Ook met Sjors Ultee aan het roer maakt Fortuna bitter weinig paraat. Andere naam, maar met hetzelfde resultaat. In een eenzijdig duel deed Fortuna het verdedigend best aardig, maar twee dekkingsfouten zorgen voor een nederlaag. Omdat ook het vertoonde spel weinig hoop op betere tijden biedt worden de zorgen alsmaar groter, ook al zijn we geen hekkensluiter meer…


29 november 2020

Fortuna zinkt verder

Vitesse 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 72. Darfalou 1-0, 83. Broja 2-0.
Opstelling: Van Osch; Angha, Rienstra, Janssen (70. Jach), Cox; Hansson, Tekie, Smeets (85. Moutoussamy), Seuntjens; Flemming, Polter (70. Semedo).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: J. Kamphuis
Geel (Fortuna): Janssen, Jach, Rienstra
Rood (Fortuna): –

Moeilijke week
Na de 1-3 nederlaag tegen Feyenoord mag gerust gesteld worden dat Fortuna zich in een crisis bevindt. Hoofdtrainer Kevin Hofland en zijn vakbroeder Kristof Aelbrecht zijn weliswaar op interim-basis opgevolgd door Sjors Ultee, maar dat geeft nog niet het gewenste resultaat. Fortuna komt tegen Feyenoord met 1-0 voor, ziet de tegenstander met 10 man komen te staan, maar doet vrijwel niets met het numerieke overtal. Sterker nog: vlak voor rust komt Feyenoord aan een goedkope voorsprong en bouwt deze tijdens de tweede helft uit tot 1-3.

De nederlaag zal niet in Ultee’s voordeel spreken als de club moet kiezen tussen het seizoen door Sjors Ultee laten afmaken of tóch te kiezen voor een andere trainer. Maar ook daarbij heb je uiteraard geen garanties. Ondanks dat ik de indruk heb dat we niet de slechtste selectie van de Eredivisie hebben, mis ik de energie die nodig is om de strijd aan te gaan met eender welke tegenstander. En als de spelers die energie niet hebben, zal het even duren vooraleer ze die wél hebben of spelen we komend seizoen een niveau lager.

En toen was het pas zondag en moest de week nog beginnen… Want later in de week raakt bekent dat Diego Maradona op 60-jarige leeftijd is overleden. ‘De man die in zijn eentje Argentinië in 1986 wereldkampioen maakte’. Ik heb het deze week meermaals gelezen en gehoord, maar kan me er amper iets van herinneren. Mexico 86 is vooral wedstrijden op (voor mij) onmogelijke tijdstippen en een rare zwarte zon, zichtbaar als een schaduw op het veld.

En ik was ook nooit zo’n fan van Maradona. Hij zat met SCC Napoli vooral AC Milan in de weg. Eind jaren 80, begin jaren 90. De tijd dat Europa Cup-voetbal een rariteit was, iets voor woensdagavond, één keer in de zoveel weken. En hopen dat Nederlandse clubs in Italië spelen. Als de spelersnaam wordt afgeroepen, kleurt de naam geel en wordt een portretfoto van de bewuste speler getoond. Toen was Italië haar tijd nog ver vooruit.

De enige manier om iets te weten te komen over buitenlandse competities en clubs is het blauwe deel van Voetbal International uit te pluizen, gedrukt op andersoortig papier. En dat deed ik dan ook gretig.

Terwijl in Nederland de boreale wereld instort, kondigt Argentinië drie dagen van nationale rouw af. Het gaat enigszins aan me voorbij. Toch is de minuut stilte die mondiaal voor aanvang van elk duel wordt gehouden een passend eerbetoon. Nog even stilstaan bij de ongelofelijke voetballer die Maradona was.


Iedereen neemt een minuut stilte in acht

Wedstrijd
Er zullen weinig Fortuna-spelers zijn die zich live beelden van ‘Pluisje’ kunnen herinneren. Zeker niet doelman Yanick van Osch. Hij houdt nog altijd Alexei Koșelev uit doel. Met het verliezen van zijn basisplaats lijken de kansen van Lazaros Rota op het uitbouwen van een interlandcarrière te slinken. Hij ziet nog altijd Martin Angha als rechtsback fungeren, terwijl hij veel meer een centrale verdediger is.

Het centrum wordt gevormd door Roel Janssen en Ben Rienstra. Linksback is George Cox. Vóór de verdediging spelen Jorrit Smeets en Tesfaldet Tekie. De linkerflank is het speelveld voor Emil Hansson, terwijl Zian Flemming hetzelfde mag doen op rechts. In de spits staat Sebastian Polter, terwijl Mats Seuntjens een vrije rol heeft en overal en nergens loopt. Ik blijf het een vreemd bijeenraapsel vinden. Allemaal spelers die het liefste centraal spelen, waardoor de vleugels onderbezet blijven.


Deze elf moeten het gaat doen

Maar dat maakt tijdens de openingsfase helemaal niets uit. Gedurende het overige deel van de eerste helft ook niet. Want we vallen niet aan, we staan gegroepeerd opgesteld aan de rand van ons eigen strafschopgebied. Maar dat doen we dan ook prima. We stappen naar links en weer naar rechts, maar dusdanig dat Vitesse de grootste moeite heeft zich er doorheen te voetballen.


Roel zit er kort op

In de voorhoede staat Sebas Polter die het mag uitzoeken. En zo’n houding ook heeft: ‘Mensen, zoek het lekker uit!’ Geen typische Duitser die pas stopt met kämpfen als hij de spelersbus instapt. De Arnhemse verdedigers beleven daardoor een prima middag.


Meine Güte, herr Polter!

Ondanks dat Fortuna gegroepeerd voor het stafschopgebied staat, moet het toch zo nu en dan wat stootjes uitdelen. Geen aanvallende plaagstoten, maar een tik op de enkel van Loïs Openda door Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie die een overtreding op Oussama Tannane begaat. De vrije trappen van Vitesse smoren in de muur of gaan naast het doel van Yanick van Osch, maar dit is natuurlijk spelen met vuur.

Na het openingskwartier komt Fortuna wat meer in de wedstrijd, omdat Vitesse het Vollgasfußball voor eventjes achterwege laat. Het geeft Martin Angha de mogelijkheid om Polter in de diepte aan te spelen, maar hij wint alleen maar het duel door buitenspel te gaan staan. Dat hij met de bal aan de voet het strafschopgebied inloopt en naar de grond gaat doet niet meer terzake.


Scheer je weg, Emil Hansson wilt erdoor!

Even later is Angha wederom betrokken bij een aanval, maar zijn voorzetten staan nog niet volledig op punt. Voor Vitesse het signaal om de duimschroeven weer wat aan te draaien. Nadat de bal eventjes van voet tot voet is gegaan en Matúš Bero diep gaat speelt Openda hem prompt aan. Fortuna kijkt toe en ziet dat Van Osch uiteindelijk onderschept als Bero de bal niet goed aanneemt.

Diezelfde Matúš Bero denkt de score te openen als hij de bal achter zijn standbeen devieert, maar het technische hoogstandje laat de bal naast het doel van Van Osch ploffen.


Ben Rienstra houdt opruiming

Terwijl Fortuna’s rechterkant de zaken redelijk tot goed onder controle heeft, mag op de linkerflank rechtsback Elazar Dasa naar hartenlust opkomen en voorzetten trappen. Noch Emil Hansson, noch Mats Seuntjens kunnen of willen de Israëliër afstoppen. Beide spelers hebben nog geen moment de hoge verwachtingen kunnen waarmaken. Voor Hansson gelden verzachtende omstandigheden; hij is nog (piep)jong.

Doordat op het middenveld op Flemming na niemand de bal opeist wordt steeds de lange bal naar Polter gespeeld. Maar het lukt de bonkige spits maar niet duels te winnen en de bal vast te houden. Het resultaat hiervan is dat Fortuna nauwelijks onder de druk uitkomt en geen moment aan voetballen toekomt.


Sebastian Polter redt het weer niet

Als Dasa weer eens mag opkomen speelt de rechtsback aanvaller Armando Broja aan. Hij neemt aan, draait weg bij Rienstra en trapt vervolgens wild over. Voor de rest van de eerste helft speelt Vitesse weinig klaar. Het lukt Fortuna redelijk goed de wedstrijd te neutraliseren en dat is op zich niet verkeerd, op het veld van de nummer twee van de eredivisie.


Sporadisch komt Remko Pasveer in beeld

Vlak voor rust krijgt Fortuna nog een paar kleine kansjes om de score te openen. Allereerst schiet Zian Flemming van ver richting doel, maar Remko Pasveer kan de bal al vallend oprapen. Daarnaast kopt Martin Angha een vrije trap van Jorrit Smeets onhandig naast. Zijn huzarenstukje van afgelopen seizoen kan de Zwitser vooralsnog niet herhalen.

Halen we met 0-0 de rust? Gelukkig wel, want het schot van Maximilian Wittek zeilt naast het doel van Yanick van Osch. Tijdens de rust vraagt Fresia Cousiño Arias aan Kees Kwakman hoe hij de eerste helft heeft beleefd en dat zit niet ver naast de waarheid. Vitesse valt aan, heeft veel balbezit, maar weet de Sittardse muur nog niet te slechten. En omdat Fortuna zo diep inzakt zet het haar aanvallende intenties over boord.

De tweede helft is vrijwel een kopie van de eerste. Met dien verstande: er gebeurt nóg minder. Na een klein uur (akkoord, héél klein) duikt Dasa op in het strafschopgebied en denkt te kunnen trappen, maar George Cox is bij de les en ontfutselt de Israëliër de bal. Fortuna is drukdoende met het sprokkelen van punten en daar zit het 35 minuten vanaf.


George Cox haalt zijn niveau

Na ruim een uur krijgt Fortuna plots de kans de score te openen. Wittek speelt de bal niet goed terug naar een teamgenoot waardoor Hansson de bal kan oppikken. Hij omspeelt een Vitessenaar, maar tikt de bal te ver vooruit. Doelman Pasveer komt uit zijn doel en pakt de bal op vooraleer Hansson de bal op doel kan schieten.

Even later besluit Broja maar eens op avontuur te gaan. Hij passeert Janssen en Janssen doorziet het gevaar. De bal dreigt bij de linker van Broja te belanden en dat is foute boel. Maar doordat Roel valt, is hij bij machte de bal met zijn hand te stoppen. Dat Vitesse hierdoor een vrije trap krijgt en Roel zelf geel, neemt hij op de koop toe.


Kantelpunt van de wedstrijd: Roel Janssen klemt de bal

De vrije trap zeilt vervolgens over het doel, maar Sjors Ultee is bang dat het niet blijft bij die ene gele kaart voor Janssen en besluit hem te wisselen voor Jarosław Jach. Geen gouden zet, zo blijkt al snel.


Maar de vrije trap treft geen doel…

Tijdens de eerste minuut na de hervatting ziet Jach Openda over het hoofd en even later dribbelt diezelfde Openda Jach voorbij. Ook Rienstra moet eraan geloven, al kan Cox er nog een corner van maken.

De corner draait mooi in, waardoor Oussama Darfalou de bal voor het inkoppen heeft. Jach staat er met de handen in zijn zakken bij en denkt: ‘Verrek, mooie goal!’

Valk daarna valt de wedstrijd bijna in haar definitieve plooi als Lois Openda weer aan ieders aandacht is ontsnapt en een prachtbal van Danilho Doekhi aanneemt. In plaats van te schieten omspeelt bij Van Osch, maar de doelman gaat pijlsnel naar de grond en plukt de bal van Openda’s voet af. Zo houdt Van Osch Fortuna nog even in leven.


Jorrit Smeets kan de bal niet kwijt

Dat leven zit niet meer in Tannane als hij Jach tegenkomt. Hij denkt de bal langs de Pool te tikken, maar hij wordt met bal en al onderschept. Ultee zocht een centrale verdediger, verklaarde dat verschillende ‘Hongaarse slopers’ door makelaars werden aangeboden en heeft er uiteindelijk eentje uit Polen gekregen.

Doordat de stand nog altijd ‘maar’ 1-0 is, blijft Fortuna leven. Flemming en Hansson zetten een aanval op, maar als moet worden toegeslagen ontvangt Angha de bal. Zijn schot eindigt in de tribune.

In de slotfase gaat Oussama Tannane nog maar eens op avontuur. De geboren dribbelaar weet van geen ophouden en komt weer oog in oog met Jarosław Jach te staan. Deze keer schopt de Pool Tannane niet half maar volledig om en incasseert een gele kaart.


De enige aanvaller die dit seizoen een voldoende scoort

Nadat Tannane eerder in de wedstrijd vanuit een corner de bal op het hoofd van Darfalou schilderde (1-0), brengt hij nu Broja in stelling. Broja denkt niet na en schiet Vitesse’s tweede achter Van Osch. Met 2-0 is het nu wel écht gedaan.

Dat ziet ook Ultee en wisselt Smeets voor Samuel Moutoussamy. In de paar minuten die resteren lukt het Moutoussamy niet iets goeds met de bal te doen. Ook zijn passage in Sittard-Geleen verloopt tot dusverre teleurstellend. Zoals het hele duel teleurstellend verloopt.


Sammy, waar zijn je gouden voeten gebleven?

In blessuretijd schiet Lisandro Semedo de bal met de buitenkant van zijn voet nog naast en draait Zian Flemming de bal nog voorbij de verste paal. En zo eindigt het duel op 2-0.


Fortuna probeerde Vitesse het voetballen onmogelijk te maken en slaagde daar heel goed in. Maar twee stilstaande momenten zorgen voor evenveel tegentreffers. En als je zelf nauwelijks iets creëert is het verhaal snel geschreven.

Aanstaande zaterdag komt Willem II op bezoek. Dat is een ploeg die voetballend veel verder is. Dan kun je alleen je voet naast die van je tegenstander zetten door strijd te leveren en juist dat lijkt de huidige spelersgroep moeilijk te kunnen opbrengen. Daarbij mist het elftal iemand die het voortouw neemt en dat maakt het er niet makkelijker op.

Courage,

Michel Hennen