‘Zoals al vaker dit seizoen, staat Fortuna er wanneer het echt moet’. Zo begint de inleiding op het wedstrijdverslag van Fortuna tegen Excelsior. De frisse wind welke toen door de Trendwork Arena waaide is alweer verdwenen. De wedstrijd die gewonnen had moeten worden en ook had kunnen worden ging verloren. Moeten we ons dan nog drukmaken om de gebaren van Harrie Gommans.


22 februari 2010

Radeloosheid in Roosendaal

RBC Roosendaal 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 16. Grabovac 0-1; 75. Polak 1-1; 77. Ars 2-1.
Opstelling: Wintjens, Nys, Verdonck, De Boer, Vanek, Rychlik (82. Gommans), Linssen, Voorn, Di Lallo, Grabovac, Traore.
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Van den Kerkhof
Geel (Fortuna): Vanek, Traore
Rood (Fortuna): Voorn

Koning Winter is vertrokken naar de voormalige Nederlandse nederzetting in West-Canada. Met andere woorden: er kan weer gevoetbald worden! De KNVB is zo vriendelijk om alle afgelaste wedstrijden op maandagavond in te halen. Drie vrije uren worden opgeofferd om naar Roosendaal te rijden.

Rond de klok van vijf uur verzamelen wat mensen in de hal van de Trendwork Arena om in te schepen naar Roosendaal. Ondanks de geringe opkomst stuurt de SV Nao Veure tòch een bus de weg op. Deze verplaatsing is tè belangrijk om te negeren. In de bus is iedereen het eens over hetgeen er moet gebeuren: winnen. Dat is trainer Roger Reijners volledig met ons eens. Immers, tegen FC Emmen heeft hij slechts vijf minuten kunnen genieten van Fortuna’s pressievoetbal, hij baalde van de aanvallende machteloosheid en als klap op de vuurpijl miste hij een gezonde portie agressie. Mocht ik in de voorgaande zin ‘miste’ van een tweede ‘t’ hebben voorzien, dan zou Reijners de genoemde gebreken vanwege de hangende mist niet hebben gezien, maar dat is niet het geval. Gelukkig maar, hij weet tenminste waaraan het schort.

Het schortte blijkbaar ook aan Angelo Simone, want hij is door zijn trainer uit de selectie gezet. Juist in deze fase van de competitie is het belangrijk dat iedereen binnenboord wordt gehouden, maar blijkbaar is er iets onoirbaars voorgevallen.

De busreis verloopt aardig soepel waardoor er tijd wordt vrijgemaakt om te stoppen. Als ik naar buiten kijk kan ik nog juist een glimp van Frank opvangen. Ongekend snel spoedt hij zich richting tankstation. Mocht hij deze snelheid op een atletiekpiste aan de dag leggen, Usain Bolt zou tot figurant worden gedegradeerd. Als ook de bewoners van de achterbank het tankstation bereiken, zien we nog juist het laatste bamiblokje in iemands Fortuna-buikje verdwijnen.

Eenmaal aangekomen bij het MariFlex stadion maken we eerst nog een tourke over de parking waarna we de bussluis inrijden. Bij het uitstappen vallen we prompt met onze neus in de erwtensoep. Makkers, staakt uw wild geraas, de Goodyear-commissie is aan zet! Behoudend als we zijn nemen we eerst een lepeltje uit Annette’s bakje en dat smaakt niet verkeerd. Als we beleefd vragen om een eigen bakje worden we overdonderd door het stemgeluid van een krasse Tullepetaon. Tussen tal van vrouwelijk schoon lepelen we behoedzaam een bakje erwtensoep naar binnen. Ondanks dat de soep niet slecht smaakt worden de Goodyearsterren achterwege gelaten. We vermoeden namelijk dat er HEMA-worst in de soep zit. In zulke gevallen wordt een hulplijn gebeld. ‘Bij twijfel niet toekennen’, klinkt het vanuit Down Under.


Ik moet erwtensoep hebben!

Na een flinke fouillering stappen we het uitvak binnen en schudden de hand van een serieuze Bredase student. Als we naar het overige deel van het stadion kijken, zien we dat er keiveul mensen op deze wedstrijd zijn afgekomen. De Volta-Side zit tjokvol.

Dan maar even naar de opstellingen kijken. We zien dat Reijners weer wat heeft veranderd. Danny Wintjens staat weer in doel. Achteraan staat Pieter Nys als rechtsback opgesteld. Love-of-my-live Yoann de Boer staat centraal naast Sven Verdonck. Rick Geenen heeft een enkel die zo dik is als een olifant en doet niet mee. Nico Vanek staat gelukkig weer linksback. Het middenveld wordt bevolkt door Edwin Linssen, Marcus Rychlik, Anthony di Lallo en Ramon Voorn. Vooraan moeten Demba Traoré en Zarko Grabovac voor doelpunten zorgen. Aan RBC-zijde zitten Super Mels van Driel en Arjan Christianen in de tribune.


Iedereen doet braaf zijn opwarming

Als Martin van den Kerkhof een eerste maal fluit zijn de verwachtingen hooggespannen. Immers, hoe anders het volume te verklaren dat uit het uitvak komt? Gesteund door haar supporters begint Fortuna het meest overtuigend aan de wedstrijd. RBC heeft de afgelopen weken niet veel punten gepakt en wil niet opnieuw verliezen.

Het eerste gevaar komt dan ook van de zijde van Fortuna. Het is Nys duidelijk dat de linkshalf van RBC maar een matig niveau haalt en zet wat druk. Doorgaans grote paniek en zo ook vandaag. Wild uitverdedigen laat de bal bij Voorn eindigen en hij passt in op Grabovac. De voormalige aanvoerder legt de bal terug, waarna Voorn de bal net over de kruising tilt. Het is allemaal niet zo gevaarlijk, maar wel een teken dat de ploeg vooruit wil voetballen. Met Voorn als aanjager moet het toch mogelijk zijn om iets te forceren?

Na dit eerste schot is de beurt aan RBC. De Roosendalers nemen echter zo weinig risico dat de eerste tien minuten ook schriftelijk kunnen worden afgedaan. Daarna is het weer de beurt aan Fortuna. Een counter kopt via Grabovac bij Traoré terecht en lokt listig een vrije trap uit. Nadat Linssen de bal in het pak gooit is het Traoré die op zijn beurt de bal bij Grabovac brengt. De Serviër bedenkt zich geen seconde en schiet de bal achter doelman Koetsier. 0-1. De voorsprong is zeker verdiend en het lijkt zaak om deze uit te bouwen.


Hier hadden Christianen en Van Driel kunnen zitten

RBC speelt namelijk zo ontstellend zwak en inspiratieloos dat het pakken van punten vanavond absoluut tot de mogelijkheden behoort. Dan zal wel Wintjens goed moeten opletten, want de bal die Gregory Nelson naar de tweede paal stuurt gaat maar juist voorlangs.

Inmiddels is ook Rychlik wakker geworden en de sneltrein dendert eigenlijk pas een eerste keer over zijn tegenstander heen. Prompt is het gevaarlijk. Uiteindelijk komt Traoré maar luttele centimeters tekort om de 0-2 aan te tekenen. Voor Fortuna het teken om nog eens gas te geven. Onder aanvoering van Linssen verkrijgen de Sittardenaren weliswaar een veldoverwicht; echte kansen levert dit niet op.Vlak voor rust denkt Sjaak Polak Wintjens te kunnen verontrusten met een vrije bal, maar Wintjens is bij de pinken. Even later is het Di Lallo die een bal richting tweede paal stuurt. Traoré is dichtbij, maar kan niet bij de bal.

We naderen het punt waarop de scheidsrechter een laatste keer op zijn fluit blaast tijdens de eerste helft. Deze snotneus, amper de brugklas ontgroeid, fluit voor elke scheet en strooit met prenten alsof het zijn lust en lijn leven is. Ongelofelijk…

In de rust nemen we de moeite om een broodje Unox te nemen. Sterren worden er niet uitgedeeld; de worst in de erwtensoep riekte juist wat te veel naar HEMA-worst. Het broodje dat we wegwerken is prima; hard, niet het soort pistolet. Echter, de worst is van het merk Unox, de saus van Calvé en dat zijn toch serieuze A-merken.


Lekker weer in het MariFlex stadion

Snel weer de trappen beklimmen en (nog even) van de 0-1 voorsprong genieten. Ook in de tweede helft heeft Fortuna het hoogste woord. Het is niet geweldig wat er wordt getoond, maar er zit in ieder geval wat overtuiging in en er wordt geknokt. Ook is er druk naar voren. Precies dus waaraan het volgens Reijners tegen FC Emmen aan ontbrak.Het eerste gevaar komt ook van Fortuna-kant. Een afgeslagen bal wordt door Voorn opgepikt en naar de zijkant gespeeld. Van daaruit is het Nys die Grabovac zoekt. ‘Zorro’ heeft vandaag weer de ‘Gommans-rol’ toebedeeld gekregen al is dat wat weinig eer voor mans werk. Hij werkt zich een slag in de rondte en houdt bijna elke bal vast. Ook deze bal en legt af op Rychlik. De Duitser besluit in de tribune.

In de minuten die volgen is het de beurt aan RBC. Ze ontwikkelen ietwat van druk, maar veel mag dat niet heten. Linssen is veelal een sta in de weg en als hij er niet is, hebben we Yoann de Boer nog achter de hand. De kruising tussen Alain Roche en Laurent Blanc is ook vandaag weer goed bezig en is een echte versterking gebleken.

Ondertussen krijgt Fortuna steeds meer kleine kansjes en 0-2 ligt meer voor de hand dan de gelijkmaker. Voorzetten van Di Lallo, Linssen of Voorn zijn echter net niet precies genoeg of kunnen gepareerd worden door de verdediging. Na een uur spelen brengt Di Lallo de bal voor doel. Traoré lijkt de bal in doel te koppen, maar doelman Koetsier kan er nog net een hand tussen krijgen. Via het lichaam van Traoré en Nicky Hayen caramboleert de bal voorbij de achterlijn. Is dit pech of onkunde?

Tijdens een spaarzame uitval van RBC moet Linssen een overtreding begaan. De bal ligt nu wel heel gunstig voor doel als je een linkspoot in de gelederen hebt. En ja, dat heeft RBC wel… De linksback gaat achter de bal staan en ja hoor…we zijn de Sjaak: 1-1.

Met een enorm geraas dondert kaartenhuis Fortuna ineen. Iedereen vreest het ergste, al is dat buiten Ramon Voorn gerekend. De middenvelder pikt de bal op en soleert door een woud van RBC-verdedigers. Op de rand van de grote baklijn wordt hij in ieders ogen onreglementair gestuit, al ziet de snottebel met de fluit in de mond dat anders. Hij wuift alle protesten weg en laat doodleuk doorspelen. Ondertussen speelt RBC een diepe bal op Sjoerd Ars en de aanvoerder haalt blind uit: 2-1. Voor zover het kaartenhuis al in duizend stukjes op de grond ligt, kan dat nu met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden gesteld. Ongelofelijk. Is dit nu pech of onkunde? Het maakt niet uit, want de achterstand is een feit.

De mokerslag komt niet alleen op het veld aan, ook in de tribune is iedereen plots muisstil. Deze wedstrijd was o zo belangrijk en gaat waarschijnlijk verliezend afgesloten worden. Als Voorn ook nog een rode prent wordt voorgehouden is de ontgoocheling compleet. Zelfs de ingevallen Harrie Gommans kan hier niks meer aan veranderen.

Na 90 en nog wat minuten is het voorbij en kunnen we weer de bus in. Vanuit de middencirkel staren enkele spelers wezenloos voor zich uit. Danny Wintjens komt nog richting uitvak en steekt zijn hand op; Gommans maakt wat gebaren. Wat meer fatsoen zou niet storen, Harrie!


Dichterbij durfden de spelers niet te komen…

In de bus heerst natuurlijk een begrafenisstemming. Enige opbeurende tonen worden verzorgd door mijn GSM waaruit minutenlang het ‘yellow-greem-army’ schalt. De Graafschap uit. Wat waren we daar goed! Dat niveau is nodig om het seizoen tot een goed einde te brengen. Aan de supporters zal het niet liggen, het is nu aan de spelers.


Klare taal in het uitvak

Tot vrijdag in Oss, alwaar King Hans ons al staat op te wachten.

Michel Hennen