Kijk eens aan. Verel heeft – ondanks alle problemen – een collectief gebouwd. Een collectief dat niet met zich laat spotten zoals vorig jaar zo vaak, tot afgrijzen van de fans, gebeurde. Zelfs Vitesse, dat ons normaalgesproken achteloos opzij zet, kwam er niet doorheen. Alleen dat gegeven al, is winst pure winst.


19 Augustus 2001

De competitie is begonnen en we staan niet onderaan!

Fortuna Sittard 0 Vitesse 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Hesp, Akerboom, Van Geem, Dirkx, Hermans, Emeran, Van Dieren, Haeldermans, Gerritsen, Hamming, Van Barneveld (81. Heering).
Toeschouwers: 7.000
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 14.15uur betreden we het stadion voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2001/2002. De spelers zijn zich dan aan het warmlopen in de lengte van het veld. Ja ja, hier heeft Verel samen met ome Co over nagedacht!!

We zitten nog niet goed en wel op ons stoeltje als er iemand door de microfoon buldert: “nog tien minuten voor aanvang van de wedstrijd!”. Nee maar, we gaan blijkbaar de minuten aftellen voor de wedstrijd. Ja ja, dit seizoen wordt alles anders, ook de omlijsting van de wedstrijd. Zo zitten we nu diep gebogen over het vakblad ‘Fortuna kicks”. Een blaadje waarin Verel, Mommers en Hesp een gooi doen naar de titel “de meeste open deuren in tien regels tekst”. Het wordt vooral leuk als je in de tekst van Ruud Hesp het woordje MVV consequent vervangt door IVS….

Opnieuw schrikken we op: “nog vijf minuten”. Maar daarna eindelijk goed nieuws: het clublied “Nao Veure” is terug!!! We hebben er even op moeten wachten, maar het is terug. Mommers heeft besloten dat ons clublied vijf minuten voor aanvang gespeeld gaat worden. Een zeer wijs besluit, alhoewel het mijns inziens nog beter zou zijn als het gespeeld wordt als de spelers het veld betreden. Ik ben geen fan van Barcelona en nee, ik wil onze club daar ook helemaal niet mee vergelijken, maar als ze in Camp Nou het clublied spelen wanneer de spelers het veld betreden, dan heeft dat wel wat! Oh ja, en zet de volumeknop graag twee standen lager. Als je wilt dat het publiek een clublied meezingt, dan moeten ze wel ook boven de geluidsinstallatie uit kunnen komen.

Verder nog iets te zeuren? Nee!

De wedstrijd dan maar. Als we naar onze opstelling kijken zien we daar oude bekende Jürgen Dirkx opduiken. Hij gaat samen met Van Geem in het centrum spelen. Akerboom schuift door naar rechtsback, zodat Emeran rechtshalf kan spelen. Voor de rest geen verrassingen ten opzichte van de bekerwedstrijden. Of toch, niet Averdijk maar Van Barneveld speelt, geen slecht idee!

De tegenstander? Nee die behoeft geen introductie. Dit is onze grootste angstgegner in eigen huis. Slechts eenmaal won Fortuna thuis tegen Vitesse op het hoogste niveau en dat was in het seizoen 55/56…. Niet bepaald de tegenstander dus die je graag wil treffen in je eerste competitiewedstrijd, maar ja we zijn niet Ajax dus we hebben het niet voor het uitkiezen. Een meevaller is wel dat Van Egmond scheidsrechter is. Volgens berekeningen van ons de op één na grootste Fortunees onder de scheidsrechters.

De wedstrijd begint rustig. Het is warm en Fortuna is zeker niet van plan open huis te gaan houden. Wat op papier een 4-4-2 opstelling lijkt is in praktijk een 4-5-1 opstelling. Van Barneveld versterkt het middenveld en laat Hamming alleen voorin. Een keuze die zeker te verdedigen is. Het laatste wat we nodig hebben is een forse nederlaag en deze tegenstander heeft al vaker laten zien daartoe in staat te zijn. Nee, er moet een streep gezet worden onder het verleden en dan lijkt me dit een juiste tactiek. Bovendien hebben Van Geem en Dirkx een uur voor de wedstrijd kennis met elkaar gemaakt en heeft Akerboom nog nooit rechtsback gespeeld. Een prima keuze dus van Verel.

Als de wedstrijd een kwartiertje oud is hebben we al een stuk of vijf handsballen geconstateerd van Vitesse. Ik heb geen flauw idee wat Koeman in de voorbereiding allemaal geoefend heeft met zijn spelers, maar waar slaat dit op? Met name Babangida maakt het bont als hij een voor hem iets te hoge voorzet netjes vangt….

Het tempo in de wedstrijd ligt bijzonder laag. Is dit de hitte, of moeten de spelers nog wennen aan het nieuwe seizoen? Hoe dan ook, Fortuna doet goed mee en dat is al een behoorlijke meevaller. Vorig jaar stond het na een half uur al 0-4…. Nu staat het nog 0-0 en sterker nog we hadden al voor kunnen staan. Hamming wordt door Van Barneveld diep gespeeld. Hij besluit ineens te schieten waar een keertje kappen meer voor de hand lag. Toch weet hij het doel nog te vinden, maar helaas slechts de buitenkant.


Zoetebier kijkt dit schot van Hamming naast

Het had op dat moment ook al 0-1 kunnen staan, nee moeten staan. De enige keer in de wedstrijd dat Hermans een duel verliest van Babangida wordt het brandgevaarlijk. De aimabele Nigeriaan (hij veegt per slot van rekening de vloer aan met ome Nol in DDL en iemand die dat doet kan op onze onvoorwaardelijke sympathie rekenen, toch?) geeft een voorzet op de geheel vrijstaande Amoah. Van zeven meter afstand ziet hij kans de bal vijf meter over te jagen: knap, zeer knap!

Hoe langer de eerste helft duurt, hoe meer Fortuna de schroom van zich afwerpt. En buiten het verleden is er vandaag eigenlijk helemaal geen reden om deze tegenstander te vrezen, want Vitesse komt vandaag wel bijzonder zwak voor de dag. Gedeeltelijk natuurlijk ook onze verdienste, maar toch met dit voetbal haal je geen Europees voetbal.

Maar ik zei al gedeeltelijk is dat ook onze verdienste, want er wordt niet slecht gevoetbald. Vooral het centrale duo achterin staat als een huis. Dirkx speelt een klasse partij. Is die ooit weg geweest? Van Geem heeft Peeters is zijn broekzak, alleen Akerboom heeft het op rechts moeilijk, maar mag het ook. Als je daar nog nooit hebt gespeeld, zal dat wel wennen zijn. Gelukkig maakt Koeman daar geen gebruik van. Hij laat na daar een gelouterde speler neer te zetten, maar in plaats daarvan posteert hij er ook een groentje (Mustapha of zoiets?). Stom van hem, goed voor ons!


Beide spelers worden naar achter geblazen door Cor Nijpels‘ valwind

Consequentie van de door Verel gemaakte keuze is wel dat Hamming op een eiland komt te staan. De afstand tussen hem en Van Barneveld, Gerritsen en Emeran is wel erg groot. Met name Van Barneveld had toch wel wat dieper mogen spelen. Maar kom, Fritzke doet aan de rechterkant zijn best en is gelegenheidsback Claessens duidelijk de baas. Deze Belg, die zijn handen niet kan thuislaten (en zijn benen trouwens ook niet), wordt enkele malen voor schut gezet en één van die acties van Emeran levert Fortuna een corner op. Hermans trapt de bal voor en via een mêlee aan spelers komt de bal terecht voor de voeten van Dirkx die uithaalt maar een Vitesse speler raakt, de bal gaat in de flipperkast en komt uiteindelijk uit bij Hamming die over het leder heen maait…

Jammer, dat had de 1-0 kunnen zijn, maar niet dus: ruststand: 0-0.

En ook in de rust is tegenwoordig bij Fortuna alles anders. Niet de penalty shoot out, want die was er vorig jaar ook al (alhoewel, die gekke ballen gelukkig verdwenen zijn, maar waarom mag Rein Baart niet meedoen?). Nee, de verandering zit hem in de muziek. De pauze duurt vijftien minuten en er is vijftien minuten muziek, harde muziek. Nu zou het best kunnen dat ze dat op de fun tribune geweldig vinden. Het is zelfs mogelijk dat wij van Fortuna Online ouwe lullen beginnen te worden, maar moet dat nu 15 minuten lang…..

Tweede helft dan maar. Fortuna gaat door waar het in de eerste helft geëindigd was: goed gegroepeerd voetballen. Na tien minuten zien we het eerste slachtoffer: Claessens wordt gewisseld. Emeran heeft het dus weer voor mekaar, zijn tegenstander moet het veld ruimen. Claessens hoeft zich niet te schamen, hij zal wel niet de enige blijven deze competitie die dat lot zal moeten ondergaan.


Klassieke fout van de nummer acht, dit zou hem wel eens op een tunnel kunnen komen te staan!

Op het veld ontwikkelt zich een felle strijd op het middenveld, beide keepers blijven vooralsnog werkloos. Fortuna kan Zoetebier niet in gevaar brengen omdat Hamming op een eiland staat, Vitesse kan Hesp niet aan het werk zetten omdat Dirkx en Van Geem niks weggeven.

Dirkx heerst gewoon in de lucht en op de grond en wat Van Geem doet weet ik niet, maar Peeters krijgt geen poot aan de bal. Toch even stil staan bij die Van Geem. Als je goed kijkt, zie je dat ie in feite geen bal raakt. Dat lijkt slecht nieuws, maar het goeie nieuws is dat zijn tegenstander ook geen bal raakt en om de één of andere reden is dat de verdienste van Van Geem. Want welke Fortunees kan zeggen dat hij de trainer van de tegenpartij gedwongen heeft Peeters te wisselen? Geen enkele, maar Van Geem wel! Die Peeters is een kop groter, maar heeft geen kopduel gewonnen van Van Geem.

Eén keer komen we in die tweede helft in problemen, als Amoah een paar meter ruimte krijgt van Dirkx. Zijn kopbal gaat gelukkig recht op Hesp. Hier ontsnappen we aan een achterstand. Maar ja, aan de andere kant krijgen we ook een dikke kans uit een vrije trap. Een mooi ingestudeerde vrije trap (al jaren niet meer gezien in Sittard….) eindigt bij Hamming, die helaas het net niet kan vinden.

In het laatste kwartier komen we dan toch enigszins in de problemen. Gerritsen is leeg en Hamming kan het ook niet meer belopen. En als Van Barneveld dan zwaar geblesseerd het veld verlaat en vervangen wordt door Heering gooit Verel het systeem om. Van Dieren gaat een linie terug, waardoor we nu een centraal trio hebben achterin. Gevolg van dit alles: Vitesse belegert onze goal. Levert dat wat op? Nee, want de organisatie staat uitstekend en als er dan iets ernstigs dreigt te gebeuren gooien vier Fortunezen zich voor de bal. En ook dat is lang geleden…..


Juist ja, strijdlust met een hoofdletter S!

De laatste minuten komen we dan weer onder de druk uit. En we krijgen zowaar ook nog kansen om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen. We noteren een afstandschot van Stijn de Stofzuiger dat nog niet eens zo gek ver naast gaat en vlak voor de tijd dé kans van de wedstrijd voor Emeran. Hij kan een puike wedstrijd ook nog afsluiten met de winnende treffer als Hamming hem de bal op een presenteerblaadje geeft. Helaas is hij aan het eind van zijn Latijn en verdwijnt de bal naast de goal van Zoetebier.


Je ziet hem denken: “merde”!!

Toegegeven een winnaar verdiende deze wedstrijd niet, dat had voor beide ploegen teveel van het goede geweest. Maar een verliezer verdient dit duel ook niet en dat is pure winst voor Fortuna. En zo denken de spelers en het publiek er ook over. Het gelijkspel wordt als een overwinning gevierd. En misschien is dat ook wel terecht, de spelers kweken hier een hoop goodwill bij het publiek en voor het zelfvertrouwen zal dit ook wel niet verkeerd zijn. Ik bedoel, vorig jaar moesten we wachten tot de elfde wedstrijd voordat we de nul eens een keertje hielden, dat gaat dit jaar dus al een stuk beter.

Oké, goed gespeeld, het juiste systeem voor deze wedstrijd prima uitgevoerd, maar zo kunnen we niet gaan spelen aanstaande woensdag tegen De Graafschap. Kan wel, maar dan wordt het vast 0-0 en dat is niet genoeg. Ik ben benieuwd hoe dit elftal zich houdt als we iets aanvallender gaan spelen (met twee spitsen). Maar dat zien we woensdag wel weer. Vandaag heeft de club duidelijk gemaakt waar ze voor staat en dat beeld kan de gemiddelde Fortunees wel waarderen.