Na de felbevochten zege in eigen huis op Cambuur, stapten vele Fortunezen vol vertrouwen in de trein, auto of bus richting Roosendaal. De zege op de formatie van Stanley Menzo, moest het begin zijn van een betere periode voor de manschappen van trainer Dusseldorp. Het voetbal vertoonde immers een duidelijke stijgende lijn en deze avond moest in het teken staan van afrekening met het uitwedstrijden fobie, waarmee de Sittardse club nu al 27 competitiewedstrijden kampt.


15 Oktober 2010

Collectief falen van Fortuna in Roosendaal

RBC Roosendaal 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 34. De Leeuw 1-0; 41. Brock 2-0; 43. Caracciolo 2-1; 53. Toet 3-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Liard, Schroyen, Voorn, Kotbani (46. Gulpen), Di Lallo, Hofstede, Caracciolo, Pinheiro, Dadda.
Toeschouwers: 2.850
Scheidsrechter: Abbink
Geel (Fortuna): Liard
Rood (Fortuna): –

Echter, na 90 minuten voetbal in de stromende Roosendaalse regen staan we weer ferm met beide beentjes op de grond. Ook uitwedstrijd nummer 28 kon de vloek niet verbreken. Weggespeeld, afgeserveerd en afgedroogd, door toch niet bepaald een hoogvlieger uit de Jupiler League. Het vertoonde spel weer eens van een abominabel slecht niveau.
Na aankomst bij de Trendwork Arena krijg ik van Annette de laatste wijzigingen in het busreglement meegedeeld. Alhoewel wijzigingen, meer het streven naar het strikter naleven van de al bestaande regels. Gerd Leers is nog niet officieel geïnstalleerd als minister, of het gedoogbeleid gaat al danig op de schop. Een algeheel rookverbod en een limiet op het nuttigen van alcohol. Verdomme, wat denkt de SV toch goed aan de gezondheid van haar leden. De enorme lading junkfood die voor vertrek door het bestuur wordt genuttigd, doet daar niets aan af.

Om het alcoholverbod enigszins te omzeilen, sein ik JC in om zich even naar buiten te begeven. De verrassing is van zijn gezicht af te lezen als ik twee blikken Foster’s tevoorschijn tover. The amber nectar, kan hem absoluut bekoren. Het tweede blik wordt geopend voor vertrek, waardoor er tot in perfectie gebruik wordt gemaakt van de mazen in het net. Daarnaast kan een buurman die geheelonthouder is ook wel eens goed van pas gaan komen tijdens ritten met de feestbus van de SV Nao Veure.

Onderweg naar Roosendaal blijkt de sterke arm der wet zich niet al te veel aan te trekken van broeikaseffecten en de daarmee gepaard gaande opwarming der aarde. De roep om meer blauw op straat lijkt een beetje overtrokken, als ieder tiende voertuig dat zich in tegengestelde richting begeeft, van onze belastingcenten wordt betaald. Alle respect voor de SV, die alles doet om de veiligheid van haar reizigers te waarborgen.

Aangekomen in Roosendaal vallen twee dingen meteen op. De gratis soep die in het verleden werd uitgedeeld door de plaatselijke voedselbank is weggesaneerd. Daarnaast is ook de stank die om het stadion heen hing niet meer waar te nemen. Waar eerder klakkeloos werd aangenomen dat die stank afkomstig was van een nabijgelegen asfaltcentrale, geeft deze ontwikkeling toch stof tot nadenken.

Eenmaal binnen de muren van het Rosada Stadion begeven we ons meteen naar de catering. Vorig seizoen was de Goodyearcommissie allerminst te spreken over de geboden waar in dit uitvak. Tijd voor een herkansing dus.
Aan een succesformule moet men niet tornen is blijkbaar de gedachte in het Brabantse en dus is de menukaart intact gehouden. Na uitvoerig doornemen van de opties, valt de keuze op een broodje Unox worst. Aangezien het hier een A merk betreft, is de catering van RBC al bij voorbaat kansloos voor die felbegeerde ster. Maar dat heeft over de kwaliteit natuurlijk nog niets te zeggen.

Als de worst uit het water wordt gevist, valt mijn mond open van verbazing. De Goodyear-commissie heeft door de jaren heen al heel wat misstanden meegemaakt in de Nederlandse voetbalstadions, maar dit overtreft toch alles. Ondanks dat op verschillende plaatsen bij deze catering reclame wordt gemaakt met Unox worsten, is de verpakking die tevoorschijn wordt gehaald, absoluut niet van dit merk. Nee, op deze manier wenst de redactie van dit medium geen zaken te doen. Rest niets anders dan RBC voor dit seizoen te schorsen van deelname.

Terug op de tribune zien we dat het uitvak weer aardig is volgelopen. Via officiële kanalen krijgen we het aantal van 155 Fortunezen on tour doorgeseind. Bij het doornemen van de opstellingen blijkt dat Wim Dusseldorp, noodgedwongen een wijziging heeft moeten doorvoeren in zijn elftal. Grabovac, de laatste weken zeer belangrijk voor de Sittardse formatie, moet wegens een hamstringblessure verstek laten gaan. Zijn plaats wordt ingenomen door Diogo Pinheiro.

Voor de rest zijn er geen verrassingen: Wintjens, Geenen, Liard, Schroyen, Kotbani, Voorn, Di Lallo, Diogo, Caracciolo, Hofstede en Dadda.

Bij RBC zien we twee bekende gezichten. In het doel staat Arjan Christianen, die in het verleden twee jaar onder contract stond Bij Fortuna. Het andere en meer spraakmakende gezicht, behoort toe aan voormalig publiekslieveling Mels van Driel, die in Sittard op handen werd gedragen.
Niet zozeer vanwege zijn voetballende kwaliteiten, maar meer vanwege zijn persoonlijkheid in een elftal vol eenheidsworsten en ja-knikkers. Ook bij RBC kende Mels moeilijke tijden, maar heeft inmiddels toch weer een basisplaats veroverd.

RBC neemt vanaf het begin het iniatief. Fortuna daarentegen is in de beginfase geen schim van de ploeg, die afgelopen weken overduidelijk progressie toonde. Zarko Grabovac wordt overduidelijk gemist. Zorro ontpopte zich dit seizoen tot een belangrijke pion in de gewaagde en offensieve spelstijl die wordt gepredikt door Wim Dusseldorp.
Zijn vervanger Diogo, speelt daarnaast een uiterste ongelukkige wedstrijd. Maar niet alleen de van Botafogo gehuurde Braziliaan zakt vandaag door het ijs, de hele ploeg lijkt een complete off day te hebben. Waar de Sittardse ploeg in de afgelopen wedstrijden toch redelijk wist te combineren, komen de passes vanavond maar zelden aan.

Naarmate de wedstrijd vordert, voert de thuisploeg de druk op. Fortuna komt er eigenlijk totaal niet aan te pas en het heeft vooral te maken met het onnauwkeurig afgestelde vizier van de RBC aanvallers, dat Fortuna de eerste dertig minuten zonder kleerscheuren overleeft. Toch is het voor iedereen duidelijk, op deze manier is dat niet meer dan uitstel van executie.

In de 34ste minuut wordt die executie dan ook voltrokken. De bal komt terecht bij Melvin de Leeuw, die met een schitterende omhaal de bal richting doel brengt. Danny Wintjens kan er niet bij en de bal verdwijnt via de binnenkant van de paal over de doellijn, 1-0. Gezien het spelbeeld natuurlijk volledig terecht.

Zeven minuten later is het opnieuw raak. Een voorzet van RBC, lijkt een makkelijke prooi te worden voor keeper Danny Wintjens, maar de normaal zo betrouwbare sluitpost blundert nu opzichtig. Jaren geleden presteerde Ajax keeper Stanley Menzo het om in een wedstrijd tegen Auxerre de bal op een curieuze manier in eigen doel te boksen. Dit doelpunt lijkt op een regelrechte kopie van een van Stanley Menzo’s meest memorabele momenten. Wintjens lijkt de bal weg te boksen uit het strafschopgebied, maar raakt het leer volledig verkeerd en de bal valt uiterst nauwkeurig tussen de palen, 2-0.

Vlak voor rust komt Fortuna nog volledig onverwacht terug in de wedstrijd. Een vrije trap van Soufiane Dadda komt terecht bij Fabio Caracciolo, die zich die kans niet laat ontnemen. Van dichtbij tikt hij de bal achter doelman Christianen, 2-1.

Schijnbaar heeft de aansluitingstreffer net voor de pauze de spelers van Fortuna niet het vertrouwen geschonken waarop gehoopt werd. Wederom is het RBC dat het iniatief neemt en de Sittardse ploeg geen moment het idee geeft dat er vanavond iets te halen valt in het Rosada stadion.

In de 53ste minuut is het Cees Toet, die de marge van twee doelpunten herstelt. De verdediger kopt een afgemeten voorzet vanuit een corner onhoudbaar achter Danny Wintjens.

Na de 3-1 gelooft de Roosendaalse ploeg het wel en neemt gas terug. Dit is niet echt bevorderlijk voor de amusementswaarde. Aangezien Fortuna vanavond niet beter kan, ontwikkelt er zich in de resterende speeltijd een treurniswekkend schouwspel. De wedstrijd sleept zich naar het einde en op een domme gele kaart voor Philippe Liard na (zijn vijfde en dus automatische schorsing), gebeurt er werkelijk niets noemenswaardig meer.

Na 90 minuten heeft ook de arbiter van dienst genoeg van dit geploeter in de marge en maakt definitief een einde aan de lijdensweg van de Sittardse ploeg.

Waar de afgelopen weken onmiskenbaar een stijgende lijn was ingezet, moest de ploeg van Wim Dusseldorp vanavond pas op de plaats maken. Hopelijk weet de technische staf de spelers voldoende op te laden voor de belangrijke thuiswedstrijden tegen Dordrecht en Veendam.

Guido Erens