Na een week waarin we er weer aan werden herinnerd dat het leven erg vergankelijk kan zijn, verliest Fortuna onnodig in Arnhem. We beginnen de wedstrijd zonder spits en eindigen de wedstrijd zonder spits. Tel daarbij op dat we te makkelijk tegentreffers incasseren en het is geen verrassing dat we zonder punten huiswaarts keren. 


28 oktober 2018

Angstig Fortuna laat punt liggen in Arnhem

Vitesse 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 12. Van der Werff 1-0, 45+2. Vidigal 1-1, 66. Bero 2-1.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Niňaj, Dammers, Pinto (75. Ospitalieri); Rodríguez, Smeets (75. Semedo), Diemers; Vidigal (46. Essers), Hutten, Lamprou.
Toeschouwers: 15.879.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Essers, Niňaj.
Rood (Fortuna): –

In de afgelopen dagen werd weer eens pijnlijk duidelijk dat de hele voetballerij niet meer dan een bijzaak in het leven is. Afgelopen donderdag overleed trouw Fortuna-supporter Cor Blonk op 86-jarige leeftijd. En iets verder van ons bed, maar daardoor niet minder erg, crashte gisteren in Leicester een helikopter met daarin onder andere de eigenaar van Leicester City FC. Geen van de vijf inzittenden overleefde dit rampzalig ongeval.

Na de, enigszins gelukkige, overwinning op De Graafschap wacht vandaag de uitwedstrijd bij Vitesse. De Arnhemmers zijn momenteel niet in al te beste doen, vorige week werd er met 2-0 verloren bij Excelsior. Als Fortuna vandaag wint, gaat het zelfs over Vitesse heen op de ranglijst. Uiteindelijk hebben 398 Fortunezen een ticket gekocht om dit spektakel gade te slaan. Circa 140 daarvan reizen met de bus en daarvoor wordt vandaag voor het eerst gebruik gemaakt van het ‘busnummerloze instapsysteem’. En dat blijkt wonderwel te werken waardoor we netjes op tijd om 9.45 uur koers zetten richting Arnhem.

De bus is echter nog niet in beweging als mijn naamgenoot al een serie Rijke Herfstbokken van Grolsch uit zijn tas tovert. Dit om te vieren dat hij de marathon van Amsterdam met goed gevolg heeft afgerond en zich nu weer volledig op zijn Untappd-carrière kan richten. De Bok smaakt prima en wordt even later opgevolgd door enkele blikjes Brand. Brian geeft vandaag het tempo aan en dat betekent aanpoten. Vooralsnog sneuvelt er niemand.

De heenreis verloopt rustig en zonder oponthoud bereiken we ruim op tijd het Gelredome. Het is alweer dik vijftien jaar geleden dat we hier voor het laatst op bezoek gingen. Toen werd er met 4-0 verloren voor de beker, maar uiteraard herinneren we ons liever de wedstrijd van 6 maart 1999. Regillio Simons en Ronald Hamming dompelden heel Arnhem toen in rouw door Vitesse de eerste nederlaag in het Gelredome toe te dienen.


Het uitvak is er klaar voor

Simons en Hamming zijn er vandaag uiteraard niet meer bij en datzelfde geldt helaas voor onze spits Andrija Novakovich. De Amerikaan is geblesseerd, wellicht ook wat overbelast door het vele op en neer gereis naar Amerika tijdens de interlandperiodes. Ook Lisandro Semedo verschijnt vandaag niet aan de aftrap. Lisandro werd afgelopen week vader en miste daardoor meerdere trainingen. André Vidigal en Lars Hutten vervangen de twee genoemde spelers. Daarnaast wordt Ahmed el Messaoudi vervangen door Jorrit Smeets. Een vrij behoudende opstelling dus, iets dat nogal haaks staat op de uitspraken van Eijer voorafgaand aan het seizoen waarin hij nog aangaf uit te willen gaan van onze eigen krachten en menig club te gaan verrassen.

De eerste minuten tonen meteen een beeld waarvoor we al vreesden. Vitesse valt aan, Fortuna laat zich achteruit zakken. Binnen zeven minuten leidt dat al tot drie kansen voor de thuisploeg. Voorzetten vanaf de flanken worden door middel van een kopbal, halve omhaal en schot richting het doel van Alexei Koselev gevuurd. Gelukkig staat het Arnhems vizier nog niet op scherp. Fortuna stelt daar vooralsnog één klein countertje tegenover. Een steekbal van Lazaros Lamprou is echter te hard om Vidigal in stelling te brengen, waardoor de aanval niet tot een kans leidt.


Lazaros zoekt een opening in de Arnhemse defensie

In de twaalfde minuut leidt een van de Vitesse-aanvallen dan toch tot een treffer. Navarone Foor mag vanaf links vrij voorleggen en bereikt de meegelopen Maikel van der Werff. Die knikt de bal in de korte hoek, Koselev daarmee kansloos latend. 1-0 en Fortuna mag al in de achtervolging.

Fortuna probeert snel iets terug te doen. Drie minuten na de openingstreffer bereikt Mark Diemers op het middenveld Lamprou. Die probeert het van afstand maar ziet zijn schot enkele meters over gaan. Halverwege de eerste helft is het weer de beurt aan Vitesse. Michael Pinto verkijkt zich op een hoge bal waardoor Martin Ødegaard er vandoor kan richting strafschopgebied. Pinto herstelt zijn misser, maar Ødegaard claimt daarbij onreglementair gestopt te worden. Higler wilt echter van geen strafschop weten.


Pinto kent een lastige middag

Vooralsnog kunnen we geen vuist maken en de roep om de inbreng van Finn Stokkers wordt steeds luider. Stokkers is, meer dan Hutten, een echte puntspeler en aanspeelpunt voorin. Hutten speelt meer vanuit het middenveld. We gokken duidelijk op een bevlieging van Lamprou of Vidigal, maar die komen vooralsnog vrijwel niet in het stuk voor.

Tót de laatste minuut voor rust. Wessel Dammers wint een luchtduel, waarbij zijn tegenstander op de grond blijft liggen, een blessure aan zijn hoofd veinzend. Higler trapt er niet in, waardoor Dammers verder mag spelen. Onze aanvoerder speelt Pinto op links in. Pinto zet vervolgens scherp voor. Bij de eerste paal wordt de bal door Hutten en diens tegenstander gemist. Max Clark raakt de bal met zijn hand, maar voorkomt daarmee niet dat deze bij Vidigal terecht komt. André’s inzet is te machtig voor doelman Eduardo. De bal zeilt in de lange hoek en het uitvak viert de gelijkmaker. Op slag van een rust een grote opsteker, want het zag er vijfenveertig minuten lang niet naar uit dat we in de buurt van een doelpunt zouden komen.


Diemers komt Vidigal feliciteren

Ons technisch duo heeft gezien dat Vitesse met name via de flanken gevaarlijk kon worden en het centrum het lastig had met alle voorzetten vanaf de zijkanten. Er wordt besloten om nog meer zekerheid in te bouwen door Clint Essers in het veld te brengen voor doelpuntenmaker Vidigal. Essers gaat het centrum versterken, waardoor de backs Alessandro Ciranni en Michael Pinto zich meer kunnen concentreren op hun directe tegenstanders.

Mede door deze wissel wordt het nóg lastiger een aanspeelpunt op het middenveld of voorin te vinden. Daardoor blijft de druk op onze verdediging groot. Binnen vijf minuten moet Branislav Niňaj bij een Arnhemse counter aan de noodrem trekken en ziet daarvoor de gele kaart. Dat betekent meteen dat de Slowaak geschorst is voor het duel met Zwolle.

Het is duidelijk dat Vitesse niet zijn beste spel van het seizoen speelt. De ploeg doet vooralsnog weinig met het overschot aan balbezit en weet weinig échte kansen te creëren. Fortuna is helaas ook niet bij machte om enkele goede kansen bij elkaar te spelen. Na bijna twintig minuten noteren we het eerste kleine kansje in de tweede helft. Hutten stuurt vanuit het middenveld Lamprou diep. De bal komt via een kluts bij Diemers die het van afstand probeert. Zijn schot gaat net naast. Het zou echter wel het signaal voor onze ploeg moeten zijn dat hier vandaag iets te halen valt.

Smeets probeert een aanval op te zetten

Maar net op het moment dat die hoop begint te groeien, gooit één kans van de thuisploeg al meteen roet in het eten. Een ingooi van oude bekende Bryan Linssen vanaf de linkerkant wordt eerst door Essers en vervolgens door Dammers doorgekopt. Matúš Bero is daarna het meest attent en verschalkt Koselev met een omhaal in de lange hoek. 2-1 en wéér moeten we op jacht naar de gelijkmaker.

Met nog een kwartier te spelen grijpen Eijer en Hofland in door twee spelers te wisselen. En van die wissels begrijp ik eerlijk gezegd weinig. Dat Semedo erin komt en met zijn grilligheid voor kansen moet zorgen, snap ik. Maar dat Smeets gewisseld wordt en Hutten op diens plek verder speelt, vind ik vreemd. Daarnaast wordt linksback Pinto gewisseld voor onze andere linksback Marco Ospitalieri. Het kan aan mij liggen, maar met deze wissels schiet je aanvallend niks op. Waarom geen verdediger opofferen voor een aanvaller? En waarom Stokkers geen kans geven, wat moet die nog doen om speeltijd te krijgen?

Enkele minuten na de dubbele wissel probeert Hutten een bal achter zijn standbeen mee te nemen. Nu lukt het vandaag voor het gros van onze spelers al niet om de bal vóór het standbeen mee te nemen, dus voor dit soort trucjes is het niet het moment. Het balverlies leidt bijna de beslissende 3-1 in, maar gelukkig loopt het goed af. De kopbal van Oussama Darfalou wordt door Koselev gepakt.


Ook José kan het tij vandaag niet keren

Als laatste redmiddel is Niňaj inmiddels mee naar voren gedirigeerd. Op zich prima, maar met een spits op de bank maakt deze zet de wissels nóg onlogischer. Heeft Stokkers dan werkelijk helemaal geen krediet meer bij onze technische staf?!

We gaan langzaam richting de laatste minuten van de wedstrijd als Lamprou het nog maar eens van afstand probeert. Zijn poging van vijfentwintig meter gaat enkele meters naast. Ook in de vier minuten blessuretijd komen we niet in de buurt van een doelpunt. Het laatste wapenfeit is een afzwaaier van Ciranni die richting uitvak zeilt. Direct hierna fluit Higler voor het eindsignaal.

Teleurstelling bij de spelers

Zo verspeelt Fortuna in mijn ogen volkomen onnodig een punt. Want op meer hadden we vandaag zeker geen recht. Maar met wat meer lef en druk naar voren had een gelijkspel mogelijk moeten zijn. Vitesse was zeker niet in haar beste doen. Net als bij de uitwedstrijden tegen Excelsior, Den Haag, NAC en Emmen komen we er pas na een achterstand achter dat de tegenstander eigenlijk helemaal niet zo geweldig is en dat we met wat meer lef een resultaat kunnen halen. En tóch kiezen we er vandaag weer voor om behoudend te beginnen en zonder spits te spelen. Dat we niet als een kip zonder kop aanvallen is begrijpelijk, maar op deze manier wordt wedstrijden winnen natuurlijk wel erg moeilijk.

Gelukkig kunnen we inmiddels aardig relativeren en tegen de tijd dat we in de bus het eerste biertje in handen krijgen, is de ergste emotie alweer achter de rug. Tijdens de terugreis blijkt dat je een week na het lopen van een marathon nog last kan krijgen van je handspieren. Zó erg zelfs dat je tot twee keer toe een blik bier uit je handen kan laten donderen. Voor mij in ieder geval een goede reden om me niet op deze sport toe te gaan leggen. Verder verloopt de terugreis vlot waardoor we rond de klok van half vijf veilig terugkeren in de Milaanstraat.

Donderdag mogen we weer op reis naar Gelderland. Dan wacht het bekertreffen met NEC. Hopelijk zien we dan een ander Fortuna dan vandaag. Tot dan!