Dank je wel, voor het vrijmaken van tijd om met ons te spreken, Isitan!
You will find an English version of this interview here.
Fortuna Online (FO): Ten eerste, hoe gaat het met je? Heb je het nog steeds naar je zin in Nederland?
Isitan Gün (IG): “Het gaat goed met me, dank je. Ik woon nog steeds in Amsterdam, maar vandaag (21 maart 2025, FO) ben ik in Istanbul. Dus ik reis veel. Maar inderdaad, het gaat goed met me.”
FO: Dit is je negende jaar als voorzitter van Fortuna Sittard. Paul Boels heeft het record met 13,5 jaar op zijn naam staan. Ben je van plan dat record te breken?
IG: “Ik sta voortdurend in contact met Paul en geniet enorm van zijn wijsheid en passie voor Fortuna. Ik denk niet dat ik het record zal verbreken, maar we zullen zien.”
FO: De eerste twee seizoenen onder je voorzitterschap speelde Fortuna in de Eerste Divisie; de laatste zeven in de Eredivisie. We staan momenteel achtste, wat slechts één plek onder de recordprestatie van de club is [Fortuna eindigde drie keer als zevende in de Eredivisie, FO]. Wat is de belangrijkste reden voor dit succes op het veld?
IG: “We hebben vergelijkbare budgetten met andere clubs buiten de top zes. Dit is dus uiteindelijk een sportieve vraag. We hebben verschillende dingen goed gedaan. In de afgelopen twee jaar heeft Américo Branco geweldig werk geleverd. Ik denk dat hij enorm veel potentieel heeft in het voetbal. Na de bekendgeraakte uitdagingen waar Principion voor stond, moesten we spelers rekruteren zonder noemenswaardige transfersommen te kunnen betalen. Met dat in het achterhoofd, heeft Branco het goed gedaan en doet hij het nog steeds heel goed.”
“Tel daar de coach bij op. Danny Buijs is een goede coach. Die combinatie is dus een winnende combinatie, voor ons niveau.”
“Over goede prestaties gesproken, een van de best presterende afdelingen van onze club is de jeugdacademie. Ik denk niet dat de Fortuna-gemeenschap daar genoeg aandacht aan besteedt. Er is structuur, er is stabiliteit, teams promoveren. Onze O17- en O19-teams hebben zoveel potentieel, ik denk dat de jeugdacademie over een paar jaar talenten zal genereren voor het eerste team. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar de jeugdacademie is op de goede weg.”
Branco is Fortuna’s technisch manager
FO: Maar niet alles is goud wat er blinkt. Sinds de promotie van Fortuna naar de Eredivisie in 2018 is de totale schuld gestegen van 2,4 miljoen naar 24,1 miljoen aan het einde van het seizoen 2022/23, en vorig seizoen gezakt naar 21,2 miljoen euro. Spelen in de Eredivisie heeft Fortuna zeker niet rijk gemaakt.
IG: “Dat klopt helemaal.”
“Ik heb altijd benadrukt dat Fortuna geen uitgave probleem heeft; deze club heeft een uitdaging aan de inkomstenkant. Een deel van die uitdaging heeft te maken met Nederland, een ander deel is specifiek voor Fortuna Sittard.”
“Inconsistent overheidsbeleid is bijvoorbeeld een onderdeel dat betrekking heeft op Nederland. Eerst veranderde de regering haar beleid om gokbedrijven als sponsors toe te staan (veel later dan in andere competities), en vervolgens werd het besluit teruggedraaid. Ik denk dat het Nederlandse voetbal honderden miljoenen aan inkomsten misliep, terwijl we aan het afwegen waren of goksponsors zouden worden toegestaan of niet. Betcity is onze hoofdsponsor, die voor ons zo’n 1 miljoen euro per seizoen waard is. Die zijn we nu kwijt, dus dat heeft een flinke impact.”
“Het deel dat betrekking heeft op Fortuna verwijst naar ons falen om grote nationale of internationale sponsors aan te boren. De inkomsten van een club zijn drieledig: inkomsten uit uitzendrechten (die min of meer vast liggen), inkomsten op wedstrijddagen (we spelen met een bezettingsgraad van 95%, dus het opwaarts potentieel is beperkt) en commerciële inkomsten. Ons sponsorbestand is behoorlijk gegroeid (ik geloof dat onze businessclub nu meer dan 350 bedrijven telt), maar er is meer nodig. Uitgaande transferinkomsten hadden dat probleem kunnen verhelpen, maar we zijn op dat gebied niet zo succesvol geweest als we misschien hadden gewild. Ik hoop dat dit komende zomer zal veranderen, want we hebben een aantal spelers dat interesse trekt.”
“Daarom moeten we ons richten op commerciële inkomsten en uitgaande transfers. Er is geen andere manier.”
Guth is bezig aan zijn derde seizoen bij Fortuna
FO: Gezien de hoogte van de huidige schuld (en het grootste deel daarvan is kortlopende schuld), maakt het uit of de schuldeisers van Fortuna sympathiek of minder sympathiek staan tegenover de club. We weten dat de belastingdienst er een van is (corona-gerelateerd) en Fortuna volgt een betalingsovereenkomst om schulden af te lossen over een periode van vijf jaar (eindigend in oktober 2027). Maar meer in het algemeen, wie zijn de belangrijkste schuldeisers en welk deel van de totale schuld is schuld aan aandeelhouders van Fortuna (d.w.z. jij en Principion)?
IG: “We hebben inderdaad een overeenkomst met de Belastingdienst om de Corona-gerelateerde schuld terug te betalen, zoals veel andere clubs dat ook doen. Wat de schuld aan aandeelhouders betreft, hebben de aandeelhouders een deel van hun schuld afgeschreven in het seizoen 2023/24 en de aandeelhouders zullen de rest van die schuld afschrijven in het seizoen 2024/25. De uitstaande coronaschuld en de aandeelhoudersschuld zijn samen goed voor bijna de helft van de totale schuld.”
“Dan is er nog schuld aan andere clubs. In de zomer van 2022 trokken we spelers aan als Rodrigo Guth, Úmaro Embaló en Rémy Vita, voor wie we afspraken een transfersom te betalen. Het is in het voetbal gebruikelijk dat transfersommen niet volledig worden betaald bij de ondertekening van het contract, maar worden gespreid over de looptijd van het contract van de speler. Deze spelers hebben een doorlopend contract bij Fortuna, dus er staat nog wat aflossing open.”
“De rest van de schuld bestaat uit commerciële bankleningen, net als elk ander bedrijf.”
FO: Is de schuldensituatie houdbaar?
IG: “Naar mijn mening wel. Mijn belang komt uiteraard overeen met dat van de club! Het is niet in mijn belang of in het belang van een aandeelhouder om tot een onhoudbare situatie te komen.”
“De schuldpositie van Fortuna is natuurlijk geen prettige situatie. Daar ben ik open over. Maar het voor de hand liggende zeggen [dat er een uitdaging is, FO] helpt niemand, we moeten oplossingen creëren.”
FO: Om verdere schuldopbouw te voorkomen, lijkt het erop dat Fortuna zijn salarislasten in lijn moet brengen met de inkomsten. In het seizoen 2021/22 bedroegen de salarislasten 8,1 miljoen euro. Het seizoen erna (2022/23) stegen de salarislasten tot 13,5 miljoen. De Principion-investering in het team verklaart die groei (Burak Yilmaz, Inigo Córdoba, Doğan Erdoğan, Rodrigo Guth, Umaro Embalo, plus Julio Velázquez en zijn assistenten). Het jaar daarna (2023/24) vertrokken Burak Yilmaz, Doğan Erdoğan plus Julio Velázquez en zijn assistenten, maar de salarislasten daalden slechts tot 12,8 miljoen euro.
Waarom daalden de salarislasten niet sterker?
IG: “Een deel van de salarislasten is doorgelopen naar het nieuwe boekjaar, dus dat verklaart waarom de salarislasten in het boekjaar 2023/24 niet zo sterk zijn gedaald als je misschien had verwacht. Vergeet ook niet dat we in het boekjaar 2022/23 zijn gestart met ‘Fortuna Vrouwen’, waarvan de kosten doorliepen in het boekjaar 2023/24.”
Erdoğan speelde een seizoen voor Fortuna Sittard
FO: Is het dan redelijk om aan te nemen dat de salarislasten in het seizoen 2024/25 verder zullen zijn gedaald?
IG: “Jazeker, als we de resultaten voor het jaar 2024/25 presenteren zul je zien dat de salarislasten verder zijn gedaald.”
“Er is echter een grens aan hoe ver de salarislasten kunnen dalen. Dat kun je op de achterkant van een sigarendoos uittellen. Stel, Fortuna behaalt een omzet van 13 miljoen euro. Als we verder uitgaan van een loonkosten-omzetverhouding van 60%, betekent dit dat de loonkosten 7,8 miljoen euro bedragen. Dat omvat het eerste team van mannen en vrouwen plus technische staf, jeugdacademie- en kantoorpersoneel. Als je dat bedrag uitgeeft aan loon, is het een hele uitdaging om in de Eredivisie te blijven en moeten je dus maximaal blijven presteren op het veld.”
“Als je kijkt naar ons kantoorpersoneel, dan moeten we wel een van de kleinste kantoororganisaties van de Eredivisie hebben. De organisatie is dus extreem slank en efficiënt. Ik denk niet dat we verder kunnen bezuinigen.”
“Natuurlijk was die piek in de salarislasten in 2022/23 achteraf gezien niet fraai, maar als je kijkt naar het salarisbudget van volgend seizoen, dan zal er weinig ruimte zijn voor verdere kostenbesparingen. De enige optie die we hebben, is het verhogen van de inkomsten.”
“Goed nieuws is natuurlijk dat de inkomsten uit de nieuwe mediadeal verder zullen stijgen. De verhoging gaat niet richting extra salarissen. Dat zou ons moeten helpen om onze begroting verder in evenwicht te brengen.”
FO: Om sancties te voorkomen, moet Fortuna twee opeenvolgende scores van 16 punten scoren in het financiële beoordelingssysteem van de KNVB. Fortuna heeft dat voor het boekjaar 2023/24 bereikt (plus prognose voor het jaar 2024/25). Liggen we op schema voor een vergelijkbaar resultaat voor het boekjaar 2024/25 (plus prognose voor 2025/26)?
IG: “Ja, we liggen op schema om voor het boekjaar 2024/25 een vergelijkbaar resultaat te behalen. We moeten daarom kunnen voldoen aan de voorwaarden in ‘het plan van aanpak’ dat we hebben geschreven (en dat door de KNVB is goedgekeurd) om onze financiële positie te verbeteren en hopelijk het ‘verscherpt toezicht’ te verlaten.”
FO: Je hebt twee keer geprobeerd een deel van je aandelen in de club te verkopen aan externe partijen (Acun Ilıcalı en Principion). In beide gevallen, maar om verschillende redenen, vond er geen aandelenruil plaats. We gaan ervan uit dat je nieuwe partijen wilde binnenhalen die bereid zouden zijn om nieuwe investeringen in de club te doen. Gezien de financiële positie van de club is de wens voor nieuwe investeringen nog steeds reëel.
IG: “Ja, dat was ik toen en ik sta nu nog steeds open voor nieuwe aandeelhouders om de financiële balans van de club te verbeteren, door een verse financiële injectie te doen. Nu we een stabiele Eredivisieclub zijn, moet Fortuna een nieuw plateau bereiken, dat is het nieuwe streven. Ik wil benadrukken dat ik in beide gevallen niet uit was op een overdracht van aandelen voor persoonlijk gewin, maar om de vermogenssituatie van de club te verbeteren.”
“Als de juiste partij langskomt, die bereid is om de vermogenspositie van de club te verbeteren, dan zou ik graag in gesprek gaan.”
FO: Ben je actief op zoek naar nieuwe investeerders?
IG: “Er is op dit moment niets concreets.”
FO: Principion had in 2022 ambitieuze plannen met de club, maar die plannen kwamen niet uit, mogelijk vanwege het AFM-onderzoek. Dat onderzoek is afgerond en de AFM heeft Principion vrijgesproken. Is het waarschijnlijk dat Principion zijn ambities nieuw leven zal inblazen met Fortuna Sittard?
IG: “Het onderzoek van de AFM is zeker, niet mogelijk, wat Principion heeft tegengehouden. Zonder dat onderzoek was het hun bedoeling om meerderheidsaandeelhouder van Fortuna Sittard te worden.”
“Maar dat is natuurlijk niet gebeurd.”
“Principion gaf de financiële garantie om de proflicentie van de club te waarborgen tijdens het AFM-onderzoek. Ik weet dat ze zich hebben gecommitteerd aan de huidige steun aan de club en dat is belangrijk.”
“Maar of ze hun belang in de club willen vergroten, weet ik niet. Zulke gesprekken hebben we nog niet gehad.”
FO: Maar je zult in de nabije toekomst zo’n discussie met hen hebben?
IG: “Ja, natuurlijk, nu we zijn begonnen met het opstellen van de begroting voor het volgende seizoen, gaan we in gesprek met Principion over hun mogelijke inbreng. Het is mogelijk dat ze een belangrijkere speler worden in de club, maar nogmaals, we hebben dergelijke gesprekken nog niet gehad.”
Principion-eigenaren Aytekin en Akpinar
FO: Ivo Pfennings heeft onlangs de directeurspositie verlaten. Je hebt hem in 2018 aangenomen voor de rol en hem geholpen om in de rol te groeien. Hoe kijk je terug op de samenwerking met Ivo?
IG: “In eerste instantie was ik er om hem in te werken in de rol. Vervolgens liet ik hem steeds onafhankelijker werken. Ik heb dus op basis van vertrouwen veel taken aan hem gedelegeerd, waarvoor hij mij ook heeft bedankt. In feite runde hij de club in zijn eentje.”
“Hij deed het heel goed en we moeten zijn bijdragen onthouden. Hij was een van de langstzittende bestuurders in het Nederlandse profvoetbal en ik geloof dat hij ervan genoot.”
“Aan de andere kant gaf hij aan aantal maanden geleden aan dat hij wilde vertrekken. Het is natuurlijk een stressvolle baan, maar hij zei: ik heb dit werk gedaan, ik vind het geweldig, maar het is tijd voor verandering.”
“Ik begrijp dat het voor veel mensen als een schok kwam. Het was ook een schok voor mij toen hij het me voor het eerst vertelde. Echter, we zijn altijd van plan geweest een club op te bouwen die niet afhankelijk is van één persoon (niet van mij, de hoofdcoach, de technisch directeur en ook niet van Ivo). Zijn vertrek is zeker een uitdaging, maar ook onderdeel van het rijpingsproces van de club. Individuele bijdragen zijn natuurlijk erg belangrijk, maar prestaties mogen niet in gevaar komen zodra individuen vertrekken. Het zou niet het einde van de wereld moeten zijn voor een club.”
Pfennings verlaat Fortuna Sittard
FO: Je gaat een permanente opvolger aantrekken. Wat voor kwaliteiten zoek je en verwacht je die persoon per 1 juli aan het werk te hebben?
IG: “Nee, ik denk niet dat we aan het begin van het nieuwe seizoen een vaste vervanger zullen hebben. We nemen de tijd om de juiste kandidaat te vinden. Ik denk dat het zes tot negen maanden heeft geduurd om Ivo te rekruteren. We hebben een functieomschrijving opgesteld, nemen dan waarschijnlijk een executive wervingsbureau in de hand en voeren vervolgens interviews. We hebben geen haast.”
“Omdat er zoveel werk is met toezichthouders, wat allemaal in het Nederlands is, moet de nieuwe directeur vloeiend Nederlands spreken.”
FO: Is het waarschijnlijk dat je zichtbaarder wordt in de club totdat de nieuwe directeur start?
IG: “In tegenstelling tot toen Ivo begon, hebben we nu een veel meer gevestigde organisatie. We hebben verschillende afdelingen, zoals operations, marketing en commercie, hospitality en de sportieve kant. Die afdelingen werken allemaal semi-autonoom, dankzij het uitstekende werk van Ivo, moet ik eraan toevoegen. Daarom denk ik niet dat ik meer betrokken hoef te raken. Grappig in het voetbal, als je als aandeelhouder of voorzitter zichtbaar bent, dan hoor je dat er te veel inmenging is, als je niet zo zichtbaar bent, hoor je dat je nergens te vinden bent. Ik zeg dat Fortuna trots mag zijn op het feit dat de afdelingen binnen de club, zowel sportief als administratief, in grote autonomie werken. We zijn er alleen om te helpen en te ondersteunen, als en wanneer dat nodig is.”
FO: De zoektocht naar een opvolger voor shirtsponsor Betcity (contract loopt af aan het einde van het seizoen) is nog steeds aan de gang?
IG: “We zijn er mee bezig!”
Bedankt voor de tijd die je hebt vrijgemaakt, Isitan. Wij stellen het zeer op prijs!