Afschuwelijk, erbarmelijk, potsierlijk, zielig, lachwekkend en amateuristisch. Zo zou ik deze wedstrijd willen samenvatten. Sommige spelers zijn het geel/groen (of in dit geval blauw) simpelweg niet waard. Maar we zijn nog steeds niet gedegradeerd, alhoewel we wel goed op weg zijn….


10 Juni 2001

De tweede zelfmoordpoging van Fortuna lukt wel

FC Volendam 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 79. Ouhsaine 1-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Heering (72. Van der Hoeven), Van Halst, Haeldermans, Landerl (75. Kool), Gerritsen (46. Hamming), Bjekovic.
Toeschouwers: 5.053
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Hamming
Rood (Fortuna): –

Rond 11.00uur melden we ons in de Lissabonlaan aan het vertrek voor de volgende uitwedstrijd in deze nacompetitie. Nu naar Volendam en opnieuw gaat er een grote supportersschare mee. De Fortuna support zal ongeveer 500 man sterk zijn in Volendam. Wij nemen plaats in bus 3 en constateren wat we al in de bus naar Zwolle constateerden: weinig bekende gezichten. Als de bus vertrekt krijgen we van kilometerpaal 0 tot kilometerpaal 10 een uitvoerige introductie van de buschauffeur. Het betreft hier Harrie van de Boom, zo te horen komt ie uit Brabant en zijn humor is van een bedenkelijk peil. Mag ik aub “Piet, maar zeg maar Joop want bij ons thuis heten ze allemaal Jan behalve Karel want die heet Sjaak” terug?

Hoe dan ook, als hij uitgesproken is, zet hij de radio harder en worden we getrakteerd op Sky raaadioooo! Pffff, dit kan gezellig worden! Omdat Sky radio redelijk voorspelbaar is, doen we maar eens een voorspelling van wat er allemaal nog zal langskomen. Het blijkt dat er uiteindelijk twee voorspelde nummers daadwerkelijk gedraaid worden.

Ergens rond Den Bosch volgt de loterij. De hele bus leeft dan op want nu gaat het gebeuren. We betwijfelen of de loterij geheel correct verloopt. De kids die een lootje mogen trekken doen dat zeer zorgvuldig en wel zodanig dat ze een lootje trekken dat toevalligerwijs voor hen een winnend lot is. We stellen dan ook voor dat de Verenigde Naties voor de komende busreis enige blauwhelmen beschikbaar stellen die toezien op een eerlijk verloop van de loterij.

Verder vergapen we ons aan de indrukwekkende geluidswallen in Nederland. Met name dat roestige exemplaar in de buurt van Utrecht wekt alom bewondering vanwege de briljante esthetische vormgeving. Even later zijn we in Amsterdam en dan valt het ineens op dat alle kids in de bus naar rechts zitten te kijken. Toch ook maar eens even kijken en wat zien we daar? De ArenA! Ze vinden het fantastisch en wie ben ik dan om te zeggen dat die ufo in het niet valt bij Stadion De Baandert! Trouwens als ik die discussie aan wil gaan zal ik wel eerst moeten uitleggen wat stadion De Baandert is en daar heb ik geen zin in…..

Als we Amsterdam voorbij zijn, is Volendam niet ver meer. Zoals gebruikelijk maken we weer een complete toeristische route door Volendam. De bruggetjes en pittoreske huisjes staan er nog steeds, net zoals het Veronica stadion. Als we het stadion betreden trekken we onmiddellijk de Goodyear jassen aan, want er is een snackbar. Nou ja snackbar, de verkoper van broodjes bal staat ze in de open lucht op te warmen. Gelukkig regent het niet, dus dat is vandaag geen probleem. We nemen voor 4 piek een broodje bal. Hoewel die bal gehakt behoorlijk stinkt, is de kwaliteit niet beroerd. Geen Goodyear sterren, maar dit kan er wel mee door.

Ze hebben dit stadion trouwens leuk vertimmerd in de afgelopen jaren. Dat geldt met name voor de tribunes achter de goal. De hoofdtribune heeft een hoog RBC gehalte en de expo-tribune (??) waarop wij zitten (tegenover de hoofdtribune) ziet er niet al te stabiel uit. Maar toch, het stadion ziet er leuk uit.

Als ons vakje dan is volgelopen kunnen we ons gaan concentreren op de wedstrijd. De concurrentie heeft gelijkgespeeld, dus de winnaar van deze wedstrijd doet bijzonder goede zaken. Zeker als wij dat zijn, komt nog een jaartje eredivisie binnen handbereik. Thijssen heeft geen reden gezien om zijn elftal ten opzichte van afgelopen woensdag te veranderen. Gerritsen staat dus in de basis na zijn wanvertoning tegen Telstar, terwijl Hamming weer fit is. Volendam? Ik ken vandaag helemaal niemand van de tegenstander….

De sfeermakers van Volendam zitten op de Pé Mühren-tribune. Toch is daar niet alles Oranje, we zien bijvoorbeeld ook NAC shirts. Wat moeten we daar nou weer van denken?

Voordat de wedstrijd begint, wordt nog de Sittardse collecte voor de cafébrand in Volendam afgeleverd. Toch geeft het te denken als 7.000 toeschouwers (want zoveel waren er tegen Telstar) tezamen 2.500 gulden doneren. Dat is dus bijna 36 cent de man….

Goed de wedstrijd dan, wie een stormoffensief van Volendam verwacht komt bedrogen uit. Fortuna begint zeer gedreven aan de wedstrijd. Het eerste wapenfeit is een aanslag van Van Halst op Mathieu Boots. Waarom Van Egmond geen geel geeft is me een raadsel. De toon is dus gezet, en in het eerste kwartier speelt er maar één ploeg: Fortuna. Fel op de bal, snel combinatievoetbal dat voor Volendam duidelijk te hoog gegrepen is, kortom Fortuna is onherkenbaar. Dit offensief leidt dan ook vrij snel tot reuze kansen. De eerste is voor Bjekovic, hij komt vrij voor doelman Need, maar tikt de bal net te ver voor zich uit. De schwalbe die hij dan nog produceert doet pijn aan de ogen. De tweede nog dikkere kans noteren we voor Gerritsen. Ook hij komt vrij voor de keeper, maar het slappe rollertje dat volgt mag de naam “schot” niet eens dragen. Of hij er mee zit dat hij deze kans mist? Ik geloof het niet, zijn salaris wordt toch doorbetaald…..


Netjes verprutst Dennis!

Het eerste kwartier is Fortuna dus duidelijk de baas, maar ja ik trek die scheidslijn bij 15 minuten niet voor niks, want wat daarna gebeurt is weer eens triest om te zien. De gedrevenheid, de felheid die er een kwartier lang was kalft langzaam maar zeker af. Volendam wordt niet sterker, nee wij beginnen te verzaken. De theorie “de spelers kunnen niet omgaan met de druk” kan nu definitief bij het oud vuil, want de druk was om 14.30uur (toen er wel nog goed gevoetbald kon worden) niet groter dan om 14.45uur. Te veel van de spelers die op het veld staan kunnen of willen niet 90 minuten lang vechten voor de club.

Volendam krijgt (niet neemt) dus het initiatief en het doel van Hesp komt steeds vaker in gevaar naarmate de eerste helft verder vordert. Het Volendam publiek gaat er achter te staan. Dat doen wij ook, maar het gaat steeds meer moeite kosten als je het gepruts ziet. Laten we er eens wat spelers uitlichten. We beginnen maar eens in de spits. Daar staat (letterlijk en figuurlijk) Dennis Gerritsen. Te beroerd om een meter te lopen, bang dat zijn shirt vuil wordt, kansen verprutsend alsof het zijn beroep is en een uitstraling alsof het hem allemaal niks kan interesseren. Mocht hij ooit in aanmerking komen voor een replica in “Madam Tussaud” dan heb ik goed nieuws voor de directie. Jullie hoeven geen replica te maken, Dennis komt zelf wel.

Rolf Landerl, toegegeven we zitten hier vlak aan de rand van het veld, hij staat dus recht voor onze neus en zijn geklungel valt dus extra op. Ook hij is te beroerd om een bal (die wellicht niet geheel op maat is aangespeeld) proberen te achterhalen. Hij heeft geen enkel persoonlijk duel gewonnen, maar dat kan ook niet als je geen duels aangaat. Wapenfeiten: zes schwalbes.

Stijn Haeldermans, de man heeft de twijfelachtige eer in één wedstrijd vaker in de grond te hebben getrapt dan tegen de bal. Overigens, hij trapte slechts eenmaal in de grond vandaag. Mag jij uitrekenen hoeveel ballen hij geraakt heeft.

Ik licht er hier nu drie uit, omdat ik het idee heb dat zij in deze eerste helft de meest extreme gevallen zijn. Niet dat de rest geweldig staat te spelen, maar van hen heb ik nog het idee dat ze de intentie hebben om er nog iets van te maken.

Nogmaals een Fortunees mag best slecht spelen. Fortuna is geen rijke club en heeft dus geen geld voor een sterrenelftal. Maar een paar dingen mag je altijd verwachten van een Fortunees: vechtlust en hart voor de zaak. En juist dat ontbreekt er aan bij deze selectie. En dat doet pijn als je hier op die tribune staat. De echte diehards (en we staan hier weer in dit vakje) hebben dit seizoen al ruim 3.000km afgelegd om de ploeg aan te moedigen tijdens uitwedstrijden. En wat krijgen we ervoor terug? Niks, helemaal niks….


Die zilveren schoentjes zijn echt belachelijk….

Goed de wedstrijd gaat verder en speelt zich voornamelijk op onze helft af. Gelukkig staat onze verdediging redelijk goed te spelen, want anders zouden er toch veel meer kansen moeten komen als je zonder middenveld speelt. De paar kansjes die Volendam krijgt worden vakkundig verprutst. Ruststand: 0-0.

In de rust worden er enkele penalty’s genomen en zien we dat Hamming en Van der Hoeven zich aan het opmaken zijn voor hun entree. Hamming mag direct aan de bak, want Thijssen heeft net als wij ook genoeg van het geklooi van Gerritsen. De eerste actie van Hamming levert hem een gele kaart op wegens het neerzagen van een tegenstander. Hamming maakt dus ook al een geïrriteerde indruk en dat is niet voor niks, want we zitten met zijn allen al een kwartier naar links te kijken. En voor de goede orde, Hesp verdedigt het doel aan onze linkerzijde….

Het is nu heel mooi te zien dat ons middenveld gewoonweg niet bestaat. De vier Volendamse middenvelders staan keurig op rij een meterje of tien over de middenlijn. In geen velden of wegen zijn onze middenvelders te bekennen, met als gevolg dat elke afvallende bal terecht komt bij een Volendammer. Dat moet natuurlijk een keertje misgaan, maar redelijk verdedigen en Volendams onvermogen voor de goal zorgen ervoor dat de 0-0 op het ontbrekende scorebord blijft staan. Ja, er is een scorebord maar daar komt slechts reclame op voorbij….

Krijgen wij dan helemaal geen kansen? Jawel, eentje. Bjekovic draait zich knap vrij en kan op Need af, ware het niet dat hij neergetrokken wordt. Rode kaarten bestaan niet meer, en de vrije trap gaat huizenhoog over. Het is maar goed ook, want deze patsers verdienen geen goal.


Doelman Need helpt Bjekovic recht na de zoveelste struikelpartij

Als er nog 20 minuten te spelen zijn komen er nog twee wissels. Van der Hoeven voor de moegestreden Heering en Kool voor de nog waarschijnlijk fitte Landerl. Je zou denken dat daar het elftal niet slechter van kan worden, maar om te beschrijven wat bijvoorbeeld Van der Hoeven “presteert” moet ik zakken naar het absolute nulpunt. Ik kan eigenlijk kort zijn: hij doet niks! Hij doet helemaal niks! Hij krijgt dus een invalbeurt van 20 minuten en verzet daarin geen poot. Zijn directe tegenstander kan doen en laten wat ie wil. Ik moet hier nu gewoon passen…. Aan de andere kant is Kool verzeild geraakt in een enorme scheldpartij met assistent Hans de Koning. Nou die doet dan toch nog iets!

Hesp is witheet en meldt zich zelfs eens een keertje op de middenlijn om de slaapmutsen wakker te maken. Veel helpen doet het niet, want zijn speech is aan

dove-(Haelder)-mans oren gericht. Maar toch, voor alle duidelijkheid het staat hier nog gewoon 0-0. Fortuna probeert zichzelf te vermoorden maar het wil maar niet lukken. En zo’n gelijkspel is eigenlijk helemaal geen gekke uitslag. Maar ja een treffer kan natuurlijk niet uitblijven en die blijft ook niet uit. Als uitblinker Emeran zijn enige foutje van de wedstrijd maakt door een bal recht in de voeten van Ouhsaine te koppen, haalt die van de rand van het strafschopgebied verwoestend uit en laat Hesp kansloos: 1-0. Volendam gaat uit zijn dak terwijl wij in ons vak de gifbeker nog maar eens vullen en er een slokje van nemen…..

Tien minuten zijn er nog te spelen en met de moed der wanhoop komt er iets wat een slotoffensief moet voorstellen. Het levert nog één kans op en die is voor Hamming, maar hij is niet scherp genoeg om dit kansje te verzilveren en zo eindigt het hier op De Dijk op 1-0 voor Volendam. Een terechte uitslag omdat Volendam wel de mouwen wilde opstropen terwijl er bij ons net te veel flierefluiters rondlopen die in hard werken geen zin hadden.


Hamming snapt er niks van, hij heeft nauwelijks bruikbare ballen gekregen.

De enige die zich nog serieus de moeite neemt om het publiek te bedanken is (uiteraard) Robert Roest. De rest vindt het natuurlijk onterecht dat we ze in de tweede helft hebben uitgefloten. Sterker nog, dat we deze wedstrijd hebben verloren zal wel aan ons, de supporters liggen.

Bij het verlaten van het stadion worden we als dank voor de collecte en de punten getrakteerd op kiezelsteentjes. Heel leuk en o wat waren ze snel weg toen er een hekje werd geforceerd.

Terug in de bus is de sfeer uiteraard matig. Iedereen snapt dat dat zo niet goed gaat. Maar ja een paar Brandjes later is het ergste leed wel weer geleden. Waarom zouden wij ons er druk om moeten maken als zelfs de spelers dat niet doen?

Na een uurtje gaat Sky radio af en komt er een bandje op te staan. Als ik de eigenaar van het bandje mag geloven is dit vette trance. En ik moet toegeven die vette trance is niet verkeerd (party alarm)! Om 19.30uur komen we dan weer in Sittard aan. Iedere week denk je dat het ergste nu toch wel achter de rug is, maar nee het kan altijd erger. Aanstaande woensdag gaat het feest vrolijk verder, wat zullen we dan voorgeschoteld krijgen? Kan het dan nog slechter? Ik sluit niks meer uit….

Oh ja, toch nog een tip voor Frans Thijssen. Mocht je het idee hebben dat je die over het paard getilde vedetten voor woensdag niet gemotiveerd kunt krijgen, stel dan gewoon het tweede elftal op onder aanvoering van Pfennings. Verliezen we misschien ook (als we al verliezen), maar dan door gebrek aan kwaliteit en niet door gebrek aan inzet. Het resultaat is hetzelfde, maar de manier waarop zal dan voor de gemiddelde Fortunees makkelijker te verkroppen zijn dan doorgaan op deze manier.