De arbitragecommissie heeft zich gebogen over de zaak “Van Barneveld” en uiteraard in het voordeel van de speler beslist. Uiteraard, want deze zaak was zo klaar als een klontje: 542.000 euro betalen.

Om dit allemaal te kunnen begrijpen, moeten we terug naar de periode 2000-2002. Fortuna degradeert en is zowat failliet. Theo Mommers besluit richting spelersgroep twee maatregelen te nemen:

1) Vrijwel iedereen met een doorlopend contract kan uitsluitend blijven als hij akkoord gaat met een salarisverlaging. Iedereen uiteindelijk akkoord (of weg met oprotpremie) inclusief de per dag een kilo truffels etende en een flesje Chateau Mouton-Rothschild (uit 1945) drinkende Dennis Krijgsman. De salarycap van 54.000 euro doet zijn intrede;

2) Vrijwel iedereen, want er zijn twee uitzonderingen. Joos van Barneveld en Harrie Gommans kunnen een stevige salarisverbetering tegemoet zijn. Van Barneveld gaat circa 190.000 euro per jaar verdienen. Gommans onbekend.

Dat is een serieuze gok van Mommers. Hij roept dat deze twee spelers het hart van Fortuna in de toekomst moeten gaan vormen. Lariekoek natuurlijk (190.000euro salaris per jaar in de eerste divisie!). Mommers heeft geld nodig om het schip drijvende te houden en denkt dat er belangstelling is van andere clubs om Gommans en Van Barneveld te kopen. De salarisverhoging en duur van de contracten stelt een aanzienlijke transfersom in het vooruitzicht. Handig als overal lijken uit de kast vallen.

De gok pakt verkeerd uit, Van Barneveld raakt zwaar geblesseerd; Gommans breekt drie keer zijn neus, de transfermarkt stort in mekaar (Fortuna is niet de enige ploeg in financiele problemen) en dus raakt Fortuna beide spelers aan de straatstenen niet kwijt (nou ja, uiteindelijk heeft Excelsior/Feyenoord 19.000 euro veil voor Gommans…). Gevolg: Fortuna zit opgescheept met twee spelers die de club nauwelijks kan betalen.

En die twee drukken dus zwaar op de begroting in Sittard-Geleen als Jos Nuijen zelf de touwtjes in handen heeft genomen. Halverwege 2003 is Nuijen het zat en begint hij onderhandelingen met Van Barneveld (en wellicht ook Gommans, maar dat is niet relevant voor dit verhaal want hij vertrekt eind 2003 naar Excelsior en verdwijnt dus vanzelf van de begroting). Die 190.000 euro moeten van tafel, anders kan hij de club niet meer overeind houden.

Van Barneveld en Nuijen bereiken een akkoord: Van Barneveld gaat akkoord met de salarycap, MAAR mocht hij zijn contract (lopend tot juni 2007) uitdienen, dan dient Fortuna zijn salarisachteruitgang uit te keren. En zo kun je die 190.000 euro dus berekenen: 4 seizoenen X (oorspronkelijke salaris – 54.000) = 542.000. Oorspronkelijke salaris = 190.000 euro. Of iets in die orde.

Slim gedaan van Nuijen? Zeker, hij moest kiezen tussen jaarlijks 190.000 euro betalen (maximaal vier jaar) of jaarlijks 54.000 euro betalen met het risico dat er in 2007 nog 542.000 euro bij moest. De club was in accute geldnood, dus uitstel van betaling was wenselijk. En dat is precies wat hij regelde. Bovendien waren er dus vier jaar om reserves op te bouwen om de tikkende tijdbom te ontmantelen.

Dat het een tikkende tijdbom was, werd al snel duidelijk. Van Barneveld’s carriere raakte in het slop vanwege allerlei blessures. De kans was vrij klein dat hij zijn contract bij Fortuna niet zou uitdoen en dus was de kans groot dat Fortuna zou moeten gaan betalen in juni 2007.

Heeft Fortuna in de seizoenen 03/04, 04/05, 05/06 en 06/07 iets gedaan om de tikkende tijdbom te ontmantelen? Niet naar de bekende weg vragen: Fortuna heeft niets gedaan. Gewoon doen alsof het probleem niet bestaat; kop in het zand. We eindigden in de eerste drie seizoen notabene laatste. Met andere woorden als we in die seizoenen een paar prutsers minder hadden aangetrokken, hadden we mooi geld bespaard zonder dat het sportieve consequenties had gehad. Toegegeven, dat laatste is wijsheid achteraf. Van de andere kant, in die jaren was glashelder dat er sportief helemaal niks kon, dus reserves opbouwen door nog verder te bezuinigen op de spelersgroep was zeker een optie geweest.

Maar nee, zo gaat dat niet in de voetbalwereld en dus ook niet bij Fortuna: opportunisme viert hoogtij. Volgende week een probleem? Nou, dan hebben we geen probleem, want vandaag is volgende week niet. Dat soort redenaties.

Gevolg: de komende seizoenen kan de club enkele spelers minder aantrekken dan gehoopt. Net in een periode dat de opgaande lijn op het sportieve vlak ingezet had kunnen worden.

Mommers’ (onverantwoorde?) gok pakte verkeerd uit en omdat er in de afgelopen seizoenen niet aan gewerkt is, gaan we er alsnog voor boeten. Helaas, het is niet anders: 80.000 euro per jaar tot in 2014. Tot die tijd moeten we het dus doen zonder twee behoorlijke eerste divisie spelers.

Riccardo Welters