Goed, de nacompetitie is bijna afgelopen en Fortuna mag zich de gelukkigste prijzen van de 4 ploegen in poule A. Tijd voor een résumé van een bewogen voetbalseizoen.
Wederom werd het een seizoen, waarin de vooraf gestelde verwachtingen geenszins werden ingelost. Eén van de hoofdrolspelers was voorzitter Jules Coenen. Altijd en immer correct in zijn presentatie en voor iedereen aanspreekbaar en een toonbeeld van enthousiasme.

Echter, de beste man ging tot tweemaal toe stevig in de fout. Iets dat dodelijk kan zijn in de jungle van het betaalde voetbal. Reeds voor aanvang van het seizoen kondigde Coenen aan dat een 10e plaats de doelstelling zou zijn, fout 1. Na het vertrek van Kevin Hofland naar PSV en de terugkeer van Matthew Amoah en Remco van der Schaaf naar Vitesse bleef Fortuna achter met een selectie die verstoken was van veel spelers met de juiste kwaliteit en vooral mentaliteit om ook maar enige rol van betekenis op het hoogste niveau te kunnen spelen. Ja, een weggewaaide pseudo-vedette die op schoot zit bij de media (Gerritsen) en an angry young man (Paciorek, hij werd later weggestuurd door Directeur Opgenoord) waren misschien het enige stukje glamour dat nog resteerde.
Ook de nieuwe jongens brachten hier geen verandering in. Slechts de terugkeer van Ruud Hesp deed de ogen weer even naar Sittard richten. Logischerwijs bleven de prestaties al heel snel achter bij de gestelde verwachtingen en de onervaren Henk Duut mocht als eerste achter het doek. Frans Thijssen nam het roer over en spelbepaler Jan van Halst werd gehuurd van Ajax en zowaar leefde Fortuna een beetje op vlak voor de winterstop, waar een 18e en laatste plaats op de ranglijst het schamele lot was. Heel wat intern en extern gerommel was schering en inslag, met het weigeren van Fortunasupporters bij de wedstrijd Roda JC-Fortuna als tragisch dieptepunt. In de winterstop werd Nenad Bjekovic gehuurd van Partizan Belgrado, een speler met al een meer dan behoorlijke staat van dienst. Dat liet hij onmiddellijk zien bij de hervatting van de competitie tegen onze oosterburen, maar al gauw bleek zijn fysiek een negatieve invloed op zijn spel te hebben. In dezelfde wedstrijd maakte de van RC Genk gehuurde Fransman Fritz Emeran zijn opwachting en hij mag met recht de ontdekking van het seizoen worden genoemd.
Met heel veel vallen en opstaan vocht Fortuna uiteindelijk met De Graafschap een strijd uit om de 15e plaats. Helaas bleek De Graafschap op grond van een beter doelsaldo de gelukkigste. Inmiddels liet Fortuna ook de huurlingen Bjekovic en Emeran in het ongewisse over hun toekomst bij de club. Concrete gesprekken zouden immers pas gevoerd worden als degradatie definitief was afgewend. Niet bepaald een geweldige handelsgeest, aangezien er ook nog zoiets bestaat als een clausule in een contract. De derde huurling, Van Halst, had reeds in en vroeg stadium aangegeven dat hij wilde vertrekken. Bovendien werd in de media bekend gemaakt dat er afscheid zou worden genomen van de volgende spelers: Ronald Dassen, Brenny Evers (beiden reeds uitgeleend aan Helmond Sport), Roger Juffing, Wim Kiekens, Ruud Kool, Ivo Pfennings, Rob Schulpen, Cosmin Maris, Samir Amari, Robert-Jan Zoetmulder en niet te vergeten aanvoerder en karakterman Robert Roest. Ismail Ayaz was reeds tussentijds uitgeleend aan Eindhoven en is tevens wegens persoonlijke omstandigheden voorlopig niet beschikbaar. Voeg daaraan toe dat Jan van Halst geen heil meer ziet in en langer verblijf en zijn loopbaan wenst voort te zetten op een hoger niveau, het onzeker is of Fritz Emeran en Nenad Bjekovic kunnen blijven en Edwin Hermans is in beeld bij die andere Eredivisieclub uit Limburg. In het slechtste geval is Fortuna dus 17 spelers kwijt die dit seizoen onder contract stonden, complete kaalslag dus.
Niettemin werd afgelopen weekend menigmaal de gang naar het altaar van Bacchus ingezet, een kinderhand lijkt nog steeds snel gevuld – als je een heel jaar weinig reden hebt gehad tot juichen, mag je je als supporter ook eens laten gaan -, maar je mag je afvragen welke waarde de handhaving in de Eredivisie onder bovengenoemde omstandigheden nog heeft. En ja hoor, vanmorgen (18-6, OW) volgde fout 2 van Jules Coenen. Hij verklaarde in Dagblad De Limburger dat men bij Fortuna eerst naar de laatste nacompetitiewedstrijd tegen FC Zwolle kijkt om op de valreep nog een waardig afscheid van het publiek te nemen. Alsof het leerproces al niet hard genoeg was, gezien hetgeen gebeurd is gedurende het seizoen. Of is dit misschien een prachtige Schwalbe die de pers moet misleiden? Men kijkt vooruit, maar in welk tempo?

De nieuwe Algemeen Directeur Theo Mommers lijkt vooralsnog de enige daadkrachtige persoon. Zijn meest in het oog springende acties waren de aankondiging van een reorganisatie die tot een verregaande professionalisering moet leiden en het heropenen van de zoektocht naar een nieuwe Technisch Directeur. Eerste gevolg was de ontslagname van Financieel Directeur Cor Nijpels. Bovendien zou Commercieel en Technisch Directeur Jacq. Opgenoord volgens het Limburgs Dagblad ook niet ongeschonden blijven binnen de nieuw opzet van de organisatie van de BVO Fortuna Sittard. Opgenoord stond meermaals ter discussie, met name het aanstaande vertrek van Robert Roest reken ik hem persoonlijk aan, maar wordt juist hij nu niet het slachtoffer van zijn eigen wens tot aanstelling van een nieuwe Technisch Directeur? Het lijkt erop alsof hij zijn eigen lot heeft getart, hoe ironisch het ook moge klinken.
De tijd van bezinning en vooral harde en snelle actie is aangebroken. In het huidige Betaalde Voetbal is immers de zomerstop een volwaardige Derde Helft geworden. Zie de ontwikkelingen op de transfermarkt. De talentvolle Jarda Simr, voor Fortuna toch een zeer bruikbare speler voor de breekbare huidige middenlinie, heeft reeds getekend bij een qua niveau vergelijkbare club als NEC. Hopelijk mag Damiën Hertog wel op korte termijn als nieuwe aanwinst worden gepresenteerd. Fortuna Online wacht echter niet af tot het begin van de nieuwe competitie. Wij blijven de ontwikkelingen kritisch volgen.

One Way