Afgelopen zondag was het precies één jaar geleden dat Patrick Concalves op proef was. De speler van SV Straelen werd afgetest. Nu, exact een jaar later, verwelkomen we met Mustapha Houba de 31ste (!!!) proefspeler. Een korte analyse.

Na de reguliere competitie van het seizoen 2005-2006 trainde Fortuna nog enkele weken door en speelde nog een aantal oefenpartijtjes tegen regionale amateurverenigingen. In deze wedstrijden kreeg een aantal spelers de kans zich te bewijzen. Naast Concalves mochten Augustin Lopez-Ruiz, Michael van der Heijden en Cédric Olondo proberen een contract in Sittard te verdienen. Uiteindelijk wist alleen Olondo te overtuigen.

Na de zomervakantie startte de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In deze periode treden Jurick Juliana, Jerrel Wolfgang, Taoufik Ameziane, Ben van Briel, Orosco Anonam, Hüseyin Renkli, Carlos Marquez en Daniel Voigt aan. Van deze groep krijgt alleen Voigt een contract.

Tijdens de eerste helft van de competitie gaat de im- en export van testspelers vrolijk verder. Kris Bright, Ruslan Valeev, Eric Obinna, Jon Docker, André Martins en Marco Ferreira strijken neer op het sportcomplex van het CIOS, maar slechts Bright weet te overtuigen. Hij krijgt een amateur-contractje.

Inmiddels is de winterstop bereikt. Fortuna staat er belabberd voor. De behoefte aan nieuwe spelers is groot, dus wordt er nog een blik open getrokken. Maar liefst vijf spelers proberen hun kwaliteiten op 3 januari tijdens de training te tonen, te weten Ceril Detremmerie, Jürgen Heinrichs, Ringo Jacobs, Olivier Schuddinck, Florencio Cornelia en Panogiotis Vouis. Ringo Jacobs spant de kroon: binnen twee uurtjes is duidelijk dat de vonk niet overslaat en Ringo mag naar huis. Ook voor Schuddinck en Detremmerie zit er geen contract in. De overige drie: Panos, Heinrichs en Cornelia overtuigen de technische staf blijkbaar wél. Met behulp van enkele externe geldschieters wordt dit drietal vastgelegd. Stephan Schulz-Winge komt ook nog langs, maar mag zonder contract op zak terug naar onze Oosterburen.

De competitie is inmiddels afgelopen en sportief gezien is het allemaal wat beter gegaan. Dit voornamelijk door de inbreng van Cornelia en Heinrichs. Met twaalf doelpunten en een aantal assists heeft dit duo een essentiële bijdrage geleverd aan de opwaartse prestaties na de winter.

Daar Fortuna geen play-offs heeft gehaald, wordt er weer geoefend tegen tegenstanders in de regio. Uiteraard gaat dit gepaard met een nieuwe stroom gelukproevers. In de afgelopen weken zagen we achtereenvolgens Ramon Voorn, Rick Raeven, Nico Vanek, Müslüm Karabulut, Fouad Soudad en Mustapha Houba verschijnen. Voorn mag zich op 2 juli gaan melden bij de eerste training. Tijdens de voorbereiding krijgt hij de kans een contract te verdienen. Van Vanek is op het moment van schrijven nog niet bekend of hij mag blijven. De overige spelers zijn alweer vertrokken.

Hoe hebben de aangetrokken spelers het uiteindelijk gedaan? Cédric Olondo speelde alle wedstrijden mee en werd gekozen tot speler van het jaar, een goede keus dus. Of hij echter in Sittard blijft is nog maar de vraag.

Daniel Voigt kwam tot slechts vijftien wedstrijden en gaat de club na een jaar alweer verlaten.

 

Kris Bright bleek een sympathieke jongen, maar bleek niet de gewenste targetman die we in hem hoopten te vinden. In elf wedstrijden kwam hij tot één doelpunt. Verder werd zijn seizoen gekenmerkt door blessures door overbelasting. Inmiddels zit hij weer in Nieuw Zeeland, alwaar hij hersteld van een blessure. In de komende voorbereiding mag hij proberen een nieuw contract af te dwingen.

Zoals gezegd bleken Heinrichs en Cornelia tijdens de terugronde van grote waarde. Bij Panogiotis Vouis vraagt vrijwel iedereen zich af waarom de goede man is aangetrokken. In slechts vijf wedstrijden mag hij zijn kunsten vertonen en ook nog via korte invalbeurten. Hierin toont hij aan hard te willen en kunnen werken, maar voetballend kan hij het niveau van de Jupiler League helaas niet aan.

Drie spelers deden het dus goed (Olondo, Heinrichs en Cornelia), Voigt krijgt een magere voldoende en Bright en Vouis worden vooral geroemd vanwege hun werklust. In procenten uitgedrukt heeft 19,4% van de proefspelers een contract gekregen, dat is één op de vijf. Slechts 9,7% bleek ook daadwerkelijk een aanwinst, dat is één op de tien. Niet bepaald een goede score dus.

Twaalf maanden, eenendertig oefenspelers: zou er één club in Nederland of zelfs in heel Europa zijn waar ze het zo bont hebben gemaakt? Waarschijnlijk niet. Het is tekenend voor de situatie waarin Fortuna verkeert. Van enige vorm van scouting of sportief beleid was het afgelopen jaar helaas weinig te bespeuren. Een groot deel van de testspelers bood zichzelf aan of werd zelfs aangeboden door een goedwillende oom (Cornelia). Buiten het feit dat het op proef nemen van zoveel spelers een ongestructureerde en zeer magere vorm van ‘sportief beleid’ is, kun je je afvragen welke invloed het heeft op de eigen selectie.

Hoe gaan spelers ermee om dat er vrijwel wekelijks spelers mogen komen testen? Gaan spelers ten tijde van de sportieve malaise hun frustraties niet afreageren op de niets vermoedende en goedwillende proefspelers? Helaas is er niets dat er op wijst dat het komend seizoen anders zal gaan. We wachten dan ook gespannen af of het record van 31 spelers binnen 365 dagen verbroken gaat worden…

RvL