Vrijdag 19 december 2008, de donkere dagen voor kerst hebben hun intrede weer gedaan. Niet dat het voor de Fortuna familie enig verschil maakt, aangezien er de laatste jaren in het geheel, zeer weinig lichtpuntjes waren waar te nemen. Ondanks alle problemen reist de Sittardse ploeg vandaag echter af naar Roosendaal als mede-koploper in de vierde periode.


19 December 2008

Fortuna overwintert aan kop van vierde periode

RBC Roosendaal 0 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 88. Olondo 0-1
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Ocal, Simone, Heinrichs, Voorn, Taktak, Olondo, Boymans (37. Schreurs)
Toeschouwers: 2.350
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): Grabovac
Rood (Fortuna): –

Ook afgelopen week stond Fortuna weer onafgebroken in de aandacht van de lokale en landelijke media. Ten eerste kwam de stuurgroep Topvoetbal in Limburg, na ruim een maand onderzoek, met de wel zeer verrassende mededeling dat Fortuna niet stabiel is. De meerwaarde van deze stuurgroep, is met het concluderen van dit gegeven wel onomstotelijk bewezen lijkt me zo.

De voorbije dagen stonden ook in het teken van het meest populaire nieuwe woord, de nieuwste afkorting en meest gebruikte spreekwoord in de Nederlandse taal.

Afgelopen woensdag was in het spelershome de persconferentie, waarin het nieuwste initiatief tot instandhouding van een zelfstandig Fortuna werd gelanceerd. De stichting ‘TOF’ (Trots Op Fortuna) is een iniatief van enkele sponsoren, met als doel Fortuna Sittard financieel te ondersteunen, middels participatie-bewijzen. Een initiatief dat gesteund wordt door zowel de SV en Help Fortuna, alsmede de drie onafhankelijke websites (FH, UT en FO).

De aanwezigen kregen een peptalk voorgeschoteld door voormalig naamgever van vak C, Frans Körver. De ras-clubman (vraag is alleen van welke club), roept de aanwezigen op samen voor de club te strijden. Overleven is mogelijk, maar alleen als iedereen er gezamenlijk voor strijdt. Barcelona moet en zal verslagen worden, aldus de grijze eminentie uit het bisdom Roermond. Een schier onmogelijke opdracht, maar ‘our finest moment’, zal moeten komen in ‘the dying seconds of that match’. Alles of niets dus, zodat we later niet achterblijven met de desj in de pens.

Wat een verschil met ruim een jaar geleden. Toen werd ons door diezelfde Körver verweten, dat wij aan de kar hingen die door ‘Airkes’ en hemzelf vooruit werd getrokken. Toen kregen we de keuze, “Helpen om mee te trekken of opnokken.” Nu worden we door diezelfde Körver opgeroepen om samen met hem een kar te gaan trekken waar ditmaal de KNVB, de stuurgroep Topvoetbal in Limburg en zijn (voormalige?) beschermheilige, Airkes aanhangt. Ook is Körver opeens overtuigd voorstander van een zelfstandig Fortuna. Beetje vreemd gezien hij enkele maanden geleden nog verkondigde dat Fortuna geen toekomst had en een fusie de enige oplossing was.

Persoonlijk zie ik er dan ook tegenop om broederlijk ten strijde te trekken met een persoon die ik voor geen cent vertrouw. Helaas is er geen andere optie meer voorhanden en geldt momenteel alleen het belang van de club Fortuna. Hopelijk weten we de kar binnen afzienbare tijd zo vlot te trekken, dat bepaalde overjarige trekpaarden voorgoed op stal gelaten kunnen worden.

Vandaag geen busreis, aangezien de geringe belangstelling. Daarom neem ik maar contact op met Belga-tax teneinde twee plaatsen te reserveren voor de reis richting het Brabantse. Voiture GER arriveert ruimschoots op tijd en snel wordt er koers gezet richting de laatste opstapplaats, de McDonald’s in Sittard.

Daar aangekomen krijg ik gezelschap van de illustere J.C. Deze maakt een redelijk uitgeslapen indruk en een radio is dan ook volledig overbodig op de heenreis. Blijkbaar voelt de mede-passagier aan mijn rechterzijde zich toch ietwat slapjes en tijdens de eerstvolgende tankbeurt tracteert hij zichzelf dan ook op een blikje Red Bull plus een pakje Sportlife Go Energy. Dat laatste produkt mist zijn uitwerking overigens volledig. Met een van afschuw vertrokken gezicht gooit hij de kauwgum na twee keer kauwen uit het raam. “With cafeïne and guarana. Sugarfree. Bitter Sweet”, leest hij het opschrift voor. Bitter was inderdaad het goede woord beaamt hij.

Via allerlei omwegen leidt de conversatie uiteindelijk tot het geslachtdeel van de bekende Sittardse bokser met een glazen kaak. Verdere onsmakelijke details wil ik u besparen, maar hopelijk houdt hij tijdens het swaffelen voldoende afstand tot de porseleinkast.

Ruim een uur voor de wedstrijd arriveren we bij het Rosada Stadion in Roosendaal. Bij het uitstappen valt meteen de enorm penetrante geur op. Een mix van diesel en teer is misschien de beste omschrijving. Met argusogen bekijk ik dan ook de soep die gratis wordt verstrekt.

Nadat de vlaggen en spandoeken zijn opgehangen besluit ik me in het kader van de Goodyear-commissie te wagen aan de culinaire versnaperingen van het Brabantse land. Aangekomen bij de catering valt de enorme beveiliging op. Bokito zou in deze kooi geen schijn van kans op ontsnappen hebben gehad en Fort Knox zou zich veiliger dan ooit wanen.


De RBC Publiekscatering is een paar pannen spek aan het bereiden

Broodje Unox-rookworst € 2.50 staat te lezen op de menukaart. Een wel zeer magere menukaart in dit geval, want meer keuze is er niet. Van de andere kant, een compacte kaart als deze maakt de keuze natuurlijk wel makkelijker. Het broodje Unox rookworst wordt geserveerd met mosterd. Nou ja, rookWORST! Nooit geweten dat Unox ook rookworst op knakworstformaat leverde. In ieder geval lijkt mijn witte bolletje op een Turks brood in vergelijking met het iele worstje dat er ergens verdwaald op ligt te wezen. Wel minder gevaar voor omstanders tijdens het swaffelen, ten opzichte van Arnold Vanderlijde.

Hoe dan ook, zwaar gedesillusioneerd door de geboden waar. A-merk op miniatuur formaat in combinatie met een veel te groot broodje is funest voor het verkrijgen van een Goodyearster. Daar kan geen veiligheidsmaatregel tegenop.

Terug naar de tribune, waar inmiddels 84 Fortunezen hebben plaatsgenomen, begint de stadionomroepster met het voorlezen van de opstelling. Ook krijgen we te horen dat de gasten van vanavond in hun voortbestaan bedreigd worden. Verdomme, zo vergaar je nog eens informatie.


Gezellig druk in het Rosada Stadion

Fortuna begint in vrijwel dezelfde opstelling als vorige week. Enige verandering is de basisplaats voor Abdul Öcal in plaats van de geel geschorste Nico Vanek. De opstelling van Fortuna is dus als volgt: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Öcal, Simone, Voorn, Taktak, Heinrichs, Boymans en Olondo.

Bij tegenstander RBC verschijnt maar een van de twee spelers met Fortuna verleden aan de aftrap. RBC Aanvoerder Mels van Driel, met afstand de meest populaire (ex) speler van de laatste tien jaar, neemt het vandaag op tegen zijn voormalig werkgever als linkermiddenvelder. Naar verluidt heeft Super Mels nog een schade-claim aan zijn broek hangen van Airkes. Dit omdat hij ervan verdacht wordt een deur op het sportcentrum in Sittard te hebben ingetrapt. Aan het intrappen van deze uiterst exclusieve deur hangt een prijskaartje van zegge en schrijven €10.000,-. Super Mels heeft dan ook aangegeven geen geld te willen storten tnv Stichting TOF en weigert zij aan zij met grote vriend Frans Körver de kar met Airkes te gaan trekken. Wel of geen geldelijke steun, voor ons blijft Super Mels een Super Mens.

De andere speler met een Fortuna verleden, Arjan Christianen heeft last van een blessure en wordt daarom vervangen door Erwin Friebel. De uiterst sympathieke doelman verliet Fortuna aan het einde van het vorig seizoen voor een nieuwe uitdaging in Roosendaal.

Fortuna komt fel uit de startblokken en dat leidt in de tweede minuut al tot de eerste grote kans van de wedstrijd. Een vrije trap van Ramon Voorn bereikt Rick Geenen, die de bal afspeelt op Jürgen Heinrichs. De Duitser in Sittardse dienst schiet de bal nipt voorlangs. Eigenlijk een niet te missen kans en een uitgelezen mogelijkheid om Fortuna een enorme opsteker te bezorgen.

In de vijfde minuut is het wederom Fortuna dat de aanval kiest. Een voorzet van Olondo wordt volledig gemist door Ruud Boymans en de bal verwijnt over de achterlijn.Van RBC is in aanvallend opzicht in geen velden of wegen iets te bekennen. Fortuna heeft de wedstrijd volledig onder controle, maar voorlopig weet men dat nog niet in doelpunten uit te drukken.

Dit spelbeeld blijft gehandhaafd gedurende de gehele eerste helft. Fortuna krijgt enkele goede kansen, maar zoals zo vaak al eerder dit seizoen, laat de afwerking te wensen over. Kansen zijn er onder meer voor Heinrichs, Olondo en Taktak. Gezien het spelbeeld moest de Sittardse ploeg eigenlijk al op een comfortabele voorsprong hebben gestaan, maar voorlopig blijft het scorebord op dubbelblank staan.

In de 39ste minuut haalt trainer Roger Reijners, Ruud Boymans naar de kant ten faveure van Danny Schreurs. De jonge aanvaller uit Born baalt zichtbaar van zijn wissel en met gebalde vuisten reageert hij zijn frustratie af op onder andere de dug-out.

Op slag van rust weet Angelo Simone, Danny Schreurs te bereiken. Op de rand van de zestien probeert de jonge Maastrichtenaar zijn tegenstander op het verkeerde been te zetten. Helaas springt de bal daarbij net iets te ver van zijn schoen. In tweede instantie weet hij de bal toch nog richting doelman Friebel te schieten, maar het schot mist kracht en precisie. Even later fluit scheidsrechter Liesveld voor rust en heeft Fortuna haar overwicht helaas niet in doelpunten weten uit te drukken. Saillant detail is, dat Fortuna doelman David Meul in de gehele eerste helft geen enkele bal op doel heeft gehad. Neem aan een unicum voor een Fortuna doelman in de 21ste eeuw?


De Roosendaalse variant van de Kennedymars loopt dwars door het stadion

In de rust gaat mijn mede redactielid en Goodyear-commissie keurmeester ook een poging wagen bij de catering in het Rosada stadion. Als hij terugkomt, valt mij meteen het verschil in formaat met mijn rookworstje op. Wordt hier gemeten met twee maten, of is de dikte van de worst ontstaan door het swaffelen?

Navraag over zijn bevindingen levert de volgende conclusie op. De worst is wel warm en het broodje vers. Echter het betreft hier een A-merk en het gebruik van ketchup in plaats van curry is ook al niet bepaald bevorderlijk voor het eindoordeel. Daarbij mag het natuurlijk ook nooit zo zijn dat er verschil wordt gemaakt in de formaat worst die er geserveerd wordt voor aanvang van de wedstrijd en die tijdens de rust. Helaas voor RBC, maar de conclusie mag duidelijk zijn. Voorlopig geen Goodyearster!

Aanvankelijk verandert er na rust vrij weinig aan het wedstrijdbeeld. Fortuna blijft de bovenliggende partij en RBC komt er maar mondjesmaat aan te pas. In de 52ste minuut verovert Angelo simone de bal op het middenveld en wordt vervolgens van achteren aangetikt door een RBC’er. De Italiaanse roots van Angelo lijken even de overhand te krijgen. De middenvelder denkt eerst aan een valpartij met de aansluitende vrije trap, maar kiest dan toch voor het gegeven voordeel. Zijn pass bereikt Danny Schreurs die de bal helaas net voorlangs schiet.

Een minuut later is er dan eindelijk de eerste kans voor RBC, maar de bal wordt door David Meul tot corner verwerkt. De corner levert niks op, maar is wel het startsein voor de thuisploeg om wat meer aan te gaan dringen.

In de 59ste minuut is het weer Fortuna dat de aanval kiest. Een mooie individuele actie van Cedric Olondo wordt gevolgd door een gevaarlijk schot, dat maar net over het doel van RBC keeper Friebel zeilt.

Na deze kans van Fortuna komt RBC steeds beter in de wedstrijd en wint langzaam maar zeker de slag op het middenveld. Dit leidt tot enkele kansjes voor de thuisploeg, maar de geel/groene verdediging onder leiding van David Meul geeft vooralsnog geen krimp. In de 75ste minuut spitsen de aanwezigen onder de FO redactie hun oren. Middenvelder Melvin de Leeuw wordt door RBC trainer Rini Coolen naar de kant gehaald en zijn vervanger luistert naar de naam Ralf Seuntjens. Een mogelijke kandidaat voor de v/d Padt trofee? Op zoek naar de nieuwe Arie zullen we deze zoektocht maar noemen.

Ondanks de inbreng van Ralf Seuntjens aan RBC kant lijkt de wedstrijd toch op een doelpuntloze remise te gaan uitdraaien. Lijkt, want in de 88ste minuut is het rechtsback Rick Geenen die aan de linkerkant wordt weggestuurd. Zijn voorzet vindt het hoofd van Cedric Olondo, die de bal volledig verkeerd lijkt te raken. Schouder en hoofd van zijn tegenstander schieten de Congolees echter te hulp en met een onnavolgbare boog verdwijnt de bal achter doelman Friebel in het dak van het RBC doel…0-1.

De vreugde op het veld is zo mogelijk nog groter dan in het uitvak. Niet veel later fluit scheidsrechter Rietveld voor het einde en wint Fortuna, over de gehele wedstrijd gezien, dik en dikverdiend. De spelersgroep komt in uitgelaten stemming het feestje vieren met de meegereisde aanhang en vooral doelpuntenmaker Cedric Olondo schreeuwt alle frustratie van zich af. De spelers vermaken zich prima!

Even later wordt bekend dat Go Ahead Eagles in Leeuwarden niet verder dan een gelijkspel is gekomen en dat betekent dat Fortuna overwintert als de trotse koploper in de vierde periode. Een moment dat met alle geplande initiatieven tot instandhouding van een zelfstandig Fortuna, niet beter had kunnen komen.


‘Simply having a wonderful Christmas time!

‘De terugreis verloopt zonder problemen en als we van J.C. horen dat Fortuna ook de wedstrijd in Barcelona door een eigen doelpunt van Eto’o heeft weten te winnen, is ons weekend helemaal perfect.Een warme overwintering toegewenst en prettige feestdagen.

Groeten,

Guido Erens