De laatste uitwedstrijd levert nog een typerende nederlaag op, maar dat interesseert ons eigenlijk niet. Nee, die knagende onzekerheid of wij volgend seizoen nog bestaan, die houdt de Fortunees uit zijn slaap….


28 April 2002

En dat is nederlaag nummer 23

NAC 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 45. Stewart 1-0; 64. Van Dieren 1-1; 86. Bobson 2-1; 89. Feher 3-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Volmer, Hermans, Claudio (81. Krijgsman), Meszaros (46. Van Dieren), Rook, Haeldermans (89. Gommans), Hamming, Gerritsen.
Toeschouwers: 10.9540
Scheidsrechter: Oskam
Geel (Fortuna): Emeran, Volmer
Rood (Fortuna): –

Shit, de wekker gaat, het is 08.30uur… Dat moet een foutje zijn, of toch niet? Nee toch niet, het heeft de KNVB behaagd om de laatste twee competitiewedstrijden niet om 14.30uur te spelen maar om 13.00uur. Reden? De armchairsupporter wil op zijn wenken worden bediend en concreet betekent dat, dat hij zodra hij om pakweg 12.00uur uit bed rolt, onmiddellijk in zijn luie stoel wil gaan liggen om naar het voetbal te kijken.

Ja en als Canal Plus een verzoek bij de KNVB indient om de wedstrijden te vervroegen met dit soort sterke argumenten, rest de voetbalbond geen andere keuze: verplaatsen die handel.

Anyway, we zeuren hier niet meer over, want we weten al langer dat wij (de supporters die nog wel eens een uitwedstrijdje willen bijwonen en daar ook nog wat sfeer willen creëren) het toch steeds moeten afleggen tegen die armchairsupporters/successupporters. Die luilakken hebben het nu bijna zover geschopt dat ze ook nog ons clubje willen gaan opheffen om het in te ruilen voor FC Limburg. Massaal zijn ze voor die fusieclub zoals we uit een enquête mochten vernemen. Uit diezelfde enquête kan ook worden opgemaakt dat de fusieclub het komend seizoen tweewekelijks 100.000 à 150.000 toeschouwers gaat trekken (zie zacht gras). FC Limburg wordt dus de best bezochte club ter wereld. Maar ik waag het niet om daar vraagtekens bij te zetten, want dan krijg ik weer de wind van voren van al die mensen die met hun hersenen denken (en begrotingen opstellen op basis van die 100.000 à 150.000 toeschouwers)….

Hoe dan ook, om 10.15uur vertrekt er toch weer een bus richting NAC waar we de laatste uitwedstrijd van het seizoen gaan spelen. Maar ja, het leven van een Fortunees kent momenteel nauwelijks zekerheden. De enige zekerheid die we hebben is dat dit voorlopig de laatste uitwedstrijd in de eredivisie is, maar misschien is het wel helemaal de laatste uitwedstrijd van Fortuna….

De sfeer in de bus is er niet minder om, alhoewel iedereen weet hoe de vlag erbij hangt. Rond 12.00uur bereiken we dan de Rat Verleghstraat. Na geconstateerd te hebben dat de “Bedrijvenstad NAC” nog steeds niet echt uit de verf wil komen, gaan we maar het stadion in, dat zoals bekend ook al vele gelijkenissen met het onze kent. Maar in dat gekopieer is Fortuna wel heel erg ver gegaan. Ik heb altijd gedacht dan de valwind een origineel bedenksel van Nijpels is geweest, maar nee zelfs de valwind heeft hij gejat in Breda. Man, wat waait het hier….

We nemen het programmaboekje er maar eens bij (het laatste “uit” programmaboekje ooit??) en constateren dat dat ook al verdacht veel lijkt op onze “Fortuna kicks”. Nou ja, het is wel een stuk dikker en echt veel onzin lezen we niet over ons clubje.

Door naar de snackbar. De laatste test van het jaar. De Goodyear commissie neemt een broodje kroket en een broodje hamburger. Helaas NAC jullie lopen een Goodyearster mis. Aan de kwaliteit lag het niet, maar als de Goodyear commissie vraagt om broodjes zonder curry en mayonaise, dan moet je die rotzooi er ook niet opgooien!

Het seizoen zit er dus voor de Goodyear commissie op en we komen tot de ontluisterende conclusie dat slechts Ajax een Goodyear ster in de wacht heeft gesloopt (zie einduitslag). Hoe kan die Febo troep nu in de prijzen zijn gevallen? We moeten die Goodyear commissie toch nog maar eens evalueren…..

Tijd voor de wedstrijd. Koning/Koek hebben geen vrijwillige wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van vorige week. Wel twee onvrijwillige: Akerboom vervangt de geschorste Dirkx en Rook de geblesseerde Landerl. En dat laatste is toch wel verrassend. Stijn de Stofzuiger speelt op linksbuiten en Rook centraal op het middenveld samen met Meszaros. Wat heeft Van Dieren in hemelsnaam misdaan? Wordt die jongen ineens nergens meer toe in staat geacht? Of is Van Dieren een typisch voorbeeld van een speler die geen toekomst heeft bij Fortuna en dus niet meer mag spelen? Maar als dat zo is kan ik er nog wel een paar noemen die het geel/groen niet meer hoeven te dragen….

De tegenstander: NAC. De fever pitch statistics zijn duidelijk. NAC is grijze middenmoot voor ons. Oskam heeft weinig historie met Fortuna dus geen ranking.

De wedstrijd! Tja, wat moet je daarvan denken. Wij zijn gedegradeerd, zij kunnen niks meer winnen. Niets staat dus een lusteloze, dramatisch slechte, kortom een typische Fortuna wedstrijd in de weg.

Dat laat onverlet dat wij Fortuna supporters (een mannetje of 80 sterk) hier tot in eeuwigheid van dagen genoegen mee willen nemen. En dus heeft één van die tachtig zich de moeite genomen (4 uurtjes verven…) die gevoelens op een doek te zetten: “For better for worse, for richer for poorer in sickness and in health. Till death do us part.”


Beter kan onze gemoedstoestand niet worden samengevat

De eerste helft is precies wat je mocht verwachten: zouteloos. NAC heeft weinig zin en wij ook niet echt dus ontstaat er een draak van een wedstrijd. De enige bij ons die een behoorlijk niveau haalt is Volmer. Maar ja, die gaat de club dan ook verlaten!

Ik zou niet weten, wat ik nog over die eerste 45 minuten zou moeten vertellen. Wij hebben Gerritsen duidelijk gemaakte wat we van hem vinden. NAC hebben we nauwelijks gehoord en gescoord is er niet. Maar ja, toen kwam de blessuretijd en toen gebeurde er ineens toch nog iets.

Meszaros lijdt balverlies op het middenveld, Stewart profiteert en via een één-twee met Cristiano zoekt Stewart aan de rechterkant de diepte. Een blik op het doelgebied stelt ons gerust want daar staat niemand van NAC. Er kan dus niet echt veel gebeuren. Tenzij je natuurlijk Stewart simpelweg naar binnen laat kappen en hem ook nog alle vrijheid geeft in te schieten: 1-0.

En dan zien we nog een bedenkelijk tafereel op het veld. Hesp (die zeker niet vrijuit ging bij die goal) rent als een bezetene naar Meszaros toe en dan komt er me toch een scheldkannonade over die jongen heen, waar zelfs Gerritsen jaloers op is. Je vraagt je af waar dat nou voor nodig is. Oké, die jongen maakte een fout, maar dit was overdone. Dat vond blijkbaar ook Emeran die, nadat Hesp uitgeraast was, Meszaros een schouderklopje gaf.

Ruststand: 1-0.

Tweede helft. Koning heeft Meszaros van het veld gehaald. Ja, maak die jongen maar helemaal kapot. Van Dieren komt hem vervangen. Tuurlijk, Meszaros speelde zeker niet goed, maar wissel Gerritsen, Claudio en Stijn de Stofzuiger dan ook meteen. Je mag maar drie spelers wisselen? Nou en, wie zegt dat we met 8 man in het veld niet beter gaan spelen?

Fortuna trapt af en toont goeie wil. En dat is al voldoende om NAC terug te drukken, want die geloven het wel. Want het eerste wat NAC doet, is een paar publiekswissels uitvoeren. De heren Cristiano en Sergio worden gewisseld en krijgen een hels fluitconcert over zich heen. Hun overgang naar FC Limburg, ehh Roda is ze nog niet vergeven.

Fortuna creëert iets wat je een veldoverwicht mag noemen en krijgt een aantal corners. Nu kan ik mij niet meer herinneren wanneer wij voor het laatst uit een corner hebben gescoord, dus echt gevaarlijk zal het wel niet worden. Of wel soms? Wel dus, want na twintig minuten kopt Van Dieren uit een hoekschop van Hermans zomaar de 1-1 binnen!

Na die 1-1 blijft Fortuna de betere ploeg. NAC is niet in staat/bereid om de mouwen op te stropen en blijft dus kansen weggeven. We zien dikke kansen voor Claudio, Hermans en eentje van Hamming, maar de twee mooiste kansen zijn toch voor Gerritsen. Gerritsen, de man dus die we al de hele wedstrijd aan het uitfluiten zijn. En tot onze grote opluchting verprutst hij beide kansen. Het is eigenlijk van de gekke, maar de man heeft er het afgelopen seizoen zo’n zooi van gemaakt dat we liever hebben dat het hier 1-1 blijft dan dat hij de score naar 1-2 tilt….

Goed, een pak kansen gemist waardoor de tussenstand op 1-1 blijft steken en dat lijkt ook de einduitslag te worden, maar ja dit is een seizoen van teleurstellingen, dus 1-1 kan never nooit de einduitslag zijn…

En ja hoor vlak voor tijd scoort NAC nog tweemaal. Bobson en Feher zijn de doelpuntenmakers, waardoor het thuispubliek toch nog tevreden kan zijn. Ik heb niet echt kunnen zien wat er allemaal misging, maar de verdedigers zullen wel weer hebben staan slapen. Einduitslag: 3-1.

Laatste thuiswedstrijd van NAC dus, en dan wordt er afscheid genomen van de spelers. Een ererondje volgt en dan gaan de spelers nog een hoop ballen de tribunes injagen. En wat zien we dan? NAC’er Alfred Schreuder komt naar ons vak en trapt twee ballen in onze richting. Dat kunnen wij wel waarderen en we bedanken hem daarvoor middels een applausje, terwijl hij wegloopt. Hij stopt, draait zich om en applaudisseert in onze richting. Wat een fantastisch gebaar van Schreuder.

Alfred jongen, jij bent niet alleen een goeie voetballer, jij hebt ook begrepen waar het in de voetbalsport om gaat. Jij hebt begrepen dat het seizoen voor een Fortuna supporter niet over rozen is gegaan en door die ballen te gooien laat je zien dat je dat in de gaten hebt.

Tuurlijk van Oltmans had je dat waarschijnlijk niet mogen doen en tuurlijk die paar ballen verzachten de pijn niet bij ons, maar het gaat om het gebaar en jij hebt de “guts” om op zo’n moment maling te hebben aan de regels die je van boven zijn opgedragen. Klasse, jongen!

We willen Schreuder dan ook benoemen tot de beste Fortunees onder de eredivisiespelers, met Hofland en Van Bommel als goede tweede en derde. Onze eigen Fortuna spelers komen niet in die top drie voor, want zij hebben ons behoorlijk in de kou laten staan dit seizoen.

De bus in en wegwezen dan maar. De busreis duurt niet lang en na een uurtje naderen we het Ei van St. Joost. Is dit de laatste keer dat we hier stoppen om onze trouwste fan af te zetten? Als dat zo is, hopen we dat het je goed mag gaan, jongen! Een daverend applaus is zijn deel.

Rond 17.00uur bereiken we dan onze thuishaven. Het zal toch verdomme niet waar zijn, dat dit echt de laatste keer was? Kan mij niet eens iemand wakker maken, die nachtmerrie heeft nu wel lang genoeg geduurd….