Vijf dagen na de derbywinst tegen MVV krijgt Fortuna het publiek opnieuw op de banken. In een spannende wedstrijd loopt kampioenskandidaat Sparta na zestien wedstrijden tegen een nederlaag aan. En daar valt weinig op af te dingen, want Fortuna weet de aanval van Sparta negentig minuten lang in bedwang te houden en creëert zelf de grootste kansen. Dankzij de overwinning klimmen we naar de elfde plaats en houden we zicht op een plaats in de play-offs.

10 maart 2012

Ook onverslaanbaar Sparta met nederlaag naar huis gestuurd

Fortuna Sittard 1 Sparta 0
Doelpuntenmakers: 79. Hoesen 1-0.
Opstelling: Wintjens; Wagemakers, Usta, Dreesen (29. Šećerović), Schroyen; Voorn, Scheelen, De Boer; Schreurs (90.Ofrany), Hoesen , Van Zaanen (89. Diaz).
Toeschouwers: 5.203
Scheidsrechter: Blom
Geel (Fortuna): Voorn

Voor het eerst sinds tijden gaan de lampjes bij het clubje in Sittard weer eens op zaterdagavond aan. De laatste zaterdagwedstrijd is bij mijn weten in het najaar van 2008 gespeeld tegen FC Zwolle. Drie dagen nadat de Stuurgroep Topvoetbal Limburg zijn fantastische idee voor een fusie van Roda en Fortuna bekend had gemaakt. Echt gezellig was het die avond waarschijnlijk alleen op de markt in Kerkrade, want veel mensen zaten er niet bijeen in het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard. Hoe anders is het vanavond! Dankzij het succes van de laatste weken weten steeds meer mensen het stadion te vinden. De tribunes zijn vanavond heel redelijk bezet, al lijkt het officiële aantal toeschouwers van 5.203 mij wat aan de hoge kant.

De tegenstander heet vandaag Sparta, de ploeg in vorm in de Jupiler League. De Spartanen zijn al 16 wedstrijden ongeslagen en hebben de laatste negen wedstrijden op rij gewonnen. Door die succesreeks zijn ze koploper FC Zwolle inmiddels tot op drie punten genaderd. Maar ook Fortuna zit in een flow. Dankzij een reeks van vijf wedstrijden zonder nederlaag zijn we plaats negen tot op drie punten genaderd. Daarmee is de door Tiny Ruijs bij zijn aanstelling verkondigde doelstelling opeens binnen handbereik. En daarmee had niemand na de eerste drie wedstrijden na de winterstop nog rekening durven te houden.

Fortuna begint in dezelfde opstelling als de afgelopen weken. Veel reden om zijn elftal te wijzigen heeft Ruijs ook niet. In de eerste plaats presteert het elftal goed; in de tweede plaats is er uit de aanzienlijke lijst van geblesseerden met uitzondering van Rachid Ofrany nog niemand hersteld. Het begin van de wedstrijd is aan beide kanten vooral een kwestie van aftasten. Sparta probeert de bal rond te spelen en gokt op creatieve invallen van zijn vleugelspelers en van aanvallende middenvelder Bel Hassani. Maar de Rotterdammers spelen in een veel te traag tempo. Bovendien zit Fortuna kort op de bal, zodat Sparta weinig ruimte krijgt om de bal te laten rondgaan. Fortuna speelt vanuit een hechte organisatie en probeert met diepe ballen achter de verdediging de snelheid van Schreurs, Hoesen en Van Zaanen te benutten.

Dat lukt een paar keer, maar echt gevaarlijk weet Fortuna bij die gelegenheden niet te worden. Sterker nog, het eerste schot op doel, een rollertje van Schreurs, noteren we pas na een half uur spelen. Aan de andere kant kan Sparta ook niet echt gevaarlijk worden. Rechtsbuiten Bilate laat Schroyen weliswaar een paar keer zijn hielen zijn, maar weet vervolgens geen goed vervolg te geven aan zijn acties. Het gevaarlijkst is nog een schot in het zijnet. Midvoor Bokila weet wel het net te vinden, maar doet dat in duidelijke buitenspelpositie. Voor het overige hebben onze verdedigers de Sparta-aanval goed in bedwang en dat is een compliment waard. Temeer daar vaste steunpilaar Dreesen na een half uur het veld met spierblessure moet verlaten. Captain Yoann de Boer neemt zijn positie probleemloos over, terwijl Adnan Šećerović op het middenveld prima invalt.

De Bosniër speelt een uur lang sober, doet zijn verdedigende werk naar behoren en brengt met vaak eenvoudige passjes regelmatig de aanvalsopbouw op gang. Zo brengt hij tien minuten voor tijd met een goede breedtepass op de rechtervleugel Wagemakers in stelling. Diens voorzet wordt door Hoesen ruim naast gekopt. Fortuna weet nu echter steeds vaker de ruimte in de verdediging te vinden. Van Zaanen komt door na een steekpass van Scheelen, maar zijn schot wordt geblokkeerd door een Sparta-been. Van Zaanen is na een corner in blessuretijd met een schot vanaf zestien meter ook nog gevaarlijk. Het schot wordt in een vol strafschopgebied gekraakt en door Slijngard van de lijn gehaald. Het dichtst bij een doelpunt is een paar minuten eerder Scheelen. Hij pakt op de rand van het strafschopgebied een verdwaalde bal op en schiet goed in. Doelman Pellatz kan de bal nog net over de lat tikken.

Na rust zet Sparta in eerste instantie aan voor een offensief. De meeste aanvallen lopen over de rechterflank, waar Schroyen, Šećerović en Van Zaanen hun handen vol hebben. Toch leidt het offensief niet tot grote kansen voor Sparta. Sterker nog, de grootste kans is na een minuut of tien voor Fortuna. Slijngard verspeelt de bal op de middenlijn aan Scheelen, die Schreurs met een diepe bal meteen vrij voor doel zet. Pellatz komt ver uit. Wanneer Schreurs de op drift geraakte doelman uitspeelt, heeft hij een lege goal voor zich. Schreurs besluit echter tot een lob van een meter of 25, die over het doel gaat.

Naarmate de tweede helft vordert, krijgt Fortuna de wedstrijd weer meer in handen. We zetten Sparta nu vaker onder druk en spelen ook wat verder van ons doel af. Al lijken sommige spelers op hun tandvlees te lopen. Usta, vanavond weer uitermate kalm in het hart van de verdediging, oogt niet helemaal fit, terwijl Wagemakers zijn rushes langs de zijlijn inmiddels waarschijnlijk liever met bijstand van zijn Vespa zou ondernemen. De Belg toont echter veel karakter en blijft doorgaan. Tien minuten voor tijd probeert hij opnieuw door twee Spartanen heen te lopen. Dat lukt hem wonderwel, waarna een Rotterdamer hem pootje lapt. Vrije trap Fortuna.

Dat is een klusje voor Scheelen, die de bal halverwege de Sparta-helft vanaf de zijlijn het volle strafschopgebied moet indraaien. Scheelen snijdt de bal echter iets te scherp aan: hij zeilt over iedereen richting de doellijn, waar Pellitz hem gemakkelijk kan vangen. Dat doet Pellitz ook, maar direct daarna laat hij de bal weer vallen. De bal ligt nu stil op de doellijn. Danny Hoesen verschijnt vervolgens als een duveltje uit een doosje om hem in de goal te tikken: 1-0. Een lucky goal, maar wel een verdiende voorsprong.

De laatste tien minuten weet Fortuna Sparta bekwaam op afstand te houden. De titelpretendent verzamelt weliswaar een reeks corners, maar weet daaruit geen gevaar te stichten. De ingevallen Calabro ligt goed aan de ketting bij Usta. Op de tribunes is de sfeer inmiddels uitstekend. Het vertrouwen in een goede afloop is groot, de steun aan de ploeg eveneens. Fortuna houdt de voorsprong uiteindelijk na probleemloos vast. Na twee minuten blessuretijd houdt Blom het voor gezien en kan Fortuna weer drie punten bijschrijven.

Na 26 wedstrijden staan we nu drie punten achter op de achtste plaats, die zeker recht zal geven op de play-offs. De komende weken wacht een op papier gemakkelijk programma, waarin AGOVV, Emmen (beide uit) en Veendam (thuis) de tegenstanders zijn. Hierin moet dus het fundament worden gelegd voor een hogere klassering. Tegelijkertijd zijn dit ook verraderlijke wedstrijden, waarin een slechte instelling genadeloos kan worden afgestraft. Als Fortuna deze reeks goed doorkomt, heeft Ruijs echt een grote stap vooruit gezet.