De voorbereiding op het seizoen 2017-2018 zit erop en over een kleine week start de competitie met een thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. Is Fortuna klaar voor de competitie? Heeft de technische staf de puzzel gelegd en ‘staat’ het elftal? Is de basis goed genoeg voor het linkerrijtje? En is de bank voldoende bezet? Over een week weet iedereen meer, maar zo lang kunnen we niet wachten. De redactie van Fortuna Online ging op zoek naar antwoorden op de gestelde vragen…


Het eerste seizoen met grootaandeelhouder Isitan Gün zit erop. Daar waar Fortuna afgelopen seizoen voortvarend startte onder leiding van Ben van Dael, stropt de machine na enige tijd. Vlak na de knappe thuisoverwinning tegen SC Cambuur neemt de KNVB de club drie punten af en lijkt hiermee zand in de motor te strooien. Het elftal ontspoort en Van Dael krijgt het geheel niet meer op de rails. De ruime thuisnederlaag tegen FC Den Bosch wordt de Swalmenaar fataal en hij wordt uit zijn functie ontheven.

Van Daels opvolger wordt voormalig Nigeriaans international Sunday Oliseh. Samen met Oliseh arriveren ook tal van nieuwe spelers in Sittard. Een nieuwe start, met een nieuwe trainer en met nieuwe spelers.

De nieuwe spelers voegen elk op hun manier iets toe en de resultaten verbeteren drastisch. Vooral Emrah Başsan laat dingen zien die we lange tijd hebben ontbeerd; Fortuna blijkt een elftal om rekening mee te houden.

Maar naarmate het seizoen vordert komen ook de eerste negatieve geluiden naar buiten. Sunday Oliseh wordt in Dagblad De Limburger weggezet als ‘autoritair’ en onder zijn leiding is Fortuna ‘een tikkende tijdbom’ geworden. Hoe dan ook: van de spelers die op 5 mei de laatste competitiewedstrijd tegen FC Volendam spelen zal niet iedereen Oliseh overleven.


De opstelling van de wedstrijd tegen FC Volendam

Halverwege het seizoen is al duidelijk dat Leon ter Wielen geen genoegen neemt met zijn rol als tweede doelman. Ter Wielen maakt voor de winterstop niet altijd een even zekere indruk (bijvoorbeeld tijdens de uitwedstrijden bij Telstar en De Graafschap) en verliest zijn plek zelfs aan Paul van der Helm. Maar ook Van der Helm voldoet niet meer aan Fortuna’s eisen. Omdat Ter Wielen naar SV Spakenburg vertrekt en Van der Helm tijdens de winterstop Fortuna al ruilde voor HBS Craeyenhout moet de club op zoek naar een nieuwe (tweede) doelman. De club test in eerste instantie Erik Cummins, maar hij verlaat Sittard zonder contract. De openstaande vacature wordt uiteindelijk ingevuld voor Aykut Özer. Hij wordt de vaste doublure van de onbetwiste nummer één: Miguel Santos.

In de verdediging lijkt de club een aantal sterkhouders te verliezen. Marco Ospitalieri staat op de nominatie te vertrekken, maar tekent alsnog bij. Zijn concurrent op de positie van linksback is Stefan Askovski, maar het verbaast niet als de Macedoniër alsnog vertrekt. Hij werd door de Macedonische media als mogelijke versterking bij Buducnost Podgorica genoemd, maar speelt nog steeds in Sittard. Niet verwonderlijk dat een mogelijk vertrek zoveel tijd in beslag neemt, aangezien het ook weken duurde voordat Askovski zijn debuut mocht maken voor Fortuna.

Op rechtsback is Christopher Braun een zekerheid. Een dip zoals Braun afgelopen seizoen beleefde mag de reserve-aanvoerder niet meer overkomen. Hij kan worden vervangen door Clint Essers (die ook centraal kan spelen), maar ook Dries Saddiki speelde afgelopen seizoen een paar keer als rechtsback, al ziet Oliseh in Saddiki toch meer een (centrale) middenvelder.

Fortuna’s grootste talent sinds Mark van Bommel, Perr Schuurs, ging op stage met Liverpool FC, maar speelt ook nog altijd in Sittard. Er al zijn tal van clubs geïnteresseerd, de tot kapitein gepromoveerde Schuurs lijkt te blijven.

Dat kan niet worden gezegd van Ferry de Regt. Hij vormde een sterk duo met Schuurs, wist zes doelpunten te scoren, maar kan niet meer door één deur met Oliseh en moet vertrekken. De club haalt vervolgens bij Feyenoord de jonge en talentvolle Wessel Dammers op en dat lijkt Schuurs’ kompaan in het centrum te worden. Dat gaat ten koste van de van FC 08 Homburg aangeworven Kai Heerings. Heerings is groter en meer ervaren, maar raakt tijdens de voorbereiding (licht) geblesseerd en lijkt buiten de boot te vallen.

Op het middenveld dient de club de meeste transfers te doen. De stofzuigers Jordie Briels en Kamen Hadzhiev zoeken andere oorden op en dus heeft de club nood aan nieuwe centrale pionnen. In de voorbereiding kiest Oliseh voor Saddiki en Smeets op het centrale middenveld, waarbij Smeets zeker lijkt van een basisplek. De kleine middenvelder was afgelopen seizoen als amateur aan de club verbonden, tekende ondertussen een profcontract en lijkt opnieuw de spelverdeler te worden. Beoogd partner op het centrale middenveld is de Fransman Mickaël Malsa. De speler wordt door de officiële site als ‘powerhouse’ aangekondigd, maar mag zich nog niet vergelijken met Claude Makélélé of Lassana Diarra. Daarnaast arriveert Malsa pas laat, speelt tegen Al Jazira maar één helft mee en kijkt tegen tegen Achilles ’29 en SV Bergisch Gladbach 90 minuten geblesseerd toe.

Ook jongeling Luc Tinnemans speelt in de voorbereiding op het centrale middenveld, maar hij is, net als Mohamed Kourouma, op dit moment nog van het niveau Thijs Nieuwland en Saladhin Aitjdag: goed genoeg voor de voorbereiding, maar te licht voor de competitie. Mogelijk dat de club op ‘transfer deadline day’ haar slag nog binnenhaalt en een zuivere ‘nummer zes’ aan zich weet te binden.

Voor Adrian Purzycki lijkt geen plek meer bij Fortuna. De Pool die een jaar geleden overkwam van Wigan Athletic veroverde geen basisplaats, speelt in de voorbereiding niet mee en lijkt op weg naar de uitgang. Die uitgang heeft Vitor Saba al gevonden. De excentrieke voetbalnomade had moeite met het tempo in de Jupiler League en beproeft inmiddels zijn geluk in Hong Kong.


Niet elke transfer blijkt een voltreffer

Als linkshalf / linksbuiten weet Djibril Dianessy zich zeker van zijn plek. Ook hij is nog jong, wisselde afgelopen seizoen goede momenten af met zwakke optredens, maar in je debuutseizoen topscorer worden is niet slecht. Er mag worden aangenomen dat we het beste van ‘Djib’ nog niet hebben gezien. Maar ook hij wordt met andere clubs in verband gebracht. Volgens Franse media diende hij zelfs een transferverzoek in bij de club, maar tot een transfer is het (nog?) niet gekomen. En dus wordt het billenknijpen tot het einde van de transferperiode.

Het grootste probleem dat de club dient op te lossen is het vervangen van Emrah Başsan. Dat lijkt de club te doen met het aantrekken van Lisandro Semedo. Semedo beschikt over minder technisch vermogen, heeft allicht een minder hard schot, maar is veeleer een teamspeler, fysiek sterk, heeft scorend vermogen en ook hij lijkt zeker van zijn plek. Hij kan worden vervangen door een andere Portugees: de piepjonge André Vidigal. Al probeerde Oliseh Vidigal ook al uit als linksbuiten.


Voetbal International neemt een voorschot op de ideale basiself

Sleutelpositie is die van ‘nummer 10’. Die lacune is sinds het vertrek van Wouter Scheelen eigenlijk nooit naar behoren opgevuld, al gebeurt er altijd wel iets als Gavin Vlijter in balbezit komt. Door zijn snelheid stelt hij zijn tegenstanders voor problemen, al is zijn balverlies wel een werkpunt. Op het nippertje werft Fortuna de Turkse middenvelder Ufukcan Engin aan, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Oliseh hem meteen in het basiselftal dropt, aangezien Engins club, Dardanelspor SK, uitkomt op het vierde niveau in Turkije en een aanpassingsperiode waarschijnlijk lijkt.

De positie waarvan we aannemen die de club sowieso wilt versterken is die van spits. Afgelopen seizoen toonde Junior Torunarigha aan dat de Jupiler League een niveau te hoog voor hem is waarna in de winterstop Sjoerd Ars werd aangetrokken. Maar Ars wordt door Oliseh nooit opgesteld en scoort geen enkel doelpunt. Dat doet Finn Stokkers wel. Hij komt in de buurt van het record van Wim Bohnen, maar verbreekt het niet.

Maar de verwachting is dus dat er nog een aanvaller bijkomt, want met het vertrek van Junior (naar Alemannia Aachen) en Ars (verhuurd aan De Graafschap) is de spoeling vooraan wat dun. Fortuna gokte eerst op Ajdin Mujagic. De Bosniër speelde al eens mee in een besloten oefenwedstrijd tegen Jong Roda JC, maar daagde vervolgens niet meer op voor een tweede testperiode en heeft inmiddels getekend bij FK Zeljeznicar.

Ook Taiwo Awoniyi komt niet naar Fortuna. Oliseh had de Nigeriaanse aanvaller graag aan zijn selectie toegevoegd, maar de aanvaller is door zijn werkgever (Liverpool FC) inmiddels verhuurd aan Excelsior Mouscron. En dus is Stokkers voorlopig spits nummer één binnen de selectie, want het experiment met Dianessy als diepe spits bleek geen doorslaand succes.

Al bij al liggen de problemen momenteel niet in het doel (Santos is een solide sluitpost) of achteraan (De Regt lijkt adequaat vervangen). Maar het middenveld kan nog wel een kwaliteitsinjectie gebruiken en hetzelfde geldt voor de spitspositie. Om dat te realiseren heeft de club nog enige tijd. Of dat gaat lukken is wel van grote invloed op het behalen van de doelstelling: deelname aan de play-offs.

Daarnaast heeft de club ‘last’ van het feit dat het overeind krabbelt; grotere en / of rijkere clubs zitten op het vinkentouw om onze beste spelers over te nemen. Maar we hebben voldoende vertrouwen in de clubleiding dat ze in staat is de sportieve problemen het hoofd te bieden.

De vermoedelijke opstelling tegen FC Dordrecht:
Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Smeets, Semedo, Dianessy; Vlijter, Stokkers.

Michel Hennen