Fortuna verliest kansloos van Vitesse. De nacompetitie komt nu wel heel dichtbij. Dat is trouwens ook wel terecht, want we zijn gewoon voetbaltechnisch en qua mentaliteit niet sterk genoeg. Of is er aanstaande zondag nog een ontsnappingsclausule?


20 Mei 2001

Fortuna heeft niks in te brengen tegen Vitesse

Vitesse 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 19. Claessens 1-0; 66. Amoah 2-0; 72. Van Beukering 3-0
Opstelling: Zegers, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Van der Hoeven, Van Halst, Van Barneveld (57. Kiekens), Haeldermans (64. Gerritsen), Landerl (80. Kool), Bjekovic.
Toeschouwers: 27.541
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Van Halst
Rood (Fortuna): –

Op deze zonnige zondagmiddag vertrekken er vanuit Sittard zowaar drie bussen richting Arnhem alwaar Fortuna een poging gaat doen alsnog het vege eredivisielijf te redden, zonder verplicht te worden nacompetitie te spelen. Drie bussen? Niets is zo onvoorspelbaar als het aantal Fortunezen dat naar uitwedstrijden meegaat. Zo mag je blij zijn als er überhaupt één bus vol is en vandaag zijn er ineens drie bussen gevuld. Nou ja, Vitesse uit is sinds de Arnhemmers in het Gelredome spelen altijd al een publiekstrekker geweest. Om de één of andere reden willen supporters graag naar dat stadion. Niet alleen Fortuna supporters maar ook Arnhemmers, want nog niet zo gek lang geleden gingen er gemiddeld zo’n 7.000 supporters naar Nieuw-Monnikenhuize en nu zijn er dat ruim 25.000!

Wij nemen plaats in bus 1 en daar zien we toch wel de vertrouwde gezichten. Het zonnetje schijnt fel en dat zorgt voor een hoop lamlendigheid in de bus. De buschauffeur trakteert ons op “Radio 10 Gold” (of zoiets??), maar dat is geen reden tot juichen want deze zender bedient zich van het Sky Radio repertoire dat we in voorgaande busreizen al veelvuldig besproken hebben. Daar worden we dus niet vrolijk van! Hoogtepunt is de rituele vernietiging van een Roda elftalfoto. Eens kijken of dat helpt vandaag!

De busreis duurt een uurtje of twee, waardoor we rond 14.00uur in Arnhem aankomen. We constateren dat de politie de autosnelweg compleet voor ons afsluit. Ik heb geen flauw idee waar we dat aan te danken hebben, maar het zal wel allemaal. Men heeft het wel eens over de immense kosten die politie-inzet bij voetbalwedstrijden vergen, maar ik kan zo wel een paar kostenpostjes opsommen waarop bezuinigd kan worden.

Als we het stadion inlopen blijkt dat we dit seizoen niet door de rondgang mogen, in tegenstelling tot vorig seizoen toen we nog rond zijn gelopen. We verdenken Vitesse ervan dat ze proberen te voorkomen dat de Goodyear commissie onverwacht een andere snackbar in het stadion gaat testen. Enigszins achterdochtig begeven we ons dus maar naar de voor ons bestemde snackbar. De OHRA-card van vorig seizoen blijkt tegen onze verwachting in nog te werken en we bestellen een broodje kroket. Vitesse verdedigt een Goodyear ster, maar helaas de gewekte argwaan kan niet worden weggenomen door deze kroket, die niet slecht is maar de Sittardse kwaliteitstoets niet kan doorstaan. Inleveren die ster!

In het stadion aangekomen constateren we allereerst dat het dak open is en zien we vervolgens dat er ook nog Fortunezen op eigen gelegenheid zijn gekomen. In totaal zijn er dus zo’n 200 supporters aanwezig in het uitvak. Aan de support zal het vandaag niet liggen. Het Vitesse legioen is ook aanwezig, want dit stadion zit redelijk vol. Als we naar de warming-up kijken slaat ons de schrik om het hart. Ronald Hamming speelt niet, navraag leert dat hij zich geblesseerd heeft aan zijn hamstring. Rolf Landerl vervangt hem, maar dan is nog niet duidelijk hoe dat er in het veld gaat uitzien.

Als de spelers het veld opkomen blaast “Whatever you want” van Status Quo uit de geluidsinstallatie en als de spelers dan tussen de vlaggetjes (oud Fortuna logo…) doorlopen, is dat toch wel een aardig spektakel.

De tactiek van Fortuna wordt een stuk duidelijker als de wedstrijd begint. Het ontbreken van onze topscorer heeft Thijssen er namelijk toe aangezet om het concept betonvoetbal van de kast te halen. We spelen met vier verdedigers, vijf middenvelders en voorin mogen de spitsen Nenad en Bjekovic proberen te redden wat er te redden valt….


Frans Thijssen: “voor mijn spelersgroep geldt hezelfde als voor mijn neus: je moet er alles proberen uit te halen wat er in zit!”

Natuurlijk, we zijn niet naar Arnhem gekomen om oogstrelend voetbal te zien. Nee we zijn hier voor de punten die we keihard nodig hebben, maar is dit de geëigende tactiek om dat te bewerkstelligen? Van de andere kant, veel belangrijker dan de juiste tactiek is de inzet van de spelers. Als er geen strijdlust of een over-mijn-lijk mentaliteit is, kun je de mooiste tactische concepten verzinnen, maar zonder een gezonde dosis vechtlust is elke tactiek tot mislukken gedoemd. Dat hebben we de afgelopen weken (maanden??) wel gezien.

Fortuna trapt af, doet Vitesse onmiddellijk de bal cadeau en de Arnhemmers stormen onmiddellijk op onze goal af. Slechts goed ingrijpen van Emeran voorkomt dat de 0-0 al na 19 seconden van het bord verdwijnt. De toon is dus al snel gezet en wij maken ons weer op voor een middagje afzien in het Gelredome. Een stadion trouwens waar we nog nooit hebben verloren, maar ja toen was wel het dak dicht!

Vitesse speelt fris van de lever en dan krijgt Fortuna het al snel moeilijk. Het overwicht van Vitesse op het middenveld is evident, maar ook erg opvallend, want hoe kan dat? Bjekovic heeft continu twee verdedigers bij zich, dus we moeten ergens op het middenveld een mannetje over hebben. Dat mannetje hebben we ook, maar luistert naar de naam Haeldermans en dat schiet dus weer niet echt op….

Ons medelijden gaat al snel uit naar Bjekovic. Hij staat daar voorin helemaal alleen. Hij krijgt ook nog wel redelijk wat ballen, maar een medespeler heeft hij in de eerste helft niet of nauwelijks gezien, omdat hij de door Thijssen verstrekte verrekijker van scheidsrechter Jol niet mee het veld op mocht nemen. Tuurlijk, dat we aanvallend vandaag geen vuist kunnen maken is een consequentie van de tactiek, als dat dan gecompenseerd wordt door het frustreren van de Vitesse aanval, dan kan ik daar nog vrede mee hebben. En toegegeven echt dikke kansen krijgt Vitesse niet, maar toch is voor iedereen wel duidelijk dat wij het geen 90 minuten droog gaan houden.

Na 19 minuten is het eerste schaap dan over de dam. In een scrimmage waar Zegers een paar knappe reddingen verricht, moet hij toch het antwoord op een schot van Claessens schuldig blijven. De Belg die niet goed genoeg was voor Fortuna tikt de 1-0 binnen. “België” van Het Goede Doel schalt nu door het stadion. Hoe verzin je het!


Claessens scoort de 1-0, terwijl Emeran gezellig staat te keuvelen met Jol!

We staan dus 1-0 achter en de verdedigende tactiek kan bij het oud vuil, maar bij gebrek aan een alternatief volharden we maar. Bjekovic smeekt na iedere kansloze diepe bal Thijssen om een tweede spits (desnoods Gerritsen….) en Vitesse schakelt duidelijk een paar verzetjes terug. Het restant van die eerste helft is redelijk gezapig. Vitesse is slechts gevaarlijk op een spaarzame counter en wij ploeteren rustig verder. We komen zowaar tweemaal in het strafschopgebied van Vitesse. Zowel Van der Hoeven als Landerl zijn in het vijandige strafschopgebied geweest, toen op datzelfde moment de bal daar ook was. Sjappoo! Ik hoef geloof ik niet uit te leggen dat de ruststand 1-0 is.

In de rust zien we een optreden van de jeugdopleiding van Vitesse genaamd: “Elistha”. Deze kids tonen dat het aanleren van schwalbes hoge prioriteit heeft binnen de Vitesse opleiding. Salto’s met halve en hele schroeven, dubbele Rietbergers, wat u maar wilt, deze kids kunnen het. En dat alles uiteraard zonder dat er een tegenstander in de buurt is, nee de jeugdopleiding van Vitesse bloeit als nooit tevoren!

Tweede helft dan, geen personele en tactische wijzigingen. De wedstrijd gaat verder waar ie in de eerste helft was opgehouden. Vitesse hoeft niet zo nodig en wij kunnen of willen niet. Is er dan geen strijd vandaag? Nou ja, er is meer strijd dan vorige week tegen Twente (maar dat is ook niet zo moeilijk), maar voldoende is het niet om Vitesse te verontrusten. We zien slechts strijd bij enkelingen. Van Halst doet zijn best en ook Van der Hoeven en Van Barneveld scoren een voldoende wat strijd betreft. Maar het zet weinig zoden aan de dijk als er niet collectief gestreden wordt.


Van Halst bikkelt er lekker op los, nu de rest nog!

Het wordt eigenlijk voor ons pas echt vervelend als Vitesse ons na verloop van tijd niet meer serieus neemt. Neem nou zo’n Zoetebier. Hij trapt de bal weg met zijn hak! Hij kon de bal ook gewoon wegtrappen, maar hij verkiest de “gallery play” oplossing, schijnbaar in de stellige overtuiging dat mocht die actie mislukt zijn en Landerl er 1-1 uit had gescoord, Vitesse toch nog wel gewonnen zou hebben. Het is triest dat ik het moet constateren, maar ik kan hem nog geen ongelijk geven ook.

Het is eigenlijk wachten totdat Thijssen zijn tactiek eens gaat aanpassen, misschien dat het dan nog wat wordt. En kijk eens aan, na 57 minuten komt er inderdaad een wissel: Kiekens voor Van Barneveld… Geen wisseling dus van tactiek, maar wat is het doel van deze wissel dan eigenlijk wel? Geen idee.

Een paar minuten later komt de tweede wissel. Eindelijk komt er een tweede spits bij. Haeldermans ruimt het veld en wordt vervangen door Gerritsen. Maar voordat er iets mogelijk is, verdubbelt Vitesse de marge. Alweer een speler met een Fortuna verleden (Amoah) trapt binnen. Volmer ziet daar toch niet al te best uit.

2-0 Dus, over en sluiten? Nee, nog niet helemaal, we krijgen namelijk steun van een andere oud Fortunees: Remco van der Schaaf. Eerst gaat ie Van Halst op zijn handen staan en weigert zich daarvoor te melden bij de scheids wat hem op een gele kaart komt te staan. En een minuutje later voegt hij Jol nog wat onwelvoeglijk taalgebruik toe. En dat is tweemaal geel: erg slim en erg professioneel.

Goed zij zijn met zijn tienen, wij zijn na de wissel van Haeldermans met zijn elven, is er nog iets mogelijk? Jazeker we krijgen twee mooie kansen. Tweemaal komt er van links een voorzet terecht bij Gerritsen. De eerst pakt hij direct uit lucht en die bal verdwijnt een paar metertjes over het doel van Zoetebier. De tweede maal besluit hij de bal eerst aan te nemen en dan schopt hij blind in. Helaas staat daar waar hij de bal trapt toevallig Zoetebier. Tja dat krijg je ervan Dennis, als je weigert op de bank plaats te nemen, dan zie je dus ook niet hoe Hamming dat soort ballen rustig, gecontroleerd en bekeken in een hoekje prikt.


Dennis op topsnelheid!

Dat was dus dé opgelegde kans om terug te komen in deze wedstrijd, maar die is dus niet besteed aan Gerritsen. Het waren tevens de laatste kansen van Fortuna, want ondanks de numerieke meerderheid blijft Vitesse de betere ploeg op het veld. Het hoogtepunt van de middag is nog wel een schot van ene Jhonny van Beukering (soms een fout gemaakt bij de burgerlijke stand??). Dat schot komt van rechts en spat boven Zegers uiteen op de lat. Even later heeft die jeugdspeler meer succes als hij de 3-0 binnentrapt. Dan is er nog een kwartier te spelen en dat wordt gevuld met een fluitconcert voor Van Halst. Jantje krijgt de schuld van de rode kaart van Van der Schaaf (onzin natuurlijk). Een Fortunees dus die wordt uitgejoeld door een tegenstander. Het is dit jaar niet vaak gebeurd. Kan ook niet, want die lieverdjes van ons doen toch geen vlieg kwaad!

Hoe dan ook, de “wedstrijd” kabbelt nu rustig naar het einde. Het eindigt 3-0 en dat lijkt me een terechte uitslag. Vitesse heeft ons gewoon kwalitatief overklast en daarmee basta. De strijd was ook vandaag weer matig, maar ik geloof niet dat een hard strijdend Fortuna hier wel wat gehaald had, alhoewel je dat nooit zeker weet. De afgelopen jaren kon het wel, maar toen was er ook meer kwaliteit.

Naar huis dan maar, de busreis is rustig. De pils brengt gelukkig nog enige verlichting. Is dit soms de laatste busreis in de eredivisie? Het zou zomaar kunnen. Alhoewel, De Graafschap heeft ook verloren. Er blijft dus nog een kansje op rechtstreeks behoud. Maar dan moeten we wel winnen van Willem II en De Graafschap moet verliezen van NAC. Twee voorwaarden dus, ik geloof dat er aan beide niet voldaan gaat worden.