Fortuna heeft viermaal op rij een thuisduel in de reguliere competitie gewonnen. Een prima prestatie van de mannen van Ben van Dael, maar moeten de geschiedenisboeken herschreven worden? We zochten het uit.

 

 

 


De langste reeks van thuisoverwinningen zette Fortuna neer in de seizoenen 72/73 en 73/74 door zevenmaal op rij te winnen (de laatste twee thuisduels van het seizoen 72/73 en de eerste vijf van het seizoen 73/74). De reeks begon op 6 mei 1973 met een door Uwe Blotenberg benutte penalty in de laatste minuut tegen FC Dordrecht (1-0) en eindigde op 30 september met een periodetitel na een 5-0 overwinning op Willem II. Twee weken later maakte FC Volendam een einde aan de reeks door met 1-3 te winnen in Stadion De Baandert.

Ook memorabel was het seizoen 80/81 toen Fortuna eerst een reeks van vijf thuisoverwinningen (SC Amersfoort (2-0); Telstar (5-2); SC Eindhoven (3-2); DS’79 (3-0); SC Heerenveen (5-1)) neerzette en later nog eens een reeks van zes thuisoverwinningen (FC Volendam (1-0); HFC Haarlem (2-1); Heracles (5-1); Cambuur (2-0); FC Vlaardingen (2-0); FC Amsterdam (3-0)). De twee reeksen werden onderbroken door een 1-1 gelijkspel tegen SVV. SVV-aanvaller Cor Peitsman gumde Fortuna’s 1-0 voorsprong uit in dat duel. Zonder hem hadden we wellicht een reeks van twaalf gewonnen thuisduels gehad.

Maar daarmee zijn de reeksen van zes of zeven duels winst op rij thuis wel genoemd. Vijf thuisduels op rij winnen? Dat deed Fortuna zeven maal in het verleden (zonder de reeksen van zes en zeven mee te tellen); viermaal op rij thuis winnen deed Fortuna voorafgaande aan dit seizoen negen maal.

Viermaal op rij thuis winnen aan de start van de competitie: is dat dan uniek? Ook niet, maar dat is in de geschiedenis van de club heel wat minder vaak gebeurd: driemaal om precies te zijn. Naast de genoemde seizoenen 73/74 (de eerste vijf thuisduels gewonnen) en 80/81 (de eerste vijf thuisduels gewonnen) lukte dat ook in het promotieseizoen 81/82 (de eerste vier thuisduels gewonnen). Wat deze statistiek betreft zijn de mannen van Van Dael één overwinning weg van een evenaring van het record.

Hoe dan ook, eindelijk valt er weer eens iets positiefs te melden over Fortuna Sittard. Eindelijk.