Na een 1-0 ruststand ontbrandde het duel in de tweede helft. Drie doelpunten later floot de scheidsrechter voor het einde, waarna beide teams met één punt het kleedlokaal opzochten. En daarmee schieten beide niets op; Fortuna blijft in de middenmoot hangen en lijkt haar promotiekansen nu al te moeten opbergen. Maar wat maakt dat uit? Helemaal niets! Plezier staat voorop!

26 oktober 2019

Fortuna schiet met punt niets op. Nou en?

SV Brunssum G 2 Fortuna Sittard G 2

Doelpuntenmakers: 1-0 SV Brunssum, 1-1 Richard Alt, 1-2 Frans Vossen, 2-2 SV Brunssum.
Opstelling: N.b.
Toeschouwers: 35.
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Het is alweer van het seizoen 04/05 geleden dat we getuige waren van een wedstrijd tussen twee teams in de G-competitie. Destijds veegde VV Almania G uit Broeksittard de vloer aan met het Midden-Limburgse SV Heythuysen G: 4-0. Sindsdien is er ontzettend veel gebeurd binnen het Nederlandse voetbal. Van VV Almania is al enkele jaren geen sprake meer; de club is in 2013 gefuseerd met die andere Sittardse fusieclub, Stadbroek Sittard-Oost Combinatie en gaat als Sporting Sittard ’13 door het leven. En SV Heythuysen? Die beschikken over vier G-teams, waarvan één jeugdteam.

Maar ook Fortuna maakt vanalles mee. In de jaren dat in de oostkant van Sittard wordt gefuseerd dat het een lieve lust is, beschikt Fortuna gedurende drie seizoenen over een dameselftal. In de seizoenen 12/13, 13/14 en 14/15 strijden de Fortuna Dames op het hoogste amateurniveau om de landstitel, maar het zich daadwerkelijk kronen tot landkampioen, dat lukt niet.

Zuid-Europese taferelen bij geel-groene dames

Vanaf het seizoen 19/20 strijdt Fortuna weer mee in het amateurvoetbal. Niet binnen de damestak van de KNVB, maar binnen de G-competitie. Een eerste glimp van Fortuna’s G-team kan het publiek opvangen als de spelers tijdens de rust van het thuisduel tegen Feyenoord van het seizoen 18/19 worden gehuldigd vanwege het winnen van het G-Stars toernooi. Maar hoe is het nu met geel-groene G-voetballers? Geen idee! De hoogste tijd om poolshoogte te gaan nemen.

Het is even na 13.00 uur als de auto wordt gestart en koers wordt gezet richting Oostelijk Zuid-Limburg, met als bestemming Sportpark Peerdendries, de thuishaven van SV Brunssum. In de 2e klasse – 2C van het G-voetbal verdedigen de groen-blauwen de koppositie. Met 7 punten uit 4 duels heeft SV Brunssum één luttel punt voorsprong op haar concurrent uit Heugem en heeft daarbij ook nog eens twee duels méér gespeeld.

En Fortuna dan? Zij staan op een vierde plek, met één winstpartij (6-2 thuisoverwinning op FC Bemelen G) en één nipte verliespartij (3-2 bij RKHSV G). Iets zegt me dat het G-voetbal onvoorspelbaarder is dan de ‘Marmotten Race‘ van Fred Oster.

Wie er ook meedoet, de uitkomst is altijd ongewis!

makkelijk gaat het niet worden, want de A76 richting Heerlen is het hele weekend afgesloten vanaf knooppunt Kerensheide. Daarom wordt het een race tegen de klok die me leidt door Hoensbroek en Brunssum. Terwijl ik onbekende straten passeer, zoals de Grubbelaan, Glück Auf en de St. Gregoriuslaan, leg ik het spelregelboek van het G-voetbal op mijn stuur. Een juiste kennis van de geldende spelregels is onontbeerlijk als je een G-wedstrijd gaat bijwonen.

Nog even snel de spelregels doornemen

En die spelregels zijn juist iets anders dan tijdens wedstrijden van het ‘grote’ Fortuna. belangrijkste waarmee rekening dient te worden gehouden is met de spelers. Die zijn juist wat ‘anders’ van karakter dan tijdens een reguliere wedstrijd. Daar waren we in het seizoen 04/05 al achter! Alles gaat bijvoorbeeld juist wat trager bij spelers met haperende motoriek. Of de spanningsboog van spelers is juist wat kleiner dan bij reguliere spelers.

Om te komen tot zo optimale omstandigheden is het speelveld aangepast. Dat is een stuk kleiner. Daarom bestaat een team ook niet uit 11 spelers, maar uit 8. Omdat het veld kleiner is, is ook het doel kleiner. Het doel betreft een soort ‘oefendoel’, van 5 meter breed en 2 meter hoog. Ook is de speeltijd korter; een wedstrijd in de G-competitie duurt 2 x 30 minuten. Belangrijkste is dat de scheidsrechter de wedstrijd (en dus de spelers) aanvoelt.

Op het moment dat ik alle spelregels globaal heb doorgenomen sla ik af richting Schutterspark. Daar ligt het complex van SV Brunssum, ontstaan uit een fusie tussen SV Schuttersveld en SV Egge. Beiden deelden samen één complex en gaan vanaf 1 juli 1999 samen onder de naam SV Brunssum.

Bij aankomst zijn de gastheren al uitgebreid aan de warming-up bezig. En Fortuna? Dat bevindt zich in het kleedlokaal en bereidt zich in alle rust voor op het duel. Na een tijdje komen de Fortunezen naar buiten en proberen eveneens op temperatuur te komen.

A-typische warming-up van centrale man Richard en doelman Danny

In de beginfase dwingt Fortuna al snel twee corners af, maar daar blijft het dan ook bij. Beide teams zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd en geven geen duimbreed toe. Totdat nummer 10 Kevin ineens de bal krijgt toegespeeld en alleen op de doelman afgaat. Dat lijkt op een mooie kans uit te draaien, maar als hij de bal op doel wilt trappen, trapt ook de Brunssumse doelman tegen de bal en is de kans weg.

‘Scheidsrechtersbal’ na een onstuimig duel

Maar SV Brunssum laat dat niet op zich zitten. Het soms bitsige duel wordt meermaals onderbroken door de dienstdoende scheidsrechter. Hij houdt het spel kort en spreekt de spelers vermanend toe. Daardoor ontstaat een heel sportief duel, waarin beide teams flink gas geven. En dreigt het te ontsporen, dan treedt de scheidsrechter op en geeft een vrije trap of een ‘scheidsrechtersbal’.

De spelmaker van SV Brunssum gaat op het doel van Danny trappen

Halverwege de eerste helft mag SV Brunssum een vrije trap nemen, dicht bij het Sittardse doel. Hun spelmaker trapt hard op doel, maar Danny gaat prima plat en haalt de bal uit de benedenhoek.

Het spel tussen doelman en medespelers is nog niet helemaal op elkaar afgestemd, want zijn uittrappen bereiken nauwelijks medespelers. Pas als hij besluit over de grond op te bouwen, komt Fortuna meer aan voetballen toe. En dat gaat bij vlagen best aardig! Over de rechterkant komen regelmatig spelers door, maar de voorzetten bereiken spits Floyd maar niet.

Floyd baalt dat hij de bal niet goed krijgt aangespeeld

Doordat SV Brunssum de druk verder opvoert, begint de verdediging te piepen en te kraken. Vaak moet kapitein Ritchie reddend optreden en zo niet, dan staat doelman Danny paraat!

Danny komt uitstekend uit zijn doel!

Uiteindelijk kan Fortuna de druk niet weerstaan. Een afstandsschot is Danny te machtig en de bal rolt tussen zijn grabbelende handen in doel. Opeens dreigt de vlam in de pan te slaan. Bij een duel op het middenveld laat de Brunssumse nummer 10 zich theatraal vallen en smeekt om een vrije trap. Maar de scheidsrechter is onverbiddelijk, laat het spel doorgaan, waarna het potje van de nummer 10 overkookt. De trainer van SV Brunssum haalt zijn nummer 10 uit voorzorg naar de kant, maar als de middenvelder de scheidsrechter zijn middelvinger toont, mag hij vijf minuten afkoelen. Prima opgelost, scheidsrechter!

Supporter Max is een vaste waarde bij Fortuna

In het vervolg van de eerste helft probeert Fortuna vanalles, maar tot een gelijkmaker komt het niet. Sterker nog, de beste mogelijkheden zijn voor SV Brunssum. Hun nummer 6 is de beste man van het veld en kan met veel moeite worden afgestopt.

Kapitein Ritchie moet weer ingrijpen

Tijdens de rust klets ik bij met een goede bekende en raak meer en meer ingevoerd in het Zuid-Limburgse G-voetbal. Maar na 15 minuten is het weer tijd om mijn stek op te zoeken. De tweede helft speelt Fortuna richting ‘mijn’ zijde en hoop natuurlijk op doelpunten. Ik word al snel op mijn wenken bediend!

Na een Fortuna-aanval krijgt SV Brunssum de bal niet voldoende weggewerkt, waarna Richard met een rake knal de bal achter de Brunssumse doelman trapt. De tussenstand is meer dan verdiend, want Fortuna is de evenknie van SV Brunssum, zonder veel kansen bijeen te voetballen.

Tegenvaller aan Sittardse zijde als de rechtsback geblesseerd moet afhaken

Fortuna is inmiddels de bovenliggende partij waarbij Frans bijna alleen voor de doelman opduikt. De pass is uitstekend, maar een verdediger van SV Brunssum kan nog juist een teen tegen de bal krijgen, waardoor de kans verdwijnt. Maar het blijft niet lang 1-1. Een paar minuten later staat Frans wél alleen voor de doelman. De doelman komt uit doel, maar is volstrekt kansloos tegen Frans’ schuiver: 1-2!

Kevin is een drijvende kracht op het middenveld

Met de voorsprong op zak probeert Fortuna nog een derde doelpunt te maken. Het dwingt enkele corners af en neemt het Brunssumse doel onder vuur, maar tot meer doelpunten komen de Sittardenaren niet.

Gevaarlijk moment als Fortuna een corner neemt

In de slotfase krijgt Fortuna het deksel nog op de neus. Doelman Danny krijgt een afstandsschot niet onder controle. De bal wordt weggetrapt, maar raakt een een eigen speler. De scheidsrechter kan het onmogelijk gezien hebben, maar hij fluit tóch voor een strafschop. Omdat er geen grensrechters en ook geen VAR aanwezig zijn, kan Fortuna niets anders dan hopen dat SV Brunssum de strafschop mist. Maar nee, de bal gaat keurig in de benedenhoek: 2-2.

Beide teams proberen wat ze kunnen, maar de spelers zijn aardig moe na een wedstrijd in hoog tempo. Het ene na het andere blessuregeval zorgt ervoor dat het spel vaak stil ligt. Maar er wordt ook geknokt voor drie punten. Na een duel om de bal gaat een Brunssumse speler naar de grond, waarna de scheidsrechter fluit voor een overtreding.

Scheidsrechter: ‘Dat zijn overtredingen wat je doet’
Fortuna-speler: ‘Het was een schouderduw’
Scheidsrechter: ‘Nee, een overtreding’
Fortuna-speler: ‘Oké’

De vermoeidheid slaat toe

En zo gaat het de hele tijd. De scheidsrechter neemt een beslissing en iedereen accepteert dat. Er worden inderdaad overtredingen begaan, maar na een klaphandje is het ergste leed alweer geleden. Zodoende eindigt de wedstrijd in een gelijkspel. Fortuna baalt van de strafschop (die kwam tegen de borst, niet tegen de hand), maar dat is het leven nu eenmaal. Win some, lose some.

Na het maken van een groepsfoto kaart iedereen nog even na aan de rand van het speelveld. Daarna zoeken de spelers het kleedlokaal op. In de kantine staat inmiddels een schaal met broodjes voor de spelers klaar. Die zullen goed smaken, want de heren (en één dame aan Brunssumse zijde) hebben alles gegeven!

Zaterdag 2 november speelt Fortuna tegen FC Bemelen, de laatste in de stand. Hopelijk dan wel drie punten, heren!