Medio juni moet Fortuna Sittard bij de licentiecommissie van de KNVB een prognose van de begroting indienen voor het seizoen 2025/26.


We weten in ieder geval dat Fortuna onder verscherpt toezicht staat van de KNVB en dat het twee opeenvolgende scores van zestien of meer moet behalen in het financieel ratingsysteem van de licentiecommissie om onder dat verscherpte toezicht uit te komen.

Lukt dat niet (bijvoorbeeld als Fortuna het plan van aanpak niet volgt) of duurt het te lang naar de zin van de licentiecommissie, dan kan die commissie het volgende doen (in deze volgorde):

  • een publieke waarschuwing
  • aftrek van telkens drie wedstrijdpunten tot maximaal negen wedstrijdpunten per
    seizoen
  • intrekking van de KNVB licentie

De licentiecommissie heeft nog geen publieke waarschuwing afgegeven.

De licentiecommissie bepaalt de eerstvolgende score in oktober/november 2025 op basis van de definitieve cijfers over het seizoen 2024/25 en de prognose voor de begroting voor het seizoen 2025/26.


In Zeist zullen ze de cijfers van Fortuna nauwlettend in de gaten houden (fotobron: wikicommon)

Alhoewel er in juni dus geen beslissingen vallen aangaande het financieel ratingsysteem, is de (prognose van de) begroting voor het seizoen 2025/26 wel belangrijk.

In onderstaande figuur zie je Fortuna’s situatie. Sinds de introductie van (de huidige vorm) van het financieel ratingsysteem behaalde Fortuna slechts eenmaal een voldoende score en dat was afgelopen najaar (op basis van de begroting 2023/24 en prognose 2024/25).

Zestien van de maximaal 40 punten is een voldoende.

Figuur 1: Fortuna Sittard en het Financieel Ratingsysteem

Fortuna heeft dus een tweede voldoende score nodig in het najaar van 2025 om definitief het verscherpte toezicht te verlaten.

Wellicht alleen een goed ingevoerde accountant zal de puntenverdeling in het financieel ratingsysteem van de licentiecommissie doorgronden (en dat zijn wij niet), maar Figuur 2 geeft een redelijk idee waar het naartoe moet. Als je winst boekt in een seizoen, ben je een stuk op weg naar een score van minimaal zestien punten.

Figuur 2: Fortuna’s netto bedrijfsresultaat

Het lukte Fortuna in het seizoen 2023/24 winst te schrijven, omdat de club overeenstemming bereikte met de aandeelhouders om een deel van Fortuna’s schuld bij de aandeelhouders af te schrijven, zo vertelde destijds algemeen directeur Ivo Pfennings ons in een interview in september 2024. De gesaneerde schulden verschenen als baten op de winst-verlies rekening.

De winst over het seizoen 2023/24 van 800.000 euro was ook voldoende om het negatieve eigen vermogen te verbeteren met 5,4%, waarmee Fortuna voldeed aan een andere eis (die losstaat van het financieel ratingsysteem), namelijk dat een club met een negatief eigen vermogen (zoals Fortuna Sittard) jaarlijks een verbetering van minimaal 5% in het eigen vermogen moet realiseren.

Om een tweede opeenvolgende voldoende score te krijgen in het financieel ratingsysteem lijkt het verstandig dat Fortuna opnieuw winst boekt over het seizoen 2024/25 en wel minimaal 707.000 euro om de eigen vermogenspositie opnieuw met minimaal 5% te verbeteren.

In een interview met onze site in maart 2025, meldde aandeelhouder Isitan Gün dat de club en aandeelhouders tijdens nieuwe onderhandelingen overeenstemming hebben bereikt over een verdere kwijtschelding van schuld bij aandeelhouders.

Fortuna ligt dus op schema om voor het seizoen 2024/25 een vergelijkbaar bedrijfsresultaat te behalen als het jaar voordien, aldus Isitan Gün. Kortom, er komt een tweede opeenvolgend groen balkje in Figuur 2.


Voorzitter en tevens aandeelhouder

Gaat dat in het najaar ook leiden tot een tweede groen balkje in Figuur 1? Dat hangt mede af van de geloofwaardigheid van de prognose van de begroting voor het seizoen 2025/26, die Fortuna volgende week en in het najaar (een update) indient.

Je zult geloofwaardig moeten maken dat kosten en inkomsten redelijkerwijs in balans zullen zijn. Redelijkerwijs, want het seizoen moet nog beginnen.

Kijk je naar de kostenkant, dan denk je voornamelijk aan loonkosten (driekwart van de kosten op de begroting 2023/24 waren loonkosten).

Figuur 3 toont Fortuna’s loonkostenontwikkeling. Vooruitlopend op het verwerven van een meerderheidsbelang in Fortuna Sittard, investeerde aandeelhouder Principion in Fortuna’s salarishuis in het seizoen 2022/23. Dat is duidelijk zichtbaar in Figuur 3.

Figuur 3: Fortuna’s loonkosten

* Loonkosten beïnvloed door COVID.

Om bekende redenen ging die aandelenoverdracht niet door, maar de langdurige spelerscontracten waren getekend. Kortom, de gevolgen voor de salarishuishouding bleven niet beperkt tot een seizoen.

In het seizoen 2023/24 is er een voorzichtige daling zichtbaar en in ons interview met Isitan Gün gaf de voorzitter aan dat die daling doorzet in het seizoen 2024/25 (met het vertrek van spelers die in het seizoen 2022/23 contracten tekenden en de afroming van het vrouwenteam).

Iets om in de gaten te houden als Fortuna zijn jaarcijfers over het seizoen 2024/25 presenteert (waarschijnlijk in januari 2026).


Een van hen is Córdoba, die Fortuna verliet in de zomer van 2024

We verwachten dat die daling verderzet in het seizoen 2025/26, vooral vanwege de opheffing van het vrouwenteam en de verdere afslanking van het kantoorteam.

Mocht er nog een of meer van de drie overgebleven spelers met contracten uit het seizoen 2022/23 (Rodrigo Guth, Rémy Vita en Úmaro Embaló) vertrekken, dan helpt dat ook.

Ook iets om in de gaten te houden.


Wellicht neemt Amiens SC Vita toch nog over?

Aan de inkomstenkant gaat Fortuna, vanwege de nieuwe mediadeal, meer inkomsten krijgen (ook al is Fortuna een plek gezakt in de TV-geldranglijst). Dat helpt om het gat tussen inkomsten en uitgaven te verkleinen.

Slaagt Fortuna erin transferinkomsten te genereren, als een contractspeler vertrekt (Rodrigo Guth?) of een voormalig contractspeler (met doorverkooppercentage) verkast (Ivor Pandur?), dan kan dat mee in de prognose (is het niet op 15 juni, dan toch in het najaar).

Zeker iets om in de gaten te houden.

Hieraan gerelateerd is de looptijd van contracten in de selectie. Weinig spelers hebben een aflopend contract deze zomer, maar juist veel spelers hebben een aflopend contract in de zomer van 2026 (zonder optie op verlenging).

Als we goed tellen, zijn het er veertien, onder wie Shawn Adewoye, Alessio da Cruz, Jasper Dahlhaus, Ryan Fosso, Alen Halilović, Kristoffer Peterson, Kaj Sierhuis, Daley Sinkgraven en Luka Tunjić.

Wil Fortuna voorkomen dat deze spelers in de zomer van 2026 transfervrij de club kunnen verlaten, dan zal er iets moeten gebeuren: contractverlenging of vertrekken (nu of in de winterstop).

Opnieuw iets om in de gaten te houden.


De Hull-supporters verkozen Pandur tot ‘speler van het seizoen’. Transfer op handen?

Daar staat tegenover dat Fortuna hoofdsponsor BetCity kwijtraakt. BetCity was goed voor een jaarlijkse sponsorbijdrage van circa 1 miljoen euro. Een opvolger presenteerde Fortuna nog niet. Dit is een belangrijk dossier deze zomer.

Ook iets om in de gaten te houden.

In maart liet Isitan Gün ook weten dat hij met Principion ging spreken over hun mogelijke inbreng bij het opstellen van de begroting voor het seizoen 2025/26. Principion kan Fortuna, zoals de aandeelhouder in de afgelopen seizoenen deed, financieel helpen de begroting sluitend te maken.

Trainer Danny Buijs hield onlangs gesprekken met de leiding van Fortuna over de mogelijkheden van de club komend seizoen. Hij schoof aan tafel met de mannen van Principion. Daaruit mogen we concluderen dat Principion inderdaad meer betrokken is bij het reilen en zeilen van de club.


Buijs toonde zich tevreden na afloop van het gesprek met de aandeelhouders

Die intensievere betrokkenheid wijst er waarschijnlijk ook op dat Principion wil helpen (op voorwaarde dat Fortuna zijn begrotingstekort minimaliseert). Er is weinig dat erop wijst dat de plannen uit het seizoen 2022/23 worden afgestoft.

Genoeg dus om in de gaten te houden in de komende weken / maanden, naast de sportieve beslommeringen die over twee weken alweer beginnen met de eerste training.

We blijven het volgen.