadik Fofana alsook Bryant Nieling veel makkelijker voetballen.

Op het middenveld toonde Tunahan Taşçi aan dat hij in deze vorm voor elke ploeg in de Keuken Kampioen Divisie een aanwinst is. Hij moet nu gaan bewijzen dat hij ook tijdens invalbeurten iets kan forceren op Eredivisie-niveau.


Osman Bulut en Rayan el Gardoui moeten Fortuna’s O21 op sleeptouw gaan nemen

Van de echt jonge spelers mag je nog niet veel verwachten en ze mogen zich komend seizoen gaan bewijzen in de O21. Of zij volgend jaar de stap naar de selectie kunnen zetten? We gaan het zien.

De aanwezige supporters lopen ondertussen richting auto en proberen Venlo te verlaten. Bij de poort van het uitvak staat de Venlose O21 opgesteld die het seizoen niet afwacht en zich op dit moment al wilt gaan bewijzen. Doordat Fortuna niet met een re-enactment groep naar Noord-Limburg is gereisd zien zij hun kans schoon om enkele supporters te intimideren. En om dan genoegdoening te halen uit het beroven van een enkele Fortuna-supporter van zijn shawl is erg klein.

Afgelopen seizoen speelden Fortuna en VVV Venlo ook al tegen elkaar in Sittard en destijds is er geen wanklank gevallen. Andersom is dat blijkbaar een stuk lastiger.

Volgend weekend trapt Fortuna haar seizoen 23/24 af in De Kuip. Dan gaan we zien wat de afgelopen voorbereiding waard is geweest. Tot dan!