Voor de vierde keer verandert het Fortuna stadion van eigenaar. Na Fortuna Sittard, 3W & Meulen bouw en Dik Wessels is het nu de beurt aan Fitland Sportcampus BV om het stadion rendabel te maken. Het wordt niet meteen duidelijk waarom Fitland in tegenstelling tot de overige drie partijen daar wel in zal slagen.

 

 


In de beste persconferentie die de status van persconferentie nooit verwierf, kondigt Fitland Groep aan dat ze het Offermans Joosten Stadion over zullen nemen van investeerder Dik Wessels. Bovendien geeft Fitland aan dat Fortuna Sittard – de vaste bespeler van het stadion – geen huur hoeft te betalen om er te kunnen voetballen. Gezien de historie van het stadion, een opmerkelijke ontwikkeling.

Fortuna opende het stadion in 1999 met veel bombarie. Volgens Jack Opgenoord ging het stadion Fortuna in de vaart der volkeren opstuwen naar de subtop van de eredivisie. De realiteit was anders. Fortuna degradeerde, de opbrengsten van het stadion waren niet voldoende om de hypotheek lasten te betalen en dus moest Fortuna een koper voor het stadion vinden.

Na een verruiming van het bestemmingsplan neemt 3W & Meulen bouw het stadion van Fortuna over in 2006. Met de verruiming van het bestemmingsplan moet het stadion rendabel geexploiteerd kunnen worden, zo was de gedachte. Echter, die verruiming leidt niet tot daadwerkelijke vestiging van detailhandel in het stadion, waardoor het stadion desondanks onrendabel blijft. 3W & Meulen bouw geven er al snel de brui aan en verkopen het stadion aan investeerder Dik Wessels.

Wessels rekent ook op ontwikkeling van het stadion, maar loopt zich ook vast in de bureaucratie. Ondertussen betaalt Fortuna de huur niet. Hypotheek betalen of huur betalen, het maakt voor Fortuna niet uit. Fortuna haalt geen inkomsten uit het stadion, dus is er geen geld voor huur (als je huurder bent) of hypotheek aflossing (als je eigenaar bent). Wessels heeft er in 2012 tabak van, maar een verkoop aan Roland Duchâtelet ketst af. In 2013 meldt zich dan de Fitland Groep.

Fitland koopt het stadion van Wessels en Fortuna mag er gratis spelen. Een cynicus zal zeggen dat dat laatste in de praktijk nauwelijks een geste is, want ook al vraag je Fortuna wel huur te betalen, de club – zo leert het verleden – betaalt toch niet. Kun je dus net zo goed niks vragen, dat scheelt de kosten van aanmaningen en een deurwaarder!

De cruciale vraag is: waarom gaat het Fitland wel lukken om het stadion rendabel te exploiteren waar het de vorige partijen niet is gelukt? Je kunt beweren dat dat het probleem van Fitland is; niet van Fortuna, maar dat is wat te gemakkelijk. Als Fitland er niet in slaagt om het stadion rendabel te exploiteren, komt de hete aardappel weer terug op Fortuna’s bordje. Kortom, Fortuna is erbij gebaat dat Fitland succesvol is.

Fitland dus, een bedrijf dat zich bezighoudt met wellness activiteiten. Van de crisis heeft Fitland blijkbaar geen last, want het bedrijf groeit als kool, terwijl je toch zou verwachten dat juist een bedrijf dat een luxe goed/service verkoopt, klappen zou krijgen in een recessie. Niet Fitland, dat heeft nergens last van.

Wellicht zien de jongens van Fitland iets in het stadion dat voorgangers niet gezien hebben, net zoals ze iets in de markt voor wellness hebben gezien dat niemand anders ziet. Wie weet, maar voorlopig blijft het onduidelijk hoe Fitland het stadion rendabel gaat maken.

Riccardo Welters