Tegen een al even zwakke en angstige tegenstander weet Fortuna voor de zoveelste keer dit seizoen amper gevaarlijk te worden. In de eerste helft gaat het allemaal nog wel, maar de tweede helft is onthutsend slecht. De geleverde prestatie is goed genoeg voor een puntje, maar erg veel schieten we daar niet mee op: dankzij de overwinning van Eindhoven vindt Fortuna zichzelf na deze avond terug op de laatste plaats. Roger Reijners mag nog zo vaak de wijsheid verkondigen dat de stand pas na 38 wedstrijden wordt opgemaakt, dankzij het gebrek aan resultaat en het vertoonde spel begint het geduld bij de supporters zo langzamerhand op te raken. Fortuna lijkt een paar onrustige maanden tegemoet te gaan.


6 November 2009

Laatste plaats bereikt

Fortuna Sittard 0 RBC Roosendaal 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens, Diaz, Geenen, Ocal, Vanek, Simone, Nys (92. Garlisi), Taktak, Peljto (72. Mboua), Traore, Rychlik.
Toeschouwers: 3.178
Scheidsrechter: Gözubüyük
Geel (Fortuna): Traore
Rood (Fortuna): –

Voor de voorbereiding op de cruciale wedstrijd tegen RBC Roosendaal is de technische staf treuggevallen op een vertrouwd recept: een trainingskamp in Epen. Dat de spelers de kosten van dat trainingskamp deels zelf hebben gedragen, zal ongetwijfeld een noviteit zijn in het betaalde voetbal. Moeten we dit beschouwen als een eerste stap in het proces naar gewenning aan amateurvoetbal, zodat we volgend jaar in topklasse goed beslagen ten ijs komen? In ieder geval heeft Fortuna met een knappe 2-1 overwinning op derde klasser Haslou alvast zijn visitekaartje afgegeven. Amateurvoetbal, wij zijn er klaar voor!

De technische staf heeft het trainingskamp ook gebruikt om de legpuzzel van de opstelling tot een goed einde te brengen. Dankzij gele kaarten in het treffen met Excelsior zijn de vaste krachten Zarko Grabovac en Ramon Voorn geschorst. Bovendien is de ziekenboeg inmiddels overvol: Gino Facenna, Charly van den Ouweland, Anthony di Lallo en Sven Verdonck hebben deze week gezelschap gekregen van Badre Kotbani en Paul Voss. Waar is de dokter wanneer je hem nodig hebt?

Bij gebrek aan fitte centrale verdedigers mogen Rick Geenen en Abdülkerim Öcal vanavond het hart van de verdediging vormen. Dat maakt tevens de weg vrij voor het debuut van a-junior Guliano Diaz op rechtsback. Danny Wintjens en Nico Vanek staan op hun vertrouwde plaats op doel en linksback.Pieter Nys speelt op het middenveld vlak voor de centrale verdedigers, gelegenheidsaanvoerder Angelo Simone en Taner Taktak moeten de het gevaar op de flanken in de greep houden. Dino Peljto speelt als enige aanvallende middenvelder kort achter de spitsen Demba Traore en Marcus Rychlik.


Eindelijk aanvoerder!

De bezoekers van Oost krijgen van het omroepen van deze opstelling dankzij onhandig optreden van de catering overigens niets mee. Heet vet heeft de gebruiksinstallatie aan deze zijde van het stadion buiten gebruik gesteld. De hele avond bereikt de stem van Maurice Gorissen ons als het ware als een geluid van gene zijde. Nog steeds hinderlijk genoeg om voor de nodige irritatie te zorgen, overigens. Van de hartverwarmende toespraak van Wil Meijers voor de Noord-tribune krijgen we trouwens ook niets mee. Overlevering per SMS leert ons dat Meijers de supporters opgeroepen heeft om niets meer op het veld te gooien en hun daarna een mooie overwinning op MVV in het vooruitzicht heeft gesteld. Bij die laatste mededeling past maar één woord: genant.

Na het beginsignaal van scheidsrechter Gözubüyük krijgen we aanvankelijk twee voorzichtig spelende teams te zien. Bij RBC, waar de voormalige Sittardse publiekslieveling Mels van Driel een onopvallende wedstrijd speelt, heerst al enkele maanden onrust. De ploeg speelt de hele avond mat en zonder inspiratie.


Pas de deux

Bij Fortuna staat de geest ook niet in de eerste plaats naar aanvallen. De gelegenheidsachterhoede krijgt de nodige ondersteuning van het middenveld en dat betekent dat automatisch de aanvallende kracht tekortschiet. De verdediging kan overigens terugkijken op een behoorlijk optreden. Öcal is heer en meester over Sjoerd Ars, Diaz debuteert alleszins redelijk en ook Geenen doet het niet slecht op een vreemde positie. We moeten daarbij natuurlijk wel in ogenschouw nemen dat de tegenstand vanavond bijzonder matig is.


De aanvoeder gaat voorop in de strijd

Fortuna heeft veel balbezit, is vaak te vinden op de helft van de tegenstander, maar slaagt er in eerste instantie niet in kansen te creëren. Pas na een minuut of twintig komen we een paar keer gevaarlijk voor doelman Toet. Traore wordt een paar maal de diepte in gestuurd met lange ballen over de achterste linie van RBC heen. De eerste keer gaat Traore na wederzijds duw- en trekwerk tegen de grond, de tweede keer faalt hij oog in oog met de keeper, de derde keer laat hij zich naar buiten dwingen en eindigt zijn schot recht in de handen van de keeper.


Traore op zoek naar een goal

Traore krijgt nog een vierde kans, wanneer hij bij een voorzet van rechts van Rychlik goed voor zijn man komt, maar naast kopt.Een kwartier lang gaat er dreiging uit van Fortuna, maar daarna ebt het offensief snel weg. Grootste probleem is het gebrek aan steun voor onze aanvallers. Vanuit het middenveld sluit eigenlijk alleen Peljto snel aan, de rest kan of mag zich niet al teveel bemoeien met de aanval.


Peljto zoekt de aanval

Aan de andere kant is RBC een keer dichtbij een treffer met een afstandsschot, maar Wintjens ranselt het synthetische monster uit het doel.In de tweede helft, waarin Fortuna richting fanatieke aanhang speelt, zakt het spel naar een wel zeer bedenkelijk niveau. Fortuna probeert het wel, maar faalt jammerlijk. De enige uitgespeelde kans komt op conto van Peljto, die door Diaz knap de diepte in wordt gestuurd. Het schot van Peljto eindigt echter naast de goal.


Vanek rommelt zich erlangs

Traore en Rychlik maken in de tweede helft niets meer paraat, dus nieuwe aanvallende impulsen zijn dringend gewenst. Reijners brengt Marc Mboua, maar tot verbazing van iedereen komt die niet Taktak, maar Peljto aflossen en neemt hij diens plaats gewoon over. Daarmee verdwijnt ook het laatste beetje dreiging uit het spel van Fortuna, want Mboua heeft niets te zoeken op het middenveld.


Mboua lijkt iets te licht

“I am a spietz,” heeft de Kameroenees die naar Fortuna is gekomen om zich in de kijker te spelen voor het WK in Zuid-Afrka deze week nog laten weten aan Ben Dols van Streekomroep Start. Jammer dat Reijners niet naar die uitzending geluisterd heeft.Tien minuten voor tijd leidt de zoveelste mislukte actie van Taner Taktak nota bene bijna tot een treffer. De Turk neemt diep op het middenveld een vrije trap, die tot verbazing van iedereen in het stadion op de lat eindigt. Taktak zelf zal wellicht zeggen dat het een opzettelijk schot op doel was, maar gezien de rest van zijn optreden vanavond kan ik mij daar weinig bij voorstellen. Aan de andere kant grijpt Wintjens kordaat in wanneer ons verdedigingscentrum één keer iemand doorlaat. Wintjens werpt zich met gevaar voor lijf en leden voor de opkomende man en voorkomt zo een treffer.


Kampfschwein grijpt in

Daarmee eindigt het in 0-0 en dat is een uitslag die past bij het vertoonde spel. Fortuna kan ook vanavond geen moment aanspraak maken op de volle buit. Het resultaat is dat we na vijftien wedstrijden op een droevige laatste plaats staan. Niets wijst erop dat Fortuna de komende weken tegen op papier zwakke tegenstanders in staat zal zijn wel voor de winst te spelen. Bij het meest zwarte scenario is de zorgelijke situatie waarin we ons nu bevinden over drie weken aan de vooravond van de derby tegen MVV al veranderd in een crisissituatie. En helemaal irreëel is dat scenario zeker niet.

PM