Angsthazen voetbal van de bovenste plank, een andere kwalificatie voor het spel van Fortuna in Breda is er niet. Tegen een tegenstander die toch echt niet meer kwaliteit heeft dan wij, stippelen we een tactiek uit die hopelijk (als het een beetje mee zit) leidt tot een puntje. Waarom eigenlijk?

Vertrouwen, dat schijnt de belangrijke factor te zijn. Ik hoor het Duut nog zeggen na de zware seizoensopening. Nederlagen tegen Ajax, Heerenveen, PSV en Vitesse hadden het zelfvertrouwen aangetast. En als je geen zelfvertrouwen hebt kun je niet winnen. En hoe krijg je zelfvertrouwen? Door te winnen! Een vicieuze cirkel dus waar moeilijk uit te komen is. Alhoewel daar natuurlijk een kern van waarheid in zit, wil ik er toch twee kanttekeningen bij plaatsen.

Ten eerste waarom zou je vertrouwen in eigen kunnen verliezen wanneer je een wedstrijd tegen een topclub verliest? Volgens mij verlies je pas vertrouwen op het moment dat je slechter presteert dan verwacht. Een nederlaag tegen bovenstaande vier clubs was toch min of meer ingecalculeerd. Daar hoef je je vertrouwen niet van te verliezen. Om deze stelling te ondersteunen verwijs ik graag naar de wedstrijd PSV-Fortuna Sittard van afgelopen seizoen. Die verloren we met 2-1, maar niemand maakt me wijs dat Fortuna daar haar zelfvertrouwen heeft verloren. Sterker nog, die nederlaag tegen een topclub heeft de Fortunezen gesterkt in de gedachte dat ze zo slecht nog niet waren.
Ten tweede, de gedachte van Duut volgende zou een trainer geen invloed hebben op het vertrouwenspeil van spelers. Slechts een overwinning zorgt voor vertrouwen. Ook daar geloof ik niet in. De afgelopen jaren onder Bert van Marwijk verloren we voor de winterstop ook vaker dan ons lief was, maar Bert kon het tij steeds weer keren. Blijkbaar heeft een trainer weldegelijk invloed. Iets wat ook Michael Jeffrey is opgevallen, want toen we hem onlangs vroegen naar de voornaamste eigenschappen van Van Marwijk, antwoordde hij: “Bert is very good at building players confidence and promoting self belief”. En Jeffrey kan het weten, want die heeft in zijn carrière al vaak genoeg op de bank gezeten.

Maar goed, Henk Duut is geen trainer meer van Fortuna, waarom dan dit betoog? Nou ik heb het idee dat die huidige coach van ons ook geen held is in het opvijzelen van het vertrouwen. Natuurlijk zijn prestaties zijn gezien de omstandigheden uitstekend. Veertien punten uit twaalf duels, waaronder wedstrijden tegen zeven ploegen uit de huidige top acht, dat is niet slecht. Vooral zijn tactische wijzigingen in het spelconcept hebben hun vruchten afgeworpen. Maar als Thijssen een interview geeft, heeft hij het steeds over gebrek aan kwaliteit dat we moeten compenseren met inzet. Roeien met de riemen die we hebben enz. enz. En zo laat hij Fortuna in Breda ook voetballen. Met negen man achter de bal, hopen op een bloedeloze 0-0.

Thijssen, stop daar aub mee! Ga je in plaats van de tekortkomingen van je spelers eens concentreren op hun sterke punten. Ga eens werken aan het zelfvertrouwen van je spelers, want je gaat mij niet wijsmaken dat spelers als Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Van Halst, Van Barneveld, Landerl, Hamming, Bjekovic geen eredivisiewaardige spelers zijn! Dat waren ze de afgelopen jaren, en dat zijn ze nog steeds.