We hebben nu dus één punt uit vijf wedstrijden. Wie op voorhand naar ons speelschema keek, had waarschijnlijk ook niet veel meer verwacht, maar de manier waarop we tot nu toe gespeeld hebben, doet toch echt het ergste vrezen…..


23 September 2000

Fortuna kannonenvoer voor Vitesse

Fortuna Sittard 1 Vitesse 4
Doelpuntenmakers: 21. Amoah 0-1; 27. Sikora 0-2; 33. Peeters 0-3; 42. Amoah 0-4; 49. Roest 1-4
Opstelling: Hesp, Pfennings, Volmer, Roest, Hermans, Landerl, Van der Hoeven, Kool Haeldermans (37. Averdijk), Krijgsman (79. Van Barneveld), Hamming.
Toeschouwers: 7.500
Scheidsrechter: Buiting
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Een kwartiertje voor aanvang beklim ik de tribunes en wat hoor ik daar: “Hallo, ik ben Humberto Tan!”. En ik maar denken dat die in Shitney zit! Het blijkt overigens een of andere landelijke actie te zijn, zoals onze voorzitter Jules Coenen duidelijk maakt. A propos Jules Coenen, die is ook niet vies van een optreden, zeg. Moet er iets feestelijk geopend worden of moet er een lint doorgeknipt worden? Bel Jules “voor al uw feesten en partijen” Coenen! Verder constateer ik tot mijn schrik dat de tamtamband opnieuw plaats heeft genomen in vak C, hetgeen een fatsoenlijke discussie met mijn buurman bij voorbaat onmogelijk maakt…..

De wedstrijd dan. Na het debacle bij Ter Leede hoop je dan maar dat de instelling verbeterd is, alhoewel een slechte instelling tegen de tegenstander van vandaag nooit de doorslaggevende factor kan zijn, want niemand in Nederland speelt met een slechtere instelling dan Vitesse (Vitesse is het Chelsea van Nederland: ze winnen nooit wat, omdat ze het in de wedstrijden tegen de kleintjes laten liggen).

Wil je een kans maken tegen deze lui, dan is het zaak om ze van het begin af aan over de kling te jagen. Maar nee hoor, daar is weer geen sprake van. Het evenwicht in de wedstrijd duurt een minuutje of vijf. Daarna begrijpt Vitesse dat het van deze tegenstander geen grootse daden hoeft te verwachten en trekt ten aanval.

Zei ik twee weken geleden tijdens de wedstrijd tegen NEC dat onze rechterflank een vierbaans-snelweg was? Nou, dan heeft Duut en zijn kornuiten de woorden uit het regeerakkoord ter harte genomen: verbreding van snelwegen, ter voorkoming van filevorming!

De Arnhemmers kunnen nu over de volle breedte van het veld racen en waarom het na 20 minuten nog steeds 0-0 staat, is mij een compleet raadsel. Na 21 minuten staat het dat overigens niet meer, want dan heeft Amoah er genoeg van gehad en prikt de eerste binnen. Daarna gaat het vrij hard. De tweede van Sikora is eigenlijk wel de mooiste, en dan met name de assist van Martel. Hij neemt een vrije trap en vindt via de lat de vrijstaande Sikora. Een knap stukje biljarten! Peeters kopt de 0-3 binnen en Amoah maakt er met zijn tweede van de avond 0-4 van, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat elke Arnhemmer die in deze eerste helft niet minstens twee maal gescoord heeft, zich moet schamen. Om de blamage compleet te maken, zet de stadionspeaker bij een van die doelpunten zelfs het doelpuntendeuntje aan….

Buiten het veld is de wanvertoning ook niet geheel onopgemerkt gebleven. In vak C komt een vlag “Opgenoord verziek het niet” te voorschijn en op Noord staan de supporters met de rug naar het veld. Daarnaast heerst er een ware griepgolf onder de N-siders, want ik zie opvallend veel zakdoekjes. Op het veld is Haeldermans gesneuveld. Hij heeft tussen de derde en de vierde treffer plaats moeten maken. Wat is er in hemelsnaam aan de hand met die jongen? Niemand maakt mij wijs dat ie niet kan voetballen en ik geloof ook niet dat hij er met opzet met de pet naar gooit, maar zo komt het wel over. Je reinste psychologenvoer is het. Ruststand: 0-4.

In de rust vraag je je dan af hoe moet dit verder? Nou heel simpel, niet komen opdagen voor die tweede helft, dan wordt het namelijk een reglementaire 0-3 nederlaag!

Je vraagt je overigens ook af wat Koeman in de rust zal zeggen. Op de een of andere manier moet hij zijn spelers wakker zien te houden, maar hoe doe je dat na zo’n vertoning? Hij kan natuurlijk niet zeggen: “Jongens, als wij vier keer kunnen scoren in één helft dan kunnen zij dat ook”, want dat zou volstrekt belachelijk zijn.

En toch heeft ie zoiets gezegd, want op het veld verschijnen in de tweede helft 11 mannen met een geel/zwarte slaapmuts op. De Vitessenaren zijn echt niet meer vooruit te branden en zo kan het gebeuren dat Fortuna haar eerste goal van het seizoen in het Wagner & Partners stadion scoort. De treffer komt na vijf minuten spelen op naam van Roest die een afgeslagen corner binnen frommelt. Roest pakt snel de bal en rent naar de middenstip want hij gelooft nog in de grootste ontsnapping ooit (waarvoor hulde).

Dit is geen reden voor Vitesse om wakker te worden en zo kan het gebeuren dat Landerl tien minuten later zomaar alleen op de keeper af kan lopen. De manier waarop hij die kans om zeep helpt, is tekenend. Het beste kunnen we hier de woorden van een oud Fortuna trainer aanhalen, die voor mijn gevoel al jaren geleden bij ons vertrokken is maar in werkelijkheid slechts drie maanden: Bert van Marwijk. Je kunt een kans op twee manieren missen, vol overtuiging of zonder enig zelfvertrouwen. De manier waarop Landerl miste was duidelijk manier twee, hij was gewoon bang om te missen en deed dat dan ook.

Deze misser inspireert op Noord een aantal mensen om de polonaise in de gracht te gaan lopen. Nou ja, ik weet niet wat ik daarvan moet denken, maar het geeft wel aan hoe deze club in drie maanden tijd naar de knoppen is geholpen.

Op het veld is het nu behelpen. Er komen enkele kleine kansjes en de enige twee spelers die iets wat vanuit de verte op “niveau halen” lijkt, zijn Averdijk en Van Barneveld. En dat zijn twee invallers. Henk Duut doe mij een lol: zet die mensen in de basis de volgende keer. Niet dat we dan gaan winnen, maar toch.

Bij Vitesse trekken ze de slaapmuts nog eens stevig over het hoofd. Neem nou Stefanovic, die vertikt het gewoon om een corner te voorkomen! En geef hem eens ongelijk, want het levert toch geen enkel gevaar op….. De enige die het allemaal niet in de gaten heeft is Kreek. Een kwartier voor tijd bij een 4-1 voorsprong gaat ie toch weer irritant doen, hij maakt een domme overtreding en krijgt er terecht geel voor. Koeman strooit nog wat zout in de wonden door eerst Van der Schaaf in te brengen en vervolgens Amoah een publiekswissel te gunnen.

De overgeblevenen op de tribunes geven hem een staande ovatie. En zo eindigt deze wedstrijd in de 93ste minuut, terwijl er op Noord nog slechts een paar honderd mensen staan. Als het bestuur niet snel iets doet dan staan daar volgend seizoen niet alleen na afloop van de wedstrijd een paar honderd man, maar ook aan het begin van de wedstrijd te hopen op een puntje tegen Telstar…..