Het zal de attente volger niet zijn ontgaan dat Fortuna recentelijk er weer in is geslaagd om in de marge zich weer van haar minder fraaie zijde te laten optekenen. Na een allesbehalve rustige en makkelijke eerste seizoenhelft, werd ook het competitieslot niet stilzwijgend gehaald. Dan doel ik hierbij niet op de alleszins behoorlijke sportieve prestaties, maar met name op zake in de relationele sfeer.

Scheidend technisch manager/hoofdtrainer Frans Körver kon het blijkbaar niet verkroppen dat de wereld niet meer om hem alleen draait en trapte vol rancune in extremis na naar de websitemakers onder de eigen supporters.

Daar waar Körver rond de winterstop en na enkele gevoelige mentale nederlagen in conflicten met supporters en aanvoerder Mels van Driel leek te beseffen dat hij zijn ego publiekelijk alleen staande zou kunnen houden door het leveren van sportieve prestaties, verviel de nestor na de seizoenafsluiting weer in zijn oude stramien. De wereld is verrot en de supporters vormen de oorzaak. Tot zover de (vooralsnog?) laatste gifpijl van de oude krijger.

Vervolgens kwam de confrontatie Joos van Barneveld contra de BVO Fortuna Sittard inzake achterstallig salaris op de agenda van de arbitragecommissie van de voetbalbond én tot een uiteindelijke apotheose ten faveure van de veelgeplaagde speler. Na wat gekonkel en gedraai van Fortuna maande eerdergenoemde arbitragecommissie uiteindelijk de club tot betaling van een bedrag van om en nabij € 600.000,-, verdeeld over acht jaarlijkse termijnen. Een aankomend faillissement als gevolg van een oude (zachte?) schuld van € 9.000.000,- kon de commissie ook niet vermurwen.

Weer een duidelijk teken van openlijke lafheid van de clubleiding, aangezien algemeen manager Hans Erkens niet eens zo lang geleden aan diverse supporters liet weten dat de schuld slechts € 210.000,- zou bedragen. Eindelijk open communicatie van de zijde van Erkens of bewuste stilte voor de storm? Het zal Joos van Barneveld allemaal een worst wezen. Financieel is hij in het gelijk gesteld, terecht. Mentaal heeft hij enkele gevoelige klappen gekregen, met name na afloop van de laatste thuiswedstrijd tegen BV Veendam. Het zal voor het kind van de club een blijvend litteken vormen, maar door de redelijke financiële buffer kan de inmiddels weer fitte middenvelder in alle rust aan een nieuwe fase van zijn carrière beginnen.

Afgelopen week werd er een nieuw hoofdstuk geopend. Voormalig clubtopscorer Wasiu Taiwo kiest eieren voor zijn geld en pakt zijn valiezen om koers te zetten naar een marginale club in Oostenrijk. Hoewel de sympathieke Nigeriaan nog een doorlopend contract had, mocht ook hij geheel in de technische beleidslijn van de aflopen jaren voor nop verkassen.

Onze voormalige topspits liet een ietwat uitgebluste indruk achter over het afgelopen seizoen, maar daarvoor had hij weldegelijk zijn gronden. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles meldde hij aan ondergetekende “bijzonder teleurgesteld te zijn in de handelwijze van de trainer”. Om eraan toe te voegen: “Ik heb aangegeven me niet prettig te voelen in een plaats links aan de buitenkant van het middenveld, maar de trainer stelde mij voor het blok. Ofwel ik speelde of ik nam maar plaats op de tribune. Ik kom het beste tot mijn recht als centrale spits, maar op die plaats krijg ik geen kansen meer van hem. Bovendien is het niet voor niets dat ik dit seizoen een aantal keren geblesseerd ben geraakt. Ik ben blij als ik volgend seizoen weer met een schone lei kan beginnen, want zo is er voor mij geen lol aan. Als ervaren speler wil ik weten waar ik aan toe ben.” Duidelijke taal kortom.

Tegen een andere site ging Taiwo nog verder door te stellen nooit gelukkig te zijn geweest in zijn drie periodes (De Graafschap, MVV, Fortuna) van samenwerking met Frans Körver. Niet geheel verwonderlijk is dan ook het vertrek van Wasiu Taiwo naar een club in de marge in Oostenrijk.

Naast Taiwo liet een niet nader bij naam te noemen speler na afloop van het seizoen aan onze redactie verstaan dat hij diep teleurgesteld was geraakt in de handelwijze van Körver in de periode van het overlijden van supportersbuscoördinator Rob Poulsen. Slechts Mels van Driel getroostte zich destijds de moeite om persoonlijk aanwezig te zijn bij de afscheidsdienst voor Rob. Körver verplichtte de andere selectiespelers om die desbetreffende ochtend aanwezig te zijn op de training. Achteraf blijkbaar niet naar ieders zin c.q. wens. Overigens blonk de volledige “top” van de club destijds uit door afwezigheid tijdens de afscheidsdienst. Voor vele supporters een onverkwikkelijke houding.

Naast bovengenoemde zaken gonst het bovendien nog een aantal geruchten. Zo zou van Fortunazijde pogingen worden voorbereid voor een ontslag van hoofd opleidingen Fred van Barneveld. Niet geheel verwonderlijk koos Fred de zijde van zijn zoon in diens conflict met Fortuna. Daarenboven werd hij na het aantreden van Erkens en Körver op een minder prettige manier weggepromoveerd binnen de organisatie van technisch manager naar hoofd opleidingen. Blijkbaar is het huidige beleidsteam er veel aan gelegen om de laatste fundamenten onder de club vandaan te halen.

Waar eerder scout Jacques Reubsaet na jarenlange dienst de wijk nam naar onze oosterburen en office manager Simone Palmans per 1 april op non aktief werd gesteld wegens “economische redenen”, lijkt men nu naar een stok te zoeken om Van Barneveld senior te opnieuw slaan. Fred is momenteel nog één van de weinige mensen binnen de club die sterk tegenstander is van een FC Limburg-gedachte. Deze werd opnieuw gevoed door de door Roda-preses Kuijer geëngageerde Voetbal Academie Limburg en algemeen manager Hans Erkens bekleedt in deze ook een bepalende funktie. Ondanks diverse tegenzeggingen van de betrokken personen bij de Voetbal Academie Limburg lijkt de weg vrij voor één BVO in Limburg. Naar de buitenwereld heerst er nog weinig openheid en vooral voorzichtigheid, maar er zijn zeker signalen die in deze richting wijzen.

Gezien de zittende politieke bewegingen in een groot deel van de coalitie van de Provinciale Staten zou het ons dan ook niet verwonderen dat er op termijn zal worden gekozen voor de uiteindelijk lokatie Kerkrade. De politiek liet zich enige tijd geleden ook al in de kaarten kijken middels een openlijke sympathiebetuiging aan het adres van de Kerkraadse club in de persoon van toenmalige gedéputeerde Martin Eurlings. Eurlings stapte in het vliegtuig om Roda te steunen in het Uefa Cup treffen met AC Milan in Milaan. En dat zal vast niet uit eigen portemonnee zijn bekostigd.

Voeg daarbij tot slot het beleidshoofdstuk. In dat licht liet algemeen manager Erkens recentelijk in de wandelgangen nog optekenen dat hij na komend seizoen opstapt, mocht hij er niet in slagen € 1.500.000,- aan sponsorgeld binnen te halen. Wij wensen hem vast succes bij het realiseren van deze doelstelling. Uit andere bronnen vernamen wij eerder echter dat Erkens bij zijn indiensttreding reeds aankondigde slechts twee seizoenen aan te blijven. U mag er het uwe van denken.

Namens de redactie van Fortuna Online,

Gegroet,

TMD