Op overtuigende wijze heeft Fortuna in de strijd om de prestigieuze Zusterstedencup afgerekend met de concurrentie. In een waar spektakelstuk van Sittardse zijde werd tegenstander K.S. Hasselt, nochtans een stabiele factor in Belgische vierde nationale, welhaast achteloos terzijde geschoven. Met gepaste trots mocht Yoann de Boer na afloop van het duel onder luid applaus van het begeesterde publiek uit handen van de al even begeesterde Fortuna-praeses Wil Meijers de cup in ontvangst nemen. We zitten pas in juli, maar het seizoen kan eigenlijk al niet meer kapot, mag de conclusie luiden.


22 juli 2012

Zusterstedencup blijft in Sittard

Fortuna Sittard 9 K.S. Hasselt 0
Doelpuntenmakers (ohne Gewähr): 1-0 Khalouta, 2-0 Voorn, rust, 3-0. Burhenne, 4-0 Rajcomar, 5-0 Šećerović, 6-0 Rajcomar, 7-0 Çevik, 8-0 Nieuwland, 9-0 Goossens.
Opstelling: Van Eijk (46. Voss), Hendrickx (46. Turan), Dreesen (23. Ricksen), Janssen (46. Goossens), Sekkour (46. Schroyen); Voorn (46. Gulpen (83. Hodselmans)), De Boer (46. Šećerović), Dahmani (46. Briels); Khalouta (46. Nieuwland), Kalis (30. Burhenne (61. Rajcomar)), Nepomuceno (46. Çevik).
Toeschouwers: 523
Scheidsrechter: Lindhout
Geel: –
Rood: –

Wanneer we vlak voor aanvang van de wedstrijd het formulier met de opstellingen in handen krijgen, vallen een paar dingen op. In de eerste plaats lijkt het onverstandig de tegenstander van vandaag te onderschatten, want bij de Sporting spelen een aantal gerenommeerde namen uit het Belgische voetbal mee, zoals Nilis, Gerets en Vangeneugden. Om van Jan en Tom Weerts nog maar niet te spreken. Bij Fortuna ontbreken twee namen op het appèl, te weten doelman Ferhat Kaya en linksbuiten Kévin Diaz. De laatste lijkt langzamerhand een beetje buiten beeld te sukkelen. Daarvoor in de plaats zijn inmiddels twee nieuwe linksbuitens op de radar verschenen: Gevaro Nepomuceno, die voorlopig op test in Sittard blijft, en Ramazam Çevik, die na een korte stage bij Újpest Sittard definitief heeft verkozen boven Boedepast.


Hier gaat het om: de Zusterstedencup!

De eerste wapenfeiten op het zonovergoten strijdtoneel komen op naam van onze zusters uit Hasselt, die van kiet af aan voor vuurwerk zorgen. Ongehinderd door burgemeester of veiligheidscoördinator vertonen de Hasseltse ultra’s op de zuidelijke helft van onze hoofdtribune hun pyrotechnische hoogstandjes. Wanneer de rook na een minuut of vijf is opgetrokken, blijkt er echter geen bres geslagen te zijn in de Sittardse defensie. Die staat vandaag negentig minuten als een huis, al toont testspeler Collin van Eijk op doel enige weifelingen bij de spaarzame momenten dat hij in actie moet komen.

Daar staat tegenover dat onze aanval er in de eerste helft ook niet veel van bakt. Het ontbreekt aan creativiteit en tempo, waardoor de Hasseltse verdediging amper in de problemen komt. De 1-0 komt na een kwartier dan ook uit de lucht vallen. Op rechts krijgt Hendrickx de bal aangespeeld. Hij heeft alle ruimte om voor te zetten en weet Aziz Khalouta precies te vinden. Die kopt feilloos binnen. Van rechts naar binnen trekken, de vrije ruimte in het strafschopgebied zoeken en dan doeltreffend afronden. Wat moeten we eigenlijk nog met Schreurs?

Nog geen tien minuten later is de strijd om de Zusterstedencup eigenlijk al gestreden. Uit een vrije trap legt Roel Janssen de bal zo’n beetje op de elfmeterstip. Ramon Voorn staat klaar om de bal met het hoofd te verlengen: 2-0. Daar blijft het ook bij in de eerste helft. In de tweede helft staan beide ploegen met een totaal ander elftal in het veld. Die tweede helft begint met een offensief van Sporting. We komen weliswaar niet serieus in de problemen, maar het is wel opvallend hoe matig we zelf voetballen onder de bescheiden druk van de tegenstander. Maar goed, de belangen zijn groot vandaag en de spanning dus ook. Gelukkig maakt Chris Burhenne een eind aan alle illusies aan Hasseltse kant. Hij jaagt door op het centrale verdedigingsduo, dat de bal verspeelt. Burhenne heeft vrije doorgang naar doel en zet meteen de turbo erop. Vervolgens schiet hij ijskoud langs doelman Sanoly Saihou de 3-0 binnen.


Fortuna bivakkeert op de helft van de tegenstander

Bij Fortuna gaan nu alle remmen los. Prince Rajcomar viert zijn terugkomst in het gewezen Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard met twee doelpunten, waarvan met name het tweede Hasselt-trainer Stef van Winckel tot ongekende razernij brengt. De 6-0 is meer dan Van Winckel kan verdragen. Hij gooit zijn brilletje woedend op de grond en kuurt zich vervolgens uit op een stoeltje. Tegen de tijd dat het 7-0 staat, is hij gelukkig enigszins gekalmeerd. Maar het is duidelijk dat Van Winckel moet leren zich enigszins in acht te nemen, want zijn attitude is de drager van een rode armband beslist onwaardig.

Naast de doelpunten van Rajcomar verdienen nog twee goals vermelding. Allereerst is er de goal van Çevik, die een levendig optreden luister bijzet met een stevige uithaal van een meter of dertig. De bal spat uiteen op de lat, maar gaat via de rug van de ongelukkige doelman alsnog in goal. En daarnaast zet Roy Goossens met een droge knal het slotakkoord van de middag. Het doelpunt vormt ongetwijfeld het hoogtepunt in de nog prille loopbaan van Roda-Roy, die zijn tweede optreden voor Fortuna in een belangrijke wedstrijd wederom volledig foutloos afsluit.


Feest in Sittard!

De Zusterstedencup blijft dus in Sittard. Voor de uitreiking ervan meldt zich niemand minder dan Wil Meijers, die zich steeds meer ontpopt tot de nieuwe Jules Coenen. Sociaal als Wil is, denkt hij echter eerst aan de verliezer. Hij gunt de aanvoerder van K.S. Hasselt een fraai moment in zijn loopbaan, wanneer hij de ongelukkige verliezer als aandenken aan de wedstrijd een Aan’m-shirt schenkt. En niet alleen dat, de aanvoerder mag zelfs met het shirt én Wil Meijers op de foto! Daarna overhandigt Meijers een beker aan captain Yoann de Boer. De Zusterstedencup is weer een jaar van ons, we zijn er blij mee!