Gisteren boekte Fortuna Sittard een zwaarbevochten overwinning op het kwakkelende FC Groningen. Het geslagen gat met de onderste regionen moet volstaan om zich ook te handhaven in de Eredivisie.

Na een vroege voorsprong consolideert Fortuna de voorsprong, bouwt via Iñigo Córdoba de voorsprong uit in de eindfase van de eerste helft en verzekert zich via Paul Gladon van een 3-1 overwinning in de blessuretijd van de tweede.


Paul Gladon viert de 3-1 met de Fernando Ricksen Side

Niet veel later fluit scheidsrechter Martin van den Kerkhof voor het einde van de wedstrijd en kan er gefeest worden. Na afloop verplaatst het feestgedruis zich naar het supportershome, waar supporters na afloop een drankje nemen op de overwinning.

Maar plotseling worden mobiele telefoons op tafel gelegd, want Burak Yilmaz heeft een bericht geplaatst op zijn Instagram-account. Hij bedankt daarin de Fortuna-familie voor alles en wenst iedereen veel succes in de toekomst.


Burak Yilmaz dropt een bom

In eerste instantie begrijpt niemand het hoe en waarom, gaan geruchten de ronde als zou trainer Julio Velázquez Yilmaz uit zijn selectie hebben gezet, maar het fijne ervan weet niemand.

Later die avond verschijnen berichten in de media als zou Yilmaz misnoegd zijn om fluitende supporters die Paul Gladon toejuichen. Maar het probleem zit dieper, zo denkt Voetbal International te weten. Yilmaz werd afgelopen zomer met mooie beloftes naar Sittard-Geleen gehaald en tekende met het idee dat de club onder leiding van de investeringen van Atilla Aytekin en Umut Akpinar gestaag zou gaan klimmen op de ranglijst met voetballen in Europa als ultieme doel.


Moeten Atilla Aytekin en Umut Akpinar een pas op de plaats maken?

Maar nog voordat het seizoen gedaan is komt er een kink in de kabel, zo weet Voetbal International. Recent maakte Azerion, het bedrijf van Aytekin en Akpinar, bekend dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op de Nederlandse financiële markten, een onderzoek is gestart naar mogelijke onregelmatigheden in de handel van aandelen Azerion. Aytekin en Akpinar hebben dus andere zaken dan Fortuna Sittard aan hun hoofd.

Bovendien wachten de Azerion-eigenaren nog steeds op goedkeuring van de KNVB van hun plannen om een meerderheidsbelang te nemen in Fortuna Sittard. Ook dat helpt niet bij het ontvouwen van de ambitieuze plannen. Het zou leiden tot teleurstelling bij Yilmaz, aldus Voetbal International.

Dagblad de Limburger meldt dat de club er niet in is geslaagd de salarissen van maart tijdig te betalen, iets dat Algemeen Directeur Ivo Pfennings bevestigt. Als reden hiervoor geeft Pfennings aan dat de club ‘onvoorziene stadionkosten’ heeft gemaakt in maart.

Pfennings dacht die extra kosten te kunnen opvangen met extra inkomsten later in maart, waardoor hij niet hoefde te kiezen tussen het op tijd betalen van die onvoorziene kosten of de salarissen. Hij betaalde de onvoorziene kosten. Vervolgens liepen de extra inkomsten vertraging op, waardoor hij er niet in slaagde de salarissen te betalen. Ondertussen is er een oplossing gekomen voor de salarispost van maart; die wordt woensdag voldaan, aldus Pfennings.

Feit is dus dat Pfennings met weinig liquide middelen moet werken. Als er een onvoorziene omstandigheid is (wat natuurlijk kan gebeuren) kan er onmiddellijk een betalingsprobleem ontstaan.

Voetbal International verbindt dit betalingsprobleem aan de problemen die de Azerion-eigenaren hebben met de AFM, maar zonder verdere argumentatie of bewijsvoering is die redenatie voorbarig.

Voetbal International meldt ook dat er vanwege het betalingsprobleem in maart onrust in de selectie is ontstaan. Een deel van de selectie zou hebben aangedrongen op een staking. Ivo Pfennings ontkent dit en een rondgang onder enkele spelers door Dagblad De Limburger ondersteunt de lezing van Pfennings.


Ivo Pfennings: ‘Burak Yilmaz is woensdag op de club en traint dan gewoon mee’

Het wachten is op woensdag. Want dan wordt ongetwijfeld duidelijk of de salarissen van maart inderdaad zijn betaald. Dan wordt ook duidelijk of Burak Yilmaz op de training verschijnt, want de selectie was gisteren en is vandaag vrij.

Bron: Voetbal International (1) / Voetbal International (2) / Dagblad de Limburger (1) / Dagblad De Limburger (2)